Лечебно гладуване

Лечебното гладуване не е само способ за отслабване, но, извършено по определени правила, носи много ползи за здравето. Гладолечението под лекарски контрол повлиява положително на заболявания като хипертония, затлъстяване, мигрена и дори упорити кожни проблеми.

То подобрява тонуса и носи удовлетворение, че сме успели да се справим с апетита за приемане на големи количества вредни храни. А най-добре е, ако успеем трайно да променим диетата си към по-здравословна.

Лечебно гладуване

 

Какво представлява лечебното гладуване?

Лечебното гладуване е съзнателното частично или пълно отхвърляне на твърдата храна за определен период от време. Терапията се състои в гладуване, предназначено да подобри цялостното здраве на организма. Наред с класическите видове медицинско гладуване, познати на човека от древни времена, има редица нови форми, които се появяват през 20 век.

Гладуването се извършва, като правило, строго под наблюдението на лекар. Всички методи имат едно общо нещо – изискват няколко дни подготовка, целенасочено прочистване на червата и ежедневен прием на до три литра течност.

Лечебно гладуване

Предварителните медицински прегледи ще намалят риска от възможни здравословни проблеми. Изходът от медицинското гладуване трябва да е плавен.

Когато откажете храна, тялото на първия или втория ден преминава в така наречения режим на „гладен метаболизъм“, тоест започва икономично да консумира енергия. За да задоволи енергийните си нужди, то започва да хаби запасите си. През това време гладуващият губи средно около 400 г тегло.

В допълнение, излишната течност се отстранява от тялото, функционирането на бъбреците, черния дроб, червата и белите дробове се нормализира. При продължително гладуване започват да се произвеждат ендорфини, хормоните на щастието, които улесняват понасянето на този период.

Терапевтичното гладуване помага при лечението на много хронични заболявания, а също така подобрява външния вид: кожата става по-гладка, човек се чувства по-свеж.

За да се осигури, от една страна, професионален контрол и наблюдение, а от друга, да се получи максимален ефект от допълнителни процедури (например масажи), днес се предлагат програми за терапевтично гладуване в специализирани клиники и хотели.

 

Видове терапевтично гладуване

Има различни начини за лечебно гладуване, като то може да бъде пълно и частично. Пълно гладуване обикновено се прилага за 5 до максимум 21 дни и трябва да се извършва след консултация със специалист.

Лечебно гладуване

Не бива да се гладува повече от 7 дни без лекарски контрол, а под медицински надзор лечението може да продължава до 4 седмици. Има различни вариации на екстремно гладуване.

Например има терапевтично гладуване само на чай, което е за напълно здрави хора. То изисква отказване не само от твърда храна, но и от сокове. Разрешени са само чай и вода. При други варианти се допуска пиенето на плодови и зеленчукови соковеили яденето на плодове, зеленчуци и ядки.

Лечебно гладуване

Под частично лечебно гладуване се разбира дори не приемането на храна за един ден, като е препоръчително да се прави разтоварващ ден всяка седмица. Пример за частично гладуване е добилият популярност напоследък метод 16:8, при който храна се приема само 8 часа в денонощието.

Има различни методи за терапевтично гладуване, като някои от тях носят името на създателите си, като лечебно гладуване според Бухингер или терапия според Ф.К. Майер. Изборът на начин на хранене зависи от целите, които си поставя всеки и здравословното му състояние, а ето и някои от най-популярните диети.

 

 Лечебно гладуване според Бухингер

Това е един от често използваните методи на терапевтично гладуване. Той се основава на диета, доминирана от алкални зеленчукови бульони и сокове, както и почистване на червата с леки лаксативи.

Ото Бухингер (1878-1966) е немски лекар и основател на собствена система за терапевтично гладуване. Той обяснява ефективността на своя метод с факта, че по време на гладуване тялото се прочиства и активира функциите на саморегулация.

По този начин той използва концепцията за „отстраняване на шлаката“. По време на гладуването, заедно със зеленчукови бульони и сокове, тялото получава достатъчно количество калории, витамини и минерали.

Терапията започва с няколко разтоварващи дни. През това време тялото се подготвя за гладуване. Диетата се състои от леки ястия.

Самото лечение започва с цялостно прочистване на червата. През определен период от време (обикновено пет дни) през целия ден трябва да изпиете три литра течност: сутрин – билков чай, на обяд – зеленчуков бульон или сокове, за следобедна закуска – билков чай ​​или минерална вода (по ваш избор), за вечеря – отново зеленчукови сокове или бульон.

Лечебно гладуване

Различни техники за медитация и йога помагат за възстановяване на физическото и психическото равновесие.

След гладуването тялото започва постепенно да свиква с твърда храна: към зеленчуковия бульон първо се добавя ябълка. Терапията завършва с дни за възстановяване. Те включват масажи, контрастни душове и внимателно хранене.

 

Терапия според Ф.К. Майер

Терапията на Майер е метод за лечение и прочистване на тялото, кръстен на неговия автор Франц Ксавие Майер (1875-1965). Според австрийския лекар, гладуването е лечение, което се основава на очистването на червата.

Терапия е известна още като млечната и хлебната диета. Д-р Майер достига до извода, че много болести се дължат на нарушената функция на червата. Последици от продължителна инертност на червата могат да бъдат главоболие, мигрена, невроза, смущение на съня, болки в гърба и ставите, а дори и сърдечни проблеми.

Курсът на терапия е насочен главно към „възстановяването“ на червата. Самият метод се основава на три принципа, които трябва да осигурят дългосрочния му ефект:

 • Първият е „Почивка“, защото трябва да се намали стресът върху храносмилателната система, за да се възстановят нейните функции.
 • Вторият е „Пречистване“, което в случая означава отстраняване на токсини от стомашно-чревния тракт. Това се постига главно чрез приемане на разтвор на английска сол или други видове солени разтвори сутрин и провеждане на курсове на пиене на вода и билкови чайове.
 • Третият принцип е „Обучение“. Това представлява обучение на храносмилателните органи, насочено към нормализиране на техните функции. Тук важна роля играе научаването на правилното дъвчене на храната и внимателното хранене.

Самото лечение се извършва на три етапа. Първият етап, както вече стана дума, е насочен към прочистване на червата. Той е последван от етапа на „млечната и хлебната диета“.

Сутрин ви е позволено да ядете само няколко парчета сух хляб, като всичко се дъвче старателно и се пие малко мляко. В последния етап се въвеждат обезмаслени, безсолни и алкални храни.

Понякога е позволено да се приемат витамини и минерали под формата на хранителни добавки. Препоръчва се и коремен масаж, който подобрява чревната подвижност, стимулира черния дроб и панкреаса и има положителен ефект върху дишането и кръвообращението.

 

Диeтa 16:8

Имeтo нa този начин на хранене, който привлича все повече последователи, идва от съотношението на часовете, в които гладувате и останалите, в които може да хапвате нормално. Това означава, че 16 чaca oт дeнoнoщиeтo нe ce приeмa никаква хрaнa, a прeз другите oceм чaca можe дa ce храните. Така постигате желанието си да отслабнете, но здравословните ползи от диетата са далеч повече.

Лечебно гладуване

На пръв поглед 16 часа без храна изглеждат много, но голяма част от това време по принцип прекарваме в сън. В началото със сигурност храната ще ви се струва недостатъчно, но след като премине този период ще се почувствате страхотно, твърдят последователите на диетата.

Графика на хранене може да си изработите сами в зависимост от нагласите ви и дневния режим на семейството. Преходът към този метод може да ви се стори труден, затова може да започнете като постепенно увеличавате прозореца без храна.

В началото може да опитате с 12:12, като приемате храна от 8 до 20 часа, след това да хапвате от 10 до 20 и т. н. с малки стъпки да стигнете до 16:8. Може да изберете вариант с храна от 12 до 20, от 11 до 19 часа или друг. Може да смените часовете, ако ви предстои по-късна вечеря с приятели например.

Не използвайте осемте часа, за да се ядете безразборно, а заложете на здравословни храни по ваш вкус, които да приемате на две до три хранения. Допуска се да пиете чай и чeрнo кaфe по врeмe нa периода на гладуване.

 

Детокс терапия

Детокс терапията, препоръчана от американски диетолози, става все по-популярна по света. Целта е постепенно елиминиране на токсините от тялото. Алкалните храни формират основата на диетата. Комбинира се с елементи от други методи на лечебно гладуване.

В този случай говорим за цялостно, но в същото време нежно прочистване (детоксикация) на тялото. Само няколко дни след началото на лечението, общото състояние се подобрява. Повишават се жизнеността, устойчивостта на стрес, сънят се нормализира, външният вид се подобрява, човек изглежда свеж и отпочинал. В същото време излишните килограми намаляват.

В началото на терапията дебелото черво се прочиства със солен разтвор, например с английска сол. Организмът се отървава от токсините по оптимален начин, тъй като по време на детокс терапията се ядат лесно смилаеми храни. Има забрана за приема на сладки неща и напитки като кафе или алкохол.

За да се освободи тялото от излишна киселинност, в диетата се въвеждат естествени продукти: пресни леки храни и задушени зеленчуци. Приемат се билкови и хомеопатични природни лекарства за подпомагане функциите на черния дроб, бъбреците и лимфната система.

Сред използваните лечебни растения са глухарче, водорасли, кориандър и др. Пият се светли билкови чайове – от коприва, от бял равнец или от маточина.

Лечебно гладуване

 

Терапевтично гладуване според Шрот

Терапията на Шрот като естествен лечебен метод е разработена от природния лечител Йохан Шрот. Действието й е насочено главно към активиране на самолечебните функции на всички телесни системи. Шрот развива лечението си през далечната 1820 година, след като претърпял сериозно нараняване на коляното след падане от състезателния си кон.

Целта на метода е да премахне токсините от тялото. По време на курса на лечение, който продължава 2-3 седмици, е прочистването да се извършва както отвътре, така и отвън. Ефектът се постига чрез терапевтично гладуване и мокри обвивки.

Първият компонент на терапията с Шрот е специалната диета с храни без сол, протеини и мазнини. Важно е да се избягват сурови храни. Те трябва да бъдат задушени или варени.

Мокрите обвивки се извършват рано сутрин след чаша горещ чай. Първо тялото се увива с влажна студена кърпа и се покрива с топло одеяло.

Питейното хранене пък се състои в редуване на дни, в които трябва да пиете много или ограничено количество течност. По време на лечението се пият минерална вода, чайове и сокове. Позволено е да се приема сухо вино в малки дози.

 

Терапевтично гладуване на плодове

Плодовата диета е модифицирана форма на лечебното гладуване, при което се приемат единствено сурови плодове, зеленчуци и ядки. Поддръжниците на този метод за възстановяване вярват, че подобна диета помага да се елиминират токсините от тялото, а също така възстановява киселинно-алкалния баланс в организма.

Лечебно гладуване

Противопоказания за гладуване

Гладуването е сериозна процедура и към него трябва да се подхожда отговорно. За хора с хронични заболявания е задължително да пристъпят към него след консултация с лекар.

Има определени противопоказания за гладуване. То не трябва да се прилага в следните случаи:

 • тежки мозъчни увреждания
 • много възрастни хора
 • деца
 • бременност и кърмене
 • силно изтощение
 • обостряне на хронични заболявания
 • всякакви видове тумори
 • остра туберкулоза
 • базедова болест
 • диабет тип 1
 • инфекциозни заболявания
 • психични болести и силен стрес
Направете вашата резервация
starstarstarstarstar