[:bg][:en]Detoxification with Epsom salt[:]

Наричана още Epsom salt, на името на градчето Епсъм, където се добива, английската сол представлява минерално съединение от магнезий, сяра и кислород или казано по друг начин – магнезиев сулфат.

В чистата си форма, английската сол може да се използва като слабително, за детоксикация на черния дроб, жлъчката, червата и кожата. Приема се външно (солите се разтварят и се взима вана) или вътрешно (магнезиевият сулфат се разтваря във вода и се пие).

Детоксикиращото действие на английската сол се дължи на високото ѝ съдържание на магнезий и сяра. Магнезият има свойството да отстрани натрупаните тежки метали и токсини от организма, да стимулира работата на панкреаса, подтиквайки го да създаде допълнителни хранителни ензими.

Сярата пък освен, че също като магнезия подпомага пречистването на организма от вредни вещества се грижи за подобряването вида и силата на кожата, косата, укрепва ставите и други.

Детоксикация с английска сол | LuckyFit

Как можете да пречистите организма си с Epsom salt?

Преди да споделим някой от най-популярните начини за детоксикация с английска сол, трябва да ви кажем следното:

 • за да се постигне желания ефект, приемът на магнезиев сулфат трябва да бъде извършен според точни пропорции и в подходящото време;
 • английската сол има горчив вкус и винаги се разрежда с течност;
 • ако страдате от бъбречна недостатъчност, брадикардия или хипотония, детоксикацията с английска сол не е препоръчителна за вас.
 • пречистването с магнезиев сулфат е препоръчително да се извършва най-много два пъти годишно, тъй като прекомерната употреба на английска солможе да доведе до намаляване на калция в организма, мускулна слабост, аритмия, парализа и други.
 • ако не сте напълно убедени, че можете да се справите с детоксикацията в домашни условия, по-добрият вариант е да се обърнете към някоя от многото специализирани клиники за детокс, където процедурата ще се проведе от специалисти, а вие ще бъдете под наблюдение.

Пречистване на червата с английска сол

Преди да започнете детокса, трябва да подготвите тялото си за пречистването. Поне два дни преди началото на детоксикацията с английска сол експертите препоръчват да се премине на зеленчукова диета, която включва основно житни храни, плодове и зеленчуци.

Пречистването на червата се извършва сутрин, на празен стомах, като дозировката трябва да се спази стриктно.

Дозировка: една чаена лъжица английска сол се разтваря в ¼ л. топла вода (нормата е 7 – 14 грама на 200 – 250 мл. вода). Ако разтвора ви е много горчив, можете да капнете в него няколко капки лимонов сок.

След приемането на магнезиевия сулфат не трябва да се приема храна поне час и половина. Това време е необходимо, за да може магнезият да започне да изпълнява своята пречистваща дейност.

Ефект от детоксикацията с английска сол на червата

Epsom salt започва да действа в рамките от 30 до 90 минути и ефектът се проявява още при приемането на първата доза. Всички шлаки и токсини, които са полепнали по стените на червата се отстраняват и се изхвърлят извън организма само след едно до три посещения в тоалетната.

Пречистването на червата с магнезиев сулфат може да бъде извършвано от един до 3 дни поред максимум, след което трябва да се прекрати и да се премине към захранване, което включва основно варени или задушени зеленчуци, салати, билкови чайове, кисели млечни напитки и храни, които имат високо съдържание на калций.

Ефект от детокс с английска сол | LuckyFit

Детоксикация на черния дроб

За да приготвите субстанция за детокс на черния дроб ще са ви необходими:

 • минерална вода
 • четири супени лъжици английска сол
 • половин чаша висококачествен зехтин
 • един или два розови грейпфрута

Подготовка: Преди да започнете детоксикцията с английска сол си освободете поне два дни, в които няма да сте на работа и нямате други задължения, изискващи да излизате от вкъщи. Не приемайте никакви лекарства или витамини.

 • Сутринта на детоксикацията закусете нещо леко като плод и чай, а за обяд си пригответе чиния вариво, салата или хапнете домат и сирене. Можете да изпиете чаша сок или чай, но нищо повече.
 • След 14.00 часа не приемайте повече никаква храна.
 • Подгответе детоксикиращата напитка, като за целта поставете 4 пълни супени лъжици английска сол в кана и ги залейте с 4 пълни чаши вода. Разбъркайте с дървена лъжица, докато солите се разтворят напълно и поставете каната в хладилника.
 • В 18.00 часа изпийте една чаша от детоксикиращата напитка.
 • В 20.00 часа изпийте още една чаша.
 • В 21.45 часа изсипете половин чаша зехтин в миксера. Прибавете сока от грейпфрута и разбийте за няколко секунди, за да се получи хомогенна смес.
 • В 22.00 часа изпийте приготвената напитка и веднага легнете в леглото. Опитайте се да не се движите поне 20 минути, след което заспивайте.
 • На втория ден от детоксикацията на черния дроб станете в 6.00 часа и веднага изпийте една чаша от детокс напитката с английска сол.
 • Два часа по-късно изпийте последната доза от пречистващата напитка, а още два часа по-късно можете да започнете да се захранвате.

Ефект от детоксикацията на черния дроб с английска сол

Приемът на тази английска сол подпомага изхвърлянето на всички натрупани в черния дроб токсини и тежки метали, действа благотворно върху работата на жлъчката и храносмилателния тракт, намалява алергиите и обривите по тялото и повишава имунитета на организма.

Пречистваща клизма с английска сол

Клизмата е един от най-бързите начини да пречистите дебелото черво, да се справите със запека и газовете и да насърчите дефекацията.

Ако решите да опитате с клизма е добре да знаете, че ако прекалите, това може да доведе до намаляване на мускулния тонус на аналния сфинктер. В някой случаи е възможно да се стигне до дехидратация, електролитен дисбаланс, чревни увреждания, кървене и други.

Затова ние ви съветвате, преди да си направите клизма да потърсите мнението на специалист.

Детокс вана с английска сол | LuckyFit

Вана с английска сол

Може би най-приятното и ефективно пречистване на целия организъм, което можете да направите с магнезиев сулфат е да вземете детоксикираща вана.

Когато английската сол се разтвори във водата от ваната протича процес, наречен обратна осмоза, който има уникалното свойство да изтегля всички вредни вещества от тялото, изхвърляйки ги чрез порите на кожата.

За да детоксикирате тялото си потапяйки се във вана с магнезиев сулфат ще са ви необходими около 40 минути престой.

Разтворът за ваната можете да приготвите като разтворите 200 – 300 грама английска сол. За пълен релакс можете да добавите и любимото си етерично масло, а ако искате да засилите детоксикиращия ефект добавете във водата малко джинджифил или лют пипер.

Ефект от детокс ваната с магнезиев сулфат

Приемана външно, английската сол дълбоко релаксира лимфата, която е отговорна за отстраняването на токсините. По време на взимането на вана, кожата абсорбира магнезий директно, допълвайки магнезиевият дефицит на тялото. Освен това, ваната с английска сол намалява напрежението, действа тонизиращо, намалява подпухналостта и задържането на течности, справя се доста ефективно и с целулита.

Противопоказания за употребата на английска сол

Въпреки многобройните си ползи, магнезиевият сулфат има и противопоказания, с които трябва задължително да се запознаете, преди да използвате съединението за детоксикация.

Употребата на магнезиев сулфат за детокс не се препоръчва за кърмачки, деца под шест годишна възраст, за хора с бъбречна недостатъчност или които страдат или да страдали от сърдечни заболявания.

Нежелани ефекти от употребата на английска сол

Сред най-честите проблеми, които се наблюдават при приемането на английска сол са коремните спазми и чревните лигавични проблеми, което в някой от случаите може да доведе до повишено изпотяване, постоянна жажда, горещи вълни, хипотония, седация, лошо настроение, гадене, повръщане, мускулна слабост и други.

Ако почувствате някой от тези негативни ефекти е добре да прекратите детоксикацията и да започнете захранване.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar