Магнезий и здравословно отслабване

Тялото ни има нужда от определени вещества, за да функционира правилно, а магнезият е едно от най-важните от тях. Този минерал участва в много жизненоважни процеси, но се оказва, че все повече хора в днешно време страдат от недостиг на магнезий в организма. Той влияе дори върху наднорменото тегло. Специалистите са установили връзка между минерала магнезий и здравословното отслабване.

 

С какво е полезен магнезият?

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкия организъм. Той попада в категорията на макроелементите. Според химичните характеристики, магнезият е метал, но в организма се намира под формата на различни съединения или самостоятелно като йон. Около 50% от количеството му в организма се съдържа в костите.

Магнезият има редица важни физиологични функции. Той участва като ко-фактор в множество ензими и играе роля за мускулния тонус и съкращения.
Значението на количеството на магнезий в организма е огромно. Той играе важна роля за доброто функциониране на нервната система, мускулите и ставите. Минералът е ко-фактор на повече от 300 ензимни реакции в организма, а е необходим и за синтеза на ДНК, РНК и протеини. Той е важен фактор за сърдечната дейност и кръвното налягане, а също и за структурата на костите. Минералът влияе и на инсулиновия метаболизъм. Магнезият се приема ежедневно с храната.

Магнезий в храната за отслабване

Дефицит на магнезий

Дефицитът на магнезий е много по-често срещано явление от неговия излишък. Неговият недостиг може да доведе до нервно-мускулни, сърдечни и нервни смущения. Ниските нива на магнезий са свързани със заболявания като Алцхаймер, инсулинова резистентност, сърдечносъдови болести, мигрена и др. Недостигът на магнезий може да предизвика развитието на атерослеротични плаки в стените на артериите, а редовният му прием може да спомогне за понижен риск от високо кръвно налягане.

Сред симптомите на липса на магнезий са липсата на апетит, умората и летаргията. На този недостиг може да се дължат гадене и повръщане и усещане за слабост. При дефицит на магнезий може да се появят депресия, тревожност, нарушения на съня и главоболие. Липсата на важния минерал може да предизвика мускулни крампи, сърдечните аритмии и др. Ако имате проблеми с отслабването, също може да бъде виновен дефицитът на магнезий, пише сайтът www-bunte-de.

Ролята му при процесите на отслабване

Магнезият подпомага достигането и поддържането на здравословно тегло, пише naturalcalm-ca. Ако в диетата Ви липсва магнезий, може да забележите, че:

• Никога не се чувствате сити, дори когато сте преяли
• Жадувате за сладки, нишестени храни
• Задържате мазнините, особено около корема
• Чувствате се твърде уморени, за да спортувате или да правите правилен избор на храна

Без магнезий тялото Ви може да бъде подмамено да мисли, че не ядете достатъчно. Често  може да преяждаме, за да компенсираме недохранването на клетъчно ниво. Гладът за захар може да се увеличи, когато не получаваме достатъчно от този важен минерал. Това е така, защото ниският магнезий позволява на хормоните на стреса да забавят метаболизма и да провокират желанието за захар.

Тъй като магнезият ускорява метаболизма, той спомага за здравословното отслабване. Ефектът е видим, особено когато хранителният режим е комбиниран с физическа активност. Съвети как да намалите теглото си ефективно с помощта на балансирана диета и приятни физически занимания можете да получите от специалистите в Програмата за здравословно отслабване ЛъкиФит в Банско.

Каква е дневната нужда от магнезий?

В организма не могат да се произвеждат неорганични минерали и затова за снабдяването с магнезий сме зависими от храната. Необходимо е да се консумират храни, богати на магнезий, като например боб, ядки, някои плодове и зеленчуци и др.

Магнезий в храната за отслабване

Разнообразната диета и балансираното хранене са важни за доставянето на оптимални количества от този минерал. Здравни експерти са установили, че, както в България, така и по света, приемът на магнезий е недостатъчен. Според физиологичните норми за хранене на населението, препоръчителният прием на магнезий е 350 мг дневно за мъжете и 300 мг за жените.

Кои храни са богати на магнезий?

Семената са начело в списъка на храните, богати на магнезий. Високо съдържание на минерала имат конопеното, тиквеното, лененото и слънчогледовото семе, чия и сусам.

Зърнените храни, особено пълнозърнестите, също са източник на магнезий. Такива са житото, ръжта, просото и др. Магнезий съдържат също храни като елда, киноа и амарант. Много полезни са овесените ядки, като в 100 г от тях се съдържат 177 мг магнезий, което е около 40% от дневната нужда.

Съдържанието на магнезий в зеленолистните зеленчуци също е безспорно. Може да си набавите минерала, ако консумирате спанак, тученица, коприва, маруля, рукола, лапад и др.

Магнезий в храната за отслабване

Ядките допълват по чудесен начин хранителния режим. Сред тях с най-голямо съдържание на магнезий са бадемите, кашуто, бразилскияте орехи, кедровите ядки, орехите, лешниците, фъстъците и др.

Присъствието на бобовите храни е традиционно за българската трапеза, а те също са богати на магнезий.

Плодовете трябва да са неизменна част от менюто на всеки един човек. От тях най-богати на магнезий са сушените смокини, авокадото, бананите, ябълките и по-екзотичните видове маракуя, джакфрут, гуава и др.

Магнезий в храната за отслабване

Накрая нека обобщим, че снабдяването на организма ни с достатъчно магнезий е от съществено значение за здравето. При добро храносмилане, консумирайки разнообразие от пълноценни растителни храни, можем да задоволяваме дневната нужда от магнезий.

Ако поради някаква причина обаче не можем да получим нужното количество за деня от храната си, е добре да помислим за включването му под формата на хранителна добавка, с която да подсигурим здравето си. Предлагат се добавки с магнезий под различни форми: таблетки, капсули, ефервесцентни таблетки, и магнезиево олио.

Магнезий в храната за отслабване

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar