Хапове за сваляне на килограми | LuckyFit

Всеки се от нас е попадал на реклами, които твърдят: ”Яжте всичко, което поискате, не е нужно да тренирате, ще се отървете от излишните килограми с това хапче!”.

За съжаление, научните изследвания не подкрепят подобни твърдения. Хапчетата за отслабване се категоризират като хранителни добавки, а не като лекарства и това означава, че производителите не са задължени да доказват, че хапчетата за отслабване, които произвеждат, са ефективни.

В действителност, към настоящия момент не съществува научно доказателство, че продуктите за загуба на тегло са наистина ефективни.

Хапове за сваляне на килограми | LuckyFit

Освен това, хапчетата за изгаряне на мазнини са скъпи. Това, което получавате, обаче, в замяна на високата цена е възможно да не си струва инвестираните средства. 

Макар че има много малко доказателства, че някои от тези продукти имат минимален ефект, нито един от тях не представлява магическото хапче, с което ще отслабнете, докато си похапвате чипс пред телевизора.

Дори експертите, които не отричат и подкрепят тези продукти, са съгласни, че хапчетата за отслабване, за да имат ефект, трябва да бъдат съчетавани с подходящо хранене и редовни тренировки. 

Ако имате волята да следвате специфичен хранителен режим и да тренирате редовно и имате излишни средства, тогава можете да проверите дали някои от най-безопасните от тези продукти ще подпомогнат усилията ви да свалите излишните килограми. 

Ако нямате обаче намерение да се придържате към диета и упражнения, може би е по-разумно да харчите парите си за нещо друго вместо за хранителни добавки със съмнителен ефект. Всичко се свежда до здравословно, балансирано хранене, с високо съдържание на комплексни въглехидрати и тренировки.

За кого са подходящи хапчетата за отслабване?

Хапчетата за редуциране на теглото могат да бъдат вариант за пациенти, които имат сериозни здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, диабет тип 2 или висок холестерол и не могат да контролират теглото си само с диети и упражнения. 

Дори и в тези случаи, лекарствата за отслабване не трябва да се използват като заместител на здравословното хранене и редовната тренировъчна програма.

За една година хората, които използват хапчета за отслабване, могат да изгубят от 5 до 10% от първоначалното си тегло, но само когато ги използват като допълваща част от диета и тренировъчен план.

Факти и заблуди при използването на хранителни добавки за отслабване

Една от най-големите грешки, които много хора допускат, е да мислят, че могат просто да вземат хапче за загуба на мазнини и ще постигнат желаната загуба на тегло. Те смятат, че хапчетата за загуба на мазнини са чудото, което са търсили по пътя към мечтаното тяло. 

Но истината е, че придържането към хранене с ограничени калории е 80% от борбата с нежеланите килограми. Ако можете да спазвате подобен хранителен режим и да проявите постоянство, то тогава сте спечелили 80% от битката.

Останалите 20 процента включват адекватен двигателен режим! При тези условия, само можете да подпомогнете процеса на загуба на тегло с добавки за отслабване.

Хапчетата за горене на мазнини могат да помогнат за ускоряване на загубата на мазнини, но те биха имали ефект, само ако се придържаме към правилно хранене. 

Самите добавки за отслабване въздействат на тялото ни по различни начини. Хапчетата за горене на мазнини могат да увеличат енергията, да намалят апетита, да стимулират мазнините в тялото да се използват за енергия и дори да ускорят метаболизма, така че да изгаряте повече калории през целия ден. 

Но ако вземете такова хапче и след това си хапнете хамбургери, пица и тестени изделия, няма да имате никаква загуба на мазнини.

Обърнете внимание на храненето си и преценете дали то отговаря на вашата цел за загуба на мазнини. 

За да се отървете от мазнините и да се радвате на тонизирано и атлетично телосложение, трябва да приемате по-малко калории, да консумирате много протеини и да поддържате здравословни хранителни навици с бавно разграждащи се въглехидрати, здравословни мазнини и много пресни зеленчуци. 

Когато сте сигурни в храненето си и имате контрол над него, можете да се обърнете към добавките за отслабване за допълнително ускоряване и подобряване на резултатите.

Удовлетворение от свалени килограми | LuckyFit

Какво представляват хапчетата за отслабване?

По дефиниция, добавка за отслабване е всеки продукт, който се приема през устата, който включва хранителни вещества, билки или други съставки, които се добавят към вашето хранене и подпомага процеса на загуба на телесна маса. 

Не всички добавки са предназначени за насърчаване на загубата на тегло. Някои добавки осигуряват ценни заместители на хранителни вещества за потребителите, които не си набавят достатъчно от дадени хранителни вещества в ежедневното си хранене.

Добавката за отслабване и загуба на килограми може да съдържа допълнителни количества на:

 • Витамини
 • Минерали
 • Аминокиселини (изграждащи блокове от протеини)
 • Ензими
 • Билки
 • Екстракти от жлези и др.

Хората приемат добавки за отслабване по много различни причини: 

 • загуба или наддаване на тегло
 • възстановяване на изгубени хранителни вещества 
 • изграждане на мускулна тъкан 
 • поддържане на физически функции като зрение, подобряване на съня или повишаване на енергията

Само, защото хапчетата за отслабване се продават в атрактивна опаковка в аптеката или онлайн, това не означава, че са безопасни. Много потребители не знаят, че продуктите, продавани като добавки за отслабване, не подлежат на регулиране. 

Отговорност на производителя е да докаже, че добавката е безопасна, но не всички производители спазват това изискване. Много производители са обвинявани, че правят неверни твърдения за своите продукти, добавят фармацевтични съставки към добавките си или произвеждат добавки при опасни условия.

Ястие от хапчета за отслабване | LuckyFit

Как действат хапчетата за отслабване?

Ако търсите хранителни добавки, които ще ви помогнат да отслабнете, определено ще имате изобилие от опции  и варианти на избор. 

Производителите на “вълшебните хапчета” твърдят, че съставките в техните добавки могат да ви помогнат да постигнете резултати като:

 • Намаляване желанието за храна (пчелен прашец, копър).
 • Създаване на усещане за ситост, без да се храните много (гума гуар, псилиум).
 • Ускоряване на метаболизма (кофеин, гуарана, синефрин, витамини от В групата).
 • Намаляване синтеза на мазнини в организма (зелен чай, хидроцитарна киселина, ленено семе).

Добавките за отслабване се предлагат в почти всякаква форма, която можете да приемате през устата – от хапчета и капсули до прахове, течности и чайове. Някои продукти се приемат с храна, други се взимат вместо храна. 

Хапчетата за отслабване се предполага, че ще ви помогнат да отслабнете, като стимулират метаболизма ви или оказват влияние върху начина, по който тялото ви използва енергията.

Основната съставка в някои добавки, напримет е кофеинът – централен нервен стимулант, който може да ви помогне да изгаряте мазнините чрез процес, наречен термогенеза. 

Но важно е да съзнавате, че рисковете от приемането на тези стимуланти може да надхвърлят ползите.

Колко ефективни са хапчетата за отслабване?

Хапчетата за отслабване не се ефективни при всекиго. Обикновено се препоръчва теглото, което е безопасно да се изгуби на седмица, да е в рамките на един килограм. Хапчетата за отслабване обикновено водят до загуба на тегло от 5 до 10 процента за период от 12 месеца, когато се използват като част от диета и тренировъчен план.

За човек с тегло 90 кг, загубата на тегло ще е от 5 до 10 килограма за една година, което попада в безопасните граници на загуба на тегло. 

Въпреки, че този процент загубено тегло изглежда малък или незадоволителен за вас, той може да е достатъчен, за да помогне за понижаване на кръвното налягане или да има положителен ефект върху кръвната захар.

Докато някои от тези хапчета за отслабване съдържат „най-добрите“ съставки за насърчаване на загубата на тегло, те всъщност не водят до драматични резултати. 

Преди да приемате такива хапчета е препоръчително да се консултирате с лекар, за да обсъдите безопасността и ефективността на хапчетата за отслабване, както и да научите повече за страничните ефекти от използването на тези добавки.

Популярни добавки за отслабване и как действат

На пазара съществува огромно разнообразие от хапчета за отслабване, базирани на различни принципи и процеси в организма. По-долу ще разгледаме основните видове добавки за изгаряне на мазнини и контрол над теглото, както и механизмите, чрез които те действат на организма.

Хапчета за отслабване, съдържащи кофеин

Както отбелязахме, много хапчета за отслабване съдържат кофеин като отделна съставка или под формата на билка, като например гуарана или йерба мате. Като стимулант, кофеинът ускорява метаболизма, но като цяло не е достатъчен, за да предизвика значителна загуба на тегло.

Съдържащите кофеин билки, според проучване от 2001 г., публикувано в Journal of Human Nutrition and Dietetics, могат да помогнат за загубата на тегло като поддържат стомаха пълен за по-дълго време. 

Въпреки това, те могат да причинят леки, но неблагоприятни ефекти, като нервност или по-сериозни странични ефекти в мозъка и приемането на този вид хапчета не е препоръчително.

Зелен чай

Зеленият чай също е източник на кофеин, но това не е единствената му активна съставка, за която се смята, че помага за загубата на тегло. Чаят, също така, съдържа и катехини, фитохимикали, които могат да ускорят метаболизма.

Натурален зелен чай в прозрачна чаша | LuckyFit

Според проучване от 2012 г., публикувано в The Cochrane Database of Systematic Reviews, въпреки че зеленият чай е източник на хранителни вещества, които ви помагат да изгаряте калории, това не ви помага да свалите много килограми.

Изследователите от това проучване, включващо общо 14 проучвания и 1 562 участници, заключават, че загубата на тегло от приема на зелен чай е толкова малка, че не е клинично значима.

Аминокиселини

Някои заменими и незаменими аминокиселини показват реални резултати в борбата с излишните килограми. Сред тях са метионин, аргинин и глутамин, които често се срещат в аминокиселинните добавки за отслабване и контрол над теглото. 

Те се приемат предимно на празен стомах преди тренировка, като увеличават секрецията на хормона на растежа, спомагат да изграждането на мускулна маса и загубата на мазнини.

Често, аминокиселините са включени във фитнес добавки с протеини за подсилен общ ефект на продукта. За съжаление, едно изследване на Университета в Сидни показва, че прекомерният прием на аминокиселини в предварително миксирани протеинови добавки може да причини повече вреди, отколкото ползи за здравето.

Екстракт от зърна на зелено кафе

Екстрактът от зърната на зелено кафе са източник на кофеин и съдържа големи количества хлорогенна киселина. Тази киселина помага да се предотврати натрупването на мазнини, според Office of Dietary Supplements.

Въпреки че изглежда, че екстрактът от зърната на зелено кафе е обещаващ за отслабване, има много малко проучвания за неговата ефикасност. За да се оцени по-добре как екстрактът от зърната на зелено кафе може да помогне за отслабване, са необходими допълнителни клинични проучвания.

Бял боб на зърна

Белият боб на зърна е бобово растение от Централна и Южна Америка, което предотвратява разграждането и усвояването на въглехидрати и потиска апетита. В хапчетата за отслабване, бобовите растения се представят като phaseolus vulgaris. 

Когато ги приемат като част от диета с намалено съдържание на калории, участниците в малко проучване, публикувано през 2014 г. в Obesity, свалят 3 килограма за период от 12 седмици в сравнение с 1 килограм в контролната група.

Отслабване с хапчета - вредно или здравословно?

Въпреки това, според проучване от 2011 г., публикувано в British Journal of Nutrition, голяма част от изследванията върху белия боб на зърна и влиянието му върху загубата на тегло са недостатъчни и се препоръчват по-големи и по-строги проучвания, за да се разбере колко ефективен е той.

Фет бърнъри

Термогенните фет бърнъри са хранителни добавки със съставки, които ускоряват метаболизма, стимулират изгарянето на мазнините и потискат апетита. Тези съставки могат да включват кофеин, синефрин, форсколин или салицин, придобити по изкуствен или естествен начин. 

Почти всички фет бърнъри стимулират централната нервна система, като стимулират отделянето на допамин, адреналин и други невротрансмитери. От една страна, това води до прилив на енергия, повишена издръжливост и по-добри резултати от тренировките. От друга, обаче, може да ескалира в крайно неприятни състояния като ускорено сърцебиене, тревожност, влошено качество на съня и дори агресия. 

Макар да имат своята роля в борбата с килограмите, фет бърнърите трябва да се подбират внимателно, да се дозират правилно и да се използват само от възрастни без хронични заболявания на тялото или психиката. 

Л-Карнитин

Л-карнитинът е естествена аминокиселинна структура, която тялото по принцип произвежда самостоятелно. Ролята му се изразява в разграждане на мастните киселини за енергия, като по този начин клетките на тялото се хранят правилно и работят ефективно. По силата на тази логика, Л-карнитинът попада в гореописаната група на фет бърнърите.

Отслабване с хапчета - вредно или здравословно?

Изненадващо или не, Националните институти по здравеопазване твърдят, че здравите хора не се нуждаят от допълнителен L-карнитин под формата на добавки. 

И докато практиката наистина показва по-ефективни тренировки и минимално ускорение в загубата на килограми след прием на добавка с Л-карнитин, то странични ефекти също не липсват. Те могат да включват стомашни болки, гадене и повръщане, диария и неприятна телесна миризма. 

CLA – Конюгирана линолова киселина

Свързаната (конюгирана) линолова киселина, (CLA) е направена от линолова киселина и се среща естествено в животински храни като мляко и говеждо месо. Учените смятат, че CLA спомага за намаляване на теглото чрез унищожаване на мастни клетки.

Според проучване от 2012 г., публикувано в Nutrition, добавките с CLA спомагат за ускоряване на загубата на тегло при хора с висок процент на затлъстяване.

Изследователите обаче отбелязват, че въпреки че участниците в изследването са отслабнали, не са изгубили съществен процент килограми, което предполага, че CLA не е магическа пръчка за значителна загуба на килограми. 

Според изследователите, CLA може да увеличи нивото на триглицеридите и лошия холестерол в организма, като същевременно понижава добрия холестерол. Ако се притеснявате за нивата на холестерола си, избягвайте тази опция за отслабване.

Pyruvate (Пируват)

Пируватът е химично вещество, синтезирано от нашето тяло по време на производството на глюкоза. Пируватът се среща в някои хапчета за отслабване, обикновено под формата на калциев пируват.

Пируватът може да ускори потенциала ни за изгаряне на мазнини и метаболизма ни, което теоретично би ни помогнало да отслабнем. Докато пируватът спомага за насърчаването на минимална загуба на тегло, текущите проучвания са все още недостатъчни, според проучване направено през 2014 г. от Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 

И както при много от съставките, открити в хапчетата за отслабване, и при пирувата са необходими повече изследвания за по-нататъшната оценка на ефекта му върху загубата на тегло.

Хром

Хромът е основен минерал, който помага да се контролират нивата на кръвната ни захар и спомага за активния ни начин на живот, като помага на клетките ни да имат достъп до глюкоза, бърз и лесен източник на енергия. Той може да ни помогне да увеличим чистата си телесна маса и да изгорим повече калории.

Според проучване от 2013 г., публикувано в Obesity Review, в което са разгледани резултатите от 11 предварителни проучвания, добавките с хром водят до загуба на тегло. Въпреки това, подобно на други хапчета за отслабване, хромът не води до значителна загуба на тегло, изглежда, че в най-добрия случай, добавките с хром дават скромни резултати.

Странични ефекти на добавките и хапчетата за отслабване

Ако искате да отслабнете по естествен начин е по-добре да го постигнете чрез храната, която консумирате. 

Все още има малко изследвания за реалната ефективност на добавките за отслабване и макар някои от тях да  подпомагат процеса на натрупване на повече мускули и загуба на мазнини, правилното хранене и тренировките  могат да постигнат същия ефект, но без нежеланите и все още неясни странични ефекти. 

Така че, вместо да взимате добавки за отслабване, обърнете внимание на храненето си.

Отслабване с хапчета - вредно или здравословно?

Защо хапчетата за отслабване могат да бъдат опасни?

Много добавки за отслабване са безвредни, а някои дори могат да бъдат ефективни за създаване на чувство на ситост, изгаряне на мазнини или ускоряване на метаболизма. 

Но някои от популярните съставки в хапчетата за отслабване са забранени от FDA, поради следните странични ефекти:

 • Повишен сърдечен ритъм
 • Високо кръвно налягане
 • Възбуда
 • Диария
 • Безсъние
 • Бъбречни проблеми
 • Проблеми с черния дроб
 • Ректално кървене

За хората, които имат силно желание да стопят излишните килограми, хранителните добавки за отслабване им се струват като магическо решение. Производителите на тези продукти правят екстравагантни обещания за свойствата на своите хапчета, но повечето от тези твърдения не са подкрепени от клинични изследвания.

Всъщност, хапчетата, които обещават, че могат да ви помогнат да стопите килограмите или да изгорите излишните мазнини, могат да крият скрити опасности за вашето здраве. Въпреки рисковете от приемането на хранителни добавки за отслабване, търсенето на тези продукти продължава да нараства, особено сред хората с хранителни разстройства. 

Именно хората с отклонения в храненето почти винаги посягат към хапчета за отслабване, билкови добавки или лекарства, отпускани с или без рецепта.

Отслабване с хапчета - вредно или здравословно?

Нашият съвет – Освен ако не се налага приема хапчета за отслабване по медицински причини и то задължително под лекарско наблюдение,  то хапчетата за отслабване могат сериозно да навредят на вашето здраве!

Ако имате желание да отслабнете и се чувствате изгубени и демотивирани от поредната неуспешна диета, не посягайте към “вълшебните хапчета” със съмнителен ефект, а се доверете на специалистите. 

Ние от Лъки Фит Банско вече години наред изграждаме успешни и доказани във времето и от многобройните ни удовлетворени клиенти, ефективни програми за трайна загуба на тегло, само с подобряване на хранителните ви навици и повишаване на двигателната ви активност.

За разлика от хапчетата за отслабване, нашите програми не само са ефективни, но и ще подобрят здравето ви, визията ви, самочувствието ви и качеството ви на живот като цяло. Не се колебайте, а се свържете с нас и променете живота си сега!

article-end-image

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar