детокс

За какво да внимаваме при детокса?

В днешно време вече не е необходимо да се обяснява надълго и нашироко защо е необходимо периодично да се провежда детокс на организма. През последните години, хората повишиха здравната си култура и са наясно, че токсините /отровите/ нарушават метаболизма, вредят на клетките, съответно на различните органи на тялото.

Така тези химически съединения объркват функциите на цели системи в организма и започват да се развиват болестите – на черния дроб, на дебелото черво, на бъбреците, на храносмилателната система.

детокс

 

Как отровите – пестициди, свободни радикали, тежки метали, радиоактивни частици, медикаменти и нитрати попадат в тялото в свръх количества за организма? 

Отговорът е как ли не – “зареждаме” се с токсини чрез различни храни, които консумираме всеки ден, с вода или въздух, замърсени от промишлеността и бита /заводи, автомобилно движение, отопление на твърдо гориво и т.н./.

Токсини могат да попадат в тялото и през кожата, също така техен източник може да са чревни паразити, да са от вируси и патогени.

При всичко това, детоксът по естествен начин помага на организма да се освободи от токсините и да възвърне собствения си, вътрешен баланс. Това става чрез детокс-комплекс. 

Той включва:

  • Диета /подбрани храни, хранителни добавки, чайове и т.н./, 
  • Определени физически дейности /гимнастика, ходене, танци, плувни занимания и др./ 
  • Специализирани упражнения /например дихателни/, някои практики от йога, медитация, масажни процедури и др. 

Част от този детокс-комплекс можем да поведем и сами вкъщи. Преди това обаче трябва да се отчетат много неща, защото неправилно проведената детоксикация може да навреди.

Кога не можем да направим детокс на тялото си сами?

Особено важно е, че детоксът е свързан с храненето и метаболизма. На практика, това засяга всички органи и цялостните системи. И ако организмът има някакъв проблем, който не съобразен, това може да доведе до усложнения, вместо да помогне.

Има ситуации, в които не се препоръчва детоксикация. Тя не е подходяща за деца и юноши, тъй като организмът им още се развива и не е укрепнал. Не се препоръчва и при бременни, защото може да се засегне плодът. 

Трябва също така да се избягва и при силно стресови ситуации – изпитна сесия, сериозни професионални или семейни промени и т.н. В третата възраст пък режимите за детоксикация трябва да са облекчени съобразно индивидуалното състояние и възможностите.

Има също така редица заболявания, при които евентуалният детокс непременно трябва да се консултира с лекар. Такива са стомашно-чревните болести, диабетът, хранителни алергии, сърдечно-съдови проблеми, бъбречно заболяване и т.н.

Видове детокс

Има различни видове детоксикация. Например – еднодневно пречистване на стомаха и червата, което се практикува масово в най-различни варианти след тежка празнична трапеза предната вечер. Това всъщност е разтоварващ ден, който помага на организма „да дойде на себе си“.

 

детокс

 

Обикновено включва много вода през целия ден, пюрета, плодове, сокове, кисело мляко, чайове, леки зеленчукови супи, баня, може и масаж, лека натовареност като разходка. Можете да подложите тялото си и на тридневен детокс, на пречистване на организма за една седмица, за 10 дни, за три седмици.

При по-продължителните режими за пречистване е препоръчителен консулт с диетолог, който по специализирани методи да установи нуждите на организма и да състави подходящ хранителен режим. 

Защото дори при тридневната детокс-диета, особено в началото, може се почувства слабост, умората да се увеличи, а какво ще стане, ако хранителният режим е неподходящ?

Самите специалисти препоръчват тази програма да се провежда от петък до понеделник, за да включва два почивни дни. Могат да се изпълняват разтягащи упражнения или да се ползват някои упражнения от йога, да се посети сауна.

Естествено, при тридневния детокс има по-голямо разнообразие от еднодневния. Тук обикновено се включат и плодове и зеленчуци, вода с лимон, зеленчукови салати, пилешко, варена риба. Освен че спомага за отстраняване на токсините, 7-дневната детоксикация на тялото „рестартира“ системите в организма. 

Тя  разширява диетата и ако искаме да е пълноценна, непременно трябва да се консултираме с диетолог, за да приемаме храни, които да са съвместими както с пречистването на организма, така и с доброто здраве. 

Може например да се започне първия ден с вода, сокове, детокс коктейл, билкови чайове, след това да се добавят плодове с много меки влакна /например сливи, кайсии/. 

През третия ден, менюто може да се допълни със зелени зеленчуци и ориз, ядки, зърнени храни, докато последният ден се прибави в някаква комбинация и риба. Порциите не бива да са големи, интервалът между храненията трябва да е поне 3 часа, а вечерята да е рано – към 18 часа. 

Ефектът ще се засили при спортни натоварвания – ако сме добре, можем да помогнем на тялото си като играем например баскетбол, караме колело и др.

10-дневната хранителна програма е още по-разнообразна откъм комбинации, така че трябва да я състави специалист. Още повече, че тук обикновено се предвиждат по-сериозни физически натоварвания като фитнес тренировки с инструктор, плуване и др. Триседмичният детокс е професионален, той се извършва в специализирани клиники.

Кое е най-доброто?

За да бъде детоксът пълен и ефективен, е най-добре да се доверим на специализирана клиника. Там хранителният режим се съставя от професионални диетолози, физическите активности се назначават от физиотерапевти, а курсът протича под лекарски контрол. Разбира се, преди всичко се правят необходимите медицински изследвания и прегледи.

Вариантите за детокс в специализирана клиника са различни – той може да е цялостен за организма, а може да е насочен и към определени органи – черен дроб, щитовидна жлеза, бъбреци, дебело черво, кръвоносна система и др. Оптималният вариант се препоръчва от специалистите след определените прегледи.

Самият курс е три седмици. През първата е подготвителния период, който може да се проведе у дома по указанията на специалистите. Чрез него организмът се адаптира за втората седмица, когато е активният детокс, провеждан в самата клиника. Третата седмица е за захранване с продължаваща детоксикация, която също може да протече вкъщи по дадените указания.

Месец-два след третия период продължава приемът на различни аюрведични продукти, употребяване по време на курса. През подготвителния период калорийният прием се ограничава постепенно, намаляват се животинските мазнини и протеини, за да се улесни метаболизма, приемат се слабителни природни средства, билкови чайове, хранителни добавки, плодове и др. по преценка на специалистите.

Част от мерките продължават и през седмицата на активен детокс в клинката – приемат се билкови чайове, хранителни добавки, слабителни, аюрведични продукти. През първите 36 часа в клиниката калорийният прием е под 600 кал. Консумират се разнообразни супи, смутита, пресни зеленчуци.

За прочистването на дебелото черво се прилага лимфен дренаж, изписват се специализирани масажи. Захранването вкъщи с продължаващ детокс става по индивидуален план, като се определя кои храни са полезни и кои да се избягват, изписват се хранителни добавки и чайове. 

В седмичното меню по определен ред се включват и храни от животински произход, като постепенно се преминава към цялостно здравословно хранене.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar