Най-ценните подправки в процеса на отслабване и поддържане на здравословно тегло

Отслабването и поддържането на добра фигура изискват правилно отношение към храната и преодоляването на обездвижването, което е бич за съвременните хора. За да сме здрави и във форма не е необходимо да гладуваме или да се претоварваме физически във фитнеса. 

Тайната е в добрият баланс, природосъобразното меню, ежедневното движение и съобразяване с индивидуалните физиологични особености. 

Най-ценните подправки в процеса на отслабване и поддържане на здравословно тегло

Корекцията на теглото е немислима без промяна в хранителния режим, но не и замяната му с тотално ограничаване на всичко, защото това крие риск от недълготраен и йо-йо ефект. Ако досега пресните и здравословно приготвени храни са отсъствали от трапезата, време е за бърза промяна. 

С помощта на диетолог тя може да е по-лесна и безгрешна, понякога пък може да се справим сами с наличната публична информация. Добър вариант е посещението на специализирана клиника, за да се премине по-лесно през трудното начало, както е при всяка новост. 

Преодоляването на наднорменото тегло или вредните хранителни навици, които водят до здравословни проблеми, винаги е свързано с преосмисляне на списъка от необходими продукти за едно ново и полезно меню. 

Наред с увеличаването на пресните плодове и зеленчуци, подборът на нискокалорични изделия и ограничаването на въглехидратите, значение имат и използваните подправки в кухнята.

Установено е, че редица от познатите и масово приложи подправки всеки ден, може да се превърнат в най-ценния приятел по време на топенето на килограми. 

Обяснението е, че много от растенията и билките директно помагат за по-доброто храносмилане, ускоряването на метаболизма и изхвърлянето на натрупаните вредни вещества в организма. Именно това са необходимите етапи от оздравителния процес и отделянето на ненужните мазнини по тялото. 

Освен дотук изброените ползи, повечето от детоксикиращите подправки са масовo приложими и удачни за използване от всеки. Достатъчно е да се прилагат правилно, за да се съхранят полезните им свойства. 

Подправките – помощник при отслабването

Да, има такива подправки и те са тези, които доказано помагат за пречистване на организма. Погрешно е обаче да се смята, че тяхното приемане е напълно достатъчно, за да се постигне добър ефект. 

В повечето случаи е необходимо да се знае как те да се комбинират с другите храни и кога да са част от менюто, за да пълноценна тяхната употреба. 

Най-ценните подправки в процеса на отслабване и поддържане на здравословно тегло

Куркума 

Това не е сред разпространените подправки на българската традиционна трапеза, но напоследък масово навлиза в родната кухня. Причината е, че все повече се знае за полезните свойства на куркумата и полезното й въздействие върху организма. 

Това се дължи на наличието на витамините С и В6 и на магнезий, желязо, калий и други полезни за организма елементи. 

Широко приложима в източната кухня, тя е подходяща за овкусяване на месо и на вегетариански ястия. Полезният й ефект е най-вече върху храносмилателната система. Доказано е също така, че има благоприятно въздействие върху черния дроб, от чието функциониране много зависи общото здравословно състояние на човек. 

Канела 

Подобрява циркулацията на кръвта, регулира кръвната захар и способства изхвърлянето на токсините от организма. Напълно подходяща за употреба без термична обработка или при готвене. Придава невероятен аромат и вкус на сладки и солени храни. Изключително полезна за хора, които отслабват или поддържат определени килограми. 

Кимион

Вкусът на тази подправка е специфичен и лесно разпознаваем. Често се използва за овкусяване на месни продукти. Кимионът има силно изразени антиоксидантни качества. Полезен е при отделяне на натрупани вредни вещества в организма. Помага на стомаха при преработката на храната и извличането на полезните съставки от нея.

Черен и цветен пипер

Може би една от най-популярните подправки в целия свят и позната в различните кухни, наред със солта. При процес на отслабване тя е задължителна, тъй като способства за по-добър метаболизъм. Пиперът съдържа много витамини и каротен, а и определено има детоксикиращ ефект. Усилва вкуса на храната и е част от почти всяко готвено ястие. 

Чесън

Много хора избягват чесъна поради специфичната му миризма. Но той е едно от най-полезните растения за човека. Полезните ефекти са свързани с неговите антибактериални свойства, съдържанието му на на сяра и витамини. 

Чесънът се консумира в суров и сушен вид като ефектът му е по-силен, когато е пресен. Помага за отделянето на вредните вещества и натрупвания в тялото.

Лимон 

Лимонът попада в тази класация с полезните свойства на своя сок и поради качествата на кората на плода. Фрешът от лимон е един от най-добрите помощници в топенето на килограми. Поради киселината се препоръчва да се разрежда с вода при директна консумация. 

Най-добре е да се приема сутрин на гладно. Това помага за детоксикиране на организма. Лимоновият сок е подходящ в комбинация с чай, с плодови сокове или прибавен към месо. Кората също има благоприятен ефект за храносмилането. 

Джинджифил

Тази кореноплодна подправка е сред най-популярните по отношение използването й за контрол на килограмите. Джинджифиловата вода е широко позната. Приготвя се, като се сваряват няколко резенчета джинджифил, може да се прибави и прясно изцеден лимонов сок преди консумация. 

Джинджифилът също така има антибактериално действие и се прилага в прясно и сушено състояние. Еднакво успешно се използва както суров, така и след различни термични обработки. 

Най-ценните подправки в процеса на отслабване и поддържане на здравословно тегло

Къри 

Подправката е известна със своя ефект върху подобряване на метаболизма. Именно това я прави подходяща за прием, когато се пази талия. Използва се при готвене, като е подходяща за овкусяване на варива и меса. В повечето случаи се комбинира с куркума и зелени подправки. 

Кориандър 

Полезните свойства на кориандърът се пренебрегват, а той е известен като най-добрата подправка за изчистване на организма от натрупани метали в резултат на замърсяванията на околната среда. 

Босилек

Растението е сред най-използваните подправки в средиземноморската кухня, но в последните десетилетия масово е приложимо в цял свят. Ароматът му е изключително силен и специфичен, а широкото му приложение се дължи на отличното му въздействие върху храносмилането. 

Помага и за правилното функциониране на отделителната система, пикочните пътища и бъбреците. Това е важно за цялостното здравословно състояние и за процесът на коригиране на теглото. 

Дафинов лист

Подправката се използва при готвене, но от дафиновите листа може да се приготвя и билкова отвара. Чаят се използва при проблеми с кожата, стомаха, бъбреците. Освен детоксикиращия ефект, листата са с противобактериално въздействие. Когато се отслабва е препоръчително да се приема отварата наред с други билкови напитки. 

Девисил 

По нашите ширини девисилът е позната и харесвана подправка, но масово не се осъзнава, като полезна за пречистване на тялото. Използва се най-вече при приготвянето на риба, но и в други готвени храни. Единственото противопоказание да не се консумира от бременни жени. 

Във всички останали случаи подправката е полезна за бъбреците, пикочните пътища, червата и като цяло за храносмилателно-отделителния тракт. За да се ускори  въздействието може да се пие на гладно отвара от няколко сварени в гореща вода листа. 

Сминдух 

Оказва се, че това е една от ускоряващите метаболизма съставки на нашата трапеза. Освен за овкусяване е подходящо да се пие чай от билката вечер. Освен че изкарва навън токсичните натрупвания в организма, тя помага за разграждане на мазнините.

Ролята на подправките не бива да се подценява. Те не само овкусяват храната, придават й довършеност и подобряват нейния вид. В много случаи използването им в определени комбинации или към дадени храни е съхранено, като опит през годините, защото е осъзната ценността и полезността им. 

Днес се преоткриват нови свойства на част от подправките, които се използват и за лечение. Те укрепват здравето, като основно се грижат полезните съставки на останалите храни да бъдат по-лесно усвоени, а ненужните вещества да бъдат изхвърлени от организма. 

 

Снимки: Pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar