Детокс на тялото в комбинация с детокс на ума

Дори хората, които изцяло се придържат към екологичен начин на живот, редовно се нуждаят от детокс. Процесът е свързан не само с пречистване на организма от всички ненужни вещества, но и с освобождаване от ежедневното напрежение, неприятните мисли и емоции.  

Какво е детокс на организма чрез хранене?

Какви са начините за пречистване на тялото?

Детоксикацията на тялото основно се свързва с функциите на органите и начините те да се освободят от натрупаните токсини вътре в тях. В помощ на процеса могат да са храни, напитки, хранителни добавки, медикаменти и упражнения. 

Паралелно с това редица здравословни терапии имат същата цел – максимално бързо да се изхвърлят вредните съставки от организма, тъй като те са основен причинител на повечето болести и нездравословни състояния. 

Пречистването на тялото се постига с консумация на повече свежи плодове и зеленчуци като препоръчителни са основно зелените листни салати. 

Плодовите сокове и смутита също са средство за детокс. Водата с лимон, билковите отвари, ядките, подправките и други натурални продукти са сред основните ускорители на метаболизма и пречистването на тялото.

Детоксикацията върви ръка за ръка с добрата хидратация. Без достатъчно вода жизнените системи в нашия организъм са затормозени. Дневната доза варира според сезона, килограмите и възрастта на човек, както и неговата физическа активност. 

Прието е обаче че минимумът е поне осем чаши вода на ден. Живителната напитка отвежда по-лесно токсините навън от нашето тяло. Препоръчително е първата чаша с вода да се изпие веднага след събуждане, за да се възстанови нивото на хидратация в организма след нощния сън.

Детокс на тялото в комбинация с детокс на ума

Движението и редовните тренировки са съществена част от процеса на детоксикация на организма. Физическата активност тонизира, подобрява обмяната на веществата, циркулацията на кръвта и изобщо доброто здраве е несъвместимо със застолия начин на живот.  

Йога асаните са един от вариантите за успешно раздвижване на всички мускулни групи. Те могат да се практикуват както сутрин, така и вечер. Плуване, пилатес, лечебни гимнастики и всички останали популярни спортове също са начин за качествено раздвижване.

Детокс на тялото в комбинация с детокс на ума

Какви са начините за пречистване на ума?

Детокискацията няма да е пълна, ако процесът на пречистване не включва духовни практики за ума. Негативната енергия и стресът са не по-малко токсични от “отровите” в нашия организъм. Детоксът на мислите и чуваства кара човек да бъде по-спокоен, работоспособен и креативен. 

Всеки един от нас се нуждае от “рестарт” на системата. Пък и позитивизмът е част от възстановителния и лечебен процес. Добре е да си наложим режим, който да доведе до снижаване до минимум на стресовите състояния през деня. 

Подходящо е сутрин да следваме рутина в навиците си и да си отделяме поне няколко минути, за да се подготвим мисловно и физически за предстоящия ден и поредица от работни задачи. 

Вечер също е задължително да не заспиваме под напрежение. За тази цел много помагат медитацията и усамотението преди сън. По този начин се детоксикира ума, прогонват се лошите мисли и всички отрицателни емоции. 

Повечето хора медитират след няколкоминутна лечебна гимнастика и система от балансирано дишане. 

За качествено пречистване на съзнанието може да запали арома лампа, да се слуша успокояваща музика или да наблюдават красиви природни пейзажи.

Детокс на тялото в комбинация с детокс на ума

Добрият сън също е част от терапията, защото е установено, че така по естествен път се пречиства ума. А той, както и тялото ни се нуждаят от достатъчно почивка, за да са заредени с енергия за новия ден и съпътстващите го предизвикателства.

Почивката е доказаният регенератор и зареждаща сила за всяко човешко същество. Добрият баланс между работа и релакс е най-добрата терапия за съвременния човек и динамични му начин на живот.   

Детокс на тялото в комбинация с детокс на ума

Спа процедурите са предпочитана терапия от мнозина, тъй като паралелно се освежават тялото и се балансира вътрешния мир. Хармонията е ключ за постигане на древната максима за здравия дух в здраво тяло.  

Защо се постига максимален ефект, когато се комбинират начините за пречистване на тялото и ума?

Отличният резултат от детокса на тялото и ума, е установен от лекарите още от древни времена. Те и до днес го препоръчват за възстановяване на физическия и психически баланс. 

Разбира се, ефектът ще е максимален, когато се работи комплексно. Детоксът е начин да се справим с редица нездравословни състояния, както и здравите хора да се се поддържат в отлична форма.

Детокс на тялото в комбинация с детокс на ума

Детоксикацията помага да се освободим от вредните вещества, натрупвания и мисли, но същевременно тя помага да имаме повече енергия и силен имунитет. Освен това ще бъдем много по-концентрирани и балансирани.   

Снимки: Pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar