детокс

Детокс диетите нараснаха по популярност през последното десетилетие. Интернет е пълен с различни видове детокс съвети и планове за хранене

Основната идея зад детоксикацията е да се позволи на тялото да се освободи от токсични примеси, като се консумират само почистващи храни. Това е като рестартиране на целия ви храносмилателен тракт. Детоксът има за цел да премахне ненужните отпадъци в тялото и да даде чисто начало на системата ви.

Много популярни детокс диети могат да бъдат вредни, вместо полезни. Ако следвате план за хранене, който не е в рамките на нужния за вас прием на калории и ви пречи да приемате основни за здравето витамини и минерали, той със сигурност ще нанесете повече вреда, отколкото полза. 

Добрата, естествена детокс диета ще почисти системата ви, като задържи всички здравословни елементи в себе си.

детокс

 

Много от нас смятат, че детоксът на тялото е лукс, но сега е време да осъзнаем, че това е един естествен процес на почистване, с който организмът ви се занимава всеки ден и нощ. 

Той просто има нужда от вашата помощ, за да е успешен. Затова ще разгледаме няколко от признаците, които ще ви позволят да разпознаете кога се нуждаете от детоксикация.

Важни сигнали за детокс на тялото

Натрупването на токсини в тялото може видимо да влоши функцията на храносмилателната система, нервната система, имунната система, черния дроб, и др. 

Възможно е в началото да объркате признаците на токсично претоварване с преумора, заболяване, или просто временен дискомфорт. Когато, обаче, симптомите се повтарят, мултиплицират се и тежестта им нараства, време е да съберете две и две и да прецените, че става въпрос за нужда от детоксикация на организма. 

За целта, запишете си колко от тези симптоми наблюдавате или усещате в тялото си през последните 3 месеца:

 • Бял или жълто покрит език и/или лош дъх
 • Задържане на течности и/или подуване на корема
 • Задръстени синуси
 • Увеличени коремни или висцерални мазнини
 • Проблеми с кръвната захар
 • Проблеми с жлъчния мехур
 • Излишно изпотяване
 • Устойчивост на загуба на тегло
 • Акне, и/или сърбеж на кожата
 • Умора, дори сутрин
 • Безсъние – особено в ранните сутрешни часове, между 1-4 ч.
 • Лошо настроение
 • Непоносимост към неестествени миризми и/или препарати
 • Тъга и/или депресия

Колкото повече от тези симптоми сте изпитвали през последните месеци, толкова по-сигурна е нуждата от детокс на организма с цел изхвърляне на натрупаните вредни вещества от органите и системите на тялото. 

Ако имате 4 или повече от тези признаци, може да имате претоварен черен дроб, който се нуждае от почивка. Затова би било добре да следвате детокс програма за минимум 21 дни.

Някои други характерни сигнали, че е време за детоксикация, могат да бъдат:

Обострени алергии или кожни проблеми

Нуждата от детокс може ясно да проличи по обострянето на различни алергии или кожни проблеми – зачервявания, обриви, дерматитни състояния и дори поява на пърхот по скалпа. 

Колкото повече ресурси делегира тялото за борба с токсичните натрупвания, толкова повече намаляват съпротивителните сили срещу различни вътрешни възпаления. Ето защо, в това състояние се проявяват най-силно хроничните заболявания, включително и автоимунните такива. 

Хронично чувство на умора, стрес и тъга

Влошения хормонален фон, неправилната регулация на химическите процеси и претоварената нервна система могат да създадат комплекс от опласквания, свързани с тонуса и настроението. Допълнени от фактори като лош сън и допълнителен стрес, те имат потенциала да доведат човека до хронично психическо неразположение. 

Ако изпитвате преумора, стрес, лошо настроение и признаци на бърнаут, които не идват отвън навътре, време е да помислите дали процесът не се развива отвътре навън. Токсичният микроклимат в организма е свързан дори със състояния като депресия, тревожност и паническо разстройство. 

Храносмилателни проблеми

Метаболитните нарушения са пряко свързани с претоварването на черния дроб и невъзможността му да преработи всички вредни вещества в тялото. В тези моменти не е изключено да изпитате състояния като тежест, подуване, констипация или разстройство. 

Вследствие на влошената обмяна на веществата, много хора забелязват ускорено трупане на излишни килограми и невъзможност ситуацията да бъде овладяна с конвенционалните диети за отслабване. 

Загуба на фокус, памет и концентрация

В процеса на детокс, много хора споделят усещането за бистър ум, бърза мисъл и подобрен фокус при изпълнение на задачи от ежедневието. Това съвсем не е случайно. 

Работата на ума е пряко свързана с нервната, ендокринната и храносмилателната система, със степента на замърсяване на кръвта и с редица други физиологични фактори. Ето защо, намалената продуктивност, влошената памет и липсата на концентрация понякога могат да бъдат обяснени със спешна нужда от детоксикация.

Общо неразположение и често боледуване

Абсолютно логично, токсините в тялото компрометират работата на имунната система, като поставят пред нея редица допълнителни и несвойствени задачи. Така, вместо да се бори с външните патогени, тя пилее ресурса си за овладяване на всички вътрешни възпаления, предизвикани от свободни радикали и непреработени токсини.

В резултат, можете да наблюдавате както често боледуване, така и повтарящо се общо неразположение в моментите, в които не сте болни.

детокс

 

Промяна във възможностите на черния дроб с възрастта

Забелязвали ли сте, че пиенето след 40 е „малко“ по-различно, отколкото на младини? Махмурлуците удрят много по-силно

Има няколко причини за това и една от тях е промяната в състава на тялото с напредване с възрастта: много по-склонни сме да натрупваме повече мазнини. Освен това, способността за работа на черния дроб намалява и той е по-малко ефективен с пречистването на токсини, като например алкохол.

Какво означава това за вас? Може би усещате, че вече не може да пиете, както преди: една чаша вино е горната граница и ако превишите дозата, дори и съвсем малко, не спите добре или забелязвате увеличение на теглото си.

Затова сега ще споделим няколко предложения, които биха могли да изчистят черния ви дроб.

Работата на черния дроб е организирана в две фази

Те са :

 • Фаза 1 е окисляване, при което черният ви дроб използва кислород и ензими, за да отстрани токсините, като ги разтваря във вода, така че те могат да се изхвърлят с урината. 

Ензимите са известни като цитохром Р450. Това включва около 100 ензима, които се контролират от поне 57 гена с много вариации. Всеки ензим има вид химикал, който детоксикира. Фаза 1 е от съществено значение за детоксикацията.

 • Фаза 2 се нарича конюгиране, което е необходимо за отстраняване на метаболитите

детокс

(Степени на повреда на черния дроб)

 

Какво точно означава това?

Черният дроб комбинира окислени метаболити със сяра, метилиране, глюкурониране, като добавя определени аминокиселини или органични киселини и в крайна сметка ги отвежда в жлъчката.

Тук идва сложната част – повечето токсини се свръхактивират във фаза 1 и след това надвишават капацитета на черния ви дроб, за да завършат детоксикацията във фаза 2. С други думи, вие имате натоварена фаза 1 и бавна фаза 2. Когато това се случи, започваме да усещаме признаци на токсичност, както споменатите по-горе.

Препоръки за разтоварване на черния дроб

Консумирайте антиоксиданти

Тази дума е прекалено използвана, но и все още много от нас не разбират, защо антиоксидантите са толкова полезни за тялото.

За всяка молекула токсин, метаболизиран във фаза 1 (като например от цигарен дим), вие генерирате една молекула на свободни радикали. 

Свободните радикали увреждат ДНК и ускоряват износването на тялото, подобно на ръжда по автомобил. Приемът на витамини С и Е, флавоноиди, каротеноиди и намален глутатион помага за неутрализиране на свободните радикали, които правите всеки ден във фаза 1.

Ето няколко от храните, богати на флавоноиди:

 • Горски плодове
 • Магданоз
 • Лук
 • Зелен чай
 • Черен чай
 • Цитрусови плодове
 • Тъмен шоколад

Каротеноидите, от друга страна, вземете от приема на достатъчно количество моркови, тиква, спанак и сладки картофи.

детокс

Добавете кардамон към кафето или чая си

Вземете 3-5 кардамонови семена и ги добавете към напитката. Кардамонът увеличава номер 1 ензима, който метаболизира кофеина.

Отглеждайте и яжте кълнове от броколи

Сулфорафанът в кълновете от броколи силно подкрепят детоксикацията на фаза 2. Те съдържат определена последователност от мощни противоракови елементи. Сулфорафанът в кълновете работи като катализатор за повишаване на ензимите в организма и тези детоксикационни ензими задействат продължаващо антиоксидантно действие в продължение на поне 72 часа. 

Между другото, тази антиоксидантна активност трае значително по-дълго от витамин С, Е и бета каротин, като същевременно повишава ефективността на тези витамини.

Спрете или намалете значително приема на алкохол

Знаем, че е трудно да се откажеш от нещо, но алкохолът вреди както на фаза 1, така и на фаза 2. 

Ново здравно проучване показа, че жени, които пият 3 до 6 порции алкохол на седмица, имат с 15% по-голям риск от рак на гърдата в сравнение с тези, които не пият. И да, дори ниските нива на алкохол представляват такъв риск.

Яжте поне 3 порции зеленчуци на ден

Броколи, зеле и брюкселски кълнове помагат за намаляването на доминирането на естрогена и подкрепят както детоксикацията на фаза 1, така и фаза 2.

детокс

 

Как да запазите резултатите от детоксикацията?

Докато принципите за баланс, умереност и разнообразие са отлични насоки за изграждане на политики за обществено здраве, те може да не са достатъчно конкретни за изграждането на правилна диета за пациент със специфична промяна във функционалната му способност за детоксикация. 

Като се има предвид ежедневното ни излагане на токсини, умереността не действа на повечето хора. Наложителна е постоянна и фокусирана детоксикация.

Ето затова : 

 • Започнете, като ограничите излагането на токсини, като пиете от стъклен съд, термос или бутилка от неръждаема стомана и избягвате пластмасата.
 • Използвайте естествени продукти за кожата си.
 • Избягвайте ГМО храните и консумирайте повече сурови плодове и зеленчуци. 
 • Допълнително, практикувайте периодична детоксикация, за да поддържате черният си дроб в добро здраве. 
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar