годжи бери прием

Какви плодове са годжи бери и как помагат

Как се приема сушено годжи бери за отслабване – от този въпрос се интересуват все повече хора у нас, тъй като уникалните плодчета набраха голяма популярност и в България. Още повече, че годжи бери като култивирана култура започнаха да отглеждат и български фермери, които през последните години увеличават насажденията поради голямото търсене.

годжи бери прием

Но преди да разберем как се приема сушено годжи бери за отслабване, трябва да знаем какви са тези плодчета и как въздействат върху организма.

Годжи бери са плодове на храстовидно дърво, което може да достигне до триметрова височина. Те са червени и са толкова фини, че не могат да се берат машинно, а само на ръка. На вкус плодчетата са сладко-кисели. Някои потребители ги сравняват с вкуса на боровинки, други – като нещо средно между малини и ягоди.

Впечатляващо за дървото е, че издържа на големи температурни амплитуди: на студ до минус 20-25 градуса и на жега, надхвърляща 40 градуса. То е традиционно за Тибет, Китай, Непал, Монголия. У нас се среща свободно растящо най-често във високите места на планините и е известно като мерджан. Плодовете му са по-дребни от китайския вариант, но свойствата им са също така лековити.

Все пак, до неотдавна  у нас полезността на годжи бери не беше така широко позната като в Азия. В Източната медицина това растение се прилага от хилядолетия като лечебно средство за най-различни заболявания.

Плодовете се използват при:

 • проблеми със сърцето и кръвоносните съдове /например намаляват холестерола/;
 • при заболявания на черния дроб
 • при заболявания на бъбреците
 • астма
 • диабет
 • виене на свят
 • язви
 • тревожност
 • безсъние
 • сърцебиене
 • очни болести
 • целулит и редица други.

Те пречистват токсините от организма, подобряват обмяната на веществата, нормализират кръвната захар. Тези многобройни ефекти на плодовете върху различни системи в тялото прави още по-резонен въпроса Как се приема сушено годжи бери за отслабване, тъй като трябва да се отчита цялостното му въздействие и няма еднозначна рецепта.

Защо сушени?

Поради фината структура, в сурово състояние  годжи бери имат малък срок на годност. В суров вид плодовете издържат до седмица в хладилник. В замразен вид трайността му е година. Затова за най-голяма трайност, се сушат, като това не изменя качествата им.

годжи бери прием

Традиционното сушене е било на слънце, практикува се и до днес, но отнема повече време и затова в съвремието ни по-масово се използват промишлени нагревателни и вентилационни методи. Изсушените плодове, които могат външно да се сравнят със стафиди, се съхраняват на хладно и сухо място в затворени буркани, непропускливи опаковки от фолио или хартиени.

Има и екстракти, предлагани в капсули, както и тинктура в ампули. Плодовете могат да се консумират и пресни, и сушени  в топли ястия, включително месни, супи, каши, супи, в кисело мляко, салати, плодови шейкове, смутита и др.

Годжи бери – уникално депо на полезни вещества

Тези плодове са уникални с полезните вещества, които съдържат – и като видове, и като количество. Така например, сравнено в равни количества, съдържанието на витамин С в  годжи бери спрямо портокалите е по-високо 500 пъти; надвишава желязото в спанака 15 пъти; съдържанието на каротеноиди, които са силен антиоксидант и защитават клетките от стареене, са повече, отколкото в която и да е друга храна; важните микроелементи са 21. Изброяването може да продължи с 6 важни витамина, сред които витамин С и витамин В1, 18 аминокиселини и други ценни за правилното развитие на организма вещества.

Годжи бери и програмите за отслабване

Като всеки плод, годжи бери е диетичен, с малко мазнини и калории. А както се вижда – осигурява много за подхранването на клетките. С това се компенсират голяма част от диетичните ограничения и се дава сила за физическите активности, които са неделима част от програмите за отслабване.

годжи бери прием

Многото бeлтъчини поддържат мускулите и спомагат да не се губи мускулна маса, както и за стопяването на мазнините. Богатото съдържание на фибри – 10 на сто, спомага да се изчистят червата и да се усвоява по-добре приетата храна. Фибрите са важни при отслабване, защото не са носители на енергия, а усилват храносмилателните и метаболитни процеси.

Годжи бери като цяло ускорява пет пъти метаболизма, засилва преработката и изгарянето на мазнините, с което се увеличава и разходът на въглехидратната енергия. Така този плод редовно присъства в менюто на програмите за отслабване.

В сушен вид е достатъчен пием от по два пъти на ден по 20 грама, но при лекарски консулт и преценка под каква форма да се приемат. В някои случаи, по решение на специалистите, може да се стигне и до 60 грама общ прием за деня. Разбира се, годжи бери не отменя останалите правила на храненето за отслабване – да няма прекалено мазно, пържено, сладко, изпиваната дневно вода да е поне 2 литра, да се провежда подходяща двигателна активност. Защото – естествено – колкото и да са полезни тези плодчета, човек не може /и не бива/ да се храни само с тях. Още повече, че може да има и противопоказания за дадения човек – при някои растителни алергии, за бременни, за кърмачки, при болести на стомаха и червата, при малките деца.

А например при диабет могат да се вземат ограничени количества, но под точно определен медицински режим. Затова програмите за отслабване включват годжи бери под лекарски контрол, какъвто впрочем има за цялостния курс за здравословното сваляне на килограми. Именно здравословно, защото при „бързане“ за месец може да се свалят дори 15 килограма, но не се препоръчва – рязкото отслабване носи големи рискове за целия организъм.

А освен здравни проблеми, могат да се появят и козметични – например провиснала кожа. Затова е по-добре свалянето на килограмите да стане постепенно – след първоначално редуцираното в курса тегло, усилията да продължат месец-два с променените навици, докато се утвърдят и прилагането им вече няма да е проблем. Така желаното тегло може да се постигне без затруднения и да се поддържа, а годжи бери да се приема за енергия, тонус, засилване на имунитета.

Варианти за приема

Както беше споменато, няма универсален отговор на въпроса как да се приема годжи бери. Зависи от поставената цел на общата програма за отслабване  – колко килограма за колко време да се свалят, има ли хронични болести, които се лекуват успоредно с курса за отслабване и какви са, каква е възрастта, какъв е полът и т.н.

годжи бери прием

След лекарски консулт обаче, годжи бери може да се използва и вкъщи. На практика няма храна и напитка, които да не може да се съчетаят с плодчетата и да се получи нещо вкусно и полезно.

Бихме могли например да заделим сушени плодчета – към 30 или 40 грама, да ги промием в цедка, и в термос от половин-един литър да ги залеем с вряла вода. Термосът се затваря и престоява през нощта. Напитката се приема сутринта, след като се затопли силно, за да е по-полезна. Би могло и да се направи отвара. За нея е нужна лъжица от сухи годжи бери, които се заливат със студена вода – една чаша, и се оставят да заврят. Махат се след три минути, след изстиването се прецеждат, а отварата се пие по четвърт чаша 3 пъти на ден.

Сушените плодове могат да се добавят към всякакви видове каши – например оризова млечна. Към края на варенето плодчетата се прибавят по 20-ина грама за порция. Когато кашата стане готова, се отдръпва и съдът се увива с кърпа. За да се консумира трябва да изстине. Годжи бери е добра и полезна закуска с кисело мляко, в което плодчетата престояват десетина минути преди консумация.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar