Site icon LuckyFit

Вървят ли отслабването и детоксът ръка за ръка?

 

Прилики и разлики между програмите за детокс и за отслабване

И програмите за детокс, и курсовете за отслабване се основават на целесъобразно фрагментарно хранене, като са свързани с процеси от храносмилането и обмяната на веществата. И за отслабването, и за пречистването от токсини, хранителните режими могат да се съчетаят с персонален план за физическа активност според телесните и възрастовите особености на участника, и цялостното му здравословно състояние.

При правилно проведена програма за детокс освен ефекта за пречистване на организма, може да се постигне и сваляне на излишни килограми – до над 6 на сто при единичен курс. Отслабването от своя страна води до намаляване на токсините в организма и по-доброто функциониране на органите, оттам – подобряване на цялостното здраве, какъвто е и резултатът от детоксикацията.

Така в много отношения ефектите от детокса и курсовете за отслабване се доближават и допълват, макар че са отделни програми, всяка със свои акценти и специфика на методите. Разбира се, говорим за професионално провежданите програми в специализираните клиники, които чрез методиките си гарантират оптимален ефект и трайност на резултатите. В такъв случай вървят ли отслабването и детоксът ръка за ръка? Да, дори могат да се съчетават, но все пак трябва да се направят някои уточнения за разликите. Преди всичко зависи от поставената цел.

Как протичат детоксикацията и курсовете за отслабване

Детоксикация могат да проведат и хора, които са с нормално тегло и не се нуждаят от сваляне на килограми.

Но особено ако са в големите замърсени градове или промишлени райони, и без да имат ясно изразени заболявания чувстват перманентна умора, страдат от безсъние, тревожност, честа смяна на настроенията, имат лош дъх, въпреки че често си мият зъбите и др., явно се нуждаят от пречистване от токсините.

Хора с наднормено тегло пък могат да акцентират само на програмите за отслабване, или да проведат детокс, или да комбинират елементи от отделните програми, разбира се – под наблюдението и медицинския контрол на специалисти.

Трябва да се посочи също, че хранителните режими в програмите за отслабване сами по себе си се различават от тези при детоксикацията. Отслабването се провежда в клиника, като храненето по време на курсовете за сваляне на килограми – седмично или двуседмично, е сравнително „по-свободно“. Може например да включи рибни ястия, като дневният прием на калории според целите може да достигне до 1100-1400 ккал. Детоксът по-продължителен – 21 дни.

Първата седмица е подготвителна и може да се проведе вкъщи по персонален план, определен от специалистите. Втората седмица е за интензивна детоксикация и тя задължително е в клиника под медицински контрол. Третата седмица е за излизане от детоксикацията – така нареченото захранване и също може да се проведе вкъщи, като се следват дадените от клиниката съвети. Приемът на определени съставки може да продължи и месец след това.

При интензивната детоксикация калорийният прием е силно ограничен /стига се до 600 ккал/, като се преминава на зеленчукови и плодови смутита, зеленчукови бульони, пресни и задушени зеленчуци, елда, кафяв ориз, киноа и др. подобни; категорично отпадат рибата, другите меса, млечните продукти, яйцата и т.н. Бяло месо и риба се допуска само в началото на подготвителната седмица, през която организмът се подготвя постепенно за интензивния детокс с ограничаване на калориите. Захранването отново е по персонален план, като постепенно се включват яйца, риба, бяло месо и други продукти.

Защо не бива сами да провеждаме детокс и да се мъчим да отслабваме

Когато се отговаря положително на въпроса Вървят ли отслабването и детоксът ръка за ръка, трябва да се направи важно уточнение. Има редица болести, както и здравни състояния /след скорошна операция, при бременност, кърмене/, които са противопоказни за провеждането на детокс, отслабване или някаква форма на съчетаването им.

А човек може да има определени заболявания години на ред, без да знае – като например диабет. Затова не бива на своя глава да провеждаме детоксикация и да се мъчим да отслабваме без съветите на специалисти, а да се обръщаме към специализираните клиники.

Там се правят подробни изследвания преди включването на желаещите в съответните програми. За какви болести става дума и как се процедира? И детоксикацията, и отслабването са свързани с храносмилането, преработката на веществата за тяхното усвояване и с отделянето. Обикновено хранителните режими се съпътстват от определен вид физическа активност с подходящи натоварвания, водени от лицензирани инструктори в клиниките.

Тази активност се провежда както в зала / каланетика, аеробика и др./, така и на открито: лечебни гимнастики, движение по различни терени, конна езда и т.н. Професионалните програми включват и източни практики – например специализирани дихателни упражнения, медитация и др.

Режимите на хранене и активност са свързани с различни органи и системи – стомах, черва, черен дроб, жлъчка, бъбреци; мускули, кости, стави; дихателна система, сърдечна, хормонална и др. Всяко увреждане на тези органи и системи може да е противопоказно за провеждане на детоксикация и курс за отслабване. На първо място сред тях са раковите заболявания.

Противопоказни са и цирозата на черния дроб, стомашно-чревни възпаления или язви, остри възпаления на задстомашната жлеза, жлъчно-каменна болест; нарушения при дейността на сърцето и кръвоносните съдове /коронарна болест на сърцето, разширени вени, високо кръвно, прекаран инфаркт и др./; ставни и мускулни заболявания; белодробни болести, епилепсия, прекаран инсулт и др.; хронични заболявания в изострена фаза.

Ако при прегледите специалистите открият дадени болести и състояния, могат да откажат да проведат курса – било заради здравни рискове, било заради несигурност дали ще се получи ефектът, който се цели. В зависимост от степента на заболяването обаче, по лекарска преценка може да назначат облекчени режими и с тях да постигнем целите си.

При всичко до тук, в специализираните клиники освен прекия ефект, се гарантира и трайност на резултатите, защото научастниците в програмите се дава дългослочен план за изграждането на полезни навици в храненето и физическата активност. Докато самостоятелните опити за отслабване например, често „завършват“ с ефекта йо-йо: свалените килограми след време се завръщат и дори се натрупват още.

Полезни навици, които ще ни помогнат

Дали човек ще е с наднормено тегло и натрупани в организма токсини, или не, зависи най-вече от неговите хранителни навици – вредни или полезни. Изследванията показват, че влиянието на околната среда и наследствеността е едва 20 на сто, а над 50% зависи от това какво и как ядем.

Същевременно практиката сочи, че под ръководството на специалисти полезни навици на хранене и двигателна активност могат да се формират за по-малко от месец. Какво трябва да е поведението ни? Според възрастта, условията и начина на живот, нормата за дневния калориен прием при мъжете е между 2000 и 2400 ккал, а при жените – от 1800 до 2400 ккал.

От общия прием протеините трябва да са от 30 до 40 на сто, въглехидратите – до 50%, мазнините – от 20 до 25 на сто. Етикетите на храните съдържат пълна информация за съставките и трябва да се научим да си направим план за калорийния прием и отделните групи вещества. При самото хранене трябва да се откажем да „хапваме на крак“ или да ядем, докато вършим нещо друго. Тогава лесно се получава преяждане.

Храненето трябва да е на спокойствие, извън всякакви други ангажираности, с добро сдъвкване на храната. Храненията трябва да са 4-5, като порциите не са големи, а между закуската и обеда, и обеда и вечерята, има по една междинна закуска с плод. Ако храненията са по-нарядко /например през 5 и повече часа/, организмът забавя метаболизма, минавайки на „икономичен режим“, получават се мастни натрупвания. Трябва да се ядат възможно повече сезонни плодове и зеленчуци до 300 грама дневно.

Важно е да не се лишаваме от протеиновите храни – различни меса, риби, бобови култури, морски дарове, извара, яйца. Те създават усещане за ситост, а са богати на аминокиселини, важни са за обновяването на клетките и мускулната маса. Трябва да се ограничат рафинираните продукти като захарта, бялото пшенично брашно, белият ориз. Бялата захар например може да се замени с кафява или с мед, да се консумира кафяв ориз, да се ползва пълнозърнест хляб и т.н.

Трябва също така да се пие често и на малки глътки вода – тялото трябва да получава дневно до 35 ml течност на килограм тегло. Кафето, соковете, чайовете и газираните напитки не заместват водата, а при това газираните напитки съдържат много захар.

Препоръчително е пърженото да се избягва, храната да се вари, печене или приготвя на скара, като по възможност се избягват дългите и силни топлинни обработки. При готвенето да се използват пресни продукти, полуготовите или консервираните са обработени за трайност с консерванти, имат оцветители, овкусители, което  затруднява отстраняването на токсините, а като цяло метаболизмът се забавя.

Важно е също вечерята да е ранна – около 18-19 часа, като се консумират лесни за смилане храни: нетлъста риба, бяло месо от пиле, извара, зеленчуци, плодове.

Exit mobile version