Опасността от прекалено нискокалорични диети

Броят на приетите калории е едно от най-важните условия, когато се нуждаем от корекция на телесното тегло. Отслабването изисква да се намали броят им, за да премине организмът в режим на стопяване на натрупаните мазнини. 

По-бързи резултати се получават чрез нискокалорични режими, но е важно да се знае, че те крият доста рискове. Причината е, че в повечето случаи рязкото ограничаване на храната и изключването на основни групи продукти, може не само да е нездравословно, но и да не доведе до трайно задържане на стройната фигура.    

Опасността от прекалено нискокалорични диети

Метаболизъм и нискокалорични диети

Процесът на отслабване не бива да бъде рисков за здравословното състояние на човек. Затова и гладуването, както и моно диетите, не са препоръчителни в масовия случай. Диетолозите не ги отхвърлят напълно, но ги прилагат само когато се касае за краткосрочен и съобразен с индивидуалните особености режим. 

Специалистите са категорични, че тялото се нуждае от пълния набор от богати на витамини и минерали храни, за да функционира правилно. Тайната на хубавите форми е в начина на хранене, съчетаването на продуктите и приетите количества храна. 

Опасността от прекалено нискокалорични диети

Под диета масово се разбира ограничаване на цели групи храни, но това е доста погрешен подход, според съвременните научни проучвания. Понякога дори определени въглехидратни храни могат да стимулират метаболизма и да са помощници в преодоляването на наднорменото тегло. 

Едни от най-честите грешки при отслабване са свързани с изключване на отделни хранения или рязко намаляване на приетите калории. 

В подобни ситуации обмяната на веществата по-скоро се затормозява, а тялото вместо да гори мастни депа, започва да трупа нови, а знаем, че енергия се гори най-вече от мускулната маса. 

Затова голяма част от диетолозите са привърженици на постепенното съкращаване на броя на калориите, на редовното хранене с по-малки порции и изключването само на т.нар. вредни храни – пържено, тестени закуски, чипсове, полуфабрикати и т.н. 

Метаболитни нива

Метаболитните нива се определят от мускулната маса и от функционирането на обмяната на веществата. Всъщност това е нивотото, с което тялото изгаря калориите. 

Процесът е индивидуален и се определя не само от приетото количество храна, а от физическата активност, стреса и куп лични характеристики. 

Наличието на болести е негативен фактор, а колкото по незастоял живот се води, толкова метаболизмът работи по-добре. Хората с повече мускулна маса имат по-високо метаболитно ниво и обратното. Оптималният вариант е да се трупа мускулна маса вместо мазнини. 

Опасностите от нискокалорична диета

Дори силно да желаем бързо сваляне на килограми, то правилният начин винаги изисква поставяне на реални цели и придържане към природосъобразен ритъм на живот. Опасността от прекалено нискокалоричните диети, е че те крият риск от “отключване” на болести или на последващ йо-йо ефект, при който стопените килограми се възстановяват отново. 

Гладуването без предварителна консултация с лекар или диетолог може да доведе до сериозни проблеми, особено при хората с наднормено тегло. Най-големият риск е получаване на сърдечна аритмия, което дори може да има фатален изход. 

Качественото и трайно достигане до добра физическа форма се постига с подходящ хранителен режим, стриктно спазване на определени ограничения в приема на някой продукти и задължително увеличаване на двигателната активност. 

Идеалният вариант е точната диета с достатъчното спорт седмично. Само така може да се ускори метаболизмът, да се оформи красива мускулатура и да се намалят натрупаните мазнини. 

В последните години категорично се установи връзката между затлъстяването и стреса. Човек трябва да се освободи от стреса и натрупаното напрежение, да балансира времето за работа и почивка, което също влияе на апетита и невъзможността за правилно преработване на приетите калории.  

Опасността от прекалено нискокалорични диети

При физическа невъзможност за трениране, от голямо значение е заменяне на вредните храни с повече свежи плодове и зеленчуци, млечни продукти, диетично приготвени ястия, както и да се поддържа добра хидратация на организма. 

В помощ са лечебни практики, като прием на билкови отвари, хранително добавки за стимулиране обмяната на веществата, спа процедурите и детоксикация с определени терапии или разтоварващи дни. 

За кого са предназначени?

Диетите с ниско съдържание на калории са предназначени за хора, които за кратък период от време трябва да свалят не толкова много килограми. Както и за такива, които поради здравословното си състояние се налага да променят хранителния си режим. Задължително е, това да се случи след консултация или под лекарско наблюдение. 

Подобен прием на малко калории не е удачен за децата, тийнейджърите, бременните жени и хората с сериозни хронични заболявания. Нискокалоричната диета може да включват прием на под 1000 калории на ден, което наистина е критично малко за физически активните мъже и жени. 

Опасността от прекалено нискокалорични диети

Освен, че масово се счита, че ефектът на диетите много зависи от личните особености и характеристики на конкретния човек, то от значение е и метаболитното ниво. 

Вталяването е по-постижимо без глад и рискови хранителни режими. Вместо пълно ограничаване на определени продукти, по-добре е те да се заменят с нискокалорични. Подобен вариант са малко маслените млечни продукти, естествените подсладители вместо бяла захар, нетлъстите меса, безкалорични напитки като вода и билкови чайове.

Помощник са храните, които стимулират метаболизма и богатите на фибри пресни зеленчуци и плодове. Препоръчва се също основните хранения да не се изпускат, но за сметка на това да се внимава какво има в чинията. Детокс програмите също са отлично средство при преодоляване на натрупаните килограми. 

Когато все пак е трудно да се следва даден режим, то специализираните клиники за отслабване са начин да се привикне към новите полезни навици, които са необходими по пътя към сдобиване с исканата фигура. 

Там могат да се усвоят полезни практики и да се научи повече за обмяната на веществата, за да се прилагат после и у дома тези правила. 

Опасността от прекалено нискокалорични диети

Сред най-успешните клиники в България е Лъки Фит. Комплексът е разположен в град Банско, където желаещите могат да избират между няколко варианта за престой и терапии. 

Прекрасните природни дадености и отлични битови условия помагат на много хора да намерят точно тук верния подход към преодоляване на натрупаните килограми и придържането към балансиран и хармоничен начин на живот.  

Курсовете за отслабване се провеждат целогодишно и екип от специалисти подготвя програмите, които да са приложими според индивидуалните характеристики на участниците. 

Всеки преценява колко да продължи престоя му, като има възможност първоначално да прекара уикенд в комплекса, за да се запознае на място с възможните програмите. Освен хранителен режим и физическа активност, в комплекса се намира и най-модерният спа център в курорта.  

Снимки: pixabay

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar