[:bg]Малки съдове за хранене[:en]Small kitchen bowls[:] | LuckyFit

Хранителният и двигателният режим съставят основната част от всяка програма за отслабване. Но съществуват и други фактори, които оказват влияние върху нашето хранене и фигура. В настоящата статия ще разгледаме някои аспекти на това „как“ и „къде“ се храним, които могат неусетно да работят за нашето отслабване с течение на времето.

Използвайте по-малки съдове

Започваме с използването на по-малки чинии и чаши (за алкохолни или безалкохолни напитки), както и изваждането на масата или на бюрото такова количество храна, каквото искате да консумирате – не повече. Когато си поръчвате в ресторант (особено за бързо хранене), избирайте най-малките порции.

Малки съдове за хранене | LuckyFit

Често ни е достатъчно по-малко, за да ни засити, отколкото си представяме, когато сме в състояние на глад. Още повече, порциите в днешно време ни тласкат повече към преяждане, отколкото към здравословно засищане.

Друг трик е да сервирате всяко ястие в отделна чиния и последователно, вместо да събирате цялата храна в една чиния. По този начин ако започвате например със салата или супа, ще усетите ниво на засищане, преди да започнете с основното ястие и да стигнете до десерта. Когато говорим за десерта, избирайте лакомства, които са опаковани поединично. Според шведско изследване, хората консумират с 30% по-малко бонбони, когато всеки бонбон е обвит в целофан, който трябва да се премахне. Аналогично, ядките с черупки изискват повече усилия и време, за да бъдат консумирани.

Обстановката, в която се храните също е важна

По отношение на обстановката, в която се храните, има разнопосочни данни. Някои експерти препоръчват храненето в отпускаща обстановка с тиха, мелодична музика и леко притъмнено осветление. Изследване показва, че такава атмосфера предразполага към по-бавно хранене и консумиране на по-малко калории. Според други специалисти, яркото осветление и пълната тишина поощряват самонаблюдението и съответно самоконтрола. Съветът е да експериментирате, като държите в ума си потенциалното влияние на обстановката върху храненето.

Друг съвет, свързан с интериора, е подбирането на подходящи цветове. Доказано е, че синият (и сивият) цвят потиска апетита. Хранете се в сини чинии, покрийте масата със синя покривка, използвайте сини салфетки. От друга страна, избягвайте червеното, оранжевото и жълтото, които стимулират апетита (замислете се кои цветове се използват в ресторантите „МакДоналдс“ например).

Ароматите и храненето

Когато става дума за обстановката, можем да добавим още един акцент – ароматите. Доказано е, че ароматът на ванилия потиска апетита за сладко. Използвайте парфюм с аромат на ванилия, запалете такава свещ вкъщи или добавете няколко капки екстракт от ванилия или ванилия на прах в кафето си.

Свещи ванилия вкъщи | LuckyFit

Японски изследователи откриват още, че цитрусовите аромати (на грейпфрут и на лимон) стимулират изгарянето на мазнини и възпрепятстват качването на килограми. Научно доказано е и че масажът на корема с ароматни масла (по-конкретно със смес от грейпфрут, лимон и кипарис) намаляват коремните мазнини. В изследването жените, които си правят коремен масаж два пъти дневно в 5 дена от седмицата в продължение на 6 седмици, имат значително по-малко подкожни мазнини в областта на корема в края на изследването, измерено като намалена обиколка на талията и подобрен образ за собственото тяло.

Социалната обстановка и храненето

Важна е още социалната обстановка. Случвало ли Ви се е да се колебаете дали да поръчате десерт? Е, вероятността да последвате останалите от компанията по отношение на това решение е много голяма. „Отразяването“ на околните се отнася не само до единични случаи, но и до по-устойчиви модели на хранене и движение, както и до нагласи спрямо теглото и външния вид. Поради тази причина, прекарвайте повече време с хора, които имат навици, които смятате за правилни и полезни по посока на Вашите цели. Нещо повече – хранете се в компанията на хора, които допринасят за доброто Ви настроение! Според изследователи един час интензивен смях гори толкова калории, колкото 15-20 минути ходене или почистване на дома с прахосмукачка. Освен това, интензивният смях увеличава цялостния разход на енергия на тялото с до 20%.

Присъединете се към нашата програма за здравословно отслабване без гладуване ЛъкиФит в Банско, в която ще можете да се насладите не само на специално разработен хранителен режим и разнообразие от физически дейности, но и на положителни социални контакти и емоции!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar