Храни и напитки детокс

Детокс след мръсен въздух

Какъв е проблемът с токсините в организма и защо се налага детокс? 

Образуването на токсини в тялото ни и освобождаването от тях не е „новост“ за организма – той е така създаден от природата, че да може да се самопречиства. Веществата, постъпващи чрез храната, не могат директно да се усвоят за енергия, тъй като са под формата на сложни съединения.

Храната трябва да се разгради, за което е жизненоважна ролята на храносмилателния тракт. След това, храната трябва да се обработи и да бъде сведена до прости вещества в тялото. 

Полезните от тях се усвояват, а ненужните се изхвърлят и така се осъществява метаболизмът. В това участват и редица рискови вещества, които са силно отровни, като например тежки метали – мед, цинк, желязо и др.

В нищожни количества, организмът ги използва за процеси при контрола на динамичното вътрешно равновесие на тялото, но в завишени концентрации, те са изключително вредни. Желязото и медта, например, блокират пропускливостта на клетъчните мембрани, с което клетките се увреждат, съответно и тъканите – нарушават се нормалните дейности на органите и системите. 

Проблемът е, че при днешния начин на живот, организмът е атакуван от многобройни токсини, което надхвърля естествените му възможности за детоксикация и самопречистване. Тогава отровите започват да се трупат в сърцето, в главния и в гръбначния мозък, в костите, мускулите, бъбреците, черния дроб, червата и стомаха, и т.н.

Ако отново вземем за пример тежките метали, никелът се съдържа в някои видове козметика, като стабилизатор на мазнини в определени хранителни продукти, в рафинираните храни, в цигарения дим. Замърсяване с олово пък „си осигуряваме“ от автомобилното движение, което замърсява въздуха, както и от редица консервирани храни и хранителни продукти.

Може да се спомене и живакът от тъканни омекотители, морски храни и др. Към токсините, свързани с бита, трябва да се прибави и силното замърсяване от индустрията на въздуха, почвата, водата; торовете и препаратите, използвани в земеделието и др. 

Тази свръхатака налага организмът да бъде подпомогнат в освобождаването от отровите от черния дроб, дебелото черво, кръвта и тъканите.

Самото пречистване от токсини е комплекс от мерки, който включва различни храни за детокс на тялото и процедури за възстановяване на защитните сили на организма.

Като например : 

 • СПА терапии
 • Подбрани упражнения
 • Здравословен сън
 • Релаксация и др.

Целта е не само физическо пречистване на тялото от отрови и прилив на енергия, но и проясняване на съзнанието. Симптомите, които показват, че ни е нужен детокс, са поява на алергии, раздразнителност, хронична умора, повишена сънливост или безсъние, чести настинки и други заболявания, храносмилателни разстройства влошено състояние на косата и кожата, и др.

Храни и напитки детокс

Полезни и вредни продукти и навици за детокса

Детоксът се основава най-вече на диета, но е свързан и с навици, които могат да са полезни или да пречат на освобождаването от токсини и токсични натрупвания. 

Така например тютюнопушенето, приемът на наркотици и алкохол, както и кофеинови напитки, са противопоказни при провеждането на детокс. Вреден е и навикът „да хапваме“ когато не сме гладни – просто за да си намерим занимание, да успокояваме нервите си и т.н., особено нощем.

Полезно за пречистване на тялото е ходенето на масажи, сауни или фитнес. От храната трябва да се изключат полуготовите продукти, пърженото и мазното, да се ограничат месата, сладкишите, солта, храните с изкуствени подобрители на вкуса или оцветители, консервите, сухите закуски, и консерви, сокове и компоти от промишлено производство, както и храненето тип „бързо“. 

За предпочитане е по време на пречистване на тялото да се готви варено или печено.

В менюто с храни за детокс могат да се включат зърнени храни, особено овес и кафяв ориз, докато грисът трябва да се избягва. Полезни са всички зеленчуци без картофите. Плодовете трябва да са сочни – например „хлебните“ банани не се препоръчват.

Добре е дневно да се пият и по два плодови и два зеленчукови сока, които са прясно изцедени. Консумират се и ядки, макар и в малки количества. За протеини, обядът или вечерята може да включват пилешки гърди или риба.

Основното ядене трябва да включва и течна или крем супа. При провеждането на детокс е важно сутрин да се пие по чаша вода, която да е топла и смесена с прясно изцеден сок от лимон. Прибавя се и мед – една лъжица. Напитката е за активиране на храносмилането.

За закуска са подходящи зърнени култури, шейкове, а като втора закуска може да се изяде една плодова салата. От 13 часа се започва със зеленчуците – в сурови, задушени, печени или варени ястия. 

През курса за детокс е важно също така през деня да се пие много вода – над 2,5 литра. Дневните порции трябва да са четвърт от обичайните и да са между  5 и 7 пъти, като между тях се оставя промеждутък поне 3 часа. Вечерята трябва да е ранна, в никакъв случай да не е след 20 часа.

Удоволствие след детокс

Храни за бърза детоксикация на тялото 

Някои от най-ефективните храни за детокс, които помагат на тялото да ускори извеждането на токсини включват:

 • Пресни, сочни и сезонни плодове – ябълки, боровинки, явокадо и др.
 • Зелени и зеленолистни зеленчуци – броколи, спанак, кейл и др.
 • Зелени смутита
 • Цитруси като лимони, портокали, грейпфрут и лайм
 • Чесън
 • Зелен чай
 • Водорасли
 • Джинджифил
 • Куркума и др.

Тези храни са богати на антиоксиданти, витамини, минерали, микро и макроелементи, които стимулират извеждането на токсините чрез храносмилателната система. Освен за детоксикация на организма, те се използват и за множество различни ползи за здравето, включително подсилване на имунната защита и борба с биоактивните патогени. 

Предварителна подготовка на организма преди детокс

Подготовката за детокс на тялото е също толкова важна, колкото добре планирания основен курс на пречистването.

За да подготвите организма си за предстоящия режим и процеса по изкарване на токсините от тялото, можете да предприемете следните стъпки:

 • Постарайте се планът за детокс на тялото да съвпада с период, в който имате възможност да си почивате и да се наспивате пълноценно.
 • Започнете с разтоварващо хранене поне две седмици преди основния курс на детокс на черния дроб и храносмилателната система. През това време, изключете от менюто си пържени и преработени храни, алкохол и подсладени напитки, за сметка на повече сурови плодове и зеленчуци, сок от лимони и повече вода.
 • Приемайте повече храни с фибри, които “изчистват” и подготвят червата за процеса по активно пречистване от токсините. Такива са например зърнените и бобовите култури, суровите плодове и зеленчуци и суровите ядки.
 • Подгответе се психически, за да приемете режима не като ограничение, а като възможност да подобрите физическото и психическото си здраве. Използвайте периода, за да четете, да се информирате и да разберете правилно процесите, през които ще премине тялото ви по време на пречистването на кръвта и на черния дроб.
 • Заредете се с нужните продукти и аксесоари за обработката им спрямо вида детокс, който сте избрали. Това може да включва подправки за детокс, качествен зелен чай, уреди за блендиране или изцеждане на плодовете и зеленчуците, уреди за готвене на пара и т.н.

Не на последно място – поговорете с хората около себе си, за да получите тяхната практическа и морална подкрепа за успешно преминаване през процеса. 

Издават ли емоциите къде са се натрупали токсини?

Ако обръщате внимание на сигналите на тялото си, бихте могли да разберете проблемите му много по-пълно и осъзнато. Според различни проучвания и системи за анализ на взаимните връзки в тялото, натрупването на токсините на различни места дава отражение в различни емоционални състояния.

Като например:

 • Гневът сочи натрупвания в черния дроб и жлъчката.
 • Самодеструктивните тенденции говорят за натрупвания в кръвоносните съдове.
 • Тревожността говори за натрупвания в далака и стомаха.
 • Тъгата и депресивните състояния сигнализират за токсични натрупвания в белия дроб.
 • Страховете и паническите състояния се свързват с натрупвания в бъбреците и пикочния мехур. 

Приемът на храни, които помагат на черния дроб да метаболизира токсичните вещества може да помогне съвсем пряко на всички тези състояния – включително и като превантивна мярка. 

Какви ползи носи детоксът?

Детоксът може да е по различни програми – за пречистване на кръвта, на кожата, на цялото тяло, на отделни органи: бъбреци, дебело черво, черен дроб, щитовидна жлеза и др., като значително подобрява дейностите им.

Различно може да е и времетраенето, и методиката. Някои хора с установени навици за детокс като профилактика периодично прилагат еднодневен глад само на вода

Несвикналите обаче се нуждаят от подготовка. Тя включва седмица адаптация на храненето с намаляване на приеманите калории, ограничаване на животинските мазнини и протеини за улесняване на обмяната на веществата, прием на хранителни добавки, чайове, както и слабителни, и т.н.

Интензивният детокс е седмица по лекарски контрол с хранителна диета, масажи, пречистващи процедури и т.н. Следва период на захранване, разбира се – без връщане към вредните храни и навици. 

В крайна сметка, очиствайки токсините и акцентирайки на здравословна диета, детоксът по естествен начин засилва енергията на тялото, неговата жизненост и дори производството на хормони на щастието. Това се дължи на подобреното абсорбиране на хранителни вещества, подобрената функция на ендокринната система и засиления имунитет.

Голяма част от билките, приемани при детокс, подпомагат лимфната система. Едновременно с това консумацията на храни за детокс помага за отслабването и то не само при курса, но и дългосрочно, защото провеждането му ще посочи и изкорени вредните навици.

Ако човек просто опита да се откаже от мазното, пърженото, кофеина или захарта, може да не успее. Когато обаче го приложи осмислено в система, замени вредните продукти с полезни и види резултатите, ще му е по-лесно. Така се налагат новите, здравословни навици и се изоставят вредните.

Пречистването от токсини се отразява благотворно и на дишането, подобрява състоянието на кожата, косата заздравява и става по-мека. Цялостният ефект на детокса е и срещу стареенето чрез освобождаването от свободните радикали.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar