Непоносимост към фруктоза

За повечето хора да хапнат ябълка или друг плод е най-естественото и полезно нещо в диетата им. За други обаче това предизвиква здравословен проблем. Причината е фруктозата, към която може да съществува непоносимост.

За здравите хора приемът на фруктоза е абсолютно безопасен. Тя не води до покачване на кръвната захар и затова най-често се използва за направата на диетични продукти. Хората с фруктозна непоносимост трябва да спазват определен хранителен режим.

Непоносимост към фруктоза

Какво представлява фруктозната непоносимост?

Фруктозната непоносимост е наследствено генетично нарушение, при което човекът има малко или практически няма ензими, които участват в разграждането и усвояването на фруктоза.

Фруктозата представлява монозахарид, който се използва от тялото за производство на енергия. Наричат я още плодова захар, тъй като се съдържа в много плодове. Фруктозата влиза в химичния състав и на някои зеленчуци като боб, зеле, лук, домати и др.

Среща се още в меда, мармалади, конфитюри, бисквити и други продукти, за които може дори да не допускате наличието й. Обърнете внимание, че много храни и напитки съдържат глюкозо-фруктозен сироп: сокове, сладкарски изделия, сладолед, подсладени млека, сосове и др. Съдържанието му трябва да бъде обявено на етикета и затова е препоръчително да четете внимателно информацията върху опаковките.

Фруктозата има по-сладък вкус от глюкозата, но за разлика от нея се разтваря в алкохол. За разлика от глюкозата, черният дроб усвоява фруктоза два пъти по-бързо и не изисква намесата на инсулин. Това я прави подходяща за диабетици, но в малки количества.

Изследванията показват, че всеки човек може да абсорбира различни количества фруктоза. Дори за здравите хора има допустимо количество, което е около 35-50 грама на ден.

Непоносимостта към фруктоза се дължи на недостиг на ензима алдолаза В. Фруктозната малабсорбация, както още се нарича заболяването, се проявява още в ранна възраст, когато се ядат храни, съдържащи плодова захар.

Непоносимост към фруктоза

Фруктозната непоносимост се предава в автозомно-рецесивен режим на наследяване, което означава, че се проявява, ако и двамата родители страдат от това заболяване. Медицинската статистика показва, че момчетата и момичетата се разболяват еднакво често.

За първи път заболяването е описано през 1956 година. Болестта се среща с честота 1:20 000 от населението. В страните от Централна Европа се наблюдава вродена малабсорбция на фруктоза с честота 1:26 на 100 души.

В зависимост от степента на ензимен дефицит се различават леки и тежки форми на фруктозна непоносимост:

  • При леките форми симптомите са незначителни и пациентът понякога може да яде малки порции продукти, съдържащи фруктоза;
  • Тежките форми се проявяват с изключителна степен на непоносимост към фруктоза, като употребата й причинява остра хипогликемия (състояние, при което нивото на глюкоза (захар) в кръвта рязко спада).

 

 Как се открива фруктозната непоносимост?

Болестта обикновено се открива през първите месеци от живота на детето или от момента, в който то започне да получава напитки и храни, съдържащи фруктоза. Симптомите на заболяването се появяват веднага след добавяне на захар към храната. Най-често това се случва по време на периода на хранене, когато плодови сокове и картофено пюре се въвеждат в диетата на детето.

Може да се прояви и по-рано, ако бебето получава краве мляко с добавена захар като хранителен продукт при смесено или изкуствено хранене. В случай на ранен преход към изкуствено хранене с краве мляко със захар, децата може да откажат да ядат. Повръщането е упорито и се появява след всяко хранене, появява се също жълтеница.

По-големите деца може да показват отвращение към храни, съдържащи фруктоза и да не искат да ги приемат. В резултат на това телесното им тегло се увеличава много бавно, постепенно се развива хипотрофия.

Детето започва да изостава в растежа, умственото му развитие се забавя. Поради факта, че в червата се натрупва много необработена фруктоза, водата от кръвта и лимфата започва да се влива в нея, което причинява дехидратация.

Възрастните могат да страдат от фруктозна непоносимост дори без да знаят за това и да се чудят защо след хапване на пресен плод или сладък десерт коремът им се подува, получават главоболие, червата им започват да се бунтуват и сестига до стомашно разстройство. След време коремните болки могат да станат хронични, стомашните болки да се усилят, а главоболието да се превърне в мигрена.

Постепенно може да се стигне до влошаване на съня и депресия. Човек започва да се разболява по-лесно, защото имунитетът му се влошава. Всички тези проблеми всъщност се дължат на лошото усвояване на фруктоза в тънките черва. По тази причина тя се натрупва непреработена в дебелото черво, където се развиват гнилостни процеси и се отделят много газове.

Непоносимост към фруктоза

По време на анамнезата е необходимо да се установи кои храни причиняват симптомите на заболяването на пациента. Събира се наследствена история. Тежестта на проявлението на заболяването зависи от количеството консумирана храна.

Острите симптоми обикновено се появяват около 30 до 90 минути след консумация на храни или напитки, съдържащи фруктоза. Те са:

  • Подуване на корема
  • Метеоризъм (изпускане на газове)
  • Болка и стомашно-чревни спазми
  • Гадене и повръщане
  • Диария

Други симптоми са сънливост, летаргия, непоносимост към сладки храни, повишено изпотяване. При непоносимост към фруктоза може да се стигне до загуба на тегло. В резултат на хипогликемия може да се появят треперене и конвулсии. Въпреки това, децата с фруктозна малабсорбция имат добро здраве на устната кухина и зъбите.

Черният дроб е увеличен при 70% от пациентите с фруктозна непоносимост, особено при деца в първата година от живота им. Развива се жълтеница. С напредването на заболяването черният дроб става по-плътен, долният му болезнен ръб лесно се палпира. При продължителен ход на заболяването може да се развие цироза. Увреждането на черния дроб и бъбреците е по-често при деца под 1-годишна възраст.

Пациентите с малабсорбция на фруктоза са по-склонни да получат депресия. При хора с непоносимост към фруктоза концентрацията на фолиева киселина е по-ниска от обичайната, започвайки от 35-годишна възраст. Смята се, че фруктозната малабсорбция променя чревната флора, което е важно за усвояването на фолиевата киселина в организма. Същите ефекти могат да бъдат открити и по отношение на цинка.

Пациентите, които посещават лекар поради определени симптоми, често имат доказателства за непоносимост към фруктоза в медицинската си история. Много пациенти вече са опитали елиминиращата диета и съобщават на своя лекар, че симптомите им се подобряват, като се избягват храни, съдържащи фруктоза.

Непоносимост към фруктоза

Не всички хора с фруктозна малабсорбция показват характерните симптоми. Поставянето на диагнозата трябва да се извърши от специалист след изследване на кръвта и урината. Правят се и тестове с натоварване с фруктоза. Намаляване на нивата на кръвната захар се наблюдава при 75% от децата с фруктозна непоносимост и това се проявява 20-60 минути след прием на фруктоза. Съпроводено е с чувство на глад и изпотяване. Правят се също генетични тестове.

Ако имате някакви стомашни или други здравословни проблеми и се съмнявате, че те са свързани с плодовата захар, може сами да си направите прост тест. На първо време изключете от менюто си за месец всички храни със съдържание на фруктоза. След това започнете да отново да ги консумирате една по една, като следите реакцията на организма си. Ако оплакванията ви се завърнат, вероятността да не успявате да усвоявате добре фруктозата е голяма и е добре да се обърнете към специалист.

Непоносимост към фруктоза

 

Какво се прави при фруктозна непоносимост?

За съжаление конкретно лекарство за фруктозната непоносимост няма и лечението се състои в спазването на диета. То е насочено към пълно изключване от менюто на приемането на храни, съдържащи фруктоза. Това включва: плодове и всички продукти, в които се съдържат като конфитюри, сокове, компоти, консерви, сладкиши, мед и продукти от него (меденки, напитки с мед), всички продукти, съдържащи захар от тръстика и цвекло, които включват глюкоза и фруктоза. Навременното прилагане на диета без фруктоза може да забави прогресирането на заболяването. Веднага след като фруктозата спре да попада в тялото, апетитът се възстановява, повръщането спира, пациентите наддават на тегло.

Диетична терапия за новородени включва млечни продукти без захар. Кърмачетата получават млечни храни, съдържащи само лактоза и декстрин-малтоза. Вместо плодови пюрета и сокове, храната се допълва с глюкоза.

Когато допълнителните храни се въвеждат по-рано от на здравите деца, се предписват месо, риба, сирене, яйца. След достигане на 5-6-годишна възраст е възможно в ограничени количества, под наблюдението на лекар и биохимични кръвни тестове, да се включат в диетата на детето продукти от забранения списък.

По-големите деца и възрастните пациенти имат право да приемат мляко и млечни продукти. Млякото на прах обаче трябва да е без захар (захароза). Забранено е мляко с добавена захароза, кондензирано мляко. Разрешени са всички видове сирена и натурални ферментирали непосладени млечни продукти. Месото, рибата и яйцата са разрешени, но колбасите и консервираните храни са изключени.

Мазнините се включват в диетата почти без ограничения – масло, растителни масла, маргарин. Забранени са соя, брашно със захароза, бисквити, сладкиши, лимонада и всички газирани плодови напитки, сокове, сиропи, захар, конфитюр, сладкиши.

Почти всички плодове са забранени. Лимоните правят изключение. Не се допускат също сушени и захаросани плодове: кайсии, сливи, фурми и т.н.

Непоносимост към фруктоза

От зеленчуците са разрешени зелен фасул, маруля, праз, зеле, спанак. Разрешени са пшенично или ръжено брашно, ориз, хляб, грис, чай, кафе и какао без захар, глюкоза, малтоза, декстрин-малтоза, захарин. Всички лекарства, съдържащи захар, сорбитол (гранули, хапчета, прахове, хапчета) са забранени.

Прогнозата е благоприятна при децата, които са били диагностицирани своевременно и всички продукти, съдържащи фруктоза, са били изключени от диетата.

Превенцията на болестта се свежда до генетични тестове на родители, които вече имат дете с фруктозна малабсорбция или чиито семейства имат роднини с това заболяване.

 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar