Как се отслабва с детокс

Често си мислим, че правим всичко, което трябва, за да поддържаме добро здраве, но така или иначе, трудно отслабваме или прекалено лесно качваме тегло. Това може да се дължи на токсините в тялото, които причиняват дисбаланс на хормоните.

 Детоксът би помогнал за възстановяване на стабилноста на хормоните, което ще доведе до успешно сваляне на килограми. Детокс, който е пълен с богати на витамини и минерали плодове и зеленчуци, може да помогне за балансиране на тялото ви, заедно с подобряване на диетата ви, като намалите или елиминирате вредните въглехидрати, идващи от пица или хляб.

 

Кога е необходим детоксът за отслабване и защо?

По-долу са няколко състояния, които могат да доведат до наддаване на тегло. Хора с тези здравословни проблеми може да се нуждаят от детокс.

 

Хипотиреоидизъм

 Има много изследвания, които показват, че проблемите с щитовидната жлеза са причинени от фактори на околната среда и диетата ни, така че тези проблеми лесно може да се преодолеят, ако детоксикираме щитовидната си жлеза.

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които са жизненоважни за нашия метаболизъм, един от тях е превръщането на храната в енергия. Два често срещани проблема с щитовидната жлеза са, когато тя произвежда твърде малко (хипотиреоид) или твърде много (хипертиреоид) от тези хормони, причинявайки (в повечето случаи) наддаване на тегло или отслабване.

Как се отслабва с детокс

Детоксикиране на щитовидната жлеза:

  • Премахнете всички химикали от дома и диетата си.
  • Пийте много чиста или филтрирана вода.
  • Избягвайте глутен. Има силна връзка между автоимунен хипотиреоид и непоносимост към глутен.
  • Направете си чревно пречистване.
  • Може да направите детокс за премахване на тежки метали от тялото си.
  • Включвайте морски зеленчуци / водорасли в ежедневната си диета. Те съдържат голямо разнообразие от минерали и витамини, които поддържат функцията на щитовидната жлеза.

Общоприето мнението е, че след като започнете с лекарства за щитовидна жлеза, трябва да ги вземате цял живот, но това не е така. Здравето ви е под ваш контрол. Ако се детоксирате, ще усетете разликата.

 

Задържане на течности

Задържането на течности може да доведе до повишено тегло, тъй като някои части на тялото се подуват с вода. Една често срещана причина е стоенето дълги часове на крака, като подуване може да се появи в глезените.

Как се отслабва с детокс

Как да се детоксикираме, за да се оттървем от задържаните течности в тялото:

  • Включете в диетата си храни с диуретичен ефект. Някои от тях са целина, краставици, ябълки, диня, магданоз, пресни зеленчуци, листа или корен от глухарче, папая, ананас, чесън и копър.
  • Пиете много вода и билкови чайове.
  • Избягвайте млечни продукти, захар, пшеница и други зърнени продукти, съдържащи глутен.
  • Намалете солта.

 

Болест на Кушинг

Болест на Кушинг (засяга само от 10 до 15 души на милион, но 70 процента от диагностицираните са жени) причинява излишно производство на кортизол и предизвиква прекомерно наддаване на тегло, особено около корема и задната част на шията. Краката и ръцете обикновено остават незасегнати.

Заболяването се характеризира със много ниска енергия и усложнения като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол. Ако това ви звучи познато и изпитвате всички или повече от симптомите, време е за детокс.

 

Как да се детоксикираме при болестта на Кушинг?

  • Консумирайте противовъзпалителни храни, като здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини, храни с високо съдържание на витамини от група В, храни с високо съдържание на калций, калий, магнезий и протеини.
  • Спрете употребата на лекарства, които повишават кортизола (като стероиди) или приемайте по-ниска доза.

Как се отслабва с детокс

Процесите по време на детокс с цел отслабване

Въпреки че организмът постоянно се детоксикира по естествен начин, в наши дни телата ни са изложени на много замърсявания, поради комерсиалното отглеждане на храна, фармацевтични продукти, токсични козметични продукти, миещи и перилни препарати и всички останали замърсители в нашия дома и на открито. С времето това токсично претоварване забавя способността на организма да преработва и отстранява токсините и те се натрупват в организма.

Черният дроб е основният ни детоксикиращ орган, който има двойна роля за правилното храносмилане, затова много хора намират отслабването за много трудна работа. Когато черният дроб е претоварен, ние сме склонни да съхраняваме повече мазнини.

Когато детоксикираме, черният ни дроб трябва да преобразува мастноразтворимите хранителни вещества във водоразтворими вещества (във първата и втора фаза на детоксикация), преди те да могат да бъдат елиминирани от тялото.

Детоксикацията във фаза II и III хваща токсичните отпадъци в тялото, прави ги по-малко реактивни и след това ги пренася в дебелото черво, след което се изхврълят от тялото.

Как се отслабва с детокс

Заключителна фаза

След като системата ви премине през процеса на елиминиране на токсини, има нужда от почивка. Тялото си има собствена ежедневна програма за детоксикация, но след като ние се намесим, процесът става по-интензивен, което е една от причините да се чувстваме зле по време на детокс. Затова е важно да се почива, да се храним добре, да пием достатъчно вода и да правим леки упражнения за насърчаване на доброто кръвообращение и вливаме кислород в клетките.

След като тялото се пречисти и възстанови, скоро очаквайте положителни резултати – един от тях е загуба на тегло!

 

Как се провежда?

Като за начало ограничавайте дразнителите на червата (алкохол, кафе) и храни, които предизвикват възпаление, като захар и преработени храни.

Но дори и да не ядете добре 24/7, може да правите прости неща, за да помогнете на черния дроб – филтъра на тялото – да си свърши работата. Засилването на чернодробната функция помага да се намали натрупването на токсични вещества в тъканите.

Ето няколко стъпки за пречистване, които трябва да правите редовно.

  • Хидратация с лимонена вода -тъй като ние се дехидратираме през нощта на събуждане, изпийте чаша топла вода с прясно изцеден лимон. Това ще хидратира тялото и ще ви даде минерали като калий, калций и магнезий. Лимоновият сок също помага на черния дроб да произвежда повече ензими

Как се отслабва с детокс

  • Чай – чай от глухарче или млечен бодил може да засили чернодробната функция, спомагайки за намаляване на натрупаните токсини в тъканите. В проучване на млечен бодил, направено от Националния център за алтернативна медицина, изследователите открили, че билката може да помогне за подобряване на чернодробната функция чрез защита от увреждане на клетките и стимулиране на възстановяването на чернодробната тъкан. В ракови проучвания се открива, че млечният бодил може да укрепи клетъчните стени, предотвратявайки навлизането на токсини, блокирайки свободните радикали от атакуващите клетки
  • Хлорела– тя е зелено водорасло, което елиминира тежките метали, като живак. Едно проучване установява, че приемът на хлорела при бременни и кърмещи жени намалява нивата на диоксин – вреден токсин, намиращ се в кърмата. Както спирулина, хлорелата също може да се намери във форма на прах. Добавяйте ги към плодови пюрета или сок.

 

Колко време трае?

Това зависи от вас.

Може да прекратите своя детокс, когато пожелаете. Детокс програмите обикновено траят от седмица до месец или няколко години, според нуждата!

Как се отслабва с детокс
Какво следва след него?

След като приключите с детокс диетата, какво да ядете е също въпрос, за който трябва да помислите. По-долу са някои неща, които трябва да консумирате след детокс.

  • Зелен чай -това е важна напитка за хора, които току-що са завършили детокс диетата си, защото тя осигурява на организма важни флавоноиди и антиоксиданти. Зеленият чай е също много полезен за поддържане на здравословно тегло
  • Яжте задушени зеленчуци – зеленчуците, приготвени на пара, са добри за хора, които току-що са завършили детокс диета, тъй като са лесни за храносмилане. Съдържанието на минерали и витамини в зеленчуците поддържат метаболизма здрав
  • Вземайте пробиотик и яжте ферментирали храни – важно е да се знае, че здравите черва означават здраво тяло. Тъй като около 70% от имунната система се намира в червата, неправилната диета винаги създава проблеми. Ако не се грижите за червата си, тялото ви няма да може да елиминира токсините. Когато се приема силен пробиотик и се ядат ферментирали храни ежедневно, добрите бактерии в червата се увеличават, което помага за поддържане на здравето

Допълнително, пробиотиците също са от съществена полза за черния дроб, затова консумирайте повече пробиотични храни като кефир, комбуча, кисело зеле и кимчи за максимален ефект.

Как се отслабва с детокс

От кого и за кого е предназначено?

Много диетолози и други специалисти препоръчват детокс. Според тях, ако изпитваме следните симптоми, значи телата ни се нуждаят от пречистване:

  • Безсъние
  • Главоболие
  • Умора
  • Хормонален дисбаланс
  • Повишена раздразнителност и лошо настроение
  • Затруднено отслабване или необяснимо наддаване на тегло

 

Общи съвети

Никога не пренебрегвайте хранителните си нужди. Затова препоръчваме да си направите кръвен анализ, преди да изпробвате каквато и да е детокс диета – така ще сте сигурни от какво точно се нуждаете и ще знаете какви добавки да приемате, дори и ако основната ви цел е просто отслабване – то все е свързано с общото ви здраве.

Също така трябва да приемате достатъчно калории, фибри и протеини. Не се лишавайте от хранителни вещества, само защото искате да отслабнете. Ако не ядете достатъчно и често, може да изпитате неприятно подуване на стомаха.

Това означава, че когато сте гладни или когато е време за ядене, париеталните клетки на стомаха ви произвеждат киселина в очакване на пристигането на храна. Но ако не се появи, в стомаха остава опасно количество киселина, без да я използвате, което наранява вътрешността на стомаха и води до подуване, което от своя страна ви кара да изглеждате по-пълни

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar