[:bg][:en]Patches for detox[:]

Наред с всички останали традиционни и модерни методи за детокс, през последните години на пазара се появиха и детоксикиращи лепенки, които предизвикаха бурни дебати сред обществото.

Една част от хората смятат, че пластирите за детоксикация са един от най-бързите и ефективни начини да се справим с натрупаните в организма токсини, докато други са на мнение, че от лепенките няма никакъв ефект или ако има, то той е минимален.

Ние няма да вземаме страна, а ще се опитаме напълно безпристрастно да ви запознаем както с действието на детоксикиращите лепенки, така и с различните мнения за тяхната ефективност. Изводите оставяме на вас!

Лепенки за детоксикация | LuckyFit

Какво представляват пластирите за детоксикация?

Детоксикиращите лепенки навлязоха на европейския пазар от Източна Азия и по-точно от Япония, където от години се използват за премахване на натрупани в организма токсини и тежки метали.

Както е видно от наименованието им, лепенките за детокс са просто лепенки/пластири.

Особеното е, че за разлика от обикновените пластири, в лепенките за детокс се съдържат специални съставки като бамбукова киселина, турмалин, декстрин, хитозан, витамин С, отрицателни йони и други, които имат способността да извличат токсините по напълно естествен начин извън тялото.

Как и къде се поставят детоксикиращите пластири?

Поставянето на лепенките е съвсем просто и лесно. Просто пластира се отлепя от защитното фолио и се поставя на стъпалата на краката.

Преди лягане краката се измиват, подсушават се добре и лепенката се залепва внимателно на стъпалата. Добре е да сложи и тънък чорап, за да не се размести лепенката по време на сън.

За да могат компонентите на пластирите да действат максимално ефективно е добре да бъдат оставени на краката поне 8 часа (цяла нощ).

Пластирите не могат да бъдат използвани повторно.

На сутринта детокс лепенката се отлепва и ако е променила цвета си и има неприятна миризма, това означава, че действа и е изпълнила своите детоксикиращи функции. След няколко последователни дни на употреба, пречистващите лепенки стават все по-светли, което показва, че тялото се изчиства от вредните вещества.

Ефект от пластирите за детоксикация

 • премахват натрупаните в цялото тяло токсини;
 • подпомагат метаболизма и кръвообращението;
 • отпускат мускулите и сухожилията, намаляват напрежението и умората;
 • омекотяват кожата;
 • намаляват неприятната миризма на краката;
 • намаляват подуването и болките в ставите;
 • подобряват съня и здравето като цяло.

Защо се поставят на стъпалата на краката?

Споменахме малко по-горе, че детоксикиращите лепенки са продукт, разработен в Япония, а според източната медицина, през долната част на краката (стъпалата) преминават всички кръвни и лимфни потоци. Освен това стъпалата са центровете, в които циркулацията е по-бавна, което означава, че токсините се натрупват най-много там.

По стъпалата на краката се намират и повече от 60 акупунктурни точки и лепенките използват тези точки, за да изтеглят токсините от тялото.

Пластири за детокс | LuckyFit

Могат ли лепенките да се поставят на други части на тялото?

Препоръчително е да се поставят на стъпалата, тъй като там детоксикиращият им ефект е най-голям, но според производителите лепенките могат да бъдат поставени и на други части на тялото като ръце, гръб, крака.

Все пак, длъжни сме да отбележим, че ако са поставени на други места по тялото, пластирите имат много по-малък ефект.

Колко дълго могат да бъдат носени детоксикиращите пластири?

Цялостната лимфна детоксикация може да отнеме до 30 дни или повече. Всичко зависи от това колко са натрупаните токсини в организма.

Тъй като нямат противопоказания, пластирите могат да бъда поставяни до тогава, докато цветът им започне да става все по-светъл, тъй като това означава, че организмът се е пречистил и лепенката извлича все по-малко вредни токсини.

На какво се дължи детоксикиращият ефект на пластирите?

Основните съставки на детокс лепенките са бамбукова киселина, турмалин и дървесен оцет.

Турмалинът е един от естествените минерали, които имат свойството да генерират отрицателни йони чрез инфрачервени лъчи. Тези йони стимулират акупунктурните точки, успокояват тялото, намаляват стреса и тревожността и подобряват метаболизма.

Бамбуковата или пиролигнеова киселина е кондензирана течност, която се получава от бамбуков въглен или бамбуково дърво. Квинтесенцията на тази киселина има свойството да инфилтрира и елиминира токсините.

Дървесният оцет стимулира периферното кръвообращение, намалява подуването и умората на краката и способства за извличането на токсините от тялото чрез осмоза.

Освен тези съставки в пластирите за детоксикация се съдържат още минерали и растения на прах, витамини, елементи от черупчести мекотели, портокалово масло и други.

В момента, в който бъдат поставени на стъпалата, пластирите започват да действат. Съдържащите се в тях естествени съставки проникват през порите на краката в лимфната система на тялото, свързват се с вредните токсини и ги извеждат извън тялото.

Кой може да ползва детокс лепенките?

Вече споменахме, че пречистващите пластири нямат никакви противопоказания и могат да се използват от всички, но особено голям ефект имат при:

 • хора, които изкарват дълги часове седнали зад компютъра или прави зад щанда;
 • хора, страдащи от безсъние, депресия или стрес;
 • пушачи;
 • хора над средната възраст;
 • всички, които искат да насърчат елиминирането на вредните вещества и тежките метали от организма си.

От къде могат да се закупят пластири за детоксикация?

Всички аптеки и сайтове, в които се предлагат здравословни продукти предлагат и детокс лепенки. Рецепта не е необходима.

Стигнахме до най-важният въпрос, а именно „Ефективни ли са наистина детокс лепенките или не?”

Както много други продукти, които се основават на принципите на алтернативната медицина и за пластирите има доста противоречиви мнения.

Според противниците на този начин на детокс, лепенките са напълно безполезни и промяната на цвета им не се дължи на извличането на токсините, а на това, че когато лепенката се постави на стъпалото тя взаимодейства с въздуха и влага на краката и се получава реакция, която я оцветява.

В подкрепа на своите твърдения, противниците на детокс лепенките посочват, че са правени лабораторни изследвания на оцветени лепенки и в тях не са открити извлечени токсини или тежки метали.

Според традиционната западна медицина не е възможно токсините да бъдат елиминирани с екстракти от растения, тъй като кожата не е лесно пропусклива мембрана и както не позволява вещества отвън да проникнат в организма, така и не допуска вещества от организма да излязат навън. Единственият начин за наистина ефективен детокс според съвременната медицина е отпадъчните вещества, натрупани в организма да бъдат изхвърлени навън чрез урината, потта и фекалиите.

Единствените ефекти, които според противните на този метод за детокс имат лепенките са успокоение и овлажняване на стъпалата, намаляване на миризмата на краката и плацебо ефект.

Защитниците на пластирите за детоксикация обаче са на съвсем друго мнение…

Според тях лепенките не само действат и пречистват организма от всички вредни вещества, натрупани от храната и замърсения въздух, но и подобряват кръвообращението и лимфната циркулация, насърчават чернодробната и бъбречната активност, забързват метаболизма, намаляват стреса и действат овлажняващо и подхранващо на кожата.

Лепенки и пластири за детокс | LuckyFit

В заключение можем да кажем следното…

Все още няма неоспорими научни доказателства, че пластирите за детоксикация действат, но начините за лечение, които се прилагат от алтернативната медицина често не срещат разбиране и подкрепа в модерното общество.

Ако решите да използвате лепенките са детокс, купувайте от лицензирани производители, тъй като в момента на пазара се предлагат много варианти на детокс пластири и можете да попаднете на некоректен производител.

Не забравяйте също така, че детокс лепенките не са лекарство, нито предлагат някакъв вид лечение. Те са начин да се отървете от натрупаното напрежение, стрес и токсини и да се почувствате максимално добре.

Съчетайте употребата на пластирите с физическо натоварване, променете начина си на хранене, за постигнете по-добри пречистващи резултати.

Защо е важна детоксикацията на организма?

Всекидневно сме изложени на замърсявания на околната среда, претоварени сме с работа, нямаме достатъчно движение, а най-лошото е, че изобщо не внимаваме с какво се храним и често посягаме към нещо набързо приготвено, но вредно на тялото ни.

Живеем забързано, разпиляно и натоварено. Понякога забравяме да се храним редовно, друг път пък преяждаме. Често посягаме към храната, когато сме тъжни, ядосани, уморени, друг път ядем, защото сме толкова нервни, че не си намираме място.

Живеем с големи градове и смогът ни обгръща от всякъде и рядко намираме време да излезем в планината, да подишаме чист въздух и да се порадваме на природата.

Всичко това се отразява не само на физическото ни здраве, но и на емоционалното ни състояние, а понякога дори и на психиката ни.

Организмът ни е една идеално проектирана система, която има свои начини да го предпази от токсините, които се натрупват в него, но с начина ни на живот не може да се справи напълно сам. Колкото и добре да работят черния дроб, жлъчката и бъбреците, ако не им помогнем те не могат да си свършат работата до край.

Затова се налага сами да търсим начини, с които да детоксикираме телата си и да се справим с вредните вещества и тежките метали, които ден след ден се натрупват.

Длъжни сме да се възползваме от всеки един метод за детокс, ако искаме да сме здрави и в кондиция.

Дали пластирите за детоксикация действат или не?

Това решава всеки един от нас. По-важното в случая е да не забравяме, че ние сами сме отговорни за здравето си и ако не се грижим за него ще дойде ден, в който „пречиствателната ни система” ще спре да действа.

С какви методи ще пречистим организма си няма толкова голямо значение, колкото това, да се чувстваме добре в телата си.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar