Отслабване и детокс – заедно или поотделно?
Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Може би сте чули много противоречиви доклади за диети за отслабване и/или детокс. Голяма част от объркването произтича от несъответстващи очаквания или просто от хора, които не знаят разликата между детокс и елементарна диета за отслабване.

Ако сте решили да изпробвате една от тези диети, следващата ви стъпка е да намерите надеждна програма, която да следвате. Важно е да знаете какво да очаквате, защото детоксът и отслабването имат различни диетични протоколи, с различни цели и резултати.

Вижте точките по-долу, където ще изясним някои от тези често срещани погрешни схващания, свързани с диетите за отслабване и детокс.

 

Какво точно е диета за отслабване?

Диетите, като цяло, ви помагат да отслабнете. Вегетарианството и веганството са едни от най-популярните начини на хранене с цел отслабване. Те напълно или до някъде ограничават животинските продукти поради здравословни, етични и/или екологични причини.

Но има и други видове диети, като палео например.

 •  Палео диетата се основава на теорията, че съвременните болести са изцяло свързани със западния начин на хранене, тъй като привържениците смятат, че човешкото тяло не е еволюирало за постоянна консумация на бобови, зърнени и млечни продукти.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Това, което може да ядете на такава диета, е пълноценна храна, плодове, зеленчуци, постно месо, ядки и семена. По принцип, палео диетата ограничава консумацията на преработени храни, зърнени храни, захар и млечни продукти, но в някои случаи, в по-малко ограничителни версии на диетата, се позволяват млечни продукти, като сиренето например.

Многобройни проучвания показват, че палео диетата може да помогне при загуба на тегло и да намали вредните мазнини в корема. В едно 3-седмично проучване, 14 здрави възрастни отслабнали средно с 2 кг и са намалили обиколката на талията си с около 1,5 см.

 

Какво е детокс?

За разлика от диетите за отслабване, детоксът е насочен за подобряване на здравето на два основни органа:бъбреците и черния дроб. Детокс може да се направи чрез използването на специфични детокс напитки, хранителни детокс диети, детокс смутита (просто казано плодови пюрета), пиенето на много вода и други. Понякога детоксът също включва билки, добавки и пречистване на дебелото черво с клизми.

Всичко това се прави, за да се подобри ефективността на двата органа при изчистване на тялото от вредни токсични вещества, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, ако се натрупат в прекомерни количества.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Детоксът има и друга невероятна функция, която се изразява в директно разграждане и елиминиране на вредните химическите вещества. В резултат на това ще отслабнете и ще се подобри цялостното ви здраве и благополучие.

Твърди се, че тези диети помагат при различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, храносмилателни проблеми, автоимунни заболявания, възпаления, алергии, подуване на корема и хронична умора.

Колко ефективни са тези диети?

По отношение на детоксикацията, някои хора съобщават, че чувстват по-силна концентрация и по-високи нива на енергия по време на и след диетата.

Това може просто да се дължи на елиминирането на преработени храни, алкохол и други нездравословни вещества от диетата ви, като обаче получавате допълнителни витамини и минерали, които са липсвали преди.

Различните диети действат различно при всеки и трябва да изберете такава, която да отговаря на вашия начин на живот и вкус. Най-добрата диета за вас е тази, която можете да спазвате в дългосрочен план.

 

Противопоказания и възможно нежелани реакции

Има безброй ползи от свалянето на килограми и изпълняването на детокс диети, особено ако сте с наднормено тегло или затлъстяване.

 • Ще имате повече енергия.
 • Ще изглеждате и ще се чувствате по-добре.
 • Ще намалите риска от развитие на диабет, депресия, сънна апнея, болки в гърба, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Но понякога загубата на тегло идва и с някои странични ефекти.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Безспорно плюсовете при отслабване или изпълняване на детокс план надвишават минусите, но от това могат да настъпят и някои негативни последици, които да ви обезкуражат да постигнете крайната си цел. Някой от тях са:

 

Разтегната кожа

Бързата загуба на тегло често оставя отпусната кожа на корема, ръцете и краката. Това се случва, защото кожата ви е загубила еластичноста си и не е имала време да се възстанови. Въпреки че това може да няма дългосрочни последици за здравето, то може да доведе до психическо напрежение.

Здравният център на Университета в Колумбия съветва, че ако кожата не се е контурирала естествено по тялото две години след отслабването, операцията може да бъде единствената възможност за коригирането й.

 

Камъни в жлъчката

Често срещан страничен ефект от отслабването е образуването на камъни в жлъчката, които по естество са твърди отлагания на холестерол. Те могат да бъдат безобидни, но много хора изпитват гадене и сериозни коремни болки заради тях, до такава степен, че може да се наложи премахване на жлъчния мехур.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Установено е, че когато отслабването става много бързо, рискът от развитие на камъни в жлъчката се увеличава.

 

Стомашно-чревни смущения

Диарията е често срещан страничен ефект от детокс пречистването. Привържениците на тези видове диетични планове твърдят, че диарията е знак, че тялото ви се отървава от токсични вещества. Диарията обаче е по-вероятно причинена от захарта от соковете или билковите вещества, които са широко консумирани по време на детокс – те имат разслабително действие.

 

Главоболие

Някои хора изпитват само леко главоболие през първите няколко дни от детоксикацията си, но има други, които се оплакват от мигрена за цялата продължителност на програмата. Възможно е и изобщо да не изпитате подобен дискомфорт. Причини за главоболието могат да бъдат дехидратация или напрежение в раменете и шията, но болката може да възникне и от комбинация на тези симптоми.

 

Раздразнена кожа

Тъй като токсините излизат извън червата, органите и кръвообращението, те се изхвърлят или чрез движението на червата, или през порите на кожата ви. Токсините, които се отделят, могат да раздразнят кожата и да създадат копривна треска или обриви.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

 • Промени в настроението

Добрата новина е, че някои съобщават за чувство на еуфория по време на такава диета. Те твърдят, че умът им се чувства по-ясен от всякога и сякаш се намират на облак.

Но има и такива, които изпитват пристъпи на раздразнителност и дори особено лошо настроение. В тези случаи най-добре е да държте емоциите си под контрол, за да не се товарите емоционално, което е ненужен стрес.

 

 • Загуба на мускулна маса

При отслабването, за съжаление, мазнините не са единственото нещо, което си отива от нашето тяло. Бързото отслабване може да доведе и до значително намаляване на мускулна тъкан. Такова намаляване обема на мускулите може да доведе до неприятно забавяне на метаболизма.

 

Чернодробни проблеми

Докато мастната чернодробна болест обикновено се свързва със затлъстяване, бързата загуба на тегло е рисков фактор и прогресивно увреждане на черния дроб. Понякога това се случва след операция за намаляване на теглото при пациенти със затлъстяване. Чернодробните проблеми може да се дължат на внезапните промени в профила на мастни киселини след отслабване или като остатъчен ефект от наднорменото тегло.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Други симптоми могат да включват:

 • Стомашни болки
 • Безпокойство
 • Безсъние
 • Умора
 • Газовове и/или подуване
 • Запушване на синусите
 • Нискостепенна треска
 • Замаяност
 • Болка в гърба
 • Симптоми на настинка или грип
 • Повишен апетит.

Преминаването през леко неудобни моменти по време детокс или отслабване в крайна сметка ще доведе до по-здраво тяло и здравословен живот. Ако обаче някои нежелани реакции станат особено тежки, добре е да премахнете дразнителите.

Слушайте тялото си, за да разберете от какво се нуждае, за да се чувствате възможно най-добре. Също е много важно да имате предвид дали това е първата ви диета за отслабване или детокс, защото в началото симптомите винаги са по-неприятни, но с времето те намаляват.

 

Какво да изберем: диета за отслабване или дитокс?

Тук трябва да споменем, че телесна маса се губи по време на детокс, независимо че първоначалната ни цел не е отслабване. За успокоение на хората с ниско тегло ще кажем, че пречистващите протоколи няма да ви лишат от полезно тегло. С други думи, те няма да доведат до намаляване на вече ниското ви тегло.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Важно е да се помни, че не е нужно да прибягвате “само” към диета за отслабване или “само” към протоколи за детокс, защото и двете ще доведат до намаляване на наднормено тегло. Единственото, което трябва да имате предвид при избор на едното или другото, е индивидуалната ви цел.

Като и двете обикновено са породени от здравословни причини. Загуба на тегло може да е нужна преди някои хирургични операции, а следване на пречистващ протокол при лекуване на автоимунни заболявания. Вашият избор ще се наложи от това какъв е индивидуалният ви случай.

В заключние ще кажем, че пречистване на организма (детокс) е било важно както в миналото, така и сега, за опазване или оздравяване на организма. С него може дори да се отървете от болестни състояния, за които не знаете.

Животът ни сблъсква с паразити и токсични вещества, които се натрупват във вътрешните ни органи, като първият, които ги поема, е черният дроб. Затова е нужно да му помогнем да се оттърве от излишния товар, имайки предвид, че той е един от най-важните органи в човешкия организъм с повече от 2000 функции.

Една от тях е съхранение на глюкозата, без която нито сърцето, нито мускулите и другите тъкани не могат. А когато се случи да прескочите обяд или вечеря, органите ви се надяват на глюкозните запаси в черния дроб, за да продължат работата си по поддържане на здравето ви.

Вашият коментар