Горски плодове за детокс на черния дроб

Горските плодове са любима комбинация от свежи и вкусни плодчета без костилки и семки. Безспорен факт е, че са обичани са малки и големи. Това е така, защото те са не натрапчиво сладки и се комбинират перфектно с много други храни

Стават както за самостоятелна консумация, така и като добавка към много рецепти. Десертите с тях са неповторимо вкусно, но освен това могат и да бъдат добавка към чаша вино или плато със сирена. 

Също така имат много положително влияние върху организмите ни – тонизират го, предпазват го и спомагат процеса на детокс. Ще разгледаме кои всъщност са плодовете, които влизат в тази група. Ще научим повече за тях – историята им, качествата им, влиянието и с какво се съчетават най-добре.

Ягоди 

Много вкусен представител на род растения от семейство Розоцветни. Отглеждането им започва още преди християнската ера, като са били на почит, но след това хората са обръщали повече внимание на лечебните им свойства. Съдържат въглехидрати и големи количества витамин C

Също така са добър източник веществата :

  • манган 
  • калий 
  • фолат 
  • витамин В2 
  • витамин B5 
  • витамин В6 
  • магнезий 
  • мед 
  • витамин К 
  • фибри и йод 

Ягодите са страхотен антиоксидант, защото имат богато съдържание на феноли. Освен че са изключително ароматни и вкусни, те са нискокалорични и много полезни. На сто грама имат по-малко от 40 ккал. Смятани са за едни от най-популярните плодове на света.

Съчетания

Освен за директна консумация, те са много популярни и в сладкарството. Съществуват безброй рецепти за сладкиши с ягоди, ягодови торти, кремове, ягодови нектари и натурални сокове. Десерт като ягодовия чийзкейк е истинска наслада и много хора го обичат. Те се съчетават много добре и с други храни. 

Ползи

Ягодите помагат за доброто здравословно състояние. Елаготанините в тях спомагат да се намали риска от ракови заболявания. Засилват защитата срещу ревматоиден артрит и  възпалителен полиартрит.

Недостатъци 

Могат да предизвикат алергични реакции. Желателно е хора, при които вече има съществуващи проблеми с бъбреците, жлъчката или щитовидната жлеза да избягват консумацията на ягоди, за да не влошат състоянието си. 

Горски плодове за детокс на черния дроб

Боровинки 

Малки вкусни плодчета, които растат на храст в планината или гората. Те се числят към семейство Пирена. Могат да са различни на вид и цвят – сини, виолетови и други. Култивираните боровинки са с леко сладък вкус, а дивите киселеят. 

Те са страхотни източници на :

  • каротин 
  • разновидностите на витамин В –  В1,  В2 
  • калий 
  • витамин D и С 
  • манган 
  • калций 
  • натрий 
  • фосфор 
  • магнезий 
  • желязо 

Тези плодове съдържат и киселина, която се нарича елагова и представлява фитохимикал, който пречи на разрушаването на клетките. Използват се в кулинарията и не само там, защото са вкусни, нискокалорични и се съчетават с много други продукти. На сто грама имат около 55 ккал.

Как се използват боровинките в кулинарията?

Могат да се ядат самостоятелно, но намират приложение и в  в сладкиши – торти, мъфини (както за основна съставка или пък  украса),  класически чийзкейк или пай. От тях може да се приготви страхотен сироп или домашно.

Ползи

Консумацията им гарантира естествена защита срещу високо кръвно. Боровинките имат кардиозащитна функция. Могат да разграждат свободни радикали, което предпазва много човешкия организъм, предпазват и от макулна дегенерация, рак, алцхаймер и деменция.. Те помагат за подобряване остротата на зрението.

Недостатъци

Боровинките съдържат оксалати, които могат да се захаросат и да причинят здравословни проблеми. Хора, които проблеми с бъбреците или жлъчката, е добре да ме ги консумират.

Горски плодове за детокс на черния дроб

Червени боровинки  

Те са друга голяма част от семейството на боровинките. Червените боровинки не са толкова сладки, колкото сините. За сметка на това пък са добър източник на важните за метаболизма омега 3 мастни киселини

Също така са богати на :

  • витамини 
  • желязо 
  • микроелементи 
  • минерали 
  • флавоноиди 
  • каротеноиди и фитостероли 

Те са изключително мощен антиоксидант, благодарение на съдържащия се в тях токотриенол – рядко срещана форма на витамин Е. Както по-горе изброените плодове и тези са нискокалорични – на 100 грама имат по-малко от 50 ккал. 

Диворастящите червени боровинки имат специално място в кулинарията. Те са страхотна добавка към много рецепти – сладкиши, кексове, торти, мъфини и други десерти. 

Те носят много ползи за хората, които ги обичат и ги консумират. Също имат и лечебни свойства. Изключително полезни са, защото намаляват холестерола и предпазват сърцето. 

Те са основен източник на така необходимия за вашия  организъм витамин С. Предпазват от образуването на  плака по зъбите,  от развиването на тумори, камъните в бъбреците и други неприятни здравни проблеми. Червените боровинки са много използвани срещу инфекциите  на уринарния тракт.

Горски плодове за детокс на черния дроб

Малините 

Те са малките плодчета на малиновия храст, които се отличават с невероятен вкус. От векове се използват и като лекарство. Освен червени, се срещат и златисти, черни, пурпурни и други видове боровинки. Съдържат – калий, калций, фибри, витамин А. 

Малините са много здравословна храна, защото в тях се съдържа  много витамин C. В тях  няма мазнини и натрий – все повишаващи лошия  холестерол съставки. Те също са и добър източник на желязо. 

Толкова са  нискокалорични, че с 200 гр. малини на ден може да се снабдите с  необходимия ви за деня  витамин С. 

Приложение в сладкарството

Малините са страхотен избор особено в съчетание с други плодове като ягоди и боровинки. Когато ги консумираме без обработка, трябва да го направим в кратък период от време, защото малините са нетрайни. 

Все пак могат отлично да бъдат част от рецепти за торти, сладкиши, пайове, кремове и дори сладоледи. От тях се прави неповторимо сладко. 

Ползи

Действат тонизиращо на човешкия организъм и неутрализират вредното действие на свободните радикали. В тях се съдържа киселина, която се бори с раковите заболявания и предпазва човешкия организъм. 

Спомагат за понижаването на кръвната захар. Имат положително влияние върху храносмилателната и кръвоносната система, както и върху общото състояние на диабетиците. 

Освен това имат и още два интересни ефекта: 

  • малините помагат при свалянето на температура, предизвикана от настинка или грип. 
  • влияят ободряващо при махмурлук, защото изчистват вредните съставки в организма.

Малините са плод мечта – носят изключително много ползи на консуматорите им без вреди.

Горски плодове за детокс на черния дроб

Къпини 

Те са плодчетата на къпиновия храст, който можем да срещнем в гори и поля. Те са адаптивни растения и издържат на различни климатични условия. Съществуват над 250 вида къпини и е важно да се разграничават от черницата. 

Вкусните плодове на къпините съдържат минимални количества захари, органични киселини (фолиева киселина, витамин C, каротин и др). В тях няма натрий и холестерол и също така имат много ниско съдържание на мазнини. 

Слави се като лечебно средство главно заради високото съдържание на калиеви, калциеви, магнезиеви, фосфорни, железни, медни и натриеви соли. В минимални количества съдържат витамини В1 и В2. Те са отличен избор при диета, защото са нискокалорични –  на 100 грама имат само 43 ккал. 

Мястото им в сладкарството 

В съчетание с другите горски плодове – ягоди, малини и боровинки, можем да приготвим много вкусни и приятни за небцето сладкиши, торти, кремове и всякакви други десерти. Също така може да се направят полезни сиропи, сокове, компоти, конфитюри и не на последно място вино.

Ползи от къпините 

Още древните хора са познавали лечебните свойства на това растение и са го използвали при проблеми.  Освен плодчетата и другите части на растението имат такива свойства и могат лесно да се използват. 

Днес къпините се използват като помощно средство за поддържане на алкално-киселинното равновесие на организма и при диария. Много важен е фактът, че къпините доказано имат антиоксидантни свойства и потискат развитието на тумори на рак на дебелото черво. 

Вреди 

За къпините не е известно да носят големи вреди, но е важно хора, които имат развита 

 

алергия към горски плодове да внимават и да не консумират и тези плодчета. 

Горски плодове за детокс на черния дроб

Всички тези плодове се обединяват под наименованието „горски плодове” и влизат в тази група. Тя е много важна и е добре да я консумираме често. Има значение обаче как се грижим за тях. Когато ги избираме трябва да обърнем внимание на това дали за меки или дали имат някакви наранявания. 

Горските плодове са нетрайни и не се съхраняват лесно, точно заради това и цените им са по-високи, а те самите – много ценени. Най-лесно е да ги замразим, ако няма да ги хапваме веднага, защото в противен случай особено при намокряне те ще мухлясат. 

Направен е изводът, че горските плодове са несъмнено много вкусни, но и полезни. И заедно и поотделно осигуряват отлична защита срещу различни инфекции, ракови образувания, мозъчни увреждания и заболявания, свързани със стареенето. 

Те имат способността да разграждат свободните радикали. Също така регулират водния баланс в организма, изграждане зъбите и костите здрави и силни, регулират нервната система и помагат за развитието на мускулите. 

Справят се с проблеми със стомашно-чревния тракт. Горските плодове предпазват от сърдечно-съдови заболявания. При възрастните възвръщат младостта като освежават кожата и  придават сияен тен и здрав външен вид. Определено консумацията на групата плодове, наречени „горски”, е най-лесният и приятен начин да се грижите за вас. Тези плодове бързо ще ви станат любимци и ще ги добавяте във всяко ваше хранене. Подбирайте правилните храни, за да се чувствате добре, а докато ви е вкусно ще ви бъде и полезно.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar