Магнезий и здравословно отслабване

Здравословното отслабване е единственият начин да подобрим трайно своята фигура. Само така може да сме спокойни, че няма да провокираме опасни състояния в нашия организъм. Ето защо всяка промяна трябва да е в рамките на реалистичните цели.

Но какво всъщност означава да отслабваме здравословно? 

Здравословното отслабване изисква да се съобразим със своите индивидуални особености и си дадем необходимото време, за да настъпи очакваният резултат с нашето тяло.

В последните години диетолозите се обявяват против драстичното гладуване, защото много често води до йо-йо ефект. Мнението на специалистите по хранене е, че само с подходящ хранителен режим, повишена физическа активност и със съобразяване с индивидуалните особености на човек, може да се постигнат идеалните физически форми. 

Най-важно е да се оцени правилно какъв е нашият калориен баланс, за да може той да е в дефицит. Това означава, че трябва да изразходваме дневно повече калории, отколкото приемаме с храната. По този начин можем да помогнем на тялото си да премине в режим на здравословно отслабване и за намаляване на мазнините.

Сред основните фактор са правилната обмяна на веществата, функционирането на метаболизма и качествена детоксикация. За целта човешкият организъм се нуждае от достатъчно количество на витамини, минерали и полезни вещества, които да помагат за правилното функциониране на органите.

Ролята на минералите при отслабването не бива да бъде подценява, сочат редица проучвания на международни научни екипи. Оказва се, че те са не само източник на здраве, тъй като техният прием участва в преодоляване на проблемите с наднорменото тегло. 

Основните минерали, които са необходими на човешкото тяло, са:

 • магнезий 
 • калий 
 • калций
 • цинк 
 • селен 
 • желязо 
 • манган 
 • фосфор 
 • мед 
 • хлор 
 • флуор и други

Те са помощник за правилното усвояване на полезните вещества от храните и за предоставяне на достатъчно енергия на мускулите в тялото.

Все повече медицински изследвания категорично доказват огромното значение на магнезия за здравето и добрата фигура. Затова магнезий и здравословно отслабване се оказват в пряка зависимост, когато искаме да намалим обиколката на нашата талия.   

Магнезий и здравословно отслабване

Химични характеристики на магнезия

Магнезият е един от основните минерали в човешкия организъм. За него е известно, че има ключова  роля за функционирането на мускулите и нервите. С магнезия се свързват такива основни функции на органите, като производството на енергия и добър метаболизъм. 

Причината е, че минералът участва активно в редица важни метаболитни процеси в тялото. Също така той предпазва от редица заболявания. У всеки човек има около 25 мг магнезий. Те основно са разпределени в костите, а останалите под 50 процента се складират в меките тъкани. Под 1 процент пък се съдържа в кръвния серум.

Човек си набавя нужните му количества от магнезий за добро здраве най-вече чрез храната, която ежедневно приема. Друг източник са хранителните добавки, а при необходимост се назначават медикаменти, в които има наличие на магнезий и други минерали.  Това е, когато на хората  се нуждаят  от магнезий за лечение.

С какво е полезен магнезият?

Магнезият е полезен при редица болести и осезаемо подобрява общото състояние на организма. В тази област на науката се правят проучвания и тестове, които доказват неговото благоприятно влияние.

Магнезий и сърцето

Сърдечно-съдобите болести се повлияват изключително добре от наличието на достатъчно количество на магнезий в тялото. Установено е с редица медицински изследвания, че минералът помага при нормализиране на кръвното налягане

Затова се смята, че положителни резултати дава прием на на магнезий при хора с хипертония. Освен това е доказано, че той предпазва от инсулт и подпомага работата на сърдечния мускул и  на нервната система.

Магнезий и кръвната захар

Диабетиците се нуждаят от достатъчно количество на магнезий в организма, тъй като с негова помощ се нормализират стойностите на кръвната захар в организма. Именно това качество на веществото го нарежда сред препоръчителните хранителни добавки за хората, които страдат от диабет.

Причината е, че те губят значително количество от нивата на минерала през уринарния тракт. И затова имат необходимост да насистят тялото си със здравословните нива на магнезий.

Магнезий и костна система

Нивата на магнезий и на калций в човешкия организъм са отговорни за здравината на костите. Когато са достатъчно добри  нивата на магнезий в организма, лекарите твърдят, че се понижава значително рискът от остеопороза и от заболявания на опорно-двигателната система. 

Магнезият помага за увеличаване на костната плътност, която с напредване на възрастта на човека намалява. Това предполага организмът да се насища с достатъчни количества, чрез съдържащите минерала храни и добавки, които да присъстват в ежедневната ни диета.  

Магнезий и здравословно отслабване

Магнезий и наднормено тегло

Научни изследвания показват зависимост между магнезия и обмяната на веществата, както и добър метаболизъм. Тяхното нормално функциониране помага за постигане на красивата и пропорционална фигура. 

Ето защо магнезият се нарежда сред полезните вещества в борбата с наднорменото тегло. Диетолозите го препоръчват в диетите за отслабване. Още повече, че минералът насища на енергия мускулните групи. 

А при интензивна двигателна активност и понижени количества на въглехидрати и мазнини, тялото се нуждае от постигане на нормален енергиен баланс с прием на магнезий.

Признаци на дефицит  на магнезий

Много са сигналите в организма, които показват дефицит на магнезий. Едни от най-ярките симптоми са загубата на апетит, усещането на слабост, виенето на свят, постоянната умора. Тревога трябва да будят също така честите изтръпвания на крайниците, усещането за мускулни крампи, промяната на сърдечния пулс.

Някои хора са по-предразположени към недостиг на ценния минерал. Това се дължи на техния начин на живот или на наличието на хронични заболявания, които водят до отделянето на магнезия. Сред рисковите групи попадат възрастните хора, диабетиците, хипертониците, страдащите от проблеми със стомаха, както и алкохолиците. 

Най-общо те са предразположени към по-усилено отделяне на магнезий чрез бъбреците. В повечето случаи след консултация с лекар-специалист, в подобни състояния се назначава допълнителен прием на минерала или смяна на хранителния режим. 

Целта е да се доставят на организма нужните количества, за да не застрашават ниските нива на минерала човешкото здраве.

Симптоми при предозиране с калций

Не съществува значителен риск за здравето на хората от предозиране с магнезий. Причината е, че бъбреците са способни да регулират нивата на минерала в тялото. Те освобождават ненужните натрупвания чрез урината.

Все пак при предозиране с магнезий могат да доведат до определени състояния като диария, световъртеж или крампи в стомаха. Техният причинител са магнезиевите соли, които попадат в меките тъкани. Те активират функциите на тънките и дебели черва.

В медицината е описано магнезиево отравяне в резултат на свръх прием на медикаменти, в които присъства минералът. Това обаче са изключително редки случаи.

Магнезиевата токсичност е опасна при хора с бъбречни проблеми. Поради невъзможност на отделителната им система да се справи с високите нива на магнезий, може да се стигне до неговото  натрупване. Признаците основно са гадене и повръщане, мускулна слабост, понякога сърдечен арест или проблемно дишане.

Ролята му при процесите на отслабване в тялото

Основните качества на магнезий са свързани с подобряване на метаболизма в организма, регулиране на кръвната захар и детоксикацията. Те са сред най-значимите в процеса на здравословно отслабване.

Магнезият не е директен помощник за разграждането на мазнините, тъй като той се усвоява с храната заедно с други полезни минерали и витамини. Оказва се обаче че той има съществено отношение към постигането и поддържането на хубава фигура.

Специалистите по хранене препоръчват да се премине към диета, в която присъстват богати на магнезий продукти, ако желаем  да се отървем от излишните килограми.  

Магнезий и здравословно отслабване

Най-добрите форми на магнезия

Най-добрият източник за набавяне на магнезий в организма са натуралните продукти. Храни, богати на магнезий са листните зеленчуци, плодове, млечни продукти, пълнозърнести храни, морски дарове, птичи меса, варива и други. Черният шоколад също съдържа магнезий. Богати на минерала са всички видове риби, авокадото и бананите.

Например, най-много  магнезий се съдържа в печените бадеми, фъстъци и кашу. Също така богати на магнезий  са спанакът, бобът, кафевият ориз, овесената каша, соевото мляко,  стафидите, сьомгата, телешкото месо, морковите, ябълките и други основни храни.

В чешмяната вода също се съдържа магнезий. Около 1 мг има в 120 мг вода, като някои бутилирани води са с по-високи нива на основните минерали. 

Хранителните добавки също са подходящ източник на магнезий, когато той не може да се усвои в достатъчно количество от храната. Техният прием е нужно да се консултира с лекар, за да прецени той най-правилната дозировка за всеки. 

По същия начин се процедира и при медикаментите с магнезий. В повечето случай те се назначват при определени хронични заболявания като част от лечението на пациента.

Препоръчителните дози на дневния прием от магнезий зависи не само от индивидуалното здравословно състояние, но и от възрастта. Класическана норма е 350 мг дневно, но тя може да варира по медицинска преценка.  

Магнезиево олио и отслабване

Магнезиевото олио се оказва един от успешните помощници на организма за намаляване на излишните килограми. Причината е в неговия благоприятен ефект върху разграждането на мазнините. 

С помощта на продукта се подобрява храносмилането, обмяната на веществата и се преодолява проблемното задържане на вода, които са основните фактори за преминаване към режим на отслабване. 

Учените обясняват, че магнезиевото олио се абсорбира изключително добре от кожата и по този начин бързо достига меките тъкани. Над 300 ензима в нашия организъм включват в състава си магнезий. А те от своя страна участват дейно в метаболитните процеси и в разграждането на усвоените калории.

Магнезиево олио се използва също така за отпускане на мускулите. То притежава противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства. Доказано е, че подобрява кръвообращението, спомага за отхвърляне на опасните токсини, които се натрупват в организма.

Самото олио в своят състав включва магнезиев хидрид и вода и се смята, че е най-бързият начин да се набавят на клетките нужните нива на магнезий. Магнезиевото олио е широко приложимо при антицелулитни масажи и при терапии с вендузи.

Медицинските специалисти препоръчват магнезиевото олио да се използва основно вечер. По този начин то ще отпусне тялото, непосредствено преди сън и ще помогне за преодоляване на физическото и психическо напрежение от деня. Сънят така ще е много по-качествен и зареждащ, а на сутринта човек ще се събуди отпочинал и ведър.

Когато магнезиевото олио се прилага с цел отслабване, най-добре е да се масажира в областта на корема и подмишниците. След нанасянето му по тялото е нормално да се усети леко загряване по кожата.

Преди продуктът да започне да се използва, съветът на лекарите е да се консултира с тях. От значение е дали се прилага за отпускане на мускулите, при болки в ставите или за контролиране на килограмите.

Обикновено препоръчителната дневна доза от магнезиевото олио е между 5 и 10 впръсквания на ден. Това е около 200 мг максимум. Дозата може да се промени според индивидуалните нужди, както и според това дали човек приема храни с недостатъчно наличие на магнезий. 

Заключение

Защо е важно да имаме достатъчно магнезий в организма?   

Всяка балансирана и здравословна диета, в която присъстват достатъчно пресни плодове и зеленчуци, натурални продукти и основните групи храни, е ключът към доброто здраве. С наличието на магнезий се гарантира и правилно функциониране на органите. 

Само така може да се осигури необходимата функционалност и жизненост на организма. Минералът магнезий помага срещу редица болести, защото одобрява енергийния баланс в организма.  

Магнезий и здравословно отслабване

Съществува ли връзка между отслабването и магнезия в организма?

Научни изследвания установяват, че може да се направи пряка зависимост между нивата на магнезий в човешкия организъм и процеса на здравословно отслабване.

Наднорменото тегло е сериозен проблем, който Световната здравна организация посочва като все по-нарастващо болестно състояние в съвременното общество. Причината е в неправилния начин на хранене и все по-застоялия начин на живот. А от своя страна наднорменото тегло е причина за появата на редица серозини болести. 

Основно това са високото  кръвно налягане, диабет, мускулна слабост, сърдечни проблеми и т.н. Те са пряко свързани с обмяната на веществата, с правилното усвояване на храните и изхвърлянето на вредните за  организма токсини. С помощта на качествена храна, правилен начин на живот и отговорно отношение към своето тяло може да поддържаме добра физическа форма.

Как да разберем дали се нуждаем от допълнителен прием на магнезий?

Правилният начин е да наблюдаваме общото си състояние, да ходим редовно на профилактични прегледи и да се консултираме с  личния си лекар. Медицинските специалисти са в състояние да назначат и диагностицират специализирани изследвания при необходимост. 

Така ще се установи общото състояние на организма. И при необходимост може да се съгласува подходяща диета или допълнителен прием на магнезий. Качествените натурални продукти на масата ни с магнезий са един от основните източници за поддържане на нормална физическа активност и стройно тяло.

Здравословното отслабване не е невъзможен процес, напротив. Напълно постижимо е при правилно разчитане на необходимостите на нашия организъм.

В повече от 300 химични процеса, които се случват в човешкия организъм, участва магнезият. Това е категорично доказателство за огромните ползи на минерала за поддържане на качествен начин на живот. 

Консумацията е задължителна за всеки, който иска да се радва на отлична физическа, психическа и емоционална форма. Предимство е, че голяма част от масово използваните храни съдържат магнезий и при здравите хора са достатъчно лесен и достъпен начин да поддържат нужните нива на минерала в своя организъм. 

Ако пък изпитват недостиг на ценния минерал, на пазара има достатъчно разнообразие на хранителни добавки със съдържание на магнезий. 

Кога и как трябва да се приема магнезий?

Магнезият може да се приема през всичките сезони от година. Лекарите обаче са категорични, че през студените месеци човешкото тяло се нуждае от много повече витамини и минерали. 

Причината е, че тогава всеки от нас е много по-податлив на вируси и имунната система като цяло отслабва. Донякъде това се дължи на необходимостта от така важните за здравето свежи зеленчуци и плодове, които са по-ограничени през зимата. 

Когато има липса на подобен прием, тогава на помощ идват хранителни добавки и таблетките с магнезий, които може да се приемат както сутрин, така и вечер. Необходимо е само да се съблюдава дневната доза, за да не се предозира с нея. 

За повечето от различните по вид продуктите е прието, че те е подходящо да се пият на гладно или заедно с храната. Всеки може да прецени кога е най-добре за неговия дневен режим да включи приема на магнезий.

Актуални данни на Световната здравна организация сочат, че по-малко от 60 процента от населението на Европа е с необходимите нива на магнезий в организма. Останалата част от хората изпитват недостиг на магнезий като най-честата причина е липсата на достатъчно подходящи храни в тяхното меню. 

При един по-малък процент това се дължи на здравословни проблеми, които водят до бързото отделяне на магнезия от организма. Затова се препоръчва минералът да се приема допълнително, което да осигури на тялото необходимото му дневно количество.

Доброто здраве и правилното функциониране на органите са гарант за отлична форма.  Когато магнезият присъства в достатъчни нива на  необходимите на организма, още в началото се констатират положителните реакции на тялото. 

Хора споделят, че приемайки нужната дневна доза се чувстват много по-енергични, спират мускулните им крампи, проблемите с храносмилателната система изчезват, сънят е много по-качествен, подобрява се настроението и общото им емоционално състояние. Магнезий е един от най-значимите минерали. 

Когато човек се чувства спокоен и не е под стрес, много по-лесно може да се справи с пристъпите на глад и да контролира своя хранителен режим. А това са водещите стъпки за хармонично тяло.  

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar

Вашият коментар