Site icon LuckyFit

Вид храна за детокс

През последните няколко години се заговори усилено за ползите, които носи детоксикацията на организма и вие най-вероятно сте наясно как да се погрижите за детоксикацията на черния дроб, бъбреците и жлъчката.

Затова сега искаме да ви запознаем с някой видове детоксикиращи храни, с които ще смъкнете поне няколко годинки от лицето си.

За да има ефект от детоксът за красота обаче, първо трябва да премахнете или поне намалите до минимум храните, които ви състаряват. Такива храни са преработените и рафинирани храни, млечните продукти, храните с изкуствени подсладители и глутеновите храни.

След това сте готови да започнете да се храните с детокс  храните, които ще ви помогнат да се справите с бръчките и ще се погрижат косата ви отново да е гъста, здрава и лъскава.

Вид храна за детокс на кожата и косата

Dulse

Dulse е вид червено морско водорасло, което може да бъде чудесно решение, ако имате тъмни кръгове под очите, които искате да премахнете. Тъмните кръгове и дълбоките сенки под очите обикновено се дължат на това, че тялото ви задържа вода или е знак, че бъбреците ви не функционират нормално.

Dulse е натоварен с големи количества витамин В и помага за балансиране на електролитите, които поддържат течностите в тялото ви под контрол.

Кресон

Кресонът е детокс храна, която може да се справи с неравномерния и неравен тен на кожата, който често е знак, че до кожата не достигат достатъчно кръв, кислород и хранителни вещества. Лошата циркулация или недостига на някой от тези важни елементи може да доведе до косопад или появата на пигментни петна по кожата.

Кресонът има способността да прочиства и окислява тъканите за по-добър кръвен поток. Този вид детокс храна е натоварена с високи стойности на желязо, което помага на червените кръвни клетки да пренасят повече кръв и хранителни вещества към кожата. Освен това е богат на калций и йод, което може да ви помогне да се избавите от нездравия и болен вид на кожата.

Зеле

Зелето е една от най-полезните не само за пречистване на черния дроб храни, но и ако задържате вода. Задържането на вода е индикация, че най-вероятно нивата на кортизол в организма ви са високи, а високият кортизол влияе пагубно на кожата и спомага за появата на бръчки. Зелето има мощни противо възпалителни свойства и съдържа високи стойности на витамини А, С, В и Е, което го прави перфектната детокс храна, която може да държи под контрол нивата кортизол и да предотврати появата на нови бръчки.

За детокс избирайте лилаво вместо обикновено зеле, тъй като лилавото зеле има от 6 до 8 пъти повече витамин С, отколкото бялото. Всъщност, една чаша сок от лилаво зеле съдържа 80% от необходимата дневна доза витамин С.

Цвекло

Цвеклото може да ви помогне да детоксикирате лимфната си система. Този зеленчук е с високо съдържание на желязо и бетацианин, който е мощен антиоксидант и помага за детоксикацията на черния дроб и лимфната система.

Кориандър

Тази подправка помага да се премахнат тежките метали и токсини, които се натрупват в тялото и които са основните виновници за натрупване на мазнини и появата на целулит.

Кориандърът има пречистващи свойства и можете лесно да го включите в дневното си детокс меню за красота.

Ако не ви допада вкуса му, можете да го замените с магданоз, тъй като магданозът има подобни на кориандъра детоксикиращи свойства.

Овесени ядки

Овесените ядки са с високо съдържание на фибри, което е от ключово значение за справянето с целулита. Фибрите в овесените ядки помагат да пречистите организма си от токсините и да се освободят от мастните клетки, така че повече да не се редуцират и да не могат да се свързват и да образуват целулит.

Цитрусови плодове

Други видове храни за детокс, които се борят също като овесените ядки с целулита са цитрусовите плодове. Грейпфрутите, портокалите, лимоните осигуряват на организма високи стойности на витамин С, който помага за възстановяване на свежестта на кожата и за предотвратяване появата на целулит.

Орехи

Ореховите ядки са страхотна „козметична мазнина”, която може да ви помогне на направите кожата си по-еластична и сияйна, като едновременно с това ще ви помогне да се погрижите за ставите си и ще укрепи клетъчните ви мембрани срещу оксидативни увреждания. Орехите съдържат Омега 3 киселини и могат ефективно да се справят с пигментните старчески петна, увисналата кожа и изтънялата коса.

Слънчогледово семе

Слънчогледовото семе е още една „козметична мазнина”, която помага да се елиминират свободните радикали, които причиняват клетъчно увреждане, което може да доведе до появата на старчески петна. Тази детокс храна е един от най-големите източници на витамин Е, който може да помогне да се елиминират вече появилите се старчески петна и да се предотврати образуването им.

Тахан

Таханът е съставен от сусамови семена, които са с високо съдържание на протеини, зехтин и са натоварени с цинк, калий и други полезни за красотата хранителни елементи. Тази детокс храна помага за подхранването на космените фоликули и предотвратява изтъняването на косата.

Exit mobile version