Детокс преди зачеване – да или не?
Детокс преди зачеване - да или не?

Съвременният живот се оказва вреден за нас в редица аспекти. Приемането на токсични храни и напитки не винаги е в нашия контрол. Става въпрос за това, че етикетите понякога лъжат, но и не само. Науката понякога установява, че дадени хранителни съставки и добавки са вредни понякога дълго, след като вече сме ги използвали. 

Ограниченият достъп до истински био храни допълнително усложнява нещата. А колкото до липсата на време – това е почти повсеместен враг на балансирания живот, който ни отнема и последните възможности за претенции в пазаруването.
Детокс преди зачеване - да или не?Същевременно, макар понякога е истински невъзможно да предпазим тялото си от отровите, чистият организъм е от изключително значение. Това важи още повече, когато сме решили да станем родители. За да се роди нашето бебе здраво и силно, то трябва да има достатъчно витамини и минерали, а също и да не се допуска неговото излагане на вредни и отровни съставки. 

Как обаче можем да му доставим всичко това? Дали точно това е моментът да се подложим на тежък процес по детоксикиране?

Разбира се, строгите режими не са за предпочитане по никой начин, когато говорим за деликатен процес, какъвто представляват както забременяването, така и бременеенето, а също и самото раждане на детето. Дори напротив – много гурута предупреждават да се отложи репродуктивната дейност за по-нататъшен период, когато започваме детокс. За да се случи безпроблемно всяко едно от тези неща, ние трябва най-вече да минимизираме стреса в живота си, дори и ако говорим за стреса от въздържанието.

 

Как да се пречистим преди забременяване?

Не диети и не насилствено пречистване е това, което ще проработи за вас в този момент. Нужно е на първо място да осъзнаете, че детоксът трябва да се превърне в наше всекидневие. 

Той не бива да се използва като отвод за дълги периоди от злоупотреба с вредни вещества, защото най-малкото няма да бъде ефективен. Само чрез постоянен самоконтрол ще можете да поддържате една истински балансирана среда за вашия ембрион.

На първо място е необходимо да прекъснете приема на всякакви вредни вещества, които може да попадат в тялото ви заедно с храната и напитките, както и да увеличите консумацията на витаминозни храни. Направете си кръвни изследвания. Ако не успявате да си набавите всичко необходимо от храната, посъветвайте се с вашия наблюдаващ лекар относно изписването на някакви хранителни добавки и витамини.

Изхвърлете химията от храната си 

В днешно време един от най-сериозните източници на отрови за човешкия организъм е именно храната, която купува от супермаркета. Какво да направим, за да намалим съдържанието на токсини?

  • Накисвайте плодовете и зеленчуците

Заедно със салатата ние често поглъщаме и нитрати, които попадат в нея чрез смесите за наторяване. Те са лесно разтворими във вода и не се измиват при просто изплакване. За щастие, можем лесно и в домашни условия да пречистим

След като измиете зеленчуците, потопете ги в хладка вода и ги оставете да престоят поне 20-ина минути. Свиквайте, защото ще се налага да правите това и след 5-ия месец на бебето си, когато ще трябва да започнете да го захранвате с растителни храни.

Тук е моментът да споменем, че нитратите не се съдържат единствено в земеделските торове. Те се съдържат и в бои, лакове, пластмаси и дори лекарства. 

Макар че трудно можем да намалим излагането си на тях, пък и те едва ли ни вредят пряко, добра идея е преди забременяване да започнем лека-полека да се заобикаляме с естествени материи и повърхности. Залагайте на памук и лен за дрехи, на дърво и стъкло за мебели, вместо пластмаса. Носете глинени и дървени бижута и изхвърлете всичките си бижута от неблагороден метал.

  • Витамини и хранителни добавки

Детоксикацията не се свежда единствено и само до лишаване от вредни храни. От изключителна важност за успешността на нашия режим е това да снабдяваме тялото си с достатъчно полезни вещества на мястото на вредните, които се стремим да елиминираме.

Добра идея са хранителните добавки за стимулация на черния дроб, ако той е затормозен. Веднъж възстановен и възвърнал тонус, той ще се активизира и ще се погрижи за пречистването на организма. Коментирайте темата с вашия лекуващ лекар.

Детокс преди зачеване - да или не?

  • Освободете се от свободните радикали

Ключово за здравето на бебето и младата мама е елиминирането на т. нар. свободни радикали. Това може да стане най-лесно, като използваме всеки удобен случай да походим боси върху трева или мокра земя.

За съжаление, това в България може да се случи само през топлите сезони. През останалото време можете да се стремите да държите под контрол заряда на тялото чрез балансирана диета и упражнения.

Има и още методи да ограничим количеството свободни радикали в нашето тяло, включително намаляването на приема на субстанции, които са причина за възпаление.

Кажете не на възпаляващите храни и напитки

Намалете до минимум всички храни, които макар и да не са токсични в истинския смисъл на думата, могат да предизвикат възпаление.

  • Алкохол, кофеин и цигари

За предпочитане е поне две години преди зачеването да не сте пушили цигари. Кафето може и да не спирате, освен ако не прекалявате и при условие, че не сте склонни към високо кръвно налягане.

Колкото до алкохола, може и да не го спирате изцяло – чаша вино е напълно в реда на нещата, ако ви допада. Би било чудесно обаче, ако направите пауза в това отношение поне за около 6 месеца, преди да заченете. 

Това ще бъде идеална подготовка и за предстоящия период, в който няма да можете да си пийвате за поне година и няколко месеца напред. Ако сте имали навика да прекалявате с алкохола, починете си и за по-дълго, година-две ще е добре.

Внимание!

Имайте предвид, че всякакви резки прекръсвания на зависимости като тези, които си изграждаме към тютюна и алкохолните питиета, не бива да бъдат причинявани на бебето, защото могат да доведат до аборт. 

Ако се окаже, че сте бременна, докато все още пиете и пушите, изгответе си план и се придържайте към него, като намалявате цигарите с не повече от 5 на всеки 3-4 дни. По отношение на алкохола, за предпочитане е да пиете бира или бяло вино, и то в максимално умерени количества.

  • Захар

Бялата захар и дори фруктозата в прекомерни количества трябва да бъдат изключени от менюто ви. Със сигурност не искате да храните вашето бебе с тях, защото освен всичко друго, захарите са изключително вредни за развитието на детския мозък.

  • Растителни, хидрогенирани и наситени мазнини

Забравете за всякакви частично хидрогенирани и наситени мазнини. Ще трябва да се простите с чипсовете, кроасаните и повечето бързи храни, които сме свикнали да приемаме. Най-добре е да си набавите пречистено животинско масло гхи, което можете да си направите и сами вкъщи чрез термична обработка.

  • Преработено месо

Ако консумирате месо, не е нужно да спирате, но ако приемате обработени технологично меса, то преди зачеване е крайно време да се откажете от тях. Това включва бекон, кренвирши, трайни и малотрайни колбаси, шунка и пушени меса, дори наденица. 

Всъщност преработените меса съдържат нитрати, защото те имат много добро консервиращо въздействие. Освен това те се обработват при свръхвисока температура, които ги прави в пъти по-вредни от хапки, изпържени във фритюрник.

Приемете тези храни в живота си и няма да съжалявате

Детокс преди зачеване - да или не?

  • Зеленчуци, плодове, ядки

С чудесни детоксикиращи свойства и без странични ефекти ще ви удивят зеленчуци като моркови, чесън, спанак, броколи, зеле и карфиол. Зехтинът и зеленият чай също са популярен нежен начин да се пречистим преди планирана бременност. 

От плодовете заложете на лимоните и ябълките. Орехите са перфектната суперхрана, те ще ви заредят с омега-3 мастни киселини. Добра идея е сутрин да пийваме плодов сок или малко топла вода на гладно.

Лукът и чесънът са също така богати на антиоксиданти, които неутрализират свободния заряд у нас. Същото се отнася и за патладжана, тиквата, морковите и много други.

  • Риба

Забравете обаче за дивоотгледаната риба. Силно вероятно е тя да съдържа микропластмаса, което не е полезно нито за вас, нито за бъдещото ви бебе. За препоръчване е да си набавяте риба от контролирани развъдници.

Внимание!

Намалете яденето на суши и други храни със съдържание на морски дарове, които са преминали малко или никаква термична обработка. Възможно е да съдържат бактерии, които няма да ви направят услуга през бременността.

 

Детокс и за таткото?

Всъщност пречистването е еднакво важно и за двамата родители. Майката е тази, която ще носи плода в продължение на 9 месеца, но бащата също е отговорен за половината от неговия геном. Поради тази причина не по-малко значение има и режимът на таткото. 

Лекарите препоръчват особено на мъжете, които пушат и пият, да прекратят вредните си навици поне до зачеването. Има теории обаче, според които децата израстват по-здрави, ако бащите им също спазват въздържание от токсини по време на бременността и през първите години след раждането.

 

Медитация 

Детокс преди зачеване - да или не?

Духовното пречистване е също от голямо значение, когато сме решили да заченем. Един от най-подходящите начини да постигнем това е чрез медитация. Изберете си серия водена медитация и отделяйте време за нея всеки ден. Така ще настроите съзнанието си на вълна за забременяване и раждане на дете.

 

Движение

Една от причините да имаме нужда от детокс е липсата на достатъчно физически упражнения. Това много често причинява блокажи, които после ни пречат да раздвижим и изхвърлим токсините от системата си. Правете леки йога или пилатес тренировки с инструктор или в домашни условия. Не се претоварвайте и не прекалявайте – оставете потта от тренировките за след раждането.

Вашият коментар