[:bg]Рано ставане през уикенда[:en]Early wake up during weekend[:] | LuckyFit

В натовареното работно ежедневие, уикендът се е превърнал в малък остров на спокойствие, свобода и удоволствие (или поне така си представяме). Стегнатият режим на ставане, хранене и движение често отпада, тъй като копнеем за блажена почивка и отпускане. 

Лошата новина е обаче, че това, което се случва през почивните дни, не остава там. Уикендът е почти 1/3 от седмицата и може да направи промяна – както в желаната, така и в нежеланата посока.

Рано ставане през уикенда | LuckyFit

Как да направим така, че почивните дни да работят за нашите цели?

Да започнем по ред на номерата. Не захвърляйте алармата в събота и неделя сутрин. След цяла седмица мобилизиране на тялото всяка сутрин през седмицата, копнеем да се наспим поне през почивните дни. 

Но според изследователи от Университета Аризона-Тусон, по-късното ставане през уикенда ни дава усещането, че сме по-изморени, допринася за по-лошо настроение и носи рискове за здравето и фигурата ни.

Друго изследване показва, че колкото по-рано през деня организмът е изложен на светлина, толкова по-вероятно е да е с по-нисък индекс на телесната маса, което е свързано с отделянето на хормони, регулиращи енергийните нива. Точно така – дори самото ставане рано може да ви помогне да горите повече калории на ден и да да отслабнете! 

Движение (но с добро настроение!)

Според проучванията хората спортуват най-малко през уикенда, като едновременно с това увеличават калорийния си прием и то с нездравословни храни (бекон, бира, пържени картофки и т.н). 

Вместо да възприемате движението като тренировка и съответно като още едно задължение, направете го забавно – спортувайте с приятели, слушайте музика, докато се разхождате или тичате през почивните дни, танцувайте.

По възможност прекарвайте повече време на въздух и слънчева светлина. Според специалистите дейностите, които извършваме навън, допринасят за подобрена концентрация, намалена тревожност и повишено благополучие, което се свързва с по-балансирано хранене. А и вероятно карането на велосипед в парка е по-вълнуващо от навъртането на километри на велоергометъра вкъщи. При това – не само до петък!

Правилно и балансирано хранене: без крайности през уикенда

Според изследване хората, които спазват строга диета през цялата седмица, но „се отпускат“ през уикенда, не само отслабват бавно, но и наддават с малко всяка седмица. 

Ако се спазва такъв режим през цялата година, повишаването на теглото може да бъде с около 5 килограма. Това не означава, че не трябва да си позволяваме през уикендите да похапнем нещо, от което се лишаваме цяла седмица. Мисленето тип „всичко или нищо“ обаче не помага на фигурата ни.

Опитайте се да се ограничите до едно „свободно“ хранене (по възможност в социална обстановка) или да включите забранен през останалото време елемент в иначе обичайно хранене – например висококалоричен десерт. Така ще избегнете неприятните усещания за тежест и вина и ще се насладите по-пълноценно на храненето.

Социални контакти

Социалната обстановка ни поставя граници и ни предразполага да сме в съответствие с нея. Поради тази причина, една от най-добрите идеи е да се заобиколим с хора, които имат добър хранителен и двигателен режим, и да споделяме тренировките и храненията си с тях. 

Това не само подкрепя добрите ни навици, но и ни носи емоционалните ползи от положителните социални контакти.

Хапване през уикенда | LuckyFit

Още една идея как да съчетаем приятното с полезното, която напоследък набира популярност и която вероятно Ви е хрумвала много пъти, е да събираме всеки отпадък, който видим, докато се разхождаме или тичаме в парка или по улицата. Така не само подобряваме тренировката си, но и се чувстваме по-удовлетворени!

Отпускане

Заменете вземането на душ с вана за противодействие на стреса, акумулиран през седмицата (и уикенда). Освен ползите за нервната система, отпускането във ваната, без да правим нищо, гори около 130 ккал!

Друга идея е да отидете на СПА, масаж или тренировка по йога или тай-чи. Доказано е, че високото ниво на стрес се свързва с наднормено тегло, затова позволете си да се отпуснете – поне през уикенда.

СПА център | LuckyFit

Ако Ви е трудно да построите почивните си дни, така че да работят за Вашето благополучие и отслабване, не се колебайте да се включите в уикендовата програма ЛъкиФит Антистрес или в друга наша програма за отслабване без гладуване в Банско

Почивните Ви дни ще бъдат изпълнени с добро настроение, движение сред природата, здравословно хранене и качествена почивка в уютната атмосфера на апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс!

Диетите за отслабване: да продължим или да спрем през уикенда?

Много хора си задават въпроса дали могат да си позволят да прекъснат режимното си хранене през уикенда, или поне се питат кога е точният момент за “гузни удоволствия” в чинията. Разбира се, този въпрос няма как да има универсален отговор – най-малкото, защото диетите за отслабване са радикално различни като принципи и процеси в тялото.

Ако се избрали кето диетата, например, консумацията на въглехидрати ще изкара тялото ви от кетоза, независимо дали календарът показва сряда или неделя. Ако спазвате режима на “Зоната”, няма да има значение дали разваляте баланса в четвъртък или в събота. 

За да сте сигурни, че не нарушавате правилата на избрания режим, поинтересувайте се през какви периоди и при какви условия диетата позволява “cheat meals” или “cheat days” – едно по-обилно хранене или един ден изцяло извън режима.

Повечето по-продължителни диети позволяват такива отклонения и дори ги препоръчват, за да се “рестартира” процеса по отслабване, след като тялото започне да привиква с “новото нормално” хранене и загубата на килограми влезе в плато.  

Можем ли да спазваме диета за отслабване само събота и неделя?

Категорично не съществува магическа диета за отслабване през уикенда, която да ви позволи да сте слаби и стройни, ако през всички останали дни от седмицата не полагате абсолютно никакви усилия да контролирате храненето си. 

Иначе казано – най-добре е да се откажете от мисълта, че има как да изкарате седмицата на тестени храни и полуфабрикати, след което да изчакате уикенда, за да влезете в роклята от абитуриентския си бал.

Най-реалистичното, което можете да направите, е да фиксирате съботния или неделния ден като “разтоварващ ден”, в който да консумирате само вода, течности и смутита. В аюрведичната медицина, подобен тип “периодично пречистване” се счита за основен начин за балансиране на здравето, енергията и теглото. 

Друга стратегия е да се придържате към правилото “80 на 20”. То предполага да се придържате към хранителни обичайните си хранителни навици през 80% от времето, а през другите 20% да оставите поле за гузни удоволствия. 

Макар и да не е особено печеливша стратегия за отслабване, това е начин със сигурност да не напълнявате през уикенда – което понякога се оказва достатъчно предизвикателство.

С колко килограма можем да отслабнем по този начин?

Един разтоварващ ден в седмицата може да ви помогне да освободите от половин до един и половина килограма, натрупани в задържани течности и непреработени храни. 

Той не предлага отслабване в истинския смисъл на думата, но спомага за правилните храносмилателни процеси и изчиства тялото от вещества, които сами по себе си пречат на отслабването.

В този смисъл, значението на разтоварващия ден е по-скоро дългосрочно, отколкото в непосредственото сваляне на килограми през уикенда. 

Какво включват съветите за отслабване през уикенда?

Ако искате да използвате уикенда в полза на тялото и фигурата си, можете да се придържате към следните прости съвети:

  • Не отстъпвайте от принципите и правилата на режимното си хранене, ако сте били на такова през седмицата.

  • Не прекалявайте с алкохола и цигарите – ако изобщо влизат в плановете ви, нека да бъдат в максимално редуцирано количество.

  • Почивайте активно – в парка, в планината, на разходка, на танци или чрез друга дейност, която включва движение.

  • Не се хранете от скука – вкъщи, пред телевизора, на таблета или пред камината. Повечето свободно време не бива да означава повече свободно време за хранене.

  • Поглезете се по правилния начин – чрез професионален масаж, разкрасителна процедура, СПА уикенд, или просто домашно приготвена здравословна вечеря. 

Не на последно място – постарайте се да се наспите добре, без да изпадате в летаргия. Както недоспиването, така и прекаленото отпускане могат да забавят свалянето на килограми.

А когато уикендът свърши…?

Когато уикендът свърши, вие не преминавате в друго тяло или в друга реалност. По-добре е да гледате на времето като на непрекъснат кръг, отколкото да създавате отделни правила за живеена “за през седмицата” и “за през уикенда”. 

Във всички случаи, трябва да балансирате между периодите на заетост и периодите на почивка без да изпадате в никакви неразумни крайности. Както супер строгите и мъчителни диети, така и неконтролируемият прием на “каквото падне” са еднакво непрепоръчителни. 

Истината е точно там, където винаги е била – някъде в компромиса между това, което е приятно и това, което е полезно. А може би ще се учудите, когато откриете от собствен опит, че този “компромис” носи по-приятно усещане от която и да е крайност!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar