Детокс преди зачеване - да или не?

Съвременният живот се оказва вреден за нас в редица аспекти. Приемането на токсични храни и напитки не винаги е в нашия контрол. Става въпрос за това, че етикетите понякога лъжат, но и не само. Науката понякога установява, че дадени хранителни съставки и добавки са вредни понякога дълго, след като вече сме ги използвали. 

Ограниченият достъп до истински био храни допълнително усложнява нещата. А колкото до липсата на време – то е почти повсеместен враг на балансирания живот, който ни отнема и последните възможности за претенции в пазаруването.

Същевременно, макар понякога е истински невъзможно да предпазим тялото си от отровите, чистият организъм е от изключително значение. Това важи още повече, когато сме решили да станем родители и създатели на живот. 

За да се роди нашето бебе здраво и силно, то трябва да има достатъчно витамини и минерали, а също и да не се допуска неговото излагане на вредни и отровни съставки по време на бременността. 

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

Как обаче можем да му доставим всичко това? Дали точно моментът преди забременяване е подходящ да се подложим на тежък процес по детоксикиране?

Разбира се, строгите режими не са за предпочитане по никой начин, когато говорим за деликатен процес, какъвто представляват както забременяването, така и бременеенето, а също и самото раждане на детето. 

Дори напротив – много гурута предупреждават да се отложи репродуктивната дейност за по-нататъшен период, когато започваме детокс. За да се случи безпроблемно всяко едно от тези неща, ние трябва най-вече да минимизираме стреса в живота си, дори и ако говорим за стреса от въздържанието.

Как да се пречистим преди забременяване?

Не диети и не насилствено пречистване са това, което ще проработи за вас в периода преди зачеването. Нужно е на първо място да осъзнаете, че детоксът трябва да се превърне във всекидневие и начин на живот – приятно, без стрес и без насилие над собствената личност. 

Пречистването на тялото не бива да се използва като отвод за дълги периоди от злоупотреба с вредни вещества, защото най-малкото няма да бъде ефективно. Само чрез постоянен самоконтрол ще можете да поддържате една истински балансирана среда за вашия ембрион.

На първо място е необходимо да прекъснете приема на всякакви вредни вещества, които може да попадат в тялото ви заедно с храната и напитките, както и да увеличите консумацията на витаминозни храни. 

Направете си кръвни изследвания. Ако не успявате да си набавите всичко необходимо от храната, посъветвайте се с вашия наблюдаващ лекар относно изписването на някакви хранителни добавки и витамини.

Изхвърлете химията от храната си 

В днешно време, един от най-сериозните източници на отрови за човешкия организъм е именно храната, която се купува от супермаркета. Какво да направим, за да намалим съдържанието на вредни за здравето токсини?

Накисвайте плодовете и зеленчуците

Заедно със салатата, ние често поглъщаме и нитрати, които попадат в нея чрез смесите за наторяване. Те са лесно разтворими във вода и не се измиват при просто изплакване. За щастие, можем лесно и в домашни условия да пречистим тези вещества. 

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

След като измиете зеленчуците, потопете ги в хладка вода и ги оставете да престоят поне 20-ина минути. Свиквайте, защото ще се налага да правите това и след 5-ия месец на бебето си, когато ще трябва да започнете да го захранвате с растителни храни.

Тук е моментът да споменем, че нитратите не се съдържат единствено в земеделските торове. Те се съдържат и в бои, лакове, пластмаси и дори лекарства.

Макар че трудно можем да намалим излагането си на тях, пък и те едва ли ни вредят пряко, добра идея е преди забременяване да започнем лека-полека да се заобикаляме с естествени материи и повърхности. 

Залагайте на памук и лен за дрехи, на дърво и стъкло за мебели, вместо пластмаса. Носете глинени и дървени бижута и изхвърлете всичките си бижута от неблагороден метал.

Приемайте правилните витамини и хранителни добавки

Детоксикацията не се свежда единствено и само до лишаване от вредни храни. От изключителна важност за успешността на нашия режим е това да снабдяваме тялото си с достатъчно полезни вещества на мястото на вредните, които се стремим да елиминираме.

Добра идея са хранителните добавки за стимулация на черния дроб, ако той е затормозен. Веднъж възстановен и възвърнал тонус, черния дроб ще се активизира и ще се погрижи за пречистването на организма. 

Коментирайте темата за пречистването на черния дроб с вашия лекуващ лекар, за да сте сигурни, че няма да допуснете грешки от незнание и липса на медицинска експертиза. 

Освободете се от свободните радикали в тялото

Ключово за здравето на бебето и бъдещата майка е елиминирането на т. нар. свободни радикали. Това може да стане най-лесно, като използваме всеки удобен случай да походим боси върху трева или мокра земя.

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

За съжаление, това в България може да се случи само през топлите сезони. През останалото време, можете да се стремите да държите под контрол заряда на тялото чрез балансирана диета и упражнения.

Има и още методи да ограничим количеството свободни радикали в нашето тяло, включително намаляването на приема на субстанции, които са причина за възпаление.

Кажете не на възпалителните храни и напитки

Намалете до минимум всички храни, които макар и да не са токсични в истинския смисъл на думата, могат да предизвикат възпаление на организма.

Алкохол, кофеин и цигари

За предпочитане е поне две години преди зачеването да не сте пушили цигари. Кафето може и да не спирате, освен ако не прекалявате и при условие, че не сте склонни към високо кръвно налягане.

Колкото до алкохола, можете и да не го спирате изцяло – чаша вино е напълно в реда на нещата, ако ви допада. Би било чудесно, обаче, ако направите пауза в това отношение поне за около 6 месеца преди да заченете. 

Това ще бъде идеална подготовка и за предстоящия период, в който няма да можете да си пийвате за поне година и няколко месеца напред. Ако сте имали навика да прекалявате с алкохола, починете си и за по-дълго – година-две ще е добре.

Внимание! Имайте предвид, че всякакви резки прекъсвания на зависимости като тези, които си изграждаме към тютюна и алкохолните питиета, не бива да бъдат причинявани на бебето, защото могат да доведат до аборт. 

Ако се окаже, че сте бременна, докато все още пиете и пушите, изгответе си план и се придържайте към него, като намалявате цигарите с не повече от 5 на всеки 3-4 дни. По отношение на алкохола, за предпочитане е да пиете бира или бяло вино, и то в максимално умерени количества.

Захар

Бялата захар и дори фруктозата в прекомерни количества трябва да бъдат изключени от менюто ви в периода преди зачеване и по време на бременност. Със сигурност не искате да храните вашето бебе с тях, защото освен всичко друго, захарите са изключително вредни за развитието на детския мозък.

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

Ако изпитвате глад за сладко, придържайте се към пресни и сушени плодове и нерафинирани захари във възможно най-голяма степен. Това е не просто полезно за здравето на плода, но ще ви помогне да държите килограмите си под контрол по време на бременността. 

Растителни, хидрогенирани и наситени мазнини

Забравете за всякакви частично хидрогенирани и наситени мазнини. Ще трябва да се простите с чипсовете, кроасаните и повечето бързи храни, които сме свикнали да приемаме. 

Най-добре е да си набавите пречистено животинско масло гхи, което можете да си направите и сами вкъщи чрез термична обработка. Излагайте мазнините на минимално количество термична обработка, за да избегнете натоварването с допълнителен токсичен товар. 

Преработено месо

Ако консумирате месо, не е нужно да спирате, но ако приемате обработени технологично меса, то преди зачеване е крайно време да се откажете от тях. Това включва бекон, кренвирши, трайни и малотрайни колбаси, шунка и пушени меса, дори наденица. 

Всъщност преработените меса съдържат нитрати, защото те имат много добро консервиращо въздействие. Освен това, те се обработват при свръхвисока температура, които ги прави в пъти по-вредни от хапки, пържени във фритюрник.

Приемете тези храни в живота си и няма да съжалявате

След като изготвихме списък с храните, от които е най-добре да се откажете, време е да обърнем внимание и на менюто, което би ви помогнало да се чувствате добре, да получавате ценни нутриенти и да създадете възможно най-добрата среда за формиране на новия живот в утробата ви. 

Зеленчуци, плодове, ядки

С чудесни детоксикиращи свойства и без странични ефекти ще ви удивят зеленчуци като моркови, чесън, спанак, броколи, зеле и карфиол. Зехтинът и зеленият чай също са популярен нежен начин да се пречистим преди планирана бременност. 

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

От плодовете, заложете преди всичко на лимоните и ябълките. Орехите са перфектната суперхрана – те ще ви заредят с омега-3 мастни киселини. Добра идея е сутрин да пийвате плодов сок или малко топла вода на гладно.

Лукът и чесънът са също така богати на антиоксиданти, които неутрализират свободния заряд у нас. Същото се отнася и за патладжана, тиквата, морковите и много други.

Риба

Забравете обаче за дивоотгледаната риба. Силно вероятно е тя да съдържа микропластмаса, което не е полезно нито за вас, нито за бъдещото ви бебе. За препоръчване е да си набавяте риба от контролирани развъдници.

Внимание! Намалете яденето на суши и други храни със съдържание на морски дарове, които са преминали малко или никаква термична обработка. Възможно е да съдържат бактерии, които няма да ви направят услуга през бременността.

Други практики за пречистване на тялото и ума си преди зачеване

Макар и храната да е важна, тя не е единственият инструмент за нежна детоксикация на тялото преди забременяване. Други техники и практики, които можете да включите в ежедневието си са следните няколко.

Медитация 

Духовното пречистване е също от голямо значение, когато сме решили да заченем своето бъдещо дете. Един от най-подходящите начини да постигнем това е чрез медитация. 

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

Изберете си серия водена медитация и отделяйте време за нея всеки ден. Така ще настроите съзнанието си на вълна за забременяване и раждане на дете, заедно с всички физически и емоционални промени, които тези процеси водят със себе си. 

Движение

Една от причините да имаме нужда от детокс е липсата на достатъчно физически упражнения. Това много често причинява блокажи, които после ни пречат да раздвижим и изхвърлим токсините от системата си. 

Правете леки йога или пилатес тренировки с инструктор или в домашни условия. Не се претоварвайте и не прекалявайте – оставете потта от тренировките за след раждането.

Прием на билки, прочистващи матката

Традиционната медицина и билколечението са били инструмент, използван дълго преди съвременната медицина да изземе почти изцяло тези функции. И все пак – съществуват много билки, подходящи за периода преди зачеването, които нашите прадеди са използвали за пречистване и подготвяне на тялото на бъдещата майка.

Детокс преди зачеване: храни, практики и техники за пречистване

Това са например:

  • Донг Куай (Женски жен шен)
  • Корен от бял божур
  • Листа от малина
  • Коприва
  • Листа от Дамяна
  • Корен от женско биле и др.

Тези билки засилват кръвообращението в репродуктивните органи, отпускат на мускулите на матката и балансират хормоналния фон – фактори от особено значение при опити за зачеване. 

Сухо четкане на кожата

Освен като разкрасяваща процедура, добилото популярност напоследък сухо четкане може да бъде използвано и като заздравяващ и пречистващ тялото ритуал, изключително подходящ за бъдещата майка.

Сухото четкане се извършва с мека четка сутрин или преди душ, като обхваща цялото тяло. То действа за директна стимулация на лимфния поток в тялото, а нормалното движение на лимфата е мощен инструмент за естествена детоксикация. 

Нужен ли е детокс и за бъдещия татко?

Всъщност, пречистването на тялото е еднакво важно и за двамата бъдещи родители. Майката е тази, която ще носи плода в продължение на 9 месеца, но бащата също е отговорен за половината от неговия геном. Поради тази причина, не по-малко значение има и режимът на таткото. 

Лекарите препоръчват особено на мъжете, които пушат и пият, да прекратят вредните си навици поне до зачеването. Има теории обаче, според които децата израстват по-здрави, ако бащите им също спазват въздържание от токсини по време на бременността и през първите години след раждането.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar