Отслабване

Oтслабването e мисия възможна, когато се спазват някои основни правила. Диетолозите са категорични, че стимулирането на изгаряне на повече калории е верният път към слабеенето. Задължително е също да се преосмисли двигателната култура и отказване от някои вредни навици.

За да се ускори метаболизмът, може да се приемат допълнителни вещества като минерали, витамини, билки, хранителни добавки. Целта им е да засилят горенето на мазнини и изхвърлянето на вредните токсини от тялото.

Правилната обмяна на веществата и детоксикацията също са важен елемент при преминаване към желаната физическа форма.

Редица медицински проучвания сочат, че единствено със смяна на хранителния режим не е достатъчно, за да се намали телесната маса. Диетите помагат да се премине към така необходимия калориен дефицит, за да може да се изгарят повече калории от приетите. В този случай обаче организма се нуждае от полезни съставки, за да функционират правилно системите в тялото и да не е отслабването за сметка на здравето на човек. Нужната енергия на мускулите най-бързо се усвоява от някои основни минерали. Така те ще покрият намалената консумация на захари, въглехидрати и мазнини, които винаги са в по-ограничени количества при корекция на теглото.

Ролята на минералите при отслабване на тялото

Лекарите са категорични, че минералите имат съществена роля за здравето на организма и за поддържане на добра физическа форма. В последните години все повече специализирани анализи показват, че някои от минералите помагат да се справим с наднорменото тегло. Това се дължи на положителното им въздействие върху процесите на преработка на храните и овладяване на пристъпите на глад. Най-добре е техният прием да бъде консултиран с лекар-специалист, за да съобрази той индивидуалните характеристики на човека. Отслабването не бива да застрашава общото състояние и да е рисково за здравето.

Отслабване - калции в храната

Химични характеристики на калция

Калцият е основен химичен елемент. В човешкия организъм неговите функции се свързват с кръвосъсирването, с мускулната сила, с изграждането на костната система.

Човек може да си набави калций от редица храни. Основно се съдържа в млечните продукти, както и в редица плодове и зеленчуци. Има го в зелените листни зеленчуци, в морските дарове и в ядките.

С какво е полезен калцият

Медицински изследвания показват, че наличието на достатъчно калций в организма помага за по-бързото разграждане на мазнините. Учените зад Океана доказват с изследвания, че рискът от наднормено тегло се намалява с близо 70 процента при нужните количества от ценния минерал.

Причината е, че калцият способства да се освобождаваме от т.нар. лош холестерол. Оттук и връзката между наднорменото тегло и дефицита на минерала.

Признаци на дефицит на калций

Костната структура на човек е най-големият индикатор при недостиг на калций. При малките деца може да е изразено в болести като деформации на гръбначния стълб, рахит, забавен растеж и други. При възрастните хора основните състояние са свързани с здравина на костната система, проблеми със зъбите, стойката.

Мускулните спазми също може да се в резултата на дефицит на калций. Друга проява е изтръпването на крайниците. Лекарите го свързват със състоянието, което се нарича тетани. Причината е ниски нива на калций в кръвта.

Отслабване - калции в храната

Симптоми при предозиране с калций

Хиперкалиемията е най-разпространеното състояние при прекомерно високи нива на калций в организма.

Опасното в случая е, че тя може да доведе до калциране на меките тъкани.

Друг основен симптом при предозиране с калций е появата на аритмия.

Най-добрите форми на калция

Основният източник на калций в организма са храните и хранителните добавки. Основната група, от която всеки си го набавя, са млечните продукти. Те обаче не са единственият източник.

Отслабване с калции

На човек дневно са необходими средно по около 1000 мг калций.

Сред най-богатите на калций храни са бадемите, броколите, листните зелени зеленчуци, портокалите и смокините. Сардините също са с богато съдържание на калций. Има го още в белия фасул, банята и в тофу.

Снимки: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar

Вашият коментар