Витамин D (слънчев витамин)

Витамините имат съществено значение в борбата с наднорменото тегло. Те осигуряват на организма необходимите вещества за правилното функциониране на органите и необходимата енергия на тялото. Помагат също така за стимулиране на метаболизма и обмяната на веществата. Именно те са път към намаляване на излишните килограми.

Химични характеристики на витамин D

Витамин D включва в своя състав D1, D2 и D3. Той е съединение, което се характеризира като мастноразтворимо. Установено е, че витамин D влияе върху повече от две хиляди гена в човешкия организъм. Популярен е с това, че човешкият организъм може да си го набавя по естествен път, чрез слънчевата светлина. Затова витамина D е известен още като т.нар. слънчев витамин. Не винаги обаче добавените количества са достатъчни за необходимата дневна доза на човек.

С какво е полезен на витамин D

Медицинските проучвания в последните години са категорични, че витамин D има съществено значение за нормалното функциониране на организма. Освен че има роля за емоциохалното състояние на човек, то той е едективен в процеса на отслабване. Научни изследвания с хора, които приемат допълнително витамин D допълнително показват по-ефективно намаляване на талията.

Витамин D има още редица ползи за организма. Основните са:

Витамин D

  • Способства за здравината на костната система и зъб.
  • Укрепва имунна система.
  • Положително влияние върху здравето на мозъка и като профилактично средство срещу Алцхаймер и други мозъчни нарушения.
  • Употребява се като превенция на диабета и поддържане нормални нива на инсулина в организма.
  • Отговерен е за здравето на сърцето.
  • Влияе положително върху настроението и др.

Признаци на дефицит на витамин D

Редица заболявания се свързват с недостиг на ценния витамин в човешкото тяло. В медицината липсата на витамин D се счита, че може да доведе до проблеми с костите и ставите. Депресиите, липсата на мускулен тонус, неконтролируемо покачване на телесното тегло, диабет, множествена склероза, хипертония, сърдечни проблеми са само част от болестите, които се свързват с дефицит на т.нар. слънчев витамин.

Витамин D

Симптоми при предозиране на витамин D

Всеки допълнителен прием на витамини и хранителни добавки трябва да бъде консултиран с лекар-специалист. Неконтролируемите прием не е безопасен и може да доведе до токсичност в организма, в резултат на предозиране. Едни от най-характерните причини за подобно състояние са главоболието, мускулната слабост, раздразнителността, дехидратацията и общо неразположение. За да се избегне интоксикация, специалистите съветват да се дозира допълният прием според индивидуалните характеристики. Например, активно спортуващите хора имат необходимост от по-големи дози, отколкото тези, които водят пасивен начин на живот. Витамин D задължително се включва в дневния хранителен режим на бебетата, за да спомогне за укрепване на костната им система.

Ролята на витамин D при процесите на отслабване в тялото

Натрупването на мазнини може да се дължи и на липса на витамин D, показват изследвания на учение в Минесота. От друга страна в процес на отслабване основната роля на витамин D е доказано, че e свързана с по-добрата обмяна на веществата и разграждане на мастните депа в организма. Най-вече, когато човек спазва нискокалорични диети, той се нуждае от пълния набор от витамини и минерали, за да има достатъчно енергия тялото.

Учени от Университета по хранене в Тенеси доказват, че ниските нива на витамин D в организма водят до хормонални процеси, при които глюкозата се превръща в мазнини.

Витамини

Най-добрите форми на витамина D

Слънчевата светлина е основният източник на витамини в човешкия организъм. Не винаги обаче могат да се набавят нужните количества на организма. Тогава на помощ са хранителните добавки, медикаментите под формата на таблетки и капки. Тяхното приложение е необходимо да се консултира със медицинско лице.

Ползите от витамин D все повече се потвърждават от чувените. Междувременно международни изследвания сочат, че близо 80 процента от европейците се нуждаят от слънчевия витамин, поради недостиг в организма.

Снимка: ЛъкиФит

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar