Вероятно сте чували за съвременните програми за детоксикация, но знаете ли, че тази практика съществува от древни времена? Много хора свързват детоксикацията със здравните тенденции от 70-те години до днес, но този процес датира още от преди писаната история на човечеството. Детоксирането дори предшества индийската, индианската, римската и гръцката култура.

Терминът “детокс” се използва в процеса на отказване на алкохол или наркотични вещества и е една от най-модерните думи на 21-ви век. 

Той е и лайтмотив в световната алтернативна здравна общност, където детоксикацията е приветствана като основен пробив в неистовия стремеж на човешката раса към физическо и психическо здраве, добра форма, възвръщане на енергията и дълголетие.

Между едната и другата крайност, трябва да се разгледат някои ясни факти, за да се определи дали детоксът има смисъл – особено сега, когато симптомите на токсичност се проявявят все повече в средата, в която живеем. 

Главоболие, храносмилателни проблеми, подуване на корема, мускулна болка, кашлица, стомашно-чревни проблеми, депресия, слабост на имунната система, умора  – това са все симптоми, които могат да бъдат причислени към прекаленото токсично претоварване.

Страдате ли от някой от горните симптоми?

По-голямата част от хората, които са подложени на детокс, отчитат усещане за изключително благополучие в резултат на това. Те се чувстват по-здрави, по-стройни, по-чисти, по-енергични, по-силни и по-концентрирани.

Ето защо, нашите предци са практикували различни методи за пречистване на тялото и са го правили не еднократно, а циклично – като част от годишния, ритуалния и дори религиозния си календар.

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

Детоксикацията с билки, плодове, сокове или специални програми помага за пречистването на тялото. Независимо дали е проведена в момент на религиозен пост, или като начин за предотвратяването на болести, детоксикацията винаги се е почитала, заради свещената си способност да свързва ума и тялото по един съвършен начин.

Ето защо, детоксирането е много лично преживяване, което изисква гмуркане в най-дълбоките части на същността ви. Необходимо е час по-скоро да премахнете всички токсични елементи – физически, емоционални и мисловни – за да се върнете към своя естествен баланс. 

Ползите от детоксикацията 

В продължение на горната мисъл, бихме могли да разделим ползите от детоксикацията на две големи групи.

Здравословни ползи

Те са :

 • Изчистване на тялото от всички събрани зловредни вещества, приети чрез преработена храна, алкохол, тютюневи изделия, фармацевтични продукти, ГМО, замърсен въздух и замърсена околна среда.
 • Подобряване на имунната система, вследствие на освобождаването на тялото от всички допълнителни “битки” с натрупаните вредни съединения.
 • Подобрено качество на съня и повишени нива на енергия и продуктивност в будно състояние.
 • По-добра функция на всички органи и системи в тялото, в това число сърдечно-съдова, храносмилателна, ендокринна, нервна, пикочно-половата и дори опорно-двигателната система.
 • Спомагателна загуба на излишно тегло под формата на натрупани мазнини, по-стройна фигура и по-високо самочувствие. 

Психо-емоционални ползи

Те са :

 • Възвръщането на хормоналния баланс подобрява настроението, като може да премахне симптоми на тревожност, депресия и различни поведенчески разстройства.
 • Балансираната пречистваща диета идва с по-голяма осъзнатост, фокус върху собственото благосъстояние и изграждане на дългосрочен навик за внимание към физическото и психическото здраве.
 • Своеобразният пост – точно както в древните култури – идва не само с физическо, а и с душевно пречистване. Можете да го наречете “преоткриване”, “рестарт” или “пречистване”, след което да го приложите не само към физическото, но и към емоционалното си тяло. 

Древни методи за детоксикация в различни култури по света

Има много ефективни техники за надеждно избавяне на тялото от токсини, които се коренят в древните традиции на народите по света. По-долу ще разгледаме част от най-интересните свидетелства за детокс практики, които са запазени до наши дни. 

Пречистване според древната индианска мъдрост

Местните американски култури използват серия от пречиствателни ритуали, за да предизвикат психически душевни видения, да очистят ума си и да излекуват телата си.

Смаджин (Smudging) е основен компонент за детоксикацията на индианците (и шаманците). Използва се за енергийно очистване на тялото. Димът от билки като бял градински чай, хвойна, кедър и смоли се използват за пречистване на въздуха наоколо и избавяне на тялото и пространството от негативност, прекомерна токсичност и зловредност.

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

Детокс според Аюрведа

Аюрведа произхожда от Индия преди повече от 3000 години и е една от най-старите световни лечебни системи. Тя е основана на убеждението, че здравето и психиката зависят от деликатния баланс между ума, тялото и духа. 

Основната функция на Аюрведа е да възстановява и поддържа баланса в тялото, а не да се бори с болестта. Просто защото с идването на баланса, различните заболявания изчезват сами. 

 А ето и една автентична рецепта за всекидневен аюрведичен детокс чай:

 • Зелен чай (ако избягвате приема на кофеин, можете да използвате лайка, мента или мащерка)
 • Семена от копър
 • Семена от кориандър
 • Семена от кимион
 • Пресен джинджифил
 • Лимонов сок
 • Корен от куркума

Към основните продукти, можете да добавите подправки като канелена, карамфил или кардамон.

Чаят е предназначен за пиене през целия ден. Той подпомага организма и органите да отделят токсините, като същевременно възстановяват метаболизма. Използвайте тази лечебна детоксикираща рецепта всеки ден и я адаптирайте по ваш вкус, за да ѝ се насладите максимално. 

Активен въглен

Активният въглен е форма на въглерод, който има масивна повърхност и силен отрицателен заряд. Използвал се е от хиляди години, и до днес съществува в спешните отделения за лечение на отравяне.

Въгленът премахва химикалите, тежките метали и токсините, които отделят червата и чревният тракт. На практика, той може да направи същото и с добрите елементи, като витамини и основни минерали, така че не препоръчваме да го приемате в рамките на час след други добавки от вашата детокс програма.

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

Пречистване според шамански култури

Много племена в джунглата са практикували билкови диети и церемонии за пречистване и балансиране на организма.

Диетите им са строги, продължаващи от седем дни до няколко месеца, а понякога дори и години. Предназначени да пречистят организма от токсичен застой, емоционален дисбаланс и духовно объркване. Много от тези традиционни процедури изискват билковите диети да се правят с ограничена сензорна стимулация, за да се потопи индивидът дълбоко в същността си.

Планът за хранене, който се следва, не бива да съдържа захар, сол, олио, глутен, ферментирали храни, млечни продукти, месо и алкохол.

Руски метод за детокс на черния дроб със стафиди

Древен метод, създаден от руския народ, се прилага от векове за пречистване и детоксикация на черния дроб чрез използването на стафиди. Въпреки че няма реални проучвания за ефективността на този метод, руснаците вярват, че той върши чудеса.

Най-важното е да намерите стафиди, които не са били третирани със серен диоксид. Проверете в магазин за здравословни храни или на пазара. На опаковката трябва да пише, че не съдържат серен диоксид. Ако не успеете да намерите натурални стафиди, може да си направите сами, като използвате висококачествено био грозде и ги изсушите в хранителен дехидратор. Използвайте червено, а не бяло грозде.

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

Как се приготвят стафидите?

Следвайте следните стъпки :

 • Вземете 1/2 чаша стафиди и ги покрийте с гореща вода. 
 • Оставете да киснат за 15 минути.
 • Изплакнете ги с прясна, хладна, течаща вода.
 • Сварете още малко вода и я оставете да изстине, докато достигне стайна температура.
 • Поставете стафидите в буркан и ги покрийте с преварената вода. После ги оставете да престоят за 24 часа.
 • Яжте ги и пийте водата им сутрин на гладно.
 • Легнете си за час-час и половина или два с бутилка топла вода, сложена от дясната страна на корема ви.

Помнете, че за ефективни резултати не бива да консумирате никакви масла, млечни, месни или пикантни храни през деня, в който искате да правите детокса. Прадедите ни по целия свят са отделяли по един ден в седмицата за пречистване, с цел поддържане основните функции в организма си. 

Древни чайове за почистване на черния дроб, жлъчния мехур и храносмилателната система

В допълнение към пречистващото хранене с възможно най-много сурови и пресни плодове и зеленчуци, можете да използвате и различни билкови отвари, познати от древността. По-долу ще откриете две от най-популярните автентични детокс рецепти, които се използват векове наред, до наши дни.

Билков детокс чай

Съставки :

 • 3 ч. л. Шанка Пиедра на прах
 • 2 ч. л. моринга на прах
 • 1 ч. л. Pau D´Arco
 • 1 ч. л. коприва (на прах или пресни листа)
 • 1 ч. л. прясно настъргана куркума (1 ч. л. куркума на прах или пресен корен)
 • ¼ ч. л. Болдо листен прах
 • 1 до 2 супени лъжици лимонов сок
 • ¼ ч. л. Quassia кора на прах 

Как да го приготвите?

Сложете всички билки в около 1 литър вода и ги оставете да се варят за около 10 минути.

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

След това разбъркайте добре и пийте чая сутрин – бавно, и на гладно.

Детокс чай с джинджифил и куркума

Съставки :

 • ½ чаена лъжичка прясно настърган джинджифил
 • ½ чаена лъжичка карамфил
 • ½ чаена лъжичка куркума
 • 1 чаша вода
 • ½ чаша бадемово мляко
 • Щрък кардамон
 • Суров мед на вкус 

Как се приготвя?

Смесете подправките в купа, след което ги прибавете към 1 чаша вряла вода и оставете да кисне за 5 минути. След това добавете ½ чаша бадемово мляко и мед на вкус.

Как действа?

Куркумата е добре известна с противовъзпалителните си ефекти. Но знаехте ли, че е чудесна и за черния дроб и може да поправи щети, нанесени на тялото от епилептични припадъци? Тя може  да помогне и за подобряване на паметта и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Джинджифилът, от своя страна, помага при заболявания на стомаха, а също така може да помогне за намаляване на мускулните болки и дори за предотвратяване на рак на дебелото черво.

Карамфилът е естествен антиоксидант, много по-ефективен от синтетичните антиоксиданти, и често се използва като естествен метод за лечение на разстроен стомах и лош дъх.

Заредени със здравословни съставки, тези детокс чайове са не само ароматни – с лек, пикантен вкус – но са отличен избор, ако страдате от разстроен стомах, лошо храносмилане, умора или мускулни болки.

 

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

 

Странични ефекти по време на детоксикация

Натрупването на токсини в телата ни сериозно влияе на физическото и психическото ни здраве. Пречистване (детоксикация) на цялото тяло, от време на време, със сигурност ще помогне за балансирането му, но има някои неща, които трябва да знаете, преди да изпробвате нещо ново, като диета за детокс. 

Нормално е да изпитвате някои странични ефекти по време на детоксикация. Обикновено, колкото повече токсини има в тялото ви, толкова повече странични ефекти може да очаквате. 

Когато храните тялото си с питателни храни и добавки, които да помогнат на органите ви да изхвърлят отпадъците, тялото ви изпада в лек шок. То се е приспособило към определено ниво на токсичност и когато тези токсини се отстраняват, тялото има тенденция да се съпротивлява към промяната, била тя и изцяло позитивна.

Най-старите методи за детокс на тялото от нашите прадеди

Бъдете уверени, че изпитването на симптоми е добър знак, че вашата програма за детоксикация действа добре. Тялото ви работи усилено, за да се освободи от примеси, токсини, паразити и всякакви дисбаланси и да се лекува отвътре навън.

Може да изпитате следните симптоми:

 • Главоболие
 • Газове и подуване на корема
 • Дразнене на кожата
 • Умора
 • Промени в настроението
 • Увеличаване на апетита
 • Стомашни болки
 • Безпокойство
 • Безсъние
 • Хрема
 • Нискостепенна треска
 • Симптоми на настинка или грип
 • Разтройство и др.

Как да поддържате ефекта от детоксикацията?

След като приключите с програма за детоксикация, може да продължите да помагате на тялото си ежедневно, като следвате, някои от следните стъпки:

 • Яжте храна, богата на фибри.
 • Правете физически упражнения.
 • Приемайте допълнително витамин С.
 • Пийте много вода.
 • Яжте по-малко животински продукти, или ги отстрането от менюто си.
 • Правете дихателни упражнения.
 • Прикарвайте повече време сред природата.

Защото ако детоксът е ви е помогнал да се “пречистите”, то времето след него е периода, в който трябва да останете на чисто!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar