Витамин B12

Балансираното хранене, съчетано с физическа активност, е в основата на всеки метод за борба с наднорменото тегло. При избор на диета обаче много хора забравят, че по време на загуба на тегло тялото изпитва силен стрес и се нуждае от допълнителни вещества, които стимулират метаболитните процеси.

Ако спазвате диета за отслабване, се препоръчва да се приемат витамини, които допринасят за намаляване на теглото и поддържат здравето. За важния витамин Б12 и ролята му за отслабването, както и по всички въпроси, свързани с редукция на теглото, можете да получите компетентна информация от Програмата за отслабване и детокс ЛъкиФит в Банско.

Отслабване

Ролята на витамин Б12 при процесите на отслабване в тялото

Учените смятат, че дори хората, които не се стремят да отслабнат, а просто не приемат достатъчно разнообразна храна, получават недостатъчно полезни хранителни вещества. За тези, които са решили да минат на ограничителна диета, липсата на витамини и минерали става сериозен риск. Най-лошо е положението с монодиетите, при които се използват едни и същи продукти всеки ден.

Витамините способстват за загуба на тегло, като същевременно поддържат организма и помагат за предотвратяване на застрашаващи здравето последици. От една страна те способстват за намаляване на апетита, което помага за намаляване на количеството консумирани калории, а от друга действат за ускоряване на метаболитните процеси, които помагат за преработване на храната в енергия.

Сред веществата, които са от най-голямо значение за метаболитните процеси, са витамини от група В. Те допринасят за изгарянето на мазнини, производството на хормони (кортизол, инсулин, тироксин), усвояването на въглехидратите.

Витамин B12

Б12 е водоразтворим витамин, който участва в много важни процеси и влияе на всяка клетка в човешкото тяло. Според химичните характеристики на витамина, той съдържа елемента кобалт и всички форми на витамина са известни като кобаламини. В човешкия организъм витамин В12 постъпва чрез храната и хранителни добавки.

Недостигът му може да има неприятни последици за здравето. Сред тях е и увеличаването на теглото. Витамин Б12 дава енергия на тялото, тъй като играе важна роля в клетъчния енергиен метаболизъм и спомага за превръщането на храната в енергия.

Изследвания показват, че недостатъчните нива на витамин Б12 могат да увеличат риска от депресия. Това може да е една от причините някои специалисти да смятат, че вегетарианският и веганският режим на хранене е свързан с по-висок риск от депресия. Без допълнителен прием на Б12, тези диети могат да доведат до дефицит на витамина, тъй като той се набавя основно от храни с животински произход.

Храна и витамин B12

Признаци на дефицит

Един от първите признаци на дефицит на витамин Б12 е по-лесната уморяемост. Симптомите на дефицит на витамин Б12 включват още: недостиг на въздух, сърцебиене, изтръпване на крайниците, лош баланс, загуба на концентрация, лоша памет, дезориентация, промени в настроението, инконтиненция, безсъние.

Най-изложени на риск от развитие на дефицит са предимно хората в напреднала възраст, както и тези, които пушат и злоупотребяват с алкохол. Като допълнителни рискови фактори се считат паразитни инфекции и някои автоимунни нарушения. Развиването на сериозен дефицит на витамина понякога може да отнеме година или повече.

Недостигът на витамин Б12 е изключително малко вероятно при здрави индивиди, които консумират редовно животински храни.

С какво още е полезен витамин Б12?

Витамин Б12 помага за предотвратяване на анемия. Осигуряването на достатъчен прием на витамина помага за поддържането на здравословното производство на червени кръвни клетки. Б12 е от съществено значение и за здравата нервна система.

Изследванията показват, че витамин Б12 е много важен за възрастните хора, защото може да подобри когнитивното им здраве. Оптималните нива на витамина могат да подобрят паметта.

Приемът на Б12 може да подобри състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като върху нея оказват влияние много фактори, включително хранителния режим и начина на живот.

Витамин Б12 помага и за защита на здравето на костите и намаляване на риска от остеопороза.

Как да си набавим достатъчно витамин Б12?

Вече стана ясно, че витамин Б12 е много важно хранително вещество, което влияе на различни биологични системи. Най-добрите форми на витамина се съдържат главно в продукти с животински произход:

Храна и витамин B12

Витамин Б12 се намира в животински храни като:

  • Месо – пилешко пуешко, говеждо. Витаминът се съдържа особено в червено месо и в дроб
  • Млечни продукти – прясно мляко, сирене и кисело мляко
  • Яйца- особено яйчен жълтък
  • Риба и морски дарове – особено миди, сардини, риба тон, пъстърва, сьомга

Храна и витамин B12

Б12 се съдържа и в обогатени с този витамин храни: зърнени храни за закуска, хранителни дрожди и дори в някои растителни млека.

Друг начин да се покрият ежедневните нужди от витамин Б12 е да се приема под формата на добавки, които са достъпни в аптеките.

Важен въпрос е какви са симптомите на предозиране с витамин Б12. Прекомерният му прием може да доведе до някои реакции като сърбеж, диария, алергична реакция. В редки случаи може да се образуват кръвни съсиреци. За да избегнете тези странични реакции, консултирайте се с Вашия лекар.

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar