[:bg]Дневник за диета[:en]Diary for diets[:] | LuckyFit

Според изследване на Университета в Северна Каролина хамбургерът, който се продава в днешно време, е с 23% по-голям от хамбургерите през 1977 г. Ако не искате да приемете неестествено и ненужно голям брой калории от въглехидрати и мазнини, се насочвайте към предястията или по-леките ястия, когато сте в ресторанта – салата/ супа и порция ориз със зеленчуци, например.

Бургер с месо | LuckyFit

Започвайте със салатата или супата, тъй като запълват стомаха и създават условия за по-малко допълнително хапване. Заменете висококалоричните и мазните добавки към салатите с нискомаслено сирене и диетичен дресинг. Ако все пак не можете да се разделите с по-тежките сосове, изпробвайте един лесен, но ефективен трик: потопете първо вилицата в соса и тогава набодете хапка от ястието, вместо обратното. Така ще си спестите много калории, а няма да се лишите от овкусяването.

Пазете се още от висококалоричните кофеинови напитки от типа „–чино“. Колкото и привлекателни да ни се струват в натовареното ежедневие, тъй като са вкусни, съдържат кофеин и сякаш засищат, това усещане е само временно и всъщност измамно. Енергийната бомба от захар и кофеин ни дава силен тласък, но не след дълго се чувстваме още по-гладни, въпреки че сме погълнали толкова калории, колкото има в един обяд – да, само че „празни“.

Ако имате нужда от междинно похапване, не се страхувайте от ядките. Според диетолози от Харвардския университет шепа ядки на ден дава усещане за ситост, истински храни тялото и спомага за отслабването. Орехите са едни от най-добрите помощници в стремежа към поддържането на добра фигура и здраве, тъй като освен останалите полезни вещества съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за изгарянето на мазнините, както и за по-продължителното усещане за ситост.

Ако се налага да похапнете нещо пакетирано, избирайте по-малките порции. Всички знаем колко е трудно да спрем да ядем, докато не свърши съдържанието на опаковката. Ако ще похапвате сами и няма да споделяте с някой друг, вместо голям пакет „тарали“, си вземете солети, или вместо цял шоколад – малко шоколадче. Така ще избегнете риска да погълнете много по-голямо количество от необходимото, както и съответното чувство за тежест и за вина, ако не успеете да се сдържите.

Водете си дневник на хранителния режим

Дори да го правите в продължение само на една седмица, ще видите резултатите. Според изследвания хората, които си записват с какво се хранят, консумират с 15% по-малко храна. Особено ефективно е да прилагате този метод през уикенда – през почивен ден сме склонни да приемаме със средно 150-200 kcal повече в сравнение с работен ден.

Дневник за диета | LuckyFit

Обърнете внимание на сосовете, диповете, безалкохолните и алкохолните напитки и пакетираните въглехидратни храни, които консумирате – ако ги намалите или напълно премахнете от менюто си, това може да е обрат във Вашето отслабване!  Друг вариант е да правите снимки на храненията си –  това ще Ви дава пълна информация за количеството и съдържанието на това, което консумирате, и прегледът на снимките ще Ви подтиква да се замислите отново преди следващото хранене!

Ако изпитвате затруднения да направите промени в ежедневието си, използвайте следната стратегия: формулирайте и напишете целите си, сложете ги на видно място и ги повтаряйте като мантра.

Чували ли сте за „самоосъществяващото се пророчество“? Ако вярвате, че е невъзможно да спрете да се храните с „боклучава“ храна и да се движите повече, сигурно действително няма да го направите или ще опитате 1 или няколко пъти и ще се откажете със същия аргумент – „Няма да стане!“

Но за значителни и устойчиви промени ни е необходимо повече време и съответно упоритост. Разбира се, в началото ни се струва неестествено и трудно, тъй като имаме изградени навици, но те могат да бъдат променени – с постоянство. За тази цел ще Ви помогнат утвържденията – „Обичам тялото си и ще се погрижа за него!“ „Мога да променя навиците си и да спортувам всеки ден, за да бъда по-здрав/а и да се чувствам по-енергичен/на и привлекателен/на!“ Вложете от себе си и експериментирайте!

Започнете положителните промени в ежедневието си с наша помощ – активна почивка, здравословен хранителен режим и много забавление в програмата за отслабване без гладуване ЛъкиФит в Банско!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar