Как да стегнем кожата след отслабване?

Отслабването е впечатляващо постижение, което значително намалява риска от различни заболявания, които измъчват човека през неговия живот. 

Макар и загубата на излишна телесна маса е желано и очаквано състояние, то често е съпроводено от неприятно отпускане на кожата, което може да повлияе негативно на самочувствието ни и оттам на качеството на живота ни. 

В тази статия ще откриете какво причинява отпуснатата кожа след отслабване. Тук също ще намерите информация за естествени и медицински решения, които ви помогнат за стягане и възстановяване на еластичността на кожата след отслабване.

Какво причинява отпускане на кожата след отслабване?

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който образува защитна бариера срещу околната среда. Най-вътрешният слой на кожата се състои от протеини, включително колаген и еластин. 

Съдържанието на колаген, който представлява 80% от структурата на кожата, осигурява нейната твърдост и здравина. Еластинът, от своя страна, осигурява еластичност и помага на кожата ви да стои стегната.

Как да стегнем кожата след отслабване?

При прекомерно напълняване, кожата се разширява, за да направи място за растящия корем и други части на тялото. Бременността е един пример за това разширяване. 

Разтягането на кожата по време на бременност се случва за няколко месеца, а прибирането ѝ обикновено става в рамките на няколко месеца след раждането на бебето. Но това е естествен физиологичен феномен за кратко време, затова младите майки обикновено нямат проблеми с възстановяването на фигурата и прибирането на корема.

За съжаление, обаче, повечето хора с наднормено тегло и затлъстяване носят допълнителното си тегло в продължение на години, често започвайки още в детството или юношеството. 

Когато кожата е значително опъната и остава така за дълъг период от време, колагеновите и еластиновите влакна се увреждат и тогава наблюдаваме отпускане. В резултат на това кожата загубва част от способността си да се прибира.

Как да стегнем кожата след отслабване?

За това, когато някой губи много тегло, кожата се усеща като излишна. По принцип, колкото по-голяма е загубата на тегло, толкова по-изразен е ефектът на отпуснатата кожа, причинена от дисбаланса на колаген и еластин. 

Нещо повече – изследователите съобщават, че пациентите, които си правят операции за отслабване, образуват по-малко количество нов колаген. Затова наличието му в състава на кожата е по-ниско в сравнение с колагена при млада и здрава кожа.

Обобщение: Кожата, която е била опъната по време на напълняване, често губи способността си да се прибира след загубата на тегло, поради увреждане на колагена, еластина и други компоненти, отговорни за еластичността ѝ.

Как да стегнем кожата след отслабване?

Други фактори, които влияят на загубата на еластичност на кожата

Няколко фактора допринасят за отпусната кожа след загуба на тегло:

 • Продължителност на наднорменото тегло: Като цяло, колкото по-дълго някой е бил с наднормено тегло или затлъстяване, толкова по-слаба става кожата му след отслабване, поради загуба на еластин и колаген. А това са особено важни елементи за поддържането ѝ млада.
 • Количество на загубено тегло: Загубата на тегло от 46 кг или повече, често води до по-голямо количество висяща кожа от по-скромното отслабване.

Как да стегнем кожата след отслабване?

 • Възраст: По-старата кожа има по-малко колаген от по-младата и има тенденция да бъде по-отпусната след загуба на тегло. 
 • Генетика: Гените ви могат да повлияят много на това как кожата ви реагира при наддаване и загуба на тегло.
 • Излагане на слънце: Доказано е, че хроничното излагане на слънце намалява производството на колаген и еластин в кожата, което може да допринесе за отпусната кожа, но същото важи и за прекомерно стоене на сянка, което определено не е здравословно. Така че умерено стоене на слънце и сянка ще поддържа кожата ви здрава.
 • Тютюнопушене: Пушенето води до намаляване на производството на колаген и увреждане на съществуващия. Резултатът е отпусната кожа – след отслабване това е най-видимо.

Какви проблеми създава появата на отпусната кожа?

Отпусната кожа, предизвикана от голяма загуба на тегло, може да причини физически и емоционални проблеми у човека.

Как да стегнем кожата след отслабване?

Като например : 

 • Физически дискомфорт: Излишната увиснала кожа може да е неудобна и да пречи на нормалната физическа дейност. Проучване на 360 възрастни установява, че този проблем се среща най-често при хора, които са загубили 50 кг или повече.
 • Намалена физическа активност: В проучване на 26 жени, 76% съобщават, че отпусната кожа ограничава мобилността им при упражнения. Нещо повече, 45% от тях казват, че са спрели да спортуват, тъй като люлеещата се кожа привлича вниманието на околните по време на спорт и ги кара да се чувстват неудобно.
 • Раздразнение на кожата: Установено е, че от 124 души, които са се подложили на пластична операция за стягане на кожата след отслабване, 44% съобщават за болезненост, язви или инфекции по кожата.
 • Проблеми със самочувствието: Отпуснатата от загубата на тегло кожа може да повлияе отрицателно върху самочувствието и настроението на човек, заради това, че не изглежда и не се чувства добре в тялото си.

Естествени средства за стягане на кожата след отслабване

Тук ще ви запознаем с някои естествени средства, които могат до известна степен да подобрят здравината и еластичността на кожата при хора, които са загубили малко или умерено количество телесна маса.

Тренировки

Как да стегнем кожата след отслабване?

Редовните силови тренировки са един от най-ефективните начини за изграждане на мускулна маса както при млади, така и при възрастни. Освен че ви помага да изгорите повече калории, увеличаването на мускулната маса може също да помогне за подобряване на външния вид на отпусната кожа.

Причината е проста: докато губите телесни мазнини, кожата ви може да изглежда отпусната, защото има по-малко обем, запълващ пространството под нея. Ако увеличите обема на мускулите, кожата ви ще изглежда много по-опъната и тялото ви ще се адаптира към настъпилите промени много по-бързо.

Прием на колаген

Колагеновият хидролизат е подобен на желатина. Това е преработена форма на колагена, който се намира в съединителната тъкан на животните. Въпреки че не е тестван при хора с отпусната кожа, проучвания сочат, че колагеновият хидролизат може да има добър ефект върху колагена на кожата.

В контролирано проучване става ясно, че силата на колагена за стягане на отпусната кожа се е повишила значително след четири седмици приемане на колагенови пептиди и този ефект трае в продължение на 12-седмици.

Колагеновият хидролизат е известен още като хидролизиран колаген и се предлага в прахообразна форма. Друг популярен източник на колаген е костният бульон.

Хранителни вещества, важни за производството на колаген и други компоненти на здравата кожа:

 • Протеин: Адекватният протеин е жизненоважен за здравата кожа, а аминокиселините лизин и пролин играят пряка роля в производството на колаген и карнитин.
 • Витамин C: Той е необходим за синтеза на колаген, а също така помага за предпазване на кожата от слънчево изгаряне. Проучвания показват, че витамин C има потенциала да забави стареенето на кожата и да подсили общия тонус на организма. 

Как да стегнем кожата след отслабване?

 • Oмега-3: Тези мазнини се намират в мазната риба и могат да помогнат за повишаване на еластичността на кожата.
 • Вода: Поддържането на добра хидратация може да подобри външния вид на кожата. Едно проучване установява, че жените, които са увеличили ежедневната си консумация на вода, значително са подобрили и хидратацията на кожата си.

Използване на т.н. „стягащи кремове“

Много „стягащи“ кремове съдържат колаген и еластин. Тези кремове могат да дадат леко стягане на кожата, но молекулите са твърде големи, за да могат да се абсорбират през кожата и затова ефектът е временен. По принцип колагенът трябва да се създава отвътре навън.

Всички тези естествени средства за външно прилагане помагат за стягане на отпусната кожа след бременност или загуба на тегло, но те не са много ефикасни. Най-добре е да създадете условия тялото ви да започне отново да произвежда колаген и еластин.

Какво да правите, ако абсолютно нищо не помага на отпуснатата кожа?

Понякога опитите да стегнете кожата отнемат повече време и усилия, а понякога резултатите не са точно това, за което сте мечтали. Истината е, че генетичният фактор не бива да се пренебрегва и че някои хора просто ще срещнат по-сериозни трудности, за да постигнат мечтания външен вид.

Ако силовите тренировки, балансираната диета и козметичните процедури не помагат, можете да потърсите специализирана намеса под формата на процедури и медицински интервенции за стягане на отпуснатата кожа. Някои от тези процедури са неинвазивни, докато други са хирургични.

Важно е преди да вземете решение да се запознаете с оценката на риска и очакваните резултати, за да вземете най-правилното решение за тялото и самочувствието си.

Алтернативни козметични процедури за стягане на кожата

Въпреки че пластичната операция на тялото е най-често срещаната процедура за премахване на отпусната кожа, има и варианти с по-малък риск от инфекции.

Как можем да стегнем кожата след отслабване?

Едни от тях са : 

 • Велашейп (VelaShape) системата използва комбинация от инфрачервена светлина, радиочестота и масаж на тялото за намаляване на отпусната кожа.
 • Ултразвук: Лечение с ултразвук може да намали болките след пластична операция и при други странични ефекти на отпуснатата кожа.

Медицинско лечение за стягане на отпусната кожа

След голяма загуба на тегло може да се предприеме и хирургична намеса за стягане на отпуснатата кожа.

Как да стегнем кожата след отслабване?

Контуриране на тялото чрез операция

Тези, които са загубили значително количество тегло чрез бариатрична хирургия или други методи за отслабване, често се подлагат на операция за премахване на излишната кожа. 

При такава операция за контуриране на тялото се прави голям разрез и се отстраняват излишната кожа и мазнини. Разрезът се зашива с фин козметичен шев, за да се сведат белезите до минимум.

Специфичните операции за контуриране на тялото и стягане на кожата включват:

 • Абдоминопластика: Отстраняване на кожата от корема
 • Отстраняване на кожата от корема, задните части и бедрата
 • Отстраняване на кожата от гърдите и гърба
 • Отстраняване на кожата от вътрешната и външната част на бедрата
 • Брахиопластика: Отстраняване на кожата от горната част на ръцете

Операциите за контуриране на тялото и премахване на отпуснатата кожа обикновено изискват болничен престой от един до четири дни. Времето за възстановяване у дома обикновено е от две до четири седмици. След операцията могат да се получат и някои усложнения, като кървене и инфекции.

Повечето проучвания установяват, че операциите за контуриране на тялото подобряват качеството на живот при затлъстели хора. Все пак трябва да се отбележи, че нерядко се наблюдава и влошаване на качеството на живот при хора, които са преминали през процедурата.

Заключение

В заключение може да се каже, че проблемът с отпуснатата кожа върви ръка за ръка първо с натрупване и задържане на свръх тегло за продължително време. И на второ място, с бързо и нездравословно отслабване, при което се наблюдава голяма загуба на мускулна маса. 

Затова би било добре човек да следи теглото си и да не допуска прекомерното му увеличаване, защото това неминуемо ще доведе до здравословни проблеми. Отпусната кожа е един от тях и той не бива да бъде подценяван. А когато това се е случило – да потърси при специалисти най-здравословните и нерискови методи за решаването му.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar