amino acids

Безброй многото въпроси относно колагена ни дават добро основание да опишем накратко какво представлява той.

Сама по себе си, думата произлиза от гръцката дума „kólla“ – лепило, „collagen“ – производство на лепило. Ясно е, че колагенът има свързваща функция в тялото на живите организми. Той е главният структурен протеин в съединителната тъкан при животните, като заема 25-35% от съдържанието на протеин в тялото.

Колагенът изгражда връзките в организма, включително на ставите, на сухожилията и в кожата. Широко разпространен е в роговицата, хрущялите, костите, кръвоносните съдове в червата и междугръбначните дискове. Фибробластите са клетки, произвеждащи колаген.

Изграден е от тройна спирала  – два идентични кръга, единият с малко по-различен химичен състав. Аминокиселинният състав на колагена се различава от други протеини с високи нива на хидроксипролин. 

Други са пролинът и глицинът. Най-често се наблюдава следния строеж:  глицин-пролин-глицин-Х-Х-хидроксипролин, Х е друг вид аминокиселина от другите. Само триптофан не е открит в колагеновия състав.

Освен изброените горе аминокиселини, аланинът е често срещан.

Глицинът се открива на почти всяко трето място, а пролинът изгражда 17% от колагена. Като действащ фактор е включен витамин С и хидроксипролин, който се приема от пролинът. Има също и хидроксилизин, който се получава от лизина.

Кортизол е хормонът, които причинява разлагане на колагена на аминокиселини, затова и не е съвпадение, че стресът причинява бръчки.

За какво ни е необходим колагенът?

Пептидните вериги на колагена са изградили колагенови фибри, които изграждат извънклетъчната матрица. Тя свързва клетките в тъкани и изгражда тяхната структура. 

Колагенът е издръжлив на разтягане, защото се намира в съединително-тъканната ципа, сухожилията, хрущяла, костите и кожата. Заедно с кератина, колагенът е отговорен за здравината и издръжливостта на кожата. Неговото разграждане води до бръчки – основния от видимите симптоми на стареенето на тялото.

Колагенът укрепва стените на кръвоносните съдове, намира се в  роговицата и лещата на окото в кристалинна форма. Има приложение в много сфери. 

В медицината се използва в пластичната хирургия, по специално при възстановяване от кожни изгаряния. Използва се за производството на обвивки за колбаси, а напоследък се превърна и в част от добре познатия желатин.

Други ползи за здравето, идващи с производството на колаген или правилния му допълнителен прием са например:

 • Подобрява еластичността на кожата и забавя процесите на стареене.
 • Подобрява състоянието на косата, ноктите и костите.
 • Доставя лесноусвоим протеин в тялото.
 • Помага за облекчаване на болки в ставите и сухожилията.
 • Спомага за регулиране на храносмилането и перисталтиката.
 • Изследвания показват ефективност при приема на колаген за сърдечно здраве.

В допълнение, приемът на колаген може да спомогне за изграждането на мускулна маса от организма, да подобри психо-емоционалния баланс и да ускори метаболизма. 

Някои хора съобщават за улеснено отслабване и загуба на тегло по време не прием на колаген. Все пак, връзката между суплементацията с колаген и отслабването има нужда от допълнително изследване и потвърждение. 

Използва се също за производството на козметика под формата на хранителни добавки. До този момент няма достатъчно направени проучвания за него.

Разлика между различните типове колаген

До този момент 28 вида колаген са били идентифицирани и описани. 

От тях, в тялото ни има 5 вида колаген : 

 • Колаген тип I: кожа, връзки, сухожилия, свръзки във вътрешните органи, органи, кости (главен компонент от органичната част на костите).

 • Колаген тип II: хрущял (главен компонент от хрущяла).

 • Колаген тип III: ретикуларна мрежа (главен компонент от ретикуларните фибри), които често се срещат при Тип I.

 • Колаген тип IV: основни неврални тръби, основна епителна мембрана.

 • Колаген тип V: клетъчна повърхност, окосмяване и плацента.

Колагенът от първи тип съставя повече от 90% от наличието на колаген в човешкото тяло.

amino acids

Колагеновите болести се свързват най-често с генетически дефекти или недостиг на хранителни вещества, които влияят на биосинтеза, свързването, посттранслационната модификация, секрецията или други процеси включени в нормалното производство на колаген.

От къде можем да си набавим колаген?

Начините да увеличим нивата на колаген в тялото са два – чрез диетата и чрез прием на хранителна добавка. В първия случай се стимулира производството на колаген чрез вътрешните процеси, а във втория, веществото се набавя в готов вид отвън. 

Набавяне на колаген чрез диетата

Човешкото тяло създава колаген, като разгражда приетите протеини до аминокиселини – градивните елементи, от които телата ни могат да образуват нови протеини.

В най-големи количества, чистият колаген се открива в съединителната тъкан на животните. Храни като пилешка кожа, свинска кожа, говеждо месо и риба са отлични източници на колаген, заедно с продукти като костен бульон, желатин и органни меса.

Консумирането на храни, богати на витамин С и аминокиселини също е от решаващо значение за синтеза на колаген. Ето защо, можете да добавите към диетата си повече цитрусови плодове, домати, червени и зелени чушки, броколи, спанак, ягоди или сладки картофи. 

Набавянето на колаген от диетата е силно желателно, но когато е невъзможно, можете да обмислите допълнителен прием на колаген под формата на хранителна добавка. 

Хранителни добавки с колаген

Колагенът бива два вида – естествен и хидролизиран колаген. Смята се, че втория вид е би преработен за по-добро абсорбиране. 

Colvita колаген на капсули

Colvita capsules

 

Хранителна добавка COLVITA съдържа Колаген + Витамин E + Морски водорасли под формата на хранителни добавки на капсули. Уникален комплекс от изсушен чрез замразяване чист колаген, извлечен от екстракт от кожа на риба, водорасли и витамин Е (алфа-токоферол).

COLVITA е извлечен чрез най-голямото откритие на полската биотехнология, която представлява извличане във воден разтвор, съдържащ естествената за живите организми тройна протеинова структура – чист, натурален колаген от кожа на риба.

COLVITA  се произвежда главно от лиофилизиран рибен колаген. Лиофилизацията представлява замразен до -40°С чист колаген във вакуум, при който водата е премахната чрез сублимация. 

Лиофилизираният (98% протеин) се увеличава няколко пъти в храносмилателната система, благодарение на неговата нова хидрация, което е полезна за хора, които се опитват да свалят килограми (протеиновата диета способства горенето на мазнини). Това изгражда аминокиселините, които са бързоразградими в тялото, и от които е съставен колагенът.

След два месеца редовна употреба трябва да се появят първите признаци на ефекта от COLVITA, чийто резултат е укрепването на косата и тъканите, поддържащи кожата, което води до повишена еластичност, овлажненост и блясък.

След 4-6 месеца можете да очаквате резултати, които не могат да се опишат тук, тъй като ще бъдат приети за реклама на COLVITA като лекарство.

Упътване за употреба: Вземайте 2 капсули на ден по време на храненията, тъй като витамин Е е мастноразтворим. При стадий на болест, приемът може да се увеличи до 3, 4 или повече капсули. Може да се използва като добавка към разнообразното хранене.

Противопоказания: Употребата на 2 капсули дневно няма противопоказания. Предвид факта, че във водораслите се съдържа йод, не се препоръчват високи дози на хора, страдащи от повишена функция на щитовидната жлеза. На хората, страдащи от понижена функция на щитовидната жлеза и които са подложени на радиация, се препоръчват 4-6 или дори повече капсули на ден.

COLLAGEN COMPLEX tabl. 100 VITA GOLD

COLLAGEN COMPLEX tabl. 100 VITA GOLD

Състав: 

 • Collagen хидролизат
 • калций (като калциев лактат) 
 • инертен пълнител (царевично нишесте) 
 • калций ( като калциев карбонат ) 
 • магнезий (като магнезиев карбонат) 
 • ацерола на прах
 • витамин С (аскорбинова киселина) 
 • пълнители (лактоза, микрокристалинова киселина) 
 • освобождаващ агент (магнезиев стеарат) 

Произход на колагена – говеждо месо.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Допринася за безпроблемното функциониране на ставите, костите, съединителната тъкан, скелетните мускули, стените на кръвоносните съдове, кожата, косата, ноктите, очите и др.

НАЧИН НА УПОТРЕБА: Препоръчителен дневен прием –  3 пъти дневно по 2-3 таблетки.

ПРЕПОРЪКИ: Желателно е продукта да се приема поне два месеца, и тогава можете да направите кратка почивка.

Хидролизиран нано колаген Биоминерали

hydrolyzed collagen nano

Състав: 

 • Всяка капсула съдържа 360 милиграма хидролизиран колаген нано.

Произведено от: Панацеа 2001, България

Начин на прилагане и дозировка:

 • За възрастни и деца над 12г.  до 2 капсули дневно.

Колаген Плюс

 

Collagen plus

AquaSource продуктът Колаген Plus съдържа колаген от най-високо качество, комбиниран с хиалуронова киселина, електрически заредени йонни минерали (осигурява незаменими минерали, микроелементи и редки земни химични елементи) и AFA водорасли, което допринася още повече за възстановителната способност на колагена.

Употреба: 2 капсули дневно. За по-дългосрочен ефект приемайте в продължение на 3-6 месеца.

Collagen Pro-Active 

 

Collagen Pro-Active

Collagen Pro-Active е отлична форма на колаген със безброй благоприятни ефекти върху човешкото тяло. Приемът на една дневна доза Collagen Pro-Active е достатъчен, за да имате свеж и младежки вид, здрава коса и нокти и помага в борбата с остеопорозата и артрита. 

Също така регулира теглото, помага за намаляването и целулита и значителното подобрение на състоянието на кожата.

Liquid natural collagen Scitec

Scitec collagen liquid

 

Scitec collagen liquid: Намалява схващанията и болката в ставите, предпазва хрущяла от износване.

Употреба: Приема се една доза от 25ml. дневно на празен стомах.

Arthro Guard Liquid 

Arthro Guard Liquid

С помощта на течната технология Arthro Guard Liquid се абсорбира в пъти по-бързо, отколкото хапчетата. 

Той поддържа ставите ви по три начина: 

 • Първо, съдържанието на MSM (метилсулфонилметан) спомага за облекчаването на ставните болки, причинени от травми. 
 • Второ, съдържанието на Глюкозамин и Хондроитин помага да се възстанови хрущяла и синовиалната течност. 
 • Трето, колагеновото съдържание помага на ставите да са силни и здрави.

Упътване: Приемайте дневно една доза от 30ml.

UC-II Тип II Колаген 

 

UC-II Type II Collagen - Collagen

 

Колагенова формула с естествен колаген, извлечен от пилешки хрущял. Колагенът е главна съединителна тъкан в тялото, която осигурява опора при движение и здравина за ставните кости. UC-II Type II Колаген – Колагенът е главният структурен протеин в хрущяла, който е отговорен за гъвкавостта и здравината.

UC-II Тип II Колаген си съдейства с имунната система на тялото, поддържа ставите здрави и допринася за ставната гъвкавост и мобилност.  UC-II Тип II Колаген е демонстрирал своята ефективност в редица изследвания през годините. Доказателство за действието му е факта, че се тества върху хора, а не опитни животни.

UC-II Тип II Колаген се състои от добавени минерали от червени водорасли, които са естествен източник на калций и 70 други минерала. 

Упътване: да се приема по една капсула преди лягане на празен стомах.

В крайна сметка, най-добре е колагенът да се приема с храна, но заради  много диети и най-вече идеята, че не е добре да се консумира кожата на пилето, рибата, вътрешностите и дроба, много от нас го приемат в намалени дози.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar