[:bg][:en]How often to detox[:]

През последните години се говори толкова много за детоксикацията и защо тя е полезна за здравето, че сме сигурни, че сте напълно наясно защо детокс на организма трябва да бъде извършван редовно.

Ето защо подминаваме разясненията за вредните храни, с които се храним и замърсената околна среда, в която живеем и важността на регулярното пречистване на черния дроб, бъбреците и жлъчката и преминаваме към един въпрос, който сигурни сме вълнува тази част от вас, които знаете какви ползи носи пречистването, но не сте сигурни колко често се прави и как.

Колко често се прави детокс | LuckyFit

Колко често се прави детоксикация?

Сега ще изненадаме някой от вас, които са прочели, че детокса се прави от два до четири пъти годишно, като ви кажем, че детоксикация може да правите винаги, когато усетите нужда от пречистване.

А че имате нужда от детокс на организма можете да разберете, ако:

  • се чувствате уморени (дори и да сте ли легнали рано);
  • имате запек;
  • изгубите желание да се забавлявате и изпаднете в депресия;
  • се появят сенки или торбички под очите;
  • не можете да се концентрирате върху нищо за дълго време;
  • се появят алергии;
  • се появят кожни проблеми;
  • често страдате от главоболие, болки в мускулите, нарушения на съня или изненадващо започвате да трупате килограми.

Това са някой от основните симптоми, с появата на които тялото ви подсказва, че има проблем и да трябва да се погрижите за него.

Детоксикиращите програми, които се прилагат по два или четири пъти в годината са наистина най-ефективни, но са доста стриктни и продължителни и не всеки може да се справи с тях. Обикновено продължават от 7 до 14 дни и голяма част от хората не могат да ги изпълнят докрай, особено ако се опитват да се справят сами.

Затова диетолозите насърчават и практикуването на детокс за по-кратко време и в различни периоди, преди да опитате едноседмичен или двуседмичен детокс на организма.

Колко често се прави детоксикация за по-малки периоди от време?

Ежедневно

Това е възможно най-лесния начин да подпомогнете пречиствателната система в тялото си, тъй като не се налага да правите нищо повече от това да не се храните след залез слънце. По този начин оставяте вътрешните си органи да почиват, да се детоксикират и подмладяват.

Научно доказано е, че от 22.00 до 2.00 сутринта черния дроб започва ежедневния си цикъл на пречистване и тъкмо тогава отделя повече антиоксиданти и глутатион, а всички знаем, че глутатионът е „майката” на всички антиоксиданти и основен детоксикатор и защитник на имунната система.

Ефектът от ежедневния детокс е по-бавен, но за сметка на това практикуването му носи значителни ползи, най-големи от които са постепенно намаляване на теглото и промяна в начина на хранене.

Седмично

Ежедневното пречистване може да бъде нещо като трамплин към малко по-сериозното седмично пречистване, което изисква веднъж в седмицата да не се приема нищо друго, освен вода, чай и пресни сокове.

Седмичното пречистване осигурява почивка на храносмилателната система и действа много благотворно на организма (и на метаболизма). Ако бъде съчетано с посещение в сауна за изхвърляне на токсините през кожата ефектът е още по-голям.

Месечно

Месечната детоксикация се извършва веднъж в месеца за един или два дни и е много ефективен начин за повишаване на тонуса и за смъкване на един – два килограма. Избирате си един уикенд от месеца, в който не приемате преработени и рафинирани храни, животински и млечни продукти, кафе, добавки или консерванти. Вместо тях консумирате повече вода, пресни салати, плодове и сокове.

Ако не можете да издържите само на сокове и салати, можете да консумирате броколи, зеле, артишок и други зеленчуци приготвени на пара.

Ако почувствате нужда да дадете почивка на организма си, месечната детоксикация ще ви свърши идеална работа.

Детокс веднъж месечно | LuckyFit

Защо детоксикацията няколко пъти годишно е най-ефективна?

Експертите препоръчват детоксикацията на организма да се извършва или четири, или два пъти годишно по време на смяната на сезоните, за да може тялото да се пречисти и настрои за следващия сезон. Пречистването през пролетта е важно, тъй като дава възможност на организма да се отърве от натупаните през зимата мазнини, които тялото ни складира, за да може да ни осигури енергия за студените месеци. През есента пък детокса се налага, за да може тялото ни да се настрои за зимата и да повиши имунитета си.

Пречистването два или четири пъти годишно се извършва за най-дълъг период от време (от 7 до 14 дни) и макар, че може да бъде извършено в домашни условия, по-доброто решение е да се доверите на специалисти по детокс, които да изготвят специално за вас детоксикираща програма, която да следвате.

Стана ясно колко често се прави детоксикация, но как да се подготвите за нея?

Истината е, че това е най-трудното от всичко и ако сами не сте готови да направите детоксикацията ще ви е почти невъзможно да се справите.

И все пак… Ако сте взели решение поне да опитате и не сте в клиника, където ще ви наблюдават, а се опитвате сами, трябва да знаете, че пречистването на организма никога не се започва без предварителна подготовка. Затова преди да опитате (без значение дали ще пробвате месечно или годишно пречистване) трябва да започнете поне две седмици предварително да променяте начина си на хранене.

Постепенно трябва да намалите кафето, алкохола, цигарите, млечните продукти, сладките храни, животинските продукти и да ги замените с повече зеленчуци и плодове.

Увеличавайте постепенно и приема на вода, тъй като по време на пречистващия режим ще трябва да пиете поне по 2,5 – 3 литра вода на ден.

Предварителната подготовка на организма е важна, за да можете да даде на тялото си време да привикне към промяната и да преминете през процеса на детокс по-бързо, леко и безпроблемно.

Детокс веднъж седмично | LuckyFit

Можете ли да разберете, че детоксикацията на организма ви е била успешна?

Всеки организъм е различен, което означава, че и пречистването може да протече по различни начини. Но все пак… има няколко основни странични ефекта, които се проявяват при над 80% от хората. Ще разберете, че пречистването „работи”, ако в първите дни се чувствате малко странно, потта и урината ви миришат по-силно, имате главоболие или дори гадене.

Спокойно! Тези симптоми са само временни и ще изчезнат след ден – два. След това ще се чувствате все по-добре, заредени с много енергия, а и настроението ви бързо ще се подобри. Да не забравяме, че при детокс се забързва и метаболизма, така че и няколкото килограма по-малко са един от най-ярките (и забележими) индикатори, че пречистването на организма работи безотказно.

Как да изберете детокс програма?

Тук вече всичко зависи от вас и от това как се чувствате. Има различни детоксикиращи програми като някой от тях залагат на детокс с билки, други – на плодове и зеленчуци, а трети – на консумацията на плодови и зеленчукови сокове. Ако потърсите ще откриете и специални хранителни режимипрепоръчвани от тази или онази холивудска звезда или световноизвестна певица или моделка.

Нашият съвет обаче е, преди да започнете детокс да си направите пълни изследвания, след което да се обърнете към специалист, който на база изследванията, които ще му предоставите може да ви даде съвет колко често да правите детоксикация е подходящо за вас и да ви изготви специален пречистващ режим, които да е съобразен с вашите индивидуални нужди.

А най-доброто решение е просто да се обърнете към специализирана клиника за детокс, където ще сте под постоянно наблюдение и пречистването ви ще е наистина пълно и ефективно.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar