Пазаруване за детоксикация

Коя е основната причина, която води до необходимост от дотокс

Преди да се коментира на колко етапа може да се извърши детоксикацията, трябва да се посочи основната причина, заради която се налага детокс. Всеки знае, че ако не ядем, организмът не може да живее. Но замисляме ли се с колко много и сложни биохимични процеси в тялото е свързано храненето? 

Всъщност – с всички. Разграждането на поетата храна, обработката й до полезни и ненужни /неутрализирани вредни/ вещества, изхвърляне на ненужните, усвояване на полезните, подхранване на клетките за техния растеж, обновяването им, изграждането на тъканите и органите, имунитета…  

За да се случва всичко това, пътят на храната от поемането й до изхвърлянето на ненужното, отнема до 72 часа. Ако претоварваме и тормозим храносмилането, може и повече. Ако го улесняваме, времето може да се сведе до 18 часа.

Най-общо казано, храненето е свързано както с цялостното здравословно състояние, така и с развитието на всеки орган. А грешките в храненето могат да увредят всяка отделна система в организма, като обикновено довеждат до съчетани болести. 

Ако човек си даде ясна сметка за всичко това, ще се отнася отговорно към храните, които консумира и начина, по който се храни. В масовия случай обаче нещата стигат до общата констатация, че храненето е необходимо, за да се живее, и спират до тук. И сме небрежни към храненето, с което самите ние вредим на себе си, докато се докараме до необходимостта от детокс

Пазаруване за детоксикация

Основните грешки, които правим

Основната грешка е, че не се подбират продуктите и ястията според тяхната полезност за организма, а храненето е безразборно – без постоянен режим, който да е съобразен с биологичната активност на органите и системите. Колко хора гледат етикетите в хранителните магазини и си правят сметка за общата калорийност, състав на мазнини, белтъци, въглехидрати, минерали, витамини, Е-тата за изкуствени оцветители, овкусители, консерванти, стабилизатори, емулгатори? Твърде малко. 

При това, тъй като през целия ден и „до тъмно“ хората все са имали нещо за вършене, те не са намерили време за друго освен някоя мазна баница, сандвич, кроасан, дюнер, бисквити. И за късната вечеря вече са доста гладни. А тя обикновено е пред телевизора или сред различни семейни разговори, за които също „не е имало друго време„. Така лесно се преяжда и то точно когато храносмилането не е активно, и поетата храна престоява в храносмилателния тракт. Да не говорим за нощното ставане до хладилника без реално да сме гладни, а ядем само защото сме се събудили и запълваме времето. 

Или пък за уикендите, когато – също без да сме гладни – солидно замезваме, подсоляваме, подслаждаме гледането на мачове, сериали и т.н. Всичко това е претоварване на храносмилането, при което се получава престой на хранителни остатъци в тракта. При тези престои започват процеси на гниене и ферментация, при което се отделят токсини. Системите не успяват ги  отделят и изхвърлят, кръвта ги разнася по тялото. 

Тук трябва да се добавят и токсините, които поемаме от околната среда –  от замърсяванията във въздуха, водата и др. Така натрупаните отрови вредят още на първото ниво –  клетките, като объркват метаболизма, влошава се състоянието и работата на органите, пада имунитетът

Тези натрупвания идват свръх възможностите на организма сам да се пречиства, зададени му от природата. И е необходима помощ –  детоксикация, която по естествен път да активира процесите за пречистване от токсини.     

Етапи на детоксикацията

Детоксикацията – без резки движения

Организмът не обича резките движения – когато настъпи рязка промяна, кой има различни системи за защитни мерки. При горещина например започваме да се потим, с което тялото се охлажда; ако настъпи студ, чрез промени в кръвоснабдяването  организмът „насочва“ телесната температура към важните органи във вътрешността на тялото, а крайниците и кожата губят топлина; при глад метаболизмът се забавя, организмът започва да трупа мазнини „за резерва“ и т.н. 

Това по същество отговаря на въпроса На колко етапа може да се извърши детоксикацията. Т.е. – трябва да има постепенност: физическа и психологическа подготовка за преминаване към режимите на същинския детокс; провеждане на същинската детоксикация и- отново плавно – излизане от деокса. 

При професионално провежданата детоксикация тези три етапа траят 21 дни – по седмица всеки. Те гарантират пълно пречистване от токсините, което може да е насочено както към цялото тяло, така и към отделни органи: дебело черво, бъбреци, черен дроб, щитовидна жлеза и др.

През ПОДГОТВИТЕЛНИЯ ЕТАП започват плавни ограничения във видовете храни. Намалява приемът на мазнини и протеини от животински произход, както и цялостния калориен прием. Увеличава се приемът на омега мазнини, които водят до елиминиране на лошите мазнини и усилват клетъчните мембрани. Хранителният режим включва комбинации на меса, които не са тлъсти – бяло пилешко например, също и риба, с плодове, зеленчуци, ядки, обезмаслени млечни продукти, постни ястия смутита и сокове, като постепенно се минава към плодово-зеленчукова диета. 

Като цяло започва намаляване на киселинните процеси и алкализиране, което спомага за преноса на кислорода и хранителните вещества, подобрява метаболизма. Освен това вечер се приемат билкови средства със слабителен и очистващ за дебелото черво ефект. При много от пациентите, които решават да проведат детоксикация, се наблюдават натрупани високи нива на стрес, заради което през подготвителния етап им се изписват успокояващи билкови средства – хранителни добавки, чайове.

Тази подготовка облекчава обмена на веществата и същевременно помага на организма преминаването към същинския детокс да не е стресово за биохимичните процеси в тялото

Подготвителният етап може да се проведе в домашни условия по план, съставен от екипите на специализираните за детоксикация клиники след направените медицински прегледи. Но точно заради споменатите високи нива на стрес и съмнения в силата на волята си, много от хората предпочитат и подготовката да извършат в клиниките. 

Масово имат проблем например пушачите, защото цигарите трябва да се ограничат и после да се спрат. А в клиниките за детоксикация има научно разработени методи и техники за психологическа помощ и усилване на мотивацията.

Протичане на детокс процеса

Как протича същинската детоксикация

Едноседмичният същински детокс задължително е в специализирана клиника под медицински контрол. Калорийният прием е силно занижен – до 3-4 пъти по-малко от нормата при нормалното хранене. При това клетките започват да се пречистват и „рециклират“ – те разграждат и изхвърлят ненужните си, остарели компоненти: протеини, органели и др. 

Това се постига с вида на храната – тя е разнообразна, но е само на зеленчуково-плодова снова: пресни плодове и зеленчуци, сокове, смутита, задушени зеленчукови ястия, зеленчукови супи. За улесняване на храносмилането, консумираната храна е мека или течна. Подбират се зеленчуци с малка калоричност, която се отчета на 100 грама продукти. 

Съобразява се и гликемичният индекс, който също се определя на 100 грама, да е нисък. Колкото по-нисък е индексът, толкова освобождаването на енергията е по-бавно и се получава усещане за ситост. И обратно – при консумация на храни с висок индекс, кръвната захар се покачва бързо, енергията също се освобождава бързо, получава се спад на силите и усилен апетит. 

Подходящи  за детокс програма са прясното зеле /25 kкал. и индекс 10/, доматите /23 на 10/, зеленият пипер /26 на 10/, варено броколи /27 на 10/, листни зеленчуци на салата /17 на 10/, стеблата от целина /13 на 15/, краставици /13 на 20/, суровите моркови /35 ккал. и 35 индекс/, и др. 

За ястията и супите могат да се използват леща, просо, кафяв ориз, елда, киноа и др. Същевременно са необходими аминокиселини и въглехидрати за подсилване на черния дроб , който ще трябва да обезврежда отделяните токсини. Аминокиселини могат да се набавят от кафявия ориз, лещата, соята и др. Въглехидрати пък съдържат в елдата, морковите, зелето, спанака, броколи, тиквичките, картофите и др. Това са сложни въглехидрати, които се усвояват бавно и са полезни, защото подпомагат например контрола на кръвната захар и холестерола. 

Ролята на зеленчуците не спира до тук. Освен че са с високи нива на важни за организма витамини и минерали, те съдържат и много фибри, които регулират чревната дейност, спомагат пречистването на тракта. Те например извеждат от организма излишния холестерол. Като начин на приготвяне се изключва пърженото, ястията се варят, пекат, подходящ начин е и приготвянето на пара. 

Конкретното меню за всеки ден от седмицата се съставя от професионални диетолози в клиниките. Успоредно с хранителните режими, за пречистването се прилага и хидроколон терапия за дебелото черво, като се създава благоприятна среда за здравословните бактерии, приемат се детоксираци различните органи билки, чайове, хранителни добавки.

Разядка за детоксикация

Как се излиза от същинския детокс

Излизането от същинския детокс също трябва да е постепенно. То също може да се проведе в клиниката, но ако участниците решат да го направят вкъщи, специалистите им изготвят индивидуални хранителни планове. Те включват както списъци с полезните и противопоказните храни, така и последователност на менютата и начинът на консумация. Принципът е да се продължи с неголемите порции и честото хранене: закуска-предиобедна закуска, обед-следобедна закуска- вечеря най-късно до 19 часа. 

Първите дни храненето е от зеленчуците, които са консумирани през същинския детокс под формата на сокове, смутита, супи, задушени или на пара, като плавно се преминава към консумацията им в суров вид. Целта е да се подхрани здравословната микрофлора на червата. Поетапно и в определена поредица се включват нискомаслени млечни продукти, яйца, меса – бяло пилешко или пуешко. 

Приемът на чайове, билки, хранителни добавки продължава още месец-два по преценка на специалистите. На третия -четвъртия ден например, може до обяд да се акцентира на зеленчуци и плодове, а междинната закуска да е от накиснати стафиди и овесени ядки. 

На обяд, когато организмът засилва храносмилането, може да се хапне малко нетлъсто месо със зеленчуци, ръжен хляб – една филийка, или варен ориз или задушени картофи. Вечерята да е „белтъчна“ – белтъчините не трупат мазнини, а създават чувство за ситост. Може да се яде извара, салата, поръсена със сирене, яйца и др. Следващите дни бавно се преминава към всекидневното хранене за дългосрочен период – както беше споменато, по план, зададен от специалистите.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar