Колагенът – съставката на младостта и здравето!
amino acids

Безброй многото въпроси, които получих относно колагена са с цел да опишат накратко какво представлява той.

Думата сама по себе си произлиза от гръцката дума „кolla“-лепило, „collagen“-производство на лепило. Ясно е, че има свързваща функция в живите организми. Колагенът е главният структурен протеин в съединителната тъкан при животните. Заема 25-35% от съдържанието на протеин в тялото.

Изгражда връзките, сухожилията, кожата и е широкоразпространен в  роговицата, хрущяла, костите, кръвоносните съдове в червата и междугръбначните  дискове. Фибробластите са клетки, произвеждащи колаген.

Изграден е от тройна спирала  – два идентични кръга и единият е с малко по-различен химичен състав. Аминокиселинният състав на колагена се различава от други протеини с високи нива на хидроксипролин. Други са пролинът и глицинът. Най-често се наблюдава следния строеж:  глицин-пролин-глицин-Х-Х-хидроксипролин, Х е друг вид аминокиселина от другите. Само триптофан не е открит в колагеновия състав.

Освен изброените горе аминокиселини, аланина е често срещан.

Глицинът се открива на почти всяко трето място, пролинът изгражда 17% от колагена, като действащ фактор е включен витамин С, и хидроксипролин, който се приема от пролинът. Има също и хидроксилизин, който се получава от лизина.

Кортизол е хормонът , които причинява разлагане на колагена на аминокиселини, затова и не е съвпадение, че стресът причинява бръчки!!!

В тялото ни има 5 вида колаген. Колагенът от първи тип съставя повече от 90%.

До този момент 28 вида колаген са били идентифицирани и описани.
amino acids

 

 

  • Колаген I: кожа, връзки, сухожилия, свръзки във вътрешните органи, органи, кости (главен компонент от органичната част на костите)
  • Колаген II: хрущял (главен компонент от хрущяла)
  • Колаген III: ретикуларна мрежа (главен компонент от ретикуларните фибри), които често се срещат при Тип  I.
  • Колаген IV: основни неврални тръби, основна епителна мембрана.
  • Колаген V: клетъчна повърхност, окосмяване и плацента.

Колагеновите болести се свързват най-често с генетически дефекти или недостиг на хранителни вещества, които влияят на биосинтеза, свързването, посттранслационната модификация, секрецията или други процеси включени в нормалното производство на колаген.

Пептидните вериги на колагена са изградили колагенови фибри, които изграждат извънклетъчната матрица. Тя свързва клетките в тъкани и изгражда тяхната структура. Колагенът е издръжлив на разтягане, защото се намира в съединително-тъканната ципа, сухожилията, хрущяла, костите и кожата. Заедно с кератина е отговорен за здравината и издръжливостта на кожата. Неговото разграждане води до бръчки, симптом на стареенето на тялото.

Колагенът укрепва стените на кръвоносните съдове, намира се в  роговицата и лещата на окото в кристалинна форма. Има приложение в много сфери. В медицината се използва в пластичната хирургия, по специално при възстановяване от кожни изгаряния. Използва се за производството на обвивка за салам. Превърна се в част от добре познатия желатин.

Използва се също за производството на козметика под формата на хранителни добавки. До този момент няма  достатъчно направени проучвания за него.
Колагенът бива два вида – естествен  и хидролизиран. Смята се, че втория вид е би преработен за по-добро абсорбиране.

 

Ето някои видове продукти:

 

Colvita capsules

Colvita колаген

Colvita капсули

Хранителна добавка COLVITA

Колаген + Витамин E + Морски водорасли

Nutrikozmetik хранителни добавки на капсули. Уникален  в световния комплекс от изсушен чрез замразяване чист колаген извлечен от екстракт от кожа на риба, водорасли и витамин Е (алфа-токоферол).

COLVITA е извлечен чрез най-голямото откритие на полската биотехнология, която представлява извличане във воден разтвор, съдържащ естествената за живите организми тройна протеинова структура – чист, натурален колаген от кожа на риба.

 

COLVITA  се произвежда главно от лиофилизиран рибен колаген, лиофилизацията представлява замразен до -40°С  чист колаген във вакум, при който водата е премахната чрез сублимация в резултат на това. Лиофилизираният (98% протеин) се увеличава няколко пъти в храносмилателната система, благодарение на неговата  нова хидрация, което е полезна за хора, които се опитват да свалят килограми (протеиновата диета способства горенето на мазнини). Това изгражда аминокиселините, които са бързоразградими в тялото, и от които е съставен колагенът.

След два месеца редовна употреба трябва да се появят първите признаци на ефекта от COLVITA, чийто резултат е укрепването на косата и тъканите, поддържащи кожата, което води до повишена еластичност, овлажненост и блясък.

След 4-6 месеца можете да очаквате резултати, които не могат да се опишат тук, тъй като ще бъдат приети за реклама на COLVITA като лекарство.

 

Упътване

2 капсули на ден по време на храненията, тъй като  витамин Е е мастноразтворим. При стадий на болест приемът може да се увеличи до 3, 4 или повече капсули. Може да се използва като добавка към разнообразното хранене.

 

Противопоказания

Употребата на 2 капсули дневно няма противопоказания. Предвид факта, че във водораслите се съдържа йод, не се препоръчват високи дози на хора, страдащи от повишена функция на щитовидната жлеза. На хората, страдащи от понижена функция на щитовидната жлеза и които са подложени на радиация, се препоръчват 4-6 или дори повече капсули на ден.

 

COLLAGEN COMPLEX tabl. 100 VITA GOLDCOLLAGEN COMPLEX tabl. 100 VITA GOLD

Хранителна добавка

Състав: Collagen хидролизат, калций (като калциев лактат), инертен пълнител (царевично нишесте), калций ( като калциев карбонат ), магнезий (като магнезиев карбонат), ацерола на прах,  витамин С (аскорбинова киселина), пълнители, (лактоза, микрокристалинова киселина), освобждаващ агент (магнезиев стеарат). Произход на колагена – говеждо месо.

 

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: Допринася за безпроблемното функциониране на ставите, костите, съединителната тъкан, скелетните мускули, стените на кръвоносните съдове, кожата, косата, ноктите, очите и др.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА: Препоръчителен дневен прием –  3 пъти дневно по 2-3 таблетки.

 

ПРЕПОРЪКИ: Желателно е продукта да се приема поне два месеца, и тогава можете да направите кратка почивка.

hydrolyzed collagen nanoСъстав: Всяка капсула съдържа 360 милиграма хидролизиран колаген нано.

 

Произведено от: Панацеа 2001, България

 

Начин на прилагане и дозировка:

За възрастни и деца над 12г.  до 2 капсули дневно.

Колаген Плюс

Collagen plus

AquaSource продукт – Колаген Plus (Колаген Plus), съдържа колаген от най-високо качество, комбиниран с хиалуронова киселина, електрически заредени йонни минерали (осигурява незаменими минерали, микроелементи и редки земни химични елементи) и AFA водорасли, което допринася още повече за възстановителната способност на колагена.

Употреба: 2 капсули дневно. За по-дългосрочен ефект приемайте в продължение на 3-6 месеца.

 

Collagen Pro-Active

Collagen Pro-Active е отлична форма на колаген със безброй благоприятни ефекти върху човешкото тяло. Приемът на една дневна доза Collagen Pro-Active е достатъчен, за да имате свежа и младежка кожа, здрава коса и нокти и помага в борбата с остеопорозата и артрита. Също така регулира теглото, помага за намаляването и целулита и  и значителното подобрение.

 

Liquid natural collagen Scitec

Scitec collagen liquid

 

Scitec collagen liquid: Намалява схващанията и болката в ставите

Предпазва хрущяла от износване

Употреба: Приема се една доза от 25ml. дневно на празен стомах.

С помощта на течната технология Arthro Guard Liquid се абсорбира в пъти по-бързо, отколкото хапчетата.

Arthro Guard Liquid

Arthro Guard Liquid поддържа ставите ви по три начина. Първо, съдържанието на MSM (метилсулфонилметан) спомага за облекчаването на ставните болки, причинени от травми. Второ, съдържанието на Глюкозамин и Хондроитин помага да се възстанови хрущяла и синовиалната течност.  Трето, колагеновото съдържание помага на ставите да са силни и здрави.

 

Упътване: Приемайте дневно една доза от 30ml.

 

 

UC-II Type II Collagen - Collagen

 

UC-II Тип II Колаген – колагенова форма с естествен колаген извлечен от пилешки хрущял. Колагенът е главна съединителна тъкан в тялото, която осигурява опора при движение и здравина за ставните кости. UC-II Type II Колаген – Колагенът е главният структурен протеин в хрущяла, който е отговорен за гъвкавостта и здравината.

 

UC-II Tип II Колаген–  си съдейства с имунната система на тялото, поддържа ставите здрави и допринася за ставната гъвкавост и мобилност.  UC-II Тип II Колаген –  е демонстрирал своята ефективност в редица изследвания през годините. Доказателство за действието му е факта, че се тества върху хора, а не опитни животни.

 

UC-II Tип II Колаген – се състои от добавени минерали от червени водорасли, които са естествен източник на калций и 70 други минерала.

 

Упътване:

да се приема по една капсула преди лягане на празен стомах.

В крайна сметка, най-добре е колагена да се приема с храна, но заради  много диети и най-вече идеята, че не е добре да се консумира кожата на пилето, рибата, вътрешностите, дроба, много от нас го приемат в намалени дози.

Вашият коментар