Как да отслабваме през уикенда?
[:bg]Рано ставане през уикенда[:en]Early wake up during weekend[:] | LuckyFit

В натовареното работно ежедневие уикендът се е превърнал в малък остров на спокойствие, свобода и удоволствие (или поне така си представяме). Стегнатият режим на ставане, хранене и движение често отпада, тъй като копнеем за блажена почивка и отпускане. Лошата новина е обаче, че това, което се случва през почивните дни, не остава там. Уикендът е почти 1/3 от седмицата и може да направи промяна – както в желаната, така и в нежеланата посока.

Рано ставане през уикенда | LuckyFit

Как да направим така, че почивните дни да работят за нашите цели?

Да започнем поред. Не захвърляйте алармата. След цяла седмица мобилизиране на тялото всяка сутрин, копнеем да се наспим поне през почивните дни. Но според изследователи от Университета Аризона-Тусон по-късното ставане през уикенда ни дава усещането, че сме по-изморени, допринася за по-лошо настроение и носи рискове за здравето и фигурата ни.

Друго изследване показва, че колкото по-рано през деня организмът е изложен на светлина, толкова по-вероятно е да е с по-нисък индекс на телесната маса, което е свързано с отделянето на хормони, регулиращи енергийните нива.

Движение (но с добро настроение!)

Според проучванията хората спортуват най-малко през уикенда, като едновременно с това увеличават калорийния си прием и то с нездравословни храни (бекон, бира, пържени картофи). Вместо да възприемате движението като тренировка и съответно като още едно задължение, направете го забавно – спортувайте с приятели, слушайте музика, докато се разхождате или тичате, танцувайте.

По възможност прекарвайте повече време на въздух и слънчева светлина. Според специалистите дейностите, които извършваме навън, допринасят за подобрена концентрация, намалена тревожност и повишено благополучие, което се свързва с по-балансирано хранене. А и вероятно карането на велосипед в парка е по-вълнуващо от навъртането на километри на велоергометъра вкъщи.

Хапване през уикенда | LuckyFit

Хранене

Според изследване хората, които спазват строго диета през цялата седмица, но „се отпускат“ през уикенда, не само отслабват бавно, но и наддават с малко всяка седмица. Ако се спазва такъв режим през цялата година, повишаването на теглото може да бъде с около 5 килограма. Това не означава, че не трябва да си позволяваме да похапнем нещо, от което се лишаваме цяла седмица. Мисленето тип „всичко или нищо“ обаче не помага на фигурата ни.

Опитайте се да се ограничите до едно „свободно“ хранене (по възможност в социална обстановка) или да включите забранен през останалото време елемент в иначе обичайно хранене – например висококалоричен десерт. Така ще избегнете неприятните усещания за тежест и вина и ще се насладите по-пълноценно на храненето.

Социални контакти

Социалната обстановка ни поставя граници и ни предразполага да сме в съответствие с нея. Поради тази причина е добра идея да се заобиколим с хора, които имат добър хранителен и двигателен режим, и да споделяме тренировките и храненията си с тях. Това не само подкрепя добрите ни навици, но и ни носи емоционалните ползи от положителните социални контакти.

Още една идея как да съчетаем приятното с полезното, която напоследък набира популярност и която вероятно Ви е хрумвала много пъти, е да събираме всеки отпадък, който видим, докато се разхождаме или тичаме в парка или по улицата. Така не само подобряваме тренировката си, но и се чувстваме по-удовлетворени!

СПА център | LuckyFit

Отпускане

Заменете вземането на душ с вана за противодействие на стреса, акумулиран през седмицата (и уикенда). Освен ползите за нервната система, отпускането във ваната, без да правим нищо, гори около 130 ккал!

Друга идея е да отидете на СПА, масаж или тренировка по йога или тай-чи. Доказано е, че високото ниво на стрес се свързва с наднормено тегло, затова позволете си да се отпуснете – поне през уикенда.

Ако Ви е трудно да построите почивните си дни, така че да работят за Вашето благополучие и отслабване, не се колебайте да се включите в уикендовата програма ЛъкиФит Антистрес или в друга наша програма за отслабване без гладуване в Банско. Почивните Ви дни ще бъдат изпълнени с добро настроение, движение сред природата, здравословно хранене и качествена почивка в уютната атмосфера на апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс!