Отслабване

Едва ли има някой от нас, който си мечтае да свали възможно най-много от теглото си за максимално кратко време. Повечето момичета израстват с дневник в стил Бриджит Джоунс, в който записват теглото си едва ли не всеки ден. Когато наближават коледните празници, дипломирането, сватбата на важен близък или друго събитие, където ни предстои да бъдем в светлината на прожекторите и центъра на обективите, ни се иска да можем като с магическа пръчка да свалим всички онези излишни килограми наведнъж.

 

Твърде бързите темпове на отслабване обаче могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, а също и до психологически разстройства, свързани с храненето, които са изключително трудни за преодоляване.

 

Отслабване

Колко килограма можем да си позволим да загубим в рамките на един месец, без това да ни причини заболявания?

 

Това зависи от редица фактори, включително това колко тежим, тръгвайки от отправната си точка, каква е целта, която бихме искали да постигнем, и това как сме решили да я постигнем. За препоръчване е да имаме стратегия, предварително начертана с помощта на диетолог, и да се придържаме към нея.

 

Когато общото тегло, което искаме да свалим, е повече от 5 – 10 килограма, е особено трудно и това, веднъж смъкнали ги, да се задържим на тези постигнати с толкова много труд и лишения нива. Тъкмо затова много често се случва така хубаво да си наваксаме, че дори да се окажем с килце или две повече нагоре. Защо е така?

 

На първо място причината е, че човешкото тяло е много сложна система, която не може да бъде пренастройвана просто така, като щракване с пръст. Поради това, а и поради множество здравословни съображения, най-добре е, когато отслабваме, това да става под контрола на специалисти.

Отслабване

 

Според професионалните съвети на диетолозите, да свалим между 4,5 и 5 килограма в рамките на четири седмици е добра цел, но всъщност може да се окаже твърде амбициозна за много от претендентите. Освен това в много от случаите дори и 5 са пределно много килограми, които организмът може да си позволи да загуби, без да се излага на риск.

Това не е така заради загубата на телесна маса сама по себе си. Причината се крие в това, че загубата на тегло е свързана с ограничаването на всекидневния прием на калории и трябва да внимаваме от кои хранителни вещества точно пестим калории. Затова ако забелязвате, че смъквате килограм след килограм прекалено бързо или не спирате да губите тегло в продължение на шест месеца без прекъсване, задължително се консултирайте с лекар.

 

Излишно е да споменаваме, че ако целта ни е да отслабнем малко – с 4 или 5 килограма, няма да постигнем добър резултат, опитвайки се да го постигнем отведнъж. Оптималното за нашето здраве е балансът и постоянството. Най-добре е да сваляме по 1 или 2 – 2,5 килограма на всеки четири седмици, като минимум на всеки четиридесет дни правим почивка от всякакви лишения. Диетата ни трябва да бъде съобразена с необходимостите на нашето тяло. Не бива да се лишаваме от основни хранителни групи. За целта е препоръчително да съобразите хранителния си режим с диетолог.

 

Има и още една причина, поради която не бива да се излагаме на прекалено екстремни диети и лишения. Оказва се, че според редица научни изследвания, твърде оскъдният прием на калории чрез храната всъщност води до забавяне на процеса по обмяната на веществата. Всички знаем, че именно метаболизмът е най-важен, когато се опитваме да отслабнем здравословно.

Отслабване

 

Когато се опитваме да отслабнем, не бива да подценяваме и психологическия фактор

Ако в един месец свалим 5 килограма, а в следващия – 3, има голяма вероятност това да ни подейства демотивиращо – или иначе казано, да ни накара да се отпуснем и да спрем да полагаме необходимите усилия. Вместо това, можете да изберете по-кротко, но стабилно темпо от 3 килограма на месец, което да задържите поне 2-3 месеца, преди да направите права от 0.5-1 килограма в рамките на поне месец-два.

 

На практика дори няма смисъл да смъкваме повече, тъй като има доста голяма вероятност да превъртим цифрите на кантара, предизвиквайки така наречения ефект на йо-йо, като наваксаме много бързо изгубените с огромни усилия килограми и дори натрупаме по няколко отгоре за капак. Този феномен на нетрайното отслабване по принцип може да се окаже белег на доста сериозен хормонален дисбаланс. Ако това е така, то проблемът трябва да бъде изследван в дълбочина, за да се открие причината за него.

 

Диетолозите са единодушни, че не бива да се има доверие на синтетичните хранителни добавки, които според редица реклами, ще ни помогнат да свалим 10 килограма в рамките на месец. В повечето случаи тези вещества вредят на редица системи от нашия организъм, като същевременно се оказват крайно неефективни за постигането на целта, с която ги купуваме – а именно, да свалим килограми. Ако все пак са ефективни, то имайте предвид, че не е здравословно да се губи по толкова тегло наведнъж. Ако темпото се задържи, определено трябва да се консултирате с диетолог и незабавно да спрете приема на добавката, която го причинява.

 

Натуралните и био продукти със сигурност са възможно най-безопасния вариант, когато търсим да намалим теглото си по един природосъобразен начин. Някои от билките и естествените съставки, за които сме чували, наистина могат да ни помогнат в кръстоносния поход срещу килограмите. Доколко и те ще бъдат ефективни обаче, отново зависи от правилния подбор в съответствие с конкретния случай. В зависимост от това колко ефективна е добавката, с био продукти за месец могат да се свалят между 3 и 4 килограма.

Отслабване

Двигателната активност има още по-голямо значение дори от диетата, ако целта ни е наистина дълготрайно отслабване

 

Имайте предвид, че броят на килограмите, които можем да свалим за един месец, ще варира и в зависимост от програмата, която ще си изберем. Ако сме се спрели на фитнеса като най-удобното физическо упражнение за градска среда, не бива да забравяме, че стресът от изгарянето на калории може да доведе до сериозно увеличаване на апетита ни или да ни накара да задържаме по-големи количества вода. Не бива обаче да позволяваме това да ни демотивира и да ни откланя от нашата крайна цел.

 

Стресът също играе роля за трупането на телесно тегло. Ако такъв е нашият случай, ако тревогите на работа и вкъщи ни карат доста често да си похапваме, за да успокоим нервите си, то трябва да вземем мерки най-вече за ограничаването именно на стресовия фактор. В противен случай рискуваме да се върнем на същите килограми много скоро след като сме успели да ги свалим. Когато търсим отслабване, след като сме напълнели вследствие на психическо напрежение, най-подходящо е да потърсим специализирана програма, където да работим над себе си като превенция и лечение.

 

Ако пълнеенето е вследствие на автоимунно или друго заболяване, следва да проучим какво работи добре за нашето състояние и да приложим лечебен режим, който таргетира най-вече самото заболяване. Вследствие на подобряването на нашето общо състояние, се предполага, че можем да изгубим и килограмите, натрупани от болестта, лесно и без рискове за здравето ни. В тези случаи темпото на сваляне на килограмите не се препоръчва да бъде бързо, защото всяко сваляне на килограми изкуствено би могло да се отрази зле на затормозения организъм.

 

Не бива да забравяме, че килограмите са просто цифра на дисплея на кантара. В края на краищата ние желаем на първо място да изглеждаме и да се чувстваме добре. Именно това са резултатите, които нямаме търпение да постигнем, а не свалянето на определена числова стойност, което в много от случаите се оказва, че няма общо с добрия външен вид или здравословно състояние.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar