[:bg][:en]Blood purification[:]

Кръвта е най-важният компонент в нашия организъм. Тя доставя кислород до всички клетки, транспортира хранителните вещества, елиминира отпадъчните материали, контролира телесната температура, лекува рани и инфекции.

Казано по друг начин, цялостното функциониране на организма до много голяма степен зависи от чистотата на кръвта, която циркулира в него. Колкото по-малко токсини има в кръвта, толкова по-силни, здрави и изпълнени с енергия ще сме.

Пречистване на кръвта чрез Аюрведа | LuckyFit

Как се образува кръвта?

Кръвта се състои основно от червени кръвни клетки, бели кръвни клетки (участващи в защитата на имунната система) и плазма. Когато на организма са му необходими нови кръвни клетки, той автоматично ги генерира, като извлича суровините за производството им от елементите, които в момента циркулират в него.

Какво е „лоша кръв”?

За съжаление живеем в свят, в който храната, която консумираме често е нездравословна и небалансирана, прекаляваме с вредните навици, а и околната среда е силно замърсена. Всичко това се отразява на организма, в който се натрупват големи количества токсини, с които не могат да се справят органите, които отговарят за отстраняването им.

Така, без да си даваме сметка, причиняваме вреда на телата си, трупайки токсини в целия организъм, включително и в кръвта.

Балансираното хранене, здравословният начин на живот и пречистването на кръвта са начините да се погрижим този най-важен компонент в нашия организъм да функционира правилно.

Популярни начини за детокс на кръвта

Плазмафереза

Това е терапевтична медицинска процедура, която позволява разделянето на плазмата от клетъчния компонент и отстраняването на съдържащите се в него токсични вещества. Благодарение на устройства, наречени „клетъчни сепаратори” пречистването на големи количества кръв се извършва за кратко време

Процедурата изисква по време на детоксикацията пациентът да бъде свързан с апарата чрез два отделни венозни катетъра, което позволява да осъществи непрекъснат цикъл (от единия катетър се извлича кръвта, пречиства се и се чистата кръв се влива обратно).

Плазмафереза е най-модерният и същевременно най-безопасния метод, който се прилага за пречистване на кръвта.

Според редица авторитетни медицински издания, този начин на детоксикацията на кръвта помага за преодоляване на заболявания като тежки алергии, астма, внезапна глухота, хематологични заболявания, наднормено тегло, нефрологични и неврологични заболявания.

Хемосорбция

Този метод на лечение е насочен към отстраняването от кръвта на различни токсични продукти и регулирането на хемостазата чрез контакт на кръвта със сорбент извън организма. Това е вид процес на сорбция, при който абсорбираното вещество и абсорбентите влизат в химически взаимодействия.

Сорбентите, които най-често се използват при този метод са абсорбиращ въглерод или йонообменни соли, предназначени да изчистят кръвта от определени групи химикали.

Казано с думи прости, при пречистване на кръвта с хемосорбция, от кръвта се отстраняват токсините, след което тя се обогатява с полезни вещества и се връща отново в тялото.

Процедурата е ефективна при ревматоиден артрит, бронхиална астма, тежки инфекциозни заболявания, псориазис, хранителни и лекарствени отравяния и алергии, невродермит, екземи и други.

Лазерно пречистване

Напоследък във все повече клиники се прилага лазерната детоксикация на кръвта, тъй като този метод е напълно безвреден, бърз и безопасен. В резултат от действието на лазерните лъчи, кръвта се насища с кислород и от нея се отстраняват всички натрупани токсини.

Пречистване на кръвта с чесън | LuckyFit

Пречистване на кръвта с природни методи в домашни условия или детокс клиники

Промяна в храненето е първата стъпка при детокс на кръвта в домашни условия. Това означава да се следва диета, която да включва полезни за организма храни като:

Чесън

Чесънът съдържа минерала сяра, който е един от най-ефективните минерали, които помагат на организма да елиминира токсините и стимулира черния дроб да произвежда детоксикиращи ензими. В допълнение, чесънът предпазва червата от паразити и бактерии.

Ябълки

Богати са на витамини, минерали, фибри. Всички тези полезни вещества стимулират работата на жлъчката, черния дроб и бъбреците.

Зелени листни зеленчуци

Богати са на антиоксиданти, които спомагат за цялостното пречистване на организма.

Лимони

Лимоните са в състояние ефективно да помогнат на черния дроб да премахне токсините в организма. Пиенето на една чаша топла вода с няколко капки лимон в нея стимулира отделянето на ензими, които превръщат отпадъците и токсините в разтворими компоненти, които лесно могат да бъдат изхвърлени от тялото чрез урината.

Боровинки

Имат силни противовъзпалителни свойства и са способни да пречистят кръвта от свободните радикали.

Природата ни е предоставила и богат избор от билки, които имат детоксикиращи свойства и могат да бъдат от полза при пречистването на кръвта в домашни условия.

Сред най-ефективните билки са:

Репей

Ефективна билка за детоксикация на кръвта и лимфната система. Растението намалява задръстването и подуването, елиминирайки токсините през кожата и урината. Помага при елиминирането на пикочната киселина. Чаят от репей също така е полезен и при лечение на артрит, ишиас, подагра, обрив, акне, камъни в бъбреците и жлъчката.

Хвощ

Тази билка има пряко действие върху бъбреците, стимулира елиминирането на излишните течности, стимулира клетъчната активност и подобрява метаболизма. Това е една от най-ефективните билки за отслабване и детоксикация на организма.

Алое вера

Алое вера има имуностимулиращо, детоксикиращо, антибактериално, противогъбично и антивирусно действие. Освен това лечебното растение е много полезно за черния дроб и бъбреците.

Невен

Билката е много добро средство за пречистване на кръвта, освен това подпомага черния дроб, стимулира кръвообращението, намалява възпаленията на гърлото, устната кухина, пикочните пътища, облекчава проблемите в бъбреците.

Глухарче

Чаят от глухарче се справя със задържаните течности, елиминира вредните отпадъци, които са се натрупали в организма преди да са преминали в кръвта.

Коприва

Изключително ефективно растение за пречистване, тъй като детоксикира бързо кръвта при отравяния, елиминирайки токсичните вещества. Копривата е и страхотен диуретик и е идеално средство за подпомагане работата на черния дроб и бъбреците.

Пречистване на кръвта чрез сауна | LuckyFit

Детоксикацията има по-бърз ефект, ако:

  • веднъж седмично се посещава сауна;

Сауната е полезна, тъй като чрез отделянето на потта се изхвърлят значително количество токсини.

  • веднъж месечно или седмично се гладува лечебно;

Лечебният глад има своите предимства, тъй като ограничаването на храната помага на организма да се освободи от вредните отпадъци натрупани в мастната тъкан. (По време на лечебен глад се допуска консумацията на сурови плодове и зеленчуци или прясно изцедени сокове).

  • консумира се много вода;

Много от токсините са разтворими във вода, затова приема на 1,5 – 2 литра на ден вода е от голяма полза за изхвърлянето на токсините от организма.

  • водни клизми;

Пречистването на червата чрез клизма е един от най-бързите начини да се освободи организма от вредните вещества, натрупани в него.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar