Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

Диетата според автоимунният протокол (АИП) е сравнително нова, основава се на един хранителен подход за премахване на нежелани възпаления в тялото на човека. Това е диета, за която се смята, че помага за лечение на червата и за намаляване на възпалението, причинено от автоимунни болестни състояния.

Диетата е доста ограничаваща и включва основно меса и зеленчуци. По принцип АИП диетата се прави в продължение на няколко седмици.

Всяка форма на имунен дисбаланс може да доведе до сериозни смущения в цялото тяло. Въпреки това, може би най-въздействащата форма на имунна дисрегулация са автоимунните заболявания. Те са добре известни поради способността си да причиняват широк спектър от симптоми, които са особено трудни за лечение.

Интересното е, че има проучвания, които показват, че чрез правилното практикуване на диетатаавтоимунен протокол (АИП), хората с автоимунни заболявания могат да облекчат неприятните си симптоми и дори напълно да ги излекуват.

Четете нататък, за да научите повече за впечатляващата ефикасност и полза от автоимунния протокол.

Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

 

Ето някои от основните положения на АИП диетата:

Целта и е да се намалят храните, причиняващи възпаление, за да балансира и подобри състоянието на имунната система на тялото. Идеята е да се намали възпалението в тялото с по-добрите хранителни навици.

Диетата е често насочена към лечение на т.нар. „синдром на пропускливите черва“. Смята се, че автоимунните състояния могат да бъдат причинени от малки дупчици в червата. Тези дупки е възможно да позволят да се отделя храна в останалата част на тялото и да задейства негативна реакция от страна на имунната ви система. С АИП диетата човек може да се излекува от това състояние.

Диетата насърчава консумацията на храни, богати на витамини и хранителни вещества, а също така подчертава яденето на храни, богати на омега-3 мастни киселини.

Трябва да следвате стриктния план за хранене в продължение на няколко седмици, преди да започнете да добавяте храни, които не са включени в диетата. Някои хора я опитват за кратък период от време, докато други се адаптират към автоимунния протокол, който се превръща в дългосрочен избор и дори в нов начин на живот.

Когато започнете да добавяте „извънредни“ храни към диетата си, започнете на всеки няколко дни до веднъж седмично и следете за негативна реакции на тялото ви към тях. Ако забележите някакви странични ефекти от храната, отново я премахнете от диетата си.

Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

През първите 30 дни АИП диетата не позволява консумация на следните хранителни вещества:

Алкохол, бобови растения, кофеин, консерви или преработени храни, кафе, млечни продукти, яйца, храни с висок гликемичен индекс, глутен, зърнени храни включително царевица, киноа, елда и ориз, ядки и семена, картофи, соя, захари, включително кленов сироп и агаве.

Консумацията на някоя от горните храни може да предизвика негативна автоимунна реакция, която да се задържи за дни, дори и месеци. Такъв отговор отрича всякакви предварителни усилия за нормализиране на имунната функция. Следователно, спазването на стриктен хранителен режим в продължение на минимум 30 дни е от съществено значение.

По този начин ограничаването на имунната активност дава на тялото ви необходимото време за възстановяване на имунната функция, потушаване на възпалението и възстановяване на увредените клетки и тъкани.

След първоначалния период от 30 дни или след като имунната система се нормализира, някои храни могат отново да се въведат в ежедневието. Важно е, обаче, храните да се въвеждат една по една. Това позволява по-лесно да се идентифицират проблемните вещества и последващо им елиминиране.

Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

По-конкретни ползи от АИП диета

Подсилва полезните бактерии в червата ви

Изследвания установяват, че диетата може да окаже значително влияние върху подсилването на полезните бактерии в червата, което може да повлияе на тежестта на симптомите при тези с автоимунни заболявания. Полезните бактерии в червата играят важна роля във всеки аспект на здравето – от имунната функция до контрола на теглото и много други. AИП диетата може да ви помогне да облекчите симптомите на автоимунни болестни състояния, но също така може и да насърчи цялостното подобряване на здравето и състоянето на червата ви.

Помага да научите повече за тялото си

АИП диета също може да ви помогне да научите повече за тялото си и да разберете как тя може да повлияе на здравето ви. Освен това, може да ви помогне да научите как да спазвате здравословна диета в дългосрочен план и да откриете кои храни ви действат най-добре, за да задоволите хранителните си нужди и да подобрите здравето си.

Ще привикнете да ядете само богати на здравословни вещества храни

АИП диетата дава приоритет на богатите на здравословни вещества храни, непреработените и противовъзпалителни храни, като зеленчуци например. Независимо от това, дали живеете с автоимунно заболяване или не, всички могат да се възползват от включването на повече от тези здравословни храни в диетите си, което ще ви предпази от хронични заболявания, ще намали риска от хранителни дефицити и значително ще подобри цялостното ви здравословно състояние.

Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

Помага за намаляване на възпалението, причинено от автоимунни заболявания

Едно от най-големите предимства на АИП диета е способността ѝ да облекчава възпаленията, което е ключово за намаляване на симптомите на автоимунни състояния и насърчаване на по-добро здраве. Елиминирането на няколко специфични храни от диетата и яденето само на пълноценни хранителни вещества има мощен ефект въху организма, когато става дума за възпаление.

Това е показано в неотдавнашно проучване от 2017 г. в Калифорния, в което 15 души с възпалително заболяване спазвали диетата на АИП в продължение на 11 седмици. В края на изследването учените установили, че чревното възпаление е намаляло значително при участниците, което е довело до подобряване на симптомите и общото им качество на живот.

 

Лекуване на организма чрез ефективно хранене

Препоръчителни храни за АИП диетата

Регулирането на имунната функция е от решаващо значение за облекчаване на автоимунни заболявания. Диетата на автоимунният протокол насърчава консумацията на храни, които са по-малко вероятни да предизвикат лоша имунна реакция, а също така такива, съдържащи хранителни вещества, които поддържат имунната модулация, производството на митохондриална енергия и такива, които насърчават здравословния микробиом на червата и намаляват възпалението им. Следните храни са силно препоръчителни за АИП диетата:

Костен бульон, кокос и други кокосови продукти, мазнини и масла, ферментирали храни, билки и подправки, нискогликемични плодове, месни храни, органи, зеленчуци, сладки картофи, риба.

Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

Препоръчителни подобрения в начина на живот по време на АИП диета

Нездравословните фактори на начина на живот също допринасят за имунният дисбаланс. Освен горните хранителни подобрения, АИП препоръчва:

 • Да спите минимум осем часа на нощ доброкачествен сън.
 • Да ограничете стреса и да практикувате дейности като медитация, йога или градинарство.
 • Да пребивавате навън от къщи и да се излагате на слънце поне за 30 минути на ден.
 • Да избягвате застоялия живот, като ставате и се движите поне веднъж на час.
 • Да получавате емоционална и психологическа подкрепа, когато е необходимо.

Практикуването на тези предложени промени, колкото се може по-често, ще ви помогне да превърнете в реалност и навик новия подход, премахвайки значително напрежение върху имунната система, което ще улесни цялостното състояние на тялото и ума ви.

 

Ефикасността на АИП диетата

Наистина ли е толкова ефективна?

AИП диетата е добре позната поради впечатляващите си ползи за организма, специално за справяне с автоимунни заболявания. Едно проучване, направено върху пациенти, диагностицирани с поне едно автоимунно състояние, показва, че 75% от участниците са се почувствали по-добре след следването на този автоимунен протокол, като се е установило, че 43% от тях са намалили броя на антителата си, докато следвали АИП диетата.

Изследванията показали, че пациенти, които се придържат към тази диета, изпитвали значително намаляване или пълно облекчаване на симптомите, свързани с автоимунното си заболяване.

Някои симптоми, които най-често се облекчават от следването на автоимунния протокол, включват:

 • болки в ставите,
 • мускулни болки,
 • умора,
 • подуване на корема,
 • разстройство,
 • мозъчна мъгла,
 • шум в ушите,
 • кожни обриви,
 • лош апетит.

Тези и много други изследвания демонстрират впечатляващите ползи от лечението на автоимунно заболяване с АИП диета.

Диета според автоимунния протокол – мит или реалност?

Получаване на възможно най-добрите резултати

Всеки случай на автоимунно заболяване е уникален, което означава, че няма единичен подход, който отговаря за всички. Въпреки АИП диетата, осигуряваща подобрение на здравето за мнозина, все още има индивидуални оптимизации, които могат да се направят, за да отговаря на нуждите на всеки пациент възможно най-добре и най-бързо.

Следователно, програмата за автоимунна диета ще изглежда различно за всеки човек. Например, някои могат да понасят специфични храни, които биха причинили тежка негативна автоимунна реакция при други. Идентифицирането на тези специфични нужди и извършването на подходящи промени в диетата за тяхното задоволяване е ключът към постигането на резултати със следването на този протокол.

 

Овладяване на автоимунна болест с АИП диетата

Има много подходи за лечение на автоимунните заболявания. Въпреки това, един от най-ефективните, изглежда, е правилната диета. Диетата на автоимунния протокол се фокусира върху възстановяване на здравата имунна активност, чрез регулиране на различни фактори на телесната функция и снабдяване на организма с необходимите му ресурси за лекуване.

Въпреки че спазването на АИП диетата може да бъде предизвикателство за някой, резултатите си заслужават усилията. Доказано е, че правилното практикуване на диетата значително подобрява, а понякога и напълно отстранява симптомите на каквото и да е автоимунно заболяване. И така, какво чакате?

Ако страдате от автоимунно заболяване, говорете с лекаря си за започване на АИП диета, която ще е най-подходяща и безопасна за вас според индивидуалните си нужди.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar