The success of the diet is in the preparation

В днешния ни натоварен ден, поддържането на здравословна диета може да се окаже предизвикателно, но приготвянето на ястия предварително е един от начините да се справим с това предизвикателство. Така държим под контрол приема на храна – без стрес и по удобен за постигането на целите ни начин.

По-долу разказваме повече за предварителното подготвяне на храната като начин на контрол върху дневния порцион и поддържане на разнообразна, здравословна диета.

Ползи от приготвянето на храна предварително

Приготвянето на храната няколко дни преди консумация ви позволява да ядете любимите си ястия в момент, когато ги пожелаете, без да превишавате определените размери на порциите си. 

Наличието на селекция от добре балансирани ястия ще ви помогне да регулирате това, което ядете, и ще ви даде възможност да бъдете в крак с личните си диетични нужди и здравословни цели.

Успехът на диетата е в подготовката

Ако ползите за здравето сами по себе си не ви убеждават, помислете за финансовите преимущества. 

Приготвянето на храна у дома няколко дни преди ядене ще ви помогне да спестите пари, тъй като предотвратява яденето навън по барове и ресторанти, за които добре се знае, че чистотата не е една от силните им страни, още по-малко ще намерите там пресни и висококачествени продукти. 

Затова, приготвянето у дома на всичко, което ядете, ви дава пълен контрол над съставките, които слагате в чинията си и от оттам в тялото си.

В обобщен вид – с правилно планиране ще предотвратите извършването на ненужни покупки, ще спестите пари и ще намалите приемането на хранителни отпадъци като част от начина на живот.

Но все пак, ето и по-задълбочен анализ на ползите от предварителното приготвяне на ястие у дома.

Спестявате време

Да, подготовката може да ви отнеме два-три часа, за да свършите с всичко, но просто помислете за часовете, които ще спестите през седмицата!

Ако отделяте 10 минути всеки ден за приготвяне на храна, като това е най-краткото време, в продължение на 5 дни, ето какво се получава – 5 дни x 3 хранения на ден x 30 минути на хранене = 7,5 часа.

Току-що спестихте 5,5 часа и много по-малко чинии за миене след всяко хранене!

Спестявате пари

На много хора им изглежда, че приготвянето на храна е скъпо, но реалността показва, че е много по-евтино! Когато дадете около 75 лв наведнъж за едно пазаруване, ще ви изглежда много, но ако го разделите на ястия, ще видите, че това не е така. Едно готвене струва между 2 и 5 лв!

Успехът на диетата е в подготовката

Изпитвате по-малко стрес

Повечето хора смятат, че приготвянето на храна предварително е стресиращо. Но колко по-стресиращо е да бързате всяка сутрин, обед и вечер, опитвайки се да си направите здравословно ястие набързо, или да си купите (нездравословна) храна в последната минута?

Ако се въоръжите с план за подготовка на храна за по-дълго време, ще премахнете целия стрес от почивните и работните ви дни! Какво се случва, когато нивата на стрес спаднат? 

Нивата на кортизол също спадат, а вие губите телесни мазнини! Това е вълшебен номер за отслабване, без дори да сте стъпили във фитнес зала или да сте правили нещо особено!

Добавяте разнообразие

Разнообразието е ключ към добър живот! Когато не планирате, ще ядете едни и същи скучни ястия отново и отново, за дълго време. Ако започнете да практикувате предварителна подготовка на храната, ще добието разчупено творческо мислене и няма да ви се налага да ядете същите скучни ястия всеки ден!

Имате пълен контрол върху порциите

Споменахме това накратко по-горе, но контролът на порциите е ключов, ако целите да се разделите с излишни килограми, като също така ще забележите общо подобряване на здравето ви, дори ако е от това, че ще може да ядете веднага, когато огладнеете! 

Контролът върху количеството храна във всяка заготовка на храна ще ви помогне да се доближите до фитнес целта си! Всички ние понякога имаме такива!

Успехът на диетата е в подготовката

Поддържате балансирано енергийно ниво

Зареждането на тялото ви с баланс, добит от полезни протеини, зеленчуци, плодове и здравословни мазнини, ще поддържа нивата на енергията ви балансирана, а ума ви – съсредоточен! 

Идеята е да не си давате възможност да достигнете до нещо лесно и бързо за хранене, като бързи закуски и чипс, които са пълни с нездравословни съставки и прекалено много нездравословни мазнини. 

С предварителната подготовка на храна вие със сигурност ще получите всички нужни хранителни елементи, бавно усвояващи се въглехидрати и всички микроелементи, които са жизненоважни за поддържане на кръвната ви захар (и енергия) добре балансирани през целия ден!

Стратегии за успешно приготвяне на храна предварително

Приготвянето на ястия у дома изисква добро планиране! Най-напред обмислите бюджета си, храните, които искате да консумирате и най-вече личните си здравословни цели. Съберете рецепти, които включват съставки от всяка група храни, за да осигурите балансирано хранене по време на диета за отслабване и в ежедневието.

А ето и някои съвети, които може да изпробвате още днес.

Направете си списък за пазаруване

Пазаруването на храна може да бъде голяма загуба на време, но със списък в ръката ще можете организирано да преминете през всички кътове на магазина, без да ви се налага да посещавате едно място два пъти, защото сте забравили да вземете нещо от там.

Успехът на диетата е в подготовката

Изберете подходящите контейнери за съхранение на храна

Контейнерите за съхранение на храна са много важни, защото те могат да предадат нежелан вкус на храната ви. Затова ви препоръчваме някои изпитани варианта. 

Това са:

 • Херметично затварящи се контейнери за продукти, готови за готвене, като например миещи се силиконови торбички и контейнери от неръждаема стомана, за многократна употреба. Те са чудесни за запазване свежестта на продуктите за по-дълго време преди да ги сготвите или консумирате.
 • Контейнери без съдържание на BPA, подходящи за микровълнова фурна, но ако не ползвате микровълнова фурна, ще е още по-добре. Тези контейнери са едновременно удобни, и по-добри за здравето ви. Стъклени съдове или сгъваеми силиконови контейнери са още един добър вариант.
 • Контейнери, безопасни за фризер. Тяхната характеристика е, че ще предотвратят загубата на хранителни вещества.
 • Непропускаеми контейнери. Те са особено подходящи при подготовка за супи и други воднисти храни.

 Правилно приготвяне на храната

За да сте сигурни, че вашата здравословна диета е подсигурена заедно с вашето удобство, можете да следвате някои базови правила за организация на процеса.

Те от своя страна са :

 • Гответе големи порции наведнъж, особено ако това са зърнени храни, тъй като те отнемат много по-дълго време за приготвяне. Така ще си спестите време и енергия.
 • Замразете всяка храна, която преценявате, че няма да можете да изядете в рамките на пет дни.
 • Уверете се, че имате много контейнери за съхраняване на храна с размер на едно основно хранене.

Успехът на диетата е в подготовката

Подбор на съставките

Ето и един полезен списък с храни, които предлагаме да имате под ръка по време на подготовка на ястията:

 • Пресни, сезонни зеленчуци – изберете свежи, сезонни зеленчуци, когато е възможно, защото те са по-вкусни и здравословни.
 • Замразени зеленчуци – нямате време за миене, обелване и нарязване на зеленчуци? Дръжте във фризера си замразени зеленчуци. Те лесно се добавят към всяка храна, като допълнително ви предлагат фибри и хранителни вещества, които много бързо могат да се приготвят.
 • Консерви или сух боб – бобовите растения са пълни с протеини и фибри. Може лесно да използвате боб в топли или студени ястия, придавайки приятен пълен със здравословни ползи вкус. Може, също така, за лесно приготвяне на ястия да използвате консерва от нарязано домати.
 • Яйца – ако имате яйца под ръка, може да си сварите няколко в началото на седмицата и да ги ядете като закуска, в салати, нарязани в супи, заедно с хумус и приготвени по безброй други начини.
 • Съставки за печене – стевия, овесено брашно, овес, бадемово брашно, кокосово брашно, сода за хляб, бакпулвер.
 • Зърна – дръжте киноа, кафяв ориз и/или овес в кухнята си постоянно. Тези зърнени храни са лесни за приготвяне, подходящи за предварително приготвяне и най-доброто от всичко при тях е, че траят доста дълго време.

Успехът на диетата е в подготовката

 • Подправки – подправки и билки непременно ще могат да подобрят вкуса на ястията ви и ще добавят разнообразие към по принцип скучни храни. Няколко добри варианта са чесън на прах, лук на прах, чили на прах, кимион на прах или зърна, черен пипер на прах или зърна и, разбира се, сол.

Правилно размразяване на храната

Много е важно да размразявате приготвените храни по начин, по който те не губят своите хранителни качества. Правилното размразяване гарантира също така запазване на вкусовите качества, текстурата и вида на храната – за да можете да се ѝ се насладите така, сякаш е приготвена преди минути.

За целта се препоръчва температурата да се повишава постепенно. Изкарайте храната от фризера в хладилника за няколко часа или една нощ, а след това завършете процеса във фурната или на котлона, като повишавате градусите постепенно. 

В никакъв случай не размразявайте храната директно на слънце, в топла вода или в тенджера. Преминаването през хладилника е задължително, ако искате да запазите вида и свойствата на ястията. 

След като вече е размразена веднъж, храната не подлежи на повторно замразяване, така че вадете от фризера само порции, които планирате да консумирате в рамките на един или два дни.

Здравословно ли е да си приготвяме храната предварително?

Предварителното приготвяне на ястия е предпочитано от хората, нуждаещи се от специални диети.

Трябва ли приготвяме абсолютно всички ястия предварително?

Не! Не е нужно.

Може само да приготвите храна за обяд, за да не е нужно да купувате обяда си всеки ден. А ако графикът на вашето семейство прави вечерите много натоварени, пригответе я предварително, така че всеки да хапне нещо, дори когато нямате време за готвене.

В крайна сметка, правете това, което ви върши най-добра работа! Може, също така, да подготвите само отделни съставки, вместо цели ястия, за да сте подготвени донякъде.

Успехът на диетата е в подготовката

Приготвянето на храна може да облекчи стреса в живота ви и да ви помогне да сте в крак с целите си за здраве и фитнес. С план за здравословно хранене, вие със сигурност ще се насладите на всяко хранене и ще усъвършенствате кулинарните си умения в процеса!

Но! Има едно голямо „но“ тук. Предварителното приготвяне на храна не бива да се прави за постоянно. 

Независимо, че може да ви спести време, пари и стрес, което е също относително, винаги съществува опасността да се храните за този период със застояли, вече минали термична обработка продукти, които излезли от хладилник или фризер, ще имат нужда от още една термична обработка. 

Да не забравяме, че вкусът на продукти, извадени от хладилник и фризер, винаги има странен “дъх”.

Нищо не може да бие прясно приготвена и консумирана в домашни условия храна. От това по-здравословно няма. Никога не го подценявайте.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar