Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Може би сте чули много противоречива информация за диетите за детоксикация на организма и отслабване. Голяма част от объркването произтича от несъответстващи на реалността очаквания или просто от хора, които не знаят разликата между детокс диета и елементарна диета за отслабване.

Истината е, че една диета за прочистване на организма неизменно води със себе си и съпътстваща загуба на тегло, поради което понятията често се смесват. Разликата в целите и прийомите на двата вида диети, обаче, трябва да бъде отчетена – както и различния начин, по който организмът обикновено реагира на двата процеса.

Отслабване и детокс - прилики, разлики, подходи и съвети

Не всяка диета за отслабване залага на принципа на пречистване на организма, поради което не всички отслабващи изпитват симптомите на детоксикация на организма.

Ето защо, ако сте решили да изпробвате един от тези два вида диети, следващата ви стъпка е да намерите надеждна програма, която да следвате. Важно е да знаете какво да очаквате, защото детоксът и отслабването имат различни диетични протоколи, с различни цели и резултати.

По-долу ще изясним някои от тези често срещани погрешни схващания, свързани с диетите за отслабване и детокс.

Какво точно е диета за отслабване?

Диетите, като цяло, ви помагат да отслабнете. Вегетарианството и веганството са едни от най-популярните начини на хранене с цел отслабване. Те напълно или до някъде ограничават животинските продукти поради здравословни, етични и/или екологични причини.

Но има и други видове диети – дори повече, отколкото вероятно предполагате.

Палео диета

Палео диетата се основава на теорията, че съвременните болести са изцяло свързани със западния начин на хранене, тъй като привържениците смятат, че човешкото тяло не е еволюирало за постоянна консумация на бобови, зърнени и млечни продукти.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Това, което може да ядете на такава диета, е пълноценна храна, плодове, зеленчуци, постно месо, ядки и семена. По принцип, палео диетата ограничава консумацията на преработени храни, зърнени храни, захар и млечни продукти, но в някои случаи, в по-малко ограничителни версии на диетата, се позволяват млечни продукти, като сиренето например.

Многобройни проучвания показват, че палео диетата може да помогне при загуба на тегло и да намали вредните мазнини в корема. В едно 3-седмично проучване, 14 здрави възрастни отслабнали средно с 2 кг и са намалили обиколката на талията си с около 1,5 см.

Кето диета

Нашумялата напоследък кето диета предполага приема на по-голямо количество мазнини, за сметка на радикално намаляване или напълно изключване на въглехидратите. Целта е тялото да навлезе в кетоза и да смени “горивото”, като започне да гори мазнини вместо въглехидрати, за да получи нужната енергия за нормална функция. 

Отслабване и детокс - прилики, разлики, подходи и съвети

Спазващите кето режим се хранят предимно със здравословни мазнини, риба, месо, зеленчуци, яйца, хималая за отслабване и някои видове млечни продукти, като изцяло избягват зърнени храни, кореноплодни зеленчуци, сладки плодове и други източници на въглехидрати. 

Калориен дефицит

Когато тялото гори повече енергия, отколкото приема, това неизменно води до загуба на тегло. Това може да се постигне лесно и ефикасно с режим, залагащ на калориен дефицит – състояние, в което поетите калории са повече от изразходените. 

Отслабване и детокс - прилики, разлики, подходи и съвети

Този вид диети могат да залагат на различен брой калории според целите и очакванията. Под наблюдението на опитен диетолог, нутриционист или медицинско лице, резултатът може да бъде стимулиран допълнително чрез хранителна добавка за отслабване, работеща на принципа на фет бърнърите. 

И други

От карнивор, през фастинг, до суровоядство и “Зоната” – има десетки различни методи, чрез които да регулирате теглото си чрез контролиран прием на храна. 

Не всички диети за отслабване за подходящи за всичко хора, затова е изключително важно да направите информиран избор, или да оставите стратегията в ръцете на професионалисти, които да съблюдават процеса и резултатите. 

Както може би вече със съжаление сте установили – не съществуват супер ефикасни хапчета за отслабване, с които да свалите 20кг. без да промените навиците и храненето си. 

За сметка на това, ефикасни хапчета за отслабване и добавки за отслабване могат да бъдат използвани според препоръките на специалист, за да ускорите и подобрите резултатите от съответния режим на хранене и тренировки. 

Какво е детоксикация?

За разлика от диетите за отслабване, детоксът е пречистваща диета, насочена към подобряване на здравето на два основни органа – бъбреците и черния дроб.

Детокс може да се направи чрез използването на специфични детокс напитки, хранителни детокс диети, детокс смутита (просто казано плодови пюрета), пиене на много вода и други. Понякога, детоксът също включва билки, добавки и пречистване на дебелото черво с клизми.

В най-добрия случай, една детоксикираща диета може значително да подобри ефективността на двата органа при изчистване на тялото от вредни токсични вещества, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми, ако се натрупат в прекомерни количества.

Отслабване и детокс - прилики, разлики, подходи и съвети

Детоксът има и друга невероятна функция, която се изразява в директно разграждане и елиминиране на вредните химическите вещества. В резултат на това ще отслабнете и ще се подобри цялостното ви здраве и благосъстояние. Именно тук идва и ролята на вашия детокс за отслабване – макар и второстепенна. 

Твърди се, че при правилна детоксикация, организма може да се справи с различни здравословни проблеми, включително затлъстяване, храносмилателни проблеми, автоимунни заболявания, възпаления, алергии, подуване на корема и хронична умора.

Колко ефективни са диетите за детоксикация?

По отношение на детокс цикъла, някои хора съобщават, че чувстват по-силна концентрация и по-високи нива на енергия по време на и след диетата.

Това може просто да се дължи на елиминирането на преработени храни, алкохол и други нездравословни вещества от диетата ви, като обаче получавате допълнителни витамини и минерали, които са ви липсвали преди.

Различните диети действат различно при всеки и трябва да изберете такава, която да отговаря на вашия начин на живот и вкус. Най-добрата диета за вас е тази, която можете да спазвате в дългосрочен план.

Противопоказания и възможни нежелани реакции

Има безброй ползи от свалянето на килограми и изпълняването на детокс диети, особено ако сте с наднормено тегло или затлъстяване.

Едни от тях са следните :

 • Ще имате повече енергия.
 • Ще изглеждате и ще се чувствате по-добре.
 • Ще намалите риска от развитие на диабет, депресия, сънна апнея, болки в гърба, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Но понякога загубата на тегло (и токсини) идва и с някои странични ефекти.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Безспорно, плюсовете при отслабване или изпълняване на детокс план надвишават минусите, но от това могат да настъпят и някои негативни последици, които да ви обезкуражат да постигнете крайната си цел. 

Отпусната кожа

Бързата загуба на тегло (особено при детоксикация с вода), често оставя отпусната кожа на корема, ръцете и краката. Това се случва, защото кожата ви е загубила еластичноста си и не е имала време да се възстанови. Въпреки че това може да няма дългосрочни последици за здравето, то може да доведе до психическо напрежение.

Здравният център на Университета в Колумбия съветва, че ако кожата не се е конкурирала естествено по тялото две години след отслабването, операцията може да бъде единствената възможност за коригирането й.

Камъни в жлъчката

Често срещан страничен ефект от отслабването е образуването на камъни в жлъчката, които по естество са твърди отлагания на холестерол. Те могат да бъдат безобидни, но много хора изпитват гадене и сериозни коремни болки заради тях, до такава степен, че може да се наложи премахване на жлъчния мехур.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Установено е, че когато отслабването става много бързо, рискът от развитие на камъни в жлъчката се увеличава. Разбира се, това се наблюдава по-рядко при по-кратки програми, като пречистваща диета за 2 дни или 3 дневна детокс диета. 

Стомашно-чревни смущения

Диарията е често срещан страничен ефект от детокс пречистването. Привържениците на тези видове диетични планове твърдят, че диарията е знак, че тялото ви се отървава от натрупаните токсични вещества. 

Диарията обаче е по-вероятно причинена от захарта от соковете или билковите вещества, които са широко консумирани по време на детокс – те имат разхлабително действие.

Главоболие

Някои хора изпитват само леко главоболие през първите няколко дни от детоксикацията си, но има други, които се оплакват от мигрена за цялата продължителност на програмата. 

Възможно е и изобщо да не изпитате подобен дискомфорт. Причини за главоболието могат да бъдат дехидратация или напрежение в раменете и шията, но болката може да възникне и от комбинация на тези симптоми.

Раздразнена кожа

Тъй като токсините излизат извън червата, органите и кръвообращението, те се изхвърлят или чрез движението на червата, или през порите на кожата ви. Токсините, които се отделят, могат да раздразнят кожата и да създадат копривна треска или обриви.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Промени в настроението

Добрата новина е, че някои съобщават за чувство на еуфория по време на избраната за детоксикация диета. Те твърдят, че умът им се чувства по-ясен от всякога и сякаш се намират на облак. 

Но има и такива, които изпитват пристъпи на раздразнителност и дори особено лошо настроение. В тези случаи, най-добре е да държте емоциите си под контрол, за да не се товарите емоционално, което е ненужен стрес.

Загуба на мускулна маса

При отслабването, за съжаление, мазнините не са единственото нещо, което си отива от нашето тяло. Бързото отслабване може да доведе и до значително намаляване на мускулна тъкан. Такова намаляване обема на мускулите може да доведе до неприятно забавяне на метаболизма.

Чернодробни проблеми

Докато мастната чернодробна болест обикновено се свързва със затлъстяване, бързата загуба на тегло е рисков фактор и прогресивно увреждане на черния дроб. 

Понякога това се случва след операция за намаляване на теглото при пациенти със затлъстяване. Чернодробните проблеми могат да се дължат на внезапните промени в профила на мастни киселини след отслабване или като остатъчен ефект от наднорменото тегло.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

И други 

Други симптоми могат да включват:

 • Стомашни болки
 • Безпокойство
 • Безсъние
 • Умора
 • Газовове и/или подуване
 • Запушване на синусите
 • Нискостепенна треска
 • Замаяност
 • Болка в гърба
 • Симптоми на настинка или грип
 • Повишен апетит и др.

Преминаването през леко неудобни моменти по време детокс или отслабване, в крайна сметка, ще доведе до по-здраво тяло и здравословен живот. Ако обаче някои нежелани реакции станат особено тежки, добре е да премахнете дразнителите.

Слушайте тялото си, за да разберете от какво се нуждае, за да се чувствате възможно най-добре. Също е много важно да имате предвид дали това е първата ви диета за отслабване или детокс, защото в началото симптомите винаги са по-неприятни, но с времето те намаляват.

Имайте предвид, че по време на детоксикация, лекарства следва да се приемат с повишено внимание и, по възможност, само след консултация с медицински специалист.

Какво да изберем: диета за отслабване или детокс?

Тук трябва да споменем още веднъж, че телесна маса се губи по време на детокс, независимо че първоначалната ни цел не е отслабване. За успокоение на хората с ниско тегло ще кажем, че пречистващите протоколи няма да ви лишат от полезно тегло. 

С други думи, те няма да доведат до намаляване на вече ниското ви тегло.

Отслабване и детокс – заедно или поотделно?

Важно е да се помни, че не е нужно да прибягвате “само” към диета за отслабване или “само” към протоколи за детокс, защото и двете ще доведат до намаляване на наднормено тегло. Единственото, което трябва да имате предвид при избор на едното или другото, е индивидуалната ви цел.

Като и двете обикновено са породени от здравословни причини. Загуба на тегло може да е нужна преди някои хирургични операции, а следване на пречистващ протокол при лекуване на автоимунни заболявания. Вашият избор ще се наложи от това какъв е индивидуалният ви случай.

В заключние ще кажем, че пречистване на организма (детокс) е било важно както в миналото, така и сега, за опазване или оздравяване на организма. С него може дори да се отървете от болестни състояния, за които не знаете – и то с една лесна и достъпна 7-дневна диета за пречистване.

Отслабване и детокс - прилики, разлики, подходи и съвети

Животът ни сблъсква с паразити и токсични вещества, които се натрупват във вътрешните ни органи, като първият, които ги поема, е черният дроб. Затова е нужно да му помогнем да се отърве от излишния товар, имайки предвид, че той е един от най-важните органи в човешкия организъм с повече от 2000 функции.

Една от тях е съхранение на глюкозата, без която нито сърцето, нито мускулите и другите тъкани не могат. А когато се случи да прескочите обяд или вечеря, органите ви се надяват на глюкозните запаси в черния дроб, за да продължат работата си по поддържане на здравето ви.

В ЛъкиФит ще откриете експертни съвети, персонализирани програми и пълна подкрепа, независимо дали целите отслабване, детоксикация, или алтернативен подход към хроничен здравословен проблем. Заповядайте при нас, за да ви покажем най-прекия и безопасен път към тялото и здравето, за които мечтаете!

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar