Отслабване с ябълков оцет

Лековитите качества на оцета от ябълки са познати на човечеството още от времето на Клеопатра, когато този оцет се е използвал като лечебен тоник и като средство за разкрасяване.

Дали обаче може да се отслабне с ябълков оцет? Този въпрос вълнува голям процент от дамите (и господата), които държат да изглеждат перфектно във всяка възраст.

За да откриете отговора за себе си, ще се опитаме да повдигнем завесата към отслабването с ябълков оцет.

Диета за отслабване с ябълков оцет

Какво представлява този оцет и как се произвежда?

Както е видно по наименованието, този вид оцет се произвежда основно от ябълки. За да се превърнат плодовете в оцет, то те трябва да преминат през двустепенен процес на ферментация, който включва нарязване или смилане на ябълките и комбинирането им с дрожди, които да превърнат захарта, която се съдържа в тях в алкохол, след което се добавят бактерии, които да ферментират алкохола и да го превърнат в оцетна киселина.

Традиционно, производството на ябълков оцет отнема около месец, но има производители, които ускоряват процеса и съкращават времето на производство до няколко дни.

Какво съдържа ябълковият оцет?

Около 5 – 6% от оцета от ябълки е оцетна (етанова) киселина. Освен тази киселина, в него се съдържат още вода, ябълчена киселина, ензими, минерали, витамини А и В, цинк, желязо, калий, силиций, есенциални мастни киселини, сяра, калций.

Ябълковият оцет има мощни антибактериални и антиоксидантни свойства, които носят големи ползи за здравето. Освен това има невероятни пречистващи свойства, които детоксикират организма, премахвайки натрупаните вредни вещества от организма.

И на последно, но не и по значение място той е нискокалоричен продукт (в една супена лъжица ябълковият оцет има само 3 калории и почти никакви въглехидрати).

Защо толкова много хора избират да пробват отслабване с ябълков оцет?

Полезните свойства на ябълковия оцет не се ограничават само до намаляване на теглото, но тъй като през последните години употребата на този оцет се свързва основно с отслабването, ще започнем първо оттам.

Отслабване с ябълков оцет – ползи и вреди

Ниска калоричност

Тъй като в около 100 грама се съдържат само 22 калории, това прави ябълковият оцет напитка с много ниска калоричност. Това означава, че ако всяка сутрин, веднага след събуждане пиете по една чаша вода, в която сте прибавили супена лъжица оцет, това може да ви помогне да изгорите мазнините в областта на корема.

Потиска натрупването на мазнини

Според проучване, публикуването в списание за биохимия, оцетната киселина, която е основната съставка на ябълковия оцет има свойството да потиска натрупването на мазнини.

Дава усещане за ситост

Проучване, публикувано в Journal of Clinical Nutrition е установило, че оцетната киселина в оцета създава усещане за ситост за по-дълго време и така да намалява значително апетита и склонността към преяждане.

Управлява и нормализира кръвната захар

Отново ще се позовем на проучване, което показва, че ябълковият оцет помага да се стабилизират нивата на кръвна захар, особено след хранене с въглехидратни храни. Стабилните нива на захар са важни за здравословната и ефективна загуба на тегло.

Отличен детоксикатор

Тъй като в него се съдържа и сяра, неговата употреба помага за пречистването на черния дроб и нормализирането на неговите функции. Освен това той е и много ефективен диуретик и помага на организма да се отърве от натрупаните излишни течности в организма, които причиняват подуване, дискомфорт и… целулит.

Дали е възможно отслабване с ябълков оцет? Една доста голяма част от специалистите са на мнение, че ако бъде използван внимателно и след консултация със специалист, то ябълковият оцет може да ви помогне да намалите теглото си с няколко килограма.

Отслабване с ябълков оцет

Експертите обаче предупреждават, че в този натурален продукт основната съставка е оцетна киселина и при прекомерна употреба на оцет могат да се проявят някой странични ефекти като нарушаване на зъбния емайл, намаляване на калия в кръвта, появата на стомашни киселини, стомашни разстройства и други.

Как да включите ябълковия оцет в диетата си?

Важно е да запомните, че винаги, абсолютно винаги ябълковия оцет се разрежда с вода! Това е много важно, тъй като ако не го разредите, това може да причини изгаряния на гърлото!

Количеството оцет, използван за отслабване е една – две супени лъжици (15 – 30 мл.) на ден, смесени с вода. Препоръчително е това количество да се разпредели на дози за пиене през целия ден (преди хранене). Не приемайте повече от една супена лъжица наведнъж, тъй като ако прекалите, това може да ви причини гадене.

Ако не ви допада пиенето на оцет с вода, можете да го приемате и като дресинг, върху салати, но тогава отслабването ще е по-бавно.

Както споменахме в началото, ябълковият оцет има много ползи и загубата на тегло е само една от тях.

С какво още е полезен ябълковият оцет?

  • подхранва и нормализира нивата на рН на косата;
  • неговите антигъбични и антибактериални свойства спомагат в борбата с инфекциите по скалпа като сухота, сърбеж и пърхот;
  • балансира нивата на рН на кожата и е много ефективен за лечение на брадавици, слънчево изгаряне, акне и старчески петна;
  • антибактериалните му свойства стимулират имунната система и помагат в борбата с чревните инфекции и констипацията, нормализирайки храносмилането;
  • намалява нивата на глюкозата и участва активно в борбата с раковите заболявания;
  • подпомага детоксикацията на организма. Ябълковият оцет има свойството да убива вредните бактерии и вируси, които причиняват хранителни отравяния.
  • намалява кръвното налягане;
  • подобрява инсулиновата чувствителност;
  • помага за намаляване на симптомите при синдром на поликистозни яйчници (PCOS). В наскоро проведено проучване на жени с поликистозни яйчници , които са приемали ябълков оцет в продължение на 90 – 110 дни се е установило, че при 58% от жените овулацията се е възстановила.
Ябълков оцет за отслабване

Освен за отслабване и за подобряване на цялостното здраве, ябълков оцет можете да използвате и за почистване на дома.

Ако килима, мокета, прозорците, плочките в банята или пердетата ви са замърсени, вместо да давате пари за скъпи почистващи препарати можете просто да изтичате до близкия супер за бутилка оцет.

За да почистите петна или замърсени повърхности в дома си разтворете оцета във вода, добавете малко лимонов сок (за да го използвате за естествен ароматизатор) и почистете повърхностите. Антибактериалните свойства на ябълковия оцет ще ви помогнат не само да почистите дома си до блясък, но и ще го предпазят от всякакви бактериални инвазии.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar