Плодовете и здравословното отслабване

Единствено здравословното отслабване е полезно за организма и не крие рискове за общото състояние на човек. Гладуването и изключването на основни видове храни от ежедневния ни хранителен режим се отричат от все повече диетолози. 

Специалистите са на мнение, че само с подходящо природосъобразно меню и достатъчна физическа активност можем качествено да се преборим с излишните килограми

В човешкия организъм протичат сложни процеси и те трябва да се прецизират според индивидуалните особености. Така желаната корекция и загуба на тегло трябва да следва поредица от стъпки и да е в реалистични норми, съпоставими към собствените ни пропорции.

Доказан факт е, че загубата на килограми изисква да сме в режим на калориен дефицит. Това означава да се приемат по-малко калории, отколкото се изразходват ежедневно. По този начин тялото ни ще  започне да се разделя с излишните мазнини. 

Допълнително е необходимо да се стимулира метаболизмът, да се подобри обмяната на веществата и да се дава нужната енергия на мускулите.

Всичко това може да се постигне с балансирано хранене, а плодовете са едни от най-подходящите за целта храни. Те съдържат множество полезни вещества, витамини и минерали, които играят важна роля за изгарянето на мазнините, правилното усвояване на храната и  детоксикацията.

Плодовете и здравословното отслабване

Как плодовете помагат при отслабване

Ползите от плодовете за човешкото здраве са известни отдавна. Безспорно това е една от най-благоприятните храни за нашия организъм. Знае се обаче също така, че в плодовете има много захари. В състава им влизат фруктоза, глюкоза, захарози и други съставки. 

Изследванията в последните години показват, че плодовата захар не е несъвместима с процеса на отслабване. Даже за много плодове се счита, че предпазват от затлъстяване, сърдечни заболявания, вирусни инфекции и други. 

Специалистите твърдят, че плодовете могат да помогнат в процеса на отслабване, когато са с ниско съдържание на калории, имат високо съдържание на фибри и успешно задоволяват глада.

Хранителен състав на плодовете

Плодовете и зеленчуците, въпреки че характеристиките им са сходни, принадлежат към две различни групи и е важно да се знае, че те не са взаимозаменяеми. Като цяло плодовете осигуряват повече калории от зеленчуците, защото съдържат повече захар. 

Те могат да бъдат разделени на месести или пресни, като круши и ябълки, сушени или мазни, като орехи и маслини и брашнести, като кестени. 

Основните хранителни вещества в плодовете са витамини и минерали, следвани от значително количество вода и въглехидрати. Някои видове сушени плодове се състоят от голяма част от мазнини и имат високо съдържание на фибри, захари, въглехидрати, протеини, минерали, желязо, калций, фосфор и витамини Е, А и В2.

Пресните плодове могат да се разделят на три групи според съдържанието на прости въглехидрати и съответно калориите, доставяни на тялото:

 • Плодове с ниско съдържание на захар: круша, портокал, грейпфрут, кайсия, слива, праскова, пъпеш, диня и ягоди;
 • Плодове със средна захарност: ябълка, киви, череша, мандарина, ананас;
 • Плодове с високо съдържание на захар: банан, смокиня, райска ябълка, грозде, клементин.

По- сладките плодове са с висок гликемичен индекс и могат да представляват проблем за хората, които страдат от диабет.

По-долу ще разгледаме най-важните витамини и минерали в плодовете, без които човешкият организъм не би функционирал безпроблемно.

Витамин В12

Това е витамин от група В, които помагат на черния дроб да се справи с натрупаните токсини, от чиято работа се предопределя как ще бъдат преработени мазнините и те ще се преобразуват в необходима енергия.

Витамин С

Основната му задача е да се бори с вирусите и да укрепва имунитета ни. Нови изследвания доказват, че витамин С засилва метаболизма, тонизира и дава сила. Недостигът или липсата му в тялото предизвикват умора и имунен срив в човешкия организъм, който по-лесно се предава на атаките на инфекциите.

Витамин D

Ползите от този витамин се преоткриват постоянно от учените. Той се определя от медиците като един от най-съществените за човешкото развитие и здраве, защото чрез него се усвоява необходимият за организма калций. Също така той способства за укрепване на костите, поради което се прибавя към храната на новородените.

Известно е, че слънцето е естественият източник на безценния витамин D, но когато слънцегреенето не достига, имунната система на човек отслабва и е необходимо витаминът да се да се приема на таблетки или капки.

Желязо

Желязото е минералът, който помага кислородът да достигне до всички клетки, тъкани и мускули. Ако започнете да се чувствате уморени, отпаднали и  емоционално нестабилни, това трябва да е сериозен сигнал за вас, че нивата на желязото в организма ви рязко са се понижили. Липсата на желязо може да причини и по-сериозни вреди за организма като развитие на анемия, депресивни състояния и пр. 

Магнезий

Магнезият е важен елемент за повече от 100 жизнени процеса. Именно на този минерал се дължи енергията, необходима за опорно-двигателните функции и мускулите. Благодарение на магнезия се поддържат коректните нива на захарта и кръвното налягане  в човешкото тяло.

Калций

Калцият е минерал, който отговаря за обмяната на веществата в човешкия организъм, благодарение на който той успява да се пребори с т.н. лош холестерол. Млякото и млечните продукти са основен източник на калция. Включвайте ги по-често в менюто си и така ще си набавите нужното количество калции в организма.

Основният източник на полезните витамини и минерали са пресните плодове. Неслучайно ги наричаме дарове на природата, защото ни снабдяват по най-естествения и природосъобразен начин с това, от което тялото ни има нужда, без да прибягва до допълнителен прием на лекарства. 

Нещо повече – хапването на плодове за отслабване е един от най-лесните начини да се сбогувате с излишните килограми по здравословен и природосъобразен начин.

Плодовете и здравословното отслабване

Хранителна стойност на различните плодове

Най-ниско съдържание на калории се отбелязва при черешите: 27 kcal / грама. 

Ето и хранителната стойност на някои от масово консумираните плодове, измерена в брой kcal на 100 грама:

 • Черна боровинка  – 43 kcal
 • Цариградско грозде – 41 kcal
 • Ананас – 54 kcal
 • Кайсии – 47 kcal
 • Банани – 95 kcal
 • Касис – 33 kcal
 • Лимони -36 kcal
 • Манго – 67 kcal
 • Малини – 29 kcal
 • Смокини – 49 kcal
 • Портокали -44 kcal
 • Нар – 52 kcal
 • Грозде – 69 kcal
 • Вишни – 47 kcal

Плодовете и здравословното отслабване

Позволени и забранени плодове за отслабване

Когато говорим за отслабване и включване на плодовете като помощник в този процес, трябва все пак да направим уточнението, че има позволени и забранени плодове

Причината е, че някои от тях съдържат много повече калории от други. При сваляне на килограми е добре да се консумират тези плодове, които ще помогнат на тялото да премине в режим на ускорен метаболизъм и правилна обмяна на веществата

Едни от сочените за най-полезни плодове, когато искаме да стопим мазнините, са грейпфрут, горски плодове, портокал, ягоди, кайсиите, ябълки и череши.

Благодарение на тях организмът се насища с витамини, фибри и микроелементи, които подобряват храносмилането, забързват метаболизма, помагат за топенето на мазнини и увеличават имунитета.  

В списъка на нискокалоричните плодове попадат още лимоните, ананаса, дюлите, смокините, нар, киви, пъпеши, диня, праскови и други. 

Това не означава, че останалите плодове не може да се консумират. Това е възможно, но в по-ограничени количества.

Позволени и забранени съчетания от плодове при отслабване

Плодовете и здравословното отслабване са взаимосвързани, за да са гарантирани успехите относно промяната на нашата фигура

Плодовете обаче не бива да бъдат единствената храна по време на диета, ако искаме да постигнем трайно сваляне на килограмите. Диетолозите препоръчват плодов режим за не повече от няколко дни. 

Когато целим да намалим обиколка без да допуснем йо-йо ефект, трябва да се стремим към балансирано хранене, в което присъстват всички основни хранителни групи. Това означава да си наложим природосъобразен начин на живот, което ще позволи на тялото ни да функционира правилно и да не се допуска трайно затлъстяване. 

Ролята на плодовете за отслабване на тялото се доказва и от редица диети, които дават по-добри резултати по отношение на правилното разпределение на мазнините в организма. Тези изводи показват, че има пряка връзка между отслабването и нивата на съдържащите се витамини и минерали в организма, които си набавяме основно от свежите плодове и зеленчуци. 

Тайната е в ускоряване на метаболизма и подобряване като цяло на обмяната на веществата, което се установява при консумацията на плодове и зеленчуци от градината. 

Обяснението е, че при ниските нива на определени витамини и минерали много често хората изпитват глад и са склонни да приемат повече въглехидрати, мазнини и захари, допринасящи за натрупване на излишни килограми. Докато плодовете помагат за разграждане на мазнините и за активизиране на определени ензими, които имат отношение към неправилното усвояване на приетата храна.

Друга особеност на някои плодове с по-ниско съдържание на калории е тяхната способност да за регулиране на кръвната захар. Ако човек има проблеми с кръвната захар, той има и трудно овладяем апетит към храната. От това трупа килограми, а с тях идват и болестите, умората и депресията. 

Категоричен е изводът за връзката между стройната фигура и недостатъчният прием на пресни плодове. Затлъстяването е бичът на съвременното общество, което все повече става подвластно на нездравословната храна и застоялия начин на живот. 

Как да се справите с излишните килограми

Ако ви е трудно сами да се справите с килограмите, винаги може да преминете към здравословен режим в специализирана клиника за отслабване

Предимството е, че там ще сте под лекарско наблюдение. Специалисти по хранене ще направят индивидуален режим според индивидуалните ви особености, а и ще усвоите основните правила за безпроблемна корекция на теглото. 

Друго голямо предимство е, че терапиите после успешно могат да бъдат продължени в домашни условия. А и задно с други хора със сходни проблеми по-лесно се постигат желаните резултати, показва практиката на специализираните клиники. Една от най-реномираните такива клиники у нас е Лъки Фит в Банско.

Програмата на ЛъкиФит е подходяща за всеки, който желае не само да промени тялото си, но и да се тонизира. Тя помага дори при стрес, както и за привикване към здравословен начин на живот

Клиниката ЛъкиФит разполага с отлична база и предлага повече от перфектни условия за посетителите. Тя е популярна с отличните резултати и доказани ползи в дългогодишната си практика. Провежданите курсове в клиниката в Банско имат за цел да се намали телесното тегло, да се пречисти организма с детокс терапии. 

Вече повече от 10 години клиниката в Банско прилага успешно своя комбиниран подход. Методите ѝ се радват на огромен успех и множество почитатели. Много от участниците споделят, че благодарение на програмата са преодолее и сериозни здравословни проблеми. 

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar