Вид храна за детокс – част 2
Types of food for detoxification

Преди да поговорим за храните, които имат свойството да детоксикираттялото по напълно естествен начин искаме да отворим една малка скоба относно детоксикиращите програми (диети).

Това ни се струва наложително, тъй като една немалка част от хората, които решават да предприемат детокс го започват, защото смятат, че това е един лесен и супер бърз начин да намалят само за няколко дни теглото си. И когато това не се случи толкова бързо, колкото са се надявали остават много изненадани.

detoks-hrana

Затова е важно да отбележим, че детоксикиращите програми основно имат за целда облекчат натоварването на органите, които се грижат за пречистването на организма и да подобрят тяхната ефективност.

С други думи, детоксикацията на организма води до подпомагане работата на „пречиствателната система на тялото” (бъбреци, черен дроб, жлъчка), подобряване на храносмилането, увеличаване на енергийните нива и ДА, до загуба на килограми. Това обаче не означава, че от детоксикацията се губи светкавично тегло.

Важно е кажем много ясно, че детокс програмите не са програми за отслабване, а отслабването идва в резултат от следването на режим на пречистване и консумацията на храни, които имат свойството да детоксикират организма.

Видове храна за детокс

Храните, които имат свойството да пречистват организма са доста, но ние избрахме за вас пет от тях, с които можете да започнете детоксикацията си в домашни условия.

Ябълки

Тези вкусни и много достъпни плодове са богати на ябълчена киселина, винена киселина, магнезий, цинк, ниацин, витамин С, а всички тези елементи насърчават процеса на пречистване на организма. Ябълките съдържат и пектин, който защитава артериите и намалява нивата на холестерол.

Освен това тези плодове стимулират чернодробните функции, подобряват храносмилането и спомагат за забързването на метаболизма и оттам за намаляване на теглото.

detoks-hrana

Как да консумирате ябълки за детокс?

Тези плодове са идеални за закуска и можете да ги хапвате самостоятелно, да си правите плодови салати или да ги прибавите към овесената си каша.

Можете да ги консумирате и като салата за обяд или вечеря като си приготвите салата от рукола или зелена салата, добавите настърган морков и нарязани парчета ябълка.

Лимони

Лимоните са една от най-ефективните видове храни за детокс , тъй като съдържат лимонена киселина, витамин С и Р, калций и други витамини и микроелементи. Това ги прави много ефективни за елиминиране на токсините от организма и за понижаване нивата на холестерола.

Освен това тези цитрусови плодове подобряват вида на кожата, помагат за нормализиране на теглото, подобряват храносмилателните процеси и повишават имунитета на организма.

Как да ги консумирате?

Всяка сутрин пийте по чаша топла вода, в която стеизцедили пресен лимонов сок.

Кълнове

Кълновете съдържат много витамини и минерали, което ги превръща в една истинска витаминозна бомба, но… с много малко калории. Всички видове кълнове се асимилират бързо от организма, засищат и се грижат за пречистването на организма.

Как да ги консумирате?

Кълновете най-добре се усвояват от организма, ако ги прибавяте към пресни салати. Можете да ги добавяте към салати с рукола, зелени салати, салати от бейби спанак или други пресни салати, които обичате. Просто си направете любимата салата, овкусете я с малко пресен лимонов сок и висококачествен зехтин и я поръсете със сурови кълнове.

Нахут

Нахутът е богат на триптофан, аргинин и други аминокиселини, които са пряко свързани с производството на серотонин, който пък оказва влияние на настроението и енергията.

Как да консумирате нахут?

За укрепване и пречистване на организма е добре да консумирате нахут поне три пъти седмично. Можете да консумирате културата както в суров вид, така и като я сварите и добавяте като съставка при приготвяне на ориз, супи и салати.

Овес

Овесът е най-богатата на олеинова киселина зърнена култура и има висок процент на линолова киселина, която е една от най-важните есенциални мастни киселини от хранителна гледна точка. Освен това овесът е богат на протеини (10-16%) и лизин, който е органично съединение с мощен детоксикиращ ефект и мощен активатор на метаболизма.

Друг ценен компонент, който се съдържа в овеса е avenin, който стимулира функцията на черния дроб и влияе благотворно на чревната флора.

Как да консумирате овес за детокс?

Най-популярният начин за консумация на тази зърнена култура е като закуска. Просто трябва да добавите мляко и да го хапнете на закуска. Ако не ви допада този начин, можете да прибавите овес към супата си или да си направите с него крем с мляко или зеленчуков бульон.

detoks-hrana

Обещахме да ви запознаем с пет вида храна за детокс, но към тях ще добавим още една, тъй като тя е най-важната.

Става въпрос за водата, разбира се!

И сами знаете, че водата е от изключително голямо значение и за пречистването на организма, и за намаляването на теглото.

Затова не забравяйте да пиете поне по 2 – 3 литра вода на ден. По време на детокс е добре да пиете вода, която е богата на соли като магнезий и калций, тъй като тези елементи стимулират пречистването на жлъчката и помагат да по-бързото отстраняване на натрупаните в организма токсини.