Каши за детокс
Детокс за цялото семейство | LuckyFit

Детокс за цялото семейство | LuckyFit

Какво е детоксикацията?

Токсините в организма не са нещо ново – имало ги е винаги, защото са част от процеса на обмяна на веществата: черният дроб ги преработва, нужните се усвояват, а ненужните се освобождават през червата и съответно бъбреците, чрез потта от кожата, през белите дробове при дишането. Когато обаче токсините са твърде много, както е в съвременния свят; храносмилането е нарушено, минералите, антиоксидантите и т.н са в недостиг, черният дроб не върши както трябва работата си на „преработвателна лаборатория“ на организма. Нарушават се и ред други функции, свързани с елиминирането на отпадните продукти.

Самите токсини, ако не се неутрализират и изхвърлят, вредят на клетките, объркват нормалната работа на тъканите и различните органи. От проблемите с натрупването на токсини е застрашено основно населението на градовете заради промишленото замърсяване, небалансираното хранене и стреса.

На практика детоксикацията е начин да се активират системите на организма да работят по-добре и да елиминират възможно най-много токсини от тялото. Това включва специално съставена диета, която е индивидуална за всеки според състоянието му, спортни натоварвания и различни допълнителни процедури като например козметични за кожата и косата.

По преценка на специалистите, детоксът може да е цялостен за тялото или локален за даден орган – кожа, щитовидна жлеза, кръв, лимфа, черен дроб. Продължителността може да е различна, като колкото е по-дълга, толкова по-съществени са пречистващите промени в организма.

В храненето могат да се комбинират различни компоненти – сокове от пресни зеленчуци или плодове, билкови чайове, пюрета от плодове и зеленчуци, растителни отвари, подбрани твърди храни. Изборът на вид и продължителност на детокса трябва да се консултира с лекар,защото метаболните процеси на практика са в основата на здравето и ако се избере грешен вариант, пораженията могат да са сериозни. Освен това заболявания като например колит, гастрит, ревматит, артроза, диабет, различни сърдечни болести, изискват специализирани диети.

Като ограничения, детоксът най-общо е липсата на захар и сол, тютюн, алкохол, горещи подправки, рафинирани или силно обработени продукти. В режима за детокс се влиза постепенно, като поне месец преди същинското начало е добре да започне ограничаването от вредните продукти, които ще посочи специалистът. Добре е също така захарта и солта да се спрат напълно две седмици преди началото на планирания детокс.

Оризът и овесът в диетите за детокс

Диетите за детокс са много и разнообразни, но кашите са сред най-използваните наред с плодовете и зеленчуците. Сами по себе си различните каши за детокслесно се усвояват и облекчават храносмилането. Освен това кашите от ориз и овес например са полезни за пречистването от токсини. Овесът се състои от 10% полизахарид, който стимулира детокса, нормализира се стомашно-чревният тракт. Оризът пък е полезен и за черния дроб.

 

Каши за детокс | LuckyFit

Овесената каша обикновено се консумира на закуска, тя е полезна за метаболитните процеси в тялото, нормализира червата. Всяка сутрин овесена каша с добавени плодове  се препоръчва не само при диета за детокс, но и като част от здравословния живот. Кашата от овессъдържа микроелементи, фибри, витамини, с което укрепва защитните сили на организма, спомага за премахването на натрупани шлаки, свободни радикали, соли, а освен това насища за дълго. Приготвянето е лесно.

За през нощта в студена вода се накисват пет лъжици от ядките, като водата трябва да е 5 сантиметра над тях в съда. На сутринта се загрява, но без да се стигне до кипене и е готово за консумация. За овкусяване може да се добави малко натурален мед.

От своя страна оризът е с изключително богато съдържание на сложни въглехидрати. В сух вид съдържанието им достига 70 на сто, те подхранват мускулната маса.

Витамините от В групата пък помагат за устойчивостта срещу на стреса, подобряват енергийния тонус, активират паметта, влияят благотворно за нервната и сърдечната система, обмяната на веществата. Оризът е почти без сол, глутен не съдържа, зърната са 7-8% протеини и това неизменно го включва в диетата на хората с алергични реакции.

Препоръчва се за профилактика дори на рак заради многото фибри и нишесте, с което се нормализират дейностите на стомаха и червата. Както и овеса, оризът насища, хранителен е. В диетата за детокс оризът може да се използва на три пъти през деня – по 100 грама за закуска и обяд и 50 за вечеря. Оризът се вари, сутрин се приема с чаша кефир може и кисело мляко, естествено – нискомаслени. Разрешена е и лъжичка естествен мед. През деня към с ориза можете да се консумира 100 грама немазно месо – риба, пиле, приготвени без мазнини.

За вечеря се консумира със зеленчуци, може задушени, може и отделно с малко растително масло.

 

Видове диети за детокс

Диетите за детокс са разнообразни, но могат принципно да се посочат няколко вида. Има диети само на вода, само на лимонена вода с кленов сироп и добавен лют пипер, сокове и чайове, но около тях има спорове, защото няма възстановителен процес на чревната микрофлора. При някои от тях допълнително се приемат минерали, фибри, пробиотици.

Детокс за тялото | LuckyFit

Водната диета например трудно се понася, особено ако се практикува за първи път. Такива експерименти, ако се проведат от необучени хора, могат да доведат до тежки здравословни проблеми. При лимонената диета пък, където пречистването е от дразненето на червата, поради отсъствието на фибри и храна, вредните вещества могат отново да се абсорбират в повърхността на тъканите. В хода на такава детоксикация няма възстановителен процес на чревната микрофлора и нейните стени.

При полутечната диета освен сокове, се приемат и каши за детокс. За прочистване на тялото се използват хранителни добавки и специални препарати с растителен произход, които играят антипаразитна роля, като насищат тялото с необходими за детокса вещества. Комбинират се с диета от зеленчуци и плодове, обикновено са кратки.

Високите дози премахнат вредните отлагания по червата, елиминират паразитите, стимулират бъбреците, също така и черния дроб, поддържат доброто храносмилане. Вместо капсули има варианти с готови коктейли, направени от натурални съставки с роля на протеин.

Друг вариант е комбинирано хранене с твърда и течна храна. Отпадат храните, които се разграждат трудно, храненето е с прости и пресни, натурални продукти, които действат като антиоксиданти срещу окисляванията и  възпаленията.  Цялото това разнообразие позволява на човекслед необходимите медицински изследвания и консултация със специалистите, да подбере най-адекватната за състоянието му диета за детокс.