detox

Детоксикацията започва в черния дроб, който елиминира токсините от тялото в две сложни фази. Първо, той превръща токсичните вещества в силно реактивни метаболити и след това ги отделя и елиминира от тялото с фекалната материя. Бъбреците, белите дробове и червата също играят огромна роля в процеса на детоксикацията.

Токсините могат да въздействат на тези органи както остро, така и кумулативно. По-опасни са устойчивите нискокачествени токсини, например токсичните вещества, присъстващи в конвенционално отглежданите плодове и зеленчуци.

Важно нещо, което трябва да се знае за детоксът, е, че нашите тела винаги и постоянно преминават през автоматичен процес на детоксикация. С други думи, телата ни автоматично детоксикират, без да се налага да правим нищо.

Така че, за да бъдем по-точни, детоксът за здраве не премахва токсините, а просто поддържа или ускорява автоматичния процес на пречистване на нашите тела и им помага да се освободят от токсините с по-малко усилия.

Но все пак детокс диетите имат очевиден ефект върху тялото, затова нека видим как точно влияят на здравето на човека.

detox

 

Детокс само при перфектно здраве?

Ако сте болни или ако имате слаба имунна система, детоксът не е най-подходящото нещо за вас, защото тялото трябва да използва цялата си енергия, за да се лекува, докато детоксикира. Детоксът събужда токсини, съхранени в мастните клетки и други части на тялото, за да ги елиминира.

Това е много работа за тялото и може да накара човек (особено ако има здравословни проблеми) да се чувства уморен и дори да изпита симптоми на настинка или грип. Затова е най-добре да се прави детокс само когато сте в стабилно здраве, освен ако детокс програмата която искате да следвате, е специфично предназначена за подобряване на здравословни проблеми.

 

Кога детоксът може да повлияе лошо на здравето и защо?

Пречистващите сокови или детокс диети са популярна здравна тенденция, която често се счита за бързо решение при отслабване и метод за елиминиране на токсините от тялото. Някои детокс диети включват пиене на само на течности и нищо друго.

Други включват храна и закуски през деня. В зависимост от вида си, детокс програмите се прилагат обикновено в продължение на три дни до три седмици.

  • По време на детокс често се изпитват странични ефекти като главоболие, умора, затруднено мислене, лошо настроение и болки в стомаха. Бъдете готови за промени във функцията на червата и чести посещения до банята.
  • Детокс диетите не са подходящи за хора с диабет, които са на лекарства за регулиране на инсулиновата активност. Пиенето на толкова много сок или вода може да доведе до нестабилни нива на кръвната захар.

detox

  • Хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, също трябва да избягват детоксикацията, тъй като някои от зеленчуковите сокове, често консумирани по време на диетата, могат да съдържат високо съдържание на витамин К (напр. кейл, спанак, магданоз и целина), което може да намали ефективността на лекарството.
  • Бременни или кърмещи жени и хора с нарушена имунна система или напреднали сърдечни, чернодробни или бъбречни заболявания също трябва да избягват детокса.
  • Някои детоксикиращи сокови диети включват консумация на много ниски или дори никакви количества протеин.

 

Хората се нуждаят от ежедневен прием на протеин за изграждане на здрави клетки и регенериране на мускулите. В плодовете и зеленчуците има само малки количества протеин; някои сокове обаче могат да включват и мляко от кашу или бадем, като една от ежедневните напитки, което предлага още малко протеини и мазнини.

Консумирането на плодови и зеленчукови сокове в продължение на три дни може да не е вредно за здравия човек, но не се изненадвайте, ако се почувствате зле по време на програмата, тъй като тези детокс диети са изключително бедни на протеини.

Тези диети са особено неподходящи и дори опасни за възрастните хора, тъй като те са по-склонни да се чувстват зле. Възможен симптом е силна отпадналост и слабост, причинени от недостига на протеини в диетата.

detox

 

Основни действия на детоксът върху тялото и органите

Мозъчно замъгление и главоболие

Това е често срещан симптом за детокс на тялото и е причинено от химичния дисбаланс, който тялото ви претърпява през първата фаза на новата диета. Но не се притеснявайте, до края на първата седмица може да очаквате намаляване на главоболието и подобряване на умствената яснота, паметта, концентрацията и фокуса.

Това подобрение на мозъчната дейност се дължи до голяма степен на балансирането на червата. Има пряка връзка между здравето на червата и мозъка.

 

Подуване на корема и възпаление

Тъй като бактериите умират и добрите бактерии се преселват, вероятно ще получите възпаление или подуване на корема. Това е напълно нормално и може да се очаква. Както всички други симптоми, и този ще премине. Ако искате да преодолеете тази фаза по-бързо, добавете пробиотик към вашата диета или куркума, която се бори с възпалението.

 

По-силна имунна система

Може да не го забележите веднага в началото, но скоро ще видите как се възстановявате по-бързо от настинки и наранявания и ще устоявате на промените на времето по-добре.

 

Подобрена перисталтика на червата

Ако обикновено страдате от проблеми с червата, ще забележите, че след няколко дни от детоксикацията всичко започва да се саморегулира.

detox

Черният дроб

По време на детокс, черният дроб най-накрая получава шанса по-ефективно да върши своята работа. С правилните билки и витамини процесът на детоксикация може дори да помогне за изгарянето на вредни мазнини в черния дроб, което ще го накара да функционира по-добре.

Кожата

След като тялото ви започне да отделя токсини, кожата ви всъщност може да изглежда по-зле, преди да започнете да усещате подобрение. Възможно е да получите обриви и копривна треска в началото, но скоро ще се изчисти и цветът на кожата ви ще се подобри с времето.

 

Влияние върху тонуса и енергичността

Енергичността е една от най-важните функции на човешкото тяло. Препоръчват се 7-9 часа сън на нощ за правилна регенерация на мозъчните клетки, засилване на имунитета и по-високо чувство за благополучие. Детоксикацията помага за възстановяване на баланса във взаимосвързаната система на телесните органи.

Постоянната умора ни пречи да функционираме правилно. Детокс със здравословни храни, включени в диетата, помагат за бързото стартиране на метаболизма и увеличаване на енергията. И когато се прави правилно, детокс диетата може да окаже значително влияние върху цялостното ни здраве.

 

Бързи съвети за детокс

Пийте много вода всеки ден. Водата естествено премахва токсините от тялото. Въпреки че соковете имат добър вкус, човешкото тяло се състои от 80% вода и следователно се нуждае от вода, за да е здраво

detox

  • Яжте храни с високо съдържание на фибри. Те помагат на храносмилането и за по-бързо отделяне на токсини
  • Намалете приема на алкохол и кофеинови напитки, като кафе, чай и кока кола. Всички те дехидратират тялото
  • Избягвайте преработените храни и месни, млечни и захарни продукти
  • Яжте зеленчуци и плодове, особено боровинки, круши, сливи, ябълки.
  • Яжте сурови ядки, семена и авокадо, за да получите основните здравословни мазнини, които ще ви дадат повече енергия. Чиа семената също са чудесни, защото лесно се усвояват и са пълни с Омега 3 и протеини
  • Правете кардио упражнения. Те са важни за поддържане на тялото силно и здраво, но също така са важни, защото помагат тялото да се оттърве от токсини. В допълнение, упражненията предизвикват повишено потене, което също е отличен източник на детоксикация

Редовните упражнения са форма на здравословен детокс, тъй като насърчават  циркулацията в кръвта и лимфната система. По този начин също ще подобрите храносмилането, ще намалите напрежението и ще укрепите тялото си. Поради тази причина хората, които спортуват редовно, имат по-малко токсини, отколкото тези, които не го правят.

  • Консумирайте лимони ежедневно. Киселината от лимоните е полезна за човешкото тяло, защото премахва токсини и вредни телесни мазнини. Изцедете един лимон във чаша топла вода и пийте всяка сутрин.

 

detox

  • Пиенето на зелен чай ще ви помогне да отделите токсини и ще ви осигури чудесен източник на антиоксиданти.
  • Яжте сини боровинки. Те имат противовъзпалителни свойства и са чудесен източник на антиоксиданти, които ще помогнат за изчистване на токсините.
  • Махнете стреса от живота си. Медитация и йога помагат на човек да се отпусне от стреса, което в крайна сметка помага на тялото по-бързо да се освободи от токсините. Трансформирайте стреса, като подчертавате положителните емоции.
  • Яжте пълнозърнести храни, като овесени ядки и кафяв ориз. Те са от съществено значение за осигуряване на фибри и енергия по време на детоксикацията ви.
  • Намалете консумацията на захар. (Това включва мед, меласа и изкуствени подсладители.)

Ексфолирайте кожата си. Духо четкане на кожата (с или без масло) ще ви помогне да премахнете токсините през кожата и допълнително ще ви освежи и подобри кръвообращението.

detox

  • Масаж. Масажирането помага да се увеличи циркулацията, което помага на кръвта да тече по-свободно и да изкара токсините вън от тялото.
  • Яжте много фибри, цвекло, репички, артишок, зеле, броколи, спирулина, хлорела и морски водорасли. Те са отлични детоксикиращи храни.
  • Детоксикирайте и предпазвайте черния си дроб, като приемате билки, като корен от глухарче, репей, магарешки трън, зелен чай.
  • Приемайте витамин С, който помага на тялото да произвежда глутатион – чернодробно съединение, което елиминира токсините от тялото.
  • Дишайте дълбоко, за да позволите на кислорода да циркулира из вашата система.
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar