Do we have to be completely healthy, to do detox?

Трябва да сме чисти от токсични вещества, за да сме напълно здрави? Детоксикацията е тема от огромно значение за нас.

Какво точно представлява детоксът?

 

Просто казано, това е процес, при който човек прави промени в начина си на живот, за да изчисти тялото си от токсини. Тези промени обикновено включват въздържане от определени вредни вещества и оптимизиране на телесните процеси. Някои промени са временни, като спазване на изчистваща диета, други са постоянни.

 

Какво представляват токсините?

Токсините са вещества, които са отровни по същество и влияят отрицателно на здравето ни. Това са химически елементи, петролни изделия, изкуствени хранителни добавки и химически съставки в:

 • газираните напитки
 • питейната вода
 • перилни и почистващи препарати
 • козметика
 • медикаменти
 • повечето пластмаси
 • пестициди
 • хербициди и много други

Ние сме в постоянен контакт с вредни организми и замърсители. Те са в нашата вода, в храната ни и във въздуха, който дишаме и е много е трудно да се откъснем от тях. Източникът на много здравословни проблеми са токсините, които се натрупват в нашите тела през годините, включително наркотици и алкохол.

детокс

Ако сте решили, че е време да спрете употребата на наркотици и/или алкохол, добре е да го обсъдите с вашия лекар. Трябва да сте откровени относно видовете субстанции, които сте вземали, количеството им и в продължение на колко време. Същото важи и за алкохола.

Ако сте употребявали наркотични или медикаментозни вещества (без значение дали са били легални или нелегални) в зависимост от вида им може да се наложи, или не, да преминете през медицински детокс. Някои наркотични вещества са водоразтворими и не изискват детокс, но други като хероин, морфин, оксиконтин, както и бензодиазепини предизвикват неприятни симптоми на въздържанието, които може да се по-тежки и да се наложи медицинска намеса. Същото важи и за алкохола. Някои от потребителите му развиват тежки симптоми при спирането му, докато други не.

Детоксът от алкохол и наркотици е процес на премахване на токсичните вещества, натрупани във вашата система. Вашият лекуващ лекар ще ви посъветва за това, какво да вземате, за да сте сигурни, че симптомите ви, при спирането на токсичните субстанции, са регулирани до техните безопасни нива, докато излезете напълно от тяхната зависимост. Детоксът ще премахне всички токсини от тялото ви, за да може да започнете нов, по-пълноценен живот.

Иначе, като цяло, няма практически начини как да се предпазите от всички токсини в околната ни среда. За щастие има начини за противодействие на някои от разпространените токсични вещества и замърсители.

Естествените процеси на детоксикация на тялото ви съществуват, за да се справят с тези, които не можем да избегнем. Можете да помогнете на тялото си да извърши успешно тези процеси с помощта на редовно пречистване, но първо трябва да разберем естествената способност на тялото за самопречистване.

 

Тялото и детоксикацията

Човешкото тяло има естествена способност да се детоксикира. Всъщност тялото има няколко системи за отстраняване на отпадъци. Екскреторната система играе най-голяма роля в детоксикацията. Най-очевидната работа на тази система е дефекация и уриниране. Основните органи, които съставят отделителната система, са:

 • кожата
 • черният дроб
 • белите дробове
 • дебелото черво
 • бъбреците

Може да се изненадате, когато научите, че кожата ви е част от отделителната ви система, но е истина, че кожата ви помага за елиминирането им чрез потните жлези. Целта на потта е да регулира телесната температура, която е част от многофункционална система. Когато потта преминава през потните ви жлези, тя поема токсини със себе си.

детокс

Ролите на другите органи са също толкова важни. Работата на черния ви дроб е да филтрира и отделя отпадъци, хормони, лекарствени вещества и други чужди елементи. Белите дробове помагат за отстраняването на въглеродния диоксид (отпадъчните газове в резултат на дишането).

Дебелото черво има няколко важни задачи. То абсорбира вода и хранителни вещества от храната. То също така превръща отпадъците в изпражнения, за да бъдат изхвърлени от тялото чрез дефекация. Бъбреците филтрират кръвта и помагат за извеждането на отпадъците от тялото чрез уриниране.

Цялото тяло разчита на тази система, за да живее един здравословен живот. То се детоксикира непрекъснато, денонощно, 24/7. Дори мозъкът ви изхвърля токсини, докато спите. Важно е да се грижите за тези органи и да им позволявате да си вършат работата.

Шест начина за детоксикиране на тялото ви

1. Подберете подходящите храни

Едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си, за да подпомогнете процеса на детоксикация, е да облекчите натоварването му от нови токсини. По възможност избирайте био зеленчуци и плодове пред бързата закуска и други преработени храни. ГМО продуктите и замърсените с пестициди храни добавят вредни токсини към вашата диета всеки път, когато ги консумирате. Затова, избягвайте ги като чумата.

детокс

2. Движение и медитация

Движението и медитацията помагат за поддържане на здраво тяло. От друга страна движението помага да се потите, а изпотяването спомага за отделянето на токсини през порите на кожата ви. Научни изследвания са открили следи от арсен, кадмий, олово и живак в потта.

Медитацията помага да изчистите ума си и да намалите стреса в ежедневието си. Стресът може да бъде толкова токсичен за вашето здраве, колкото самите токсични вещества. Уморен и стресиран ум може да доведе до неправилно функциониране на тялото ви.

3. Диета

Детоксикацията на тялото се отнася не само до това, какво да избягвате, но и какво да консумирате. Следването на здравословна диета може да направи чудеса. Има много храни, които помагат за детоксикацията на тялото ви, като: чесън, лимон, броколи, сурови зеленчуци, кълнове от манго и др.

Има много диети, но препоръчително е да се консумират биоразнообразни храни или да се гладува от 6 до 8 часа на ден за една седмица, но има и други възможности, ако тези не са за вас. Може също да опитате сурова алкална диета. Това е временно пречистване с консумацията на сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена и кълнове.

Този вид хранене е чудесен начин за пречистване на дебелото черво и черния дроб. Диетата със сокове е много полезна и се състои от консумацията на прясно приготвен плодов и зеленчуков сок – за предпочитане био.

детокс

4. Пречиствайте въздуха, който дишате

Дишане на чист въздух е друг начин за намаляване на влизащите токсини в тялото ви. Въпреки че не може да контролирате околната среда, можете да контролирате въздуха в дома ви. Димът, изпаренията, пърхотът на домашните любимци, плесен и микроорганизми могат да направят въздуха в дома ви по-токсичен от този навън.

Висококачествено устройство за пречистване на въздуха е най-добрият начин да поддържате въздуха свеж и без токсини. Ако не може да си го позволите, вместо него вземете няколко домашни растения, които са естествени освежители и обогатители на въздуха в дома ви. Те помагат за филтрирането на въздуха и премахването на токсините.

5. Пречистете тялото си с вода

Водата е може би най-ценното средство за детоксикация на тялото ви. Най-основните функции на тялото изискват вода. Вашето тяло се нуждае от вода, за да произвежда слюнка. Вода е нужна при изпотяване, за да се отстраняват токсичните отпадъци.

Когато се казва да пиете вода, се има предвид вода, а не кафе, спортни или безалкохолни напитки. Ако сте от онези хора, на които вкусът на вода е скучен, добавете лимон или краставица към нея.

детокс

6. Пълен детокс на тялото

Пълният детокс на тялото е нужен, важен и дълъг процес, който може да продължи от няколко месеца до няколко години. Той се фокусира върху пречистване на всички органи участващи в освобождаването на тялото от токсини, което ще започне процеса на лекуване на болести, за които вече знаете, и други, за който нямате диагноза.

Детокс програмата обикновено има за задача да премахне вредните организми, химикали и токсични вещества, тежки метали не само от дебелото черво, черния дроб и бъбреците, но и от тъканите и останалите органи на тялото ви.

Пълният детокс на тялото е дълъг и отдаден процес, но е особено полезен за оздравяване и удължаване на живота ни, давайки една нова перспектива и разбиране на естеството на съществуването ни. С оздравяване на тялото си ние помагаме за израстването на душата ни.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar