Как действат хранителните добавки за отслабване ?

Мнозина мечтаят за вълшебно хапче, с помощта на което да се сдобият с идеалната фигура. Все още няма подобен продукт, но затова пък има доста  медикаменти, които подпомагат процеса на слабеене. 

Диетите си остават най-разпространеният начин в борбата с килограмите, затова при промяна на хранителния режим, организмът се нуждае от добавки, за да функционира нормално. 

Те са необходими и при активно спортуване, а физическата активност е задължително условие при трайно справяне с наднорменото тегло. 

Видове хранителни добавки за отслабване и как действат

Различни са видовете хранителни добавки за отслабване, но най-масовите са съставени от аминокиселини, протеини, кофеинови добавки, Л-карнитин и други. Те помагат за по-бързото разграждане на мазнините, за отделяне на натрупаните течности или действат като блокери на калориите, натрупващи се от приетите мазнини и въглехидрати. 

Други търсени ефекти са усещането за ситост, както  и загубата на апетит. Това са сред основните предимства на хранителните добавки, което ги прави желан продукт при коригиране на телесната маса.

Как действат хранителните добавки за отслабване ?

Липотропни добавки за отслабване

Сред широко разпространените добавки са т.нар. Фет бърнъри. Характерно за тях е, че ускоряват изгарянето на мазнини, т.е. ускоряват метаболизма. Освен това потискат чувството на глад, което е голям плюс за приемащите ги. В тази основна група хранителни добавки може да се направи разделение на база съставките, които те съдържат. 

Масовo предпочитани са липотропните фет бърнъри, защото в тях няма стимулиращи вещества, като кофеин, например. Това е важно, за да не се появяват странични ефекти като треперене, повишен пулс, превъзбуда, безсъние и други свързани с нервната система състояния. 

Ускоряването на обмяната на веществата се постига чрез наличните в тях полезни омега- мазнини, които помагат за намаляване на “лошия” за сметка на “добрия” холестерол. 

Друга основна добавка е Л-карнитинът. Това е естествена аминокиселина, която се синтезира в черния дроб и бъбреците. Тя помага на организма да преработи натрупаните мазнини и ги трансформира в полезна за човека енергия. Определени храни съдържат полезната съставка и затова са включени в повечето диетични хранителни режими. 

Например, такива  храни са агнешкото месо и млечните продукти. Те обаче няма как да осигурят по-голямо количество Л-карнитин на тялото, колкото е необходимо в процеса на отслабване. Затова по-често, тази съставка се приема под формата на капсули – след лекарска препоръка и дозировка.

Как действат хранителните добавки за отслабване ?

Някои билки и подправки също са основен елемент на медикаменти, предназначени за борба с килограмите. Отдавна е известно, че пикантните храни подпомагат храносмилането и горенето на калории. Лютият червен пипер, джинджифилът, куркумата са всепризнати “приятели” за стопяване на ненужните мазнини. 

Освен че забързват обмяната на веществата в организма, те стимулират трупането на енергия и разграждането на вредните депа по тялото. Затова много често полезните растения в различни комбинации са сътавка на препоръчителните хранителни добавки.

Добре познат е също така положителният ефект на ябълковият оцет и пектина върху талията. Те притежават антиоксидантно действие и  успешно разграждат мазнините.  

Под формата на хранителни добавки могат да се приемат някои полезни  минералите като холин и хром, които също понижават нивото на кръвната захар, забързват метаболизма и стимулират изхвърлянето на ненужните вещества от организма. 

В естествен вид те могат да бъдат набавени на организма с отвара от бял трън, с консумация на черен пипер и други растения. Но по-голям резултат се постига при приема им като хранителна добавка.

Термогенни добавки за отслабване

Това са онези съставки, които повишават прилива на енергия в тялото и паралелно стимулират разграждането на приетите с храната вещества. За разлика от липотропните добавки, термогенните са съставени от зелен чай, кофеин, гарциния камбоджа и други стимулиращи продукти. 

Подобни  хранителни добавки са предпочитани най-вече от хората, които са физически активни и се нуждаят от повече тонус. Кофеинът по естествен начин в ежедневието се набавя с кафето. 

Установено е, че той увеличава адреналина, затова когато човек е на нискокалорична диета може да си осигури допълнително сили и издръжливост с приема на хранителни добавки с повишен състав на кофеин. 

Зеленият чай също е признат стимулатор на разграждането на мазнините. Напитката също така тонизира и помага за изхвърлянето на натрупаните течности в организма. 

Основен недостатък при термогенните добавки е, че при някои хора не са подходящи за консумация поради наличието на високо кръвно, проблеми със съня или поява на сърцебиене. Ако не са налице подобни състояния, то няма причина да не се прилагат за преодоляване на наднорменото тегло.

Как действат хранителните добавки за отслабване ?

Какво е добре да знаем за въглехидратните и мазнинните блокери ?

Както показват и самите им наименования, тези блокери са насочени основно върху приетите въглехидрати и мазнини. Общото при тях е, че помагат да се снижи апетитът и намаляват калоричната стойност на определена част от храните. Ефектът на тези блокери са клинично проучвани. 

Въглехидратните блокират ензима амилаза, който разгражда трите основни групи въглехидрати – нишесте, захари, фибри. По този начин не позволява те да се натрупат в организма. Мазнинните блокери спират ензима липаза, за да може голям процент от консумираните мазнини да не бъдат усвоени.    

Диуретици – отслабване и детокс

Целта на диуретиците е да се справят със задържането на водата в тялото, което при някои хора създава усещане за подуване и проблем с килограмите. Причините може да са здравословни или поради неправилен начин на живот и хранене. Отводняването е необходимо и заради постигане на естествен детокс на организма.

Пречистването е начин да се отърве тялото от всички ненужни вещества и токсини. Още повече, че те са основната причина за блокиране на нормалното функциониране на органите и появата на повечето болести. 

Познати са разнообразни начини и методи за детоксикация, които действат подмладяващо, възстановяващо и тонизиращо. Най-добре е преди детокс да се направи консултация с лекар и да прецени той вида на продуктите, които ще се приемат. 

Диуретиците, които се предлагат, са различни и е добре да бъдат прецезирани спрямо индивидуалното състояние. В състава им повечето подобни медикаменти са билки и растения, които са естествени “чистачи” на организма. Но в по-големи дози, може да имат странични ефекти, заради което не бива да се самоназначават.

Симптомите, че се задържа вода, най-често са: 

  • Подуване в областта на корема
  • Подути глезени и стъпала на краката
  • Подпухналост на лицето
  • Натрупване на килограми за кратък период от време и други

Грешно е обаче да се счита, че трябва да се ограничава приемът на вода. Добрата хидратация на тялото е първото условие за нормалната детоксикация, която е от значение за правилното функциониране на всички органи. Прието е, че нормалната дневна доза вода е минимум осем водни чаши. 

При естествения детокс се изисква да се повиши киселинността на водата. Ето защо вода с лимонов сок е изключително здравословна напитка. Зеленият чай също е природен диуретик. Вместо кафе е добре да започваме деня с чаша чай, а и той е доказано средство за  поддържането на тънка талия.

Детоксикация се постига и с пробиотици, които са най-различни и въздействат благоприятно върху храносмилателната система, метаболизма и при корекция на наднорменото тегло.

Как действат хранителните добавки за отслабване ?

Хранителните добавки за отслабване са все повече на пазара. Голяма част от тях са на билкова основа, а други са комбинация от различни съставки. 

Добре е обаче преди да се прибегне до някои от тези продукти, да се чуе мнението на специалист за ползите и възможностите как и кога те да се приемат, дали да се комбинират с нов хранителен режим или други медикаменти. 

Най-удачно е всяка промяна да става под лекарско наблюдение и с помощта на експерти. ЛъкиФит е клиника в Банско за бърза и резултатна корекция на телесното тегло, която е природосъобразна и гарантирана във времето.

 

Снимки: Pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar