[:bg]Планинскo разходжане[:en]Mountain walking[:] | LuckyFit

Наднормено тегло – тези две на пръв поглед обикновени думи всяват страх и ужас сред голяма част от хората, независимо от тяхната националност, положение в обществото, религия и т.н. Мъжете като че ли приемат малко по-спокойно този проблем, но за нежната част от човечеството излишните килограми са едва ли не най-голямото нещастие в живота. Как може да се справим с него?

Отговорът не е еднозначен, тъй като различни специалисти биха ви дали различни отговори. Правилният хранителен режим, точните тренировки, начинът на живот като цяло са от съществено значение за постигането на желания ефект. Но има и един друг изключително важен компонент, на който се обръща по-малко внимание. А именно – психологията на здравословното отслабване.

Планинскo разходжане | LuckyFit

На какви важни въпроси трябва да дадете отговор, преди да решите да отслабвате?

Още в началото трябва да се запитате – каква е причината да искате да отслабнете? Първосигналната и съвсем нормална реакция е да сметнете този въпрос за глупав, но всъщност не е така. Когато човек е напълно наясно защо прави нещо, мотивацията е на по-високо ниво и съответно резултатите са по-добри.

Искате да отслабнете, за да сте по-хубави? За да запазите здравето си или поради друга причина? Изяснете си това, а също така осъзнайте, че загубата на излишните килограми може да промени сериозно целия ви живот. Затова психолози съветват да си създадете нагласа не само за отслабването, но и за един предстоящ подобрен живот. Така човек ще придобие още по-голяма увереност и ще изпита още по-голяма необходимост да постигне заветната цел.

А когато първоначалният ентусиазъм вече не е толкова голям, винаги си припомняйте защо сте започнали това. По време на тежката битка с наднорменото тегло е важно да се питате често – как бихте се чувствали, когато отслабнете? Разбира се, как бихте изглеждали? Или пък какви дрехи бихте носили, когато излишните килограми вече ги няма? Отделяйте няколко минути дневно, за да си визуализирате отговорите на тези и подобни въпроси. Повярвайте, тази психология за постигане на здравословно отслабване ще има голям ефект за достигането на победата. Говорейки за въпроси, които трябва да си задавате, нека не забравяме един изключително фундаментален. А именно – искам ли да бъда търпелив и да постигна здравословно отслабване, или ще жертвам здравето си в името на по-бързия ефект?

Търпението и постоянството срещу изкушението от бързите резултати

Ако сте решили да намалявате теглото си, трябва да проумеете, че отслабването е само половината от цялата работа. Другата половина всъщност е по-трудната за постигане, а именно задържането на новото тегло. Определено това може да се постигне много по-добре, ако заложите на постепенното и трайно здравословно отслабване, а не пришпорвате нещата.

Като за начало, трябва да се въоръжите с много търпение и воля. Нужно е да имате планиран хранителен режим и да провеждате определени физически дейности, като трябва да осъзнаете следното – никоя крайност не е хубава. Тоест, ако смятате, че като не ядете почти нищо ще постигнете желания ефект, сте в голяма грешка. Ефект ще има, но ще е негативен за организма ви. Същото важи и за прекаляването с тренировките.

С отиването в крайности ще поставите организма си в такава ситуация, че той ще ви изневери и ще съжалявате, че въобще сте започнали борбата с наднорменото тегло. Всъщност, можете да си хапвате и по четири пъти на ден и пак да отслабвате. Важното обаче е каква храна поемате, в какво количество и по кое време на денонощието.

Един полезен съвет – вместо да вземате готови програми от интернет, посетете специалист, който да състави индивидуален план за хранителния ви режим. Хората нямат еднакви организми, така че нещо, което като цяло е прието за подходящо, може да не е най-удачното във вашия случай. Също така, постарайте се да се разделите с някои вредни стари навици и излезете от зоната си на комфорт. Направете тази крачка срещу самите себе си в психологията си за постигане на здравословно отслабване. Запитайте се дали сте доволни от сегашната ситуация и действайте, ако отговорът е отрицателен.

Здравословна храна | LuckyFit

Как да преборим хранителната зависимост?

Вече споменахме, че прибързването, което изтощава организма, не води до здравословно отслабване. Със сигурност до положителни резултати няма да доведе и консумацията на т.нар. „бърза“ храна. Казано по друг начин – откажете се от нея. В днешните времена огромната част от хората нямат време за закуска и обяд, а хапват набързо и тичат към работното място. Яденето на крак, в бързината, обаче не ни дава усещане за ситост, а точно обратното. Да не говорим за удоволствието, което е невъзможно при подобен тип хранене. Така че ако сериозно желаете да отслабнете, а не го искате ей така между другото, спрете този порочен кръг, случващ се почти всеки ден.

Разбира се, колкото по-ангажиран е един човек, толкова по-трудно е да постигне това. Но е напълно възможно – въпрос на организация. Като цяло, различните хранителни зависимости са голям проблем в битката с наднорменото тегло. Но той е напълно разрешим, особено ако практикувате някои полезни трикове. Един пример като част от психологията за постигане на здравословно отслабване в този аспект е да контролирате движенията си. Особено тези в кухнята. Запитайте се – защо отворих хладилника? А защо отворих шоколада? Наистина ли съм гладен или просто това ми е навик? Като си отговорите, ще видите, че тези движения са били излишни.

Споменавайки шоколад, задължително не трябва да си казвате, че само днес ще го хапнете и повече няма. Предадете ли се на изкушението, връщане назад почти сигурно няма. Пробвайте следното – един месец не яжте сладко (или друга вредна храна, която ви е любима). Дайте всичко от себе си и ако успеете, ще постигнете нещо неочаквано за вас. А именно че вкусът ви се е променил, желанието да вземете от „забранения плод“ е намаляло значително и вече ви е много по-лесно да се храните здравословно.

Просто навиците ви са успели да се променят в положителна насока, а това е изключително важно за постигането на трайно и здравословно отслабване. И все пак – дори някой път изкушението да се окаже по-силно от вас, не си помисляйте, че нямате волята да преборите излишните килограми! На всеки се случва да направи грешка и да има слаби моменти – това е напълно нормално. Въпросът е да осъзнаете грешката и да се мотивирате да не я допускате отново (или поне да я допускате много-много рядко).

Може ли да се отслабне без физически натоварвания?

Определено едно от нещата, които плашат най-много мераклиите за отслабване, е физическите усилия, които трябва да положат. Да, могат да се изгубят килограми без да се препотяваме постоянно, но тренировките в умерени количества със сигурност помагат при здравословното отслабване.

В интернет е пълно с всевъзможни съвети как да се натоварвате, които понякога си противоречат при сравнение, затова е най-добре да действате както при определянето на хранителния режим. А именно да отидете при специалист, който да ви изготви индивидуален план.

Като всяко нещо, началото е най-трудно. Но замислете се колко по-добре ще се чувствате като цяло, когато тази физическа активност се превърне в навик. Тук не става въпрос само за загуба на килограми, а за по-здрав организъм, по-добър ежедневен тонус и други изключително полезни неща за вас. Не се страхувайте – идеята на тренировките не е да станете професионални спортисти, така че със сигурност натоварванията няма да са твърде изтощаващи. Всъщност, дори само по-дългите разходки допринасят много за това да се чувствате по-добре и физически, и психически. Опитайте и йога – едно изключително приятно занимание, като част от психологията за постигане на здравословно отслабване.

Активности сред природата | LuckyFit

Някои полезни съвети за психиката при здравословно отслабване

С риск да станем досадни, ще споменем отново, че трябва да се заредите със сериозно търпение и мотивация, за да преборите излишните килограми и този ефект да е траен. Това не е твърде лесно от психологическа гледна точка, така че сега ще споделим някои допълнителни съвети в тази насока.

Разбира се, не забравяйте да си припомните и тези, които споменахме досега. Да започнем с това, че можете да се награждавате при добри резултати. Всеки път, когато вземете правилния избор (например ходене пеша вместо ползване на транспорт или пък хапване на плод вместо вафла), похвалвайте самите себе си и се наградете с някое малко удоволствие – отиване на кино, козметична процедура и подобни.

Четете мотивиращите истории на хора, които са успели да отслабнат. Със сигурност те нямат извънземни качества, така че щом са успели да го постигнат, значи можете и вие! Също така, направете си снимка по бански или бельо, а след месец – отново. Когато направите сравнението и положителният резултат е очевиден, то ще се сдобиете с още повече желание и сили. Ако не виждате разлика, не се притеснявайте – както вече казахме, всяко начало е трудно. А особено ако наистина желаете здравословно отслабване, няма как това да се случи за отрицателно време без последствия за организма ви.

Освен йога, можете да опитате и различни видове релаксация – стресът е основна причина да се яде, когато човек не е наистина гладен, така че поработете над това. И нещо изключително важно – осъзнайте, че успехът се гради стъпка по стъпка.

Постарайте се всичко да се случва постепенно, защото така освен трайно и здравословно отслабване, ще промените към добро навиците си и въобще начина си на живот. Замислете се – обичате ли се и оценявате ли се? Ако отговорът е „да“, тогава настройте психиката си на правилната честота и психология за постигане на здравословно отслабване и действайте. Бъдете победители и променете живота си!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar