Витамин Е – най-мощният антиоксидант

Ползите от приема на витамини. Основни характеристики на витамин Е?

Понятието витамини навлиза в науката преди 100-на година. От тогава до днес са познати и проучени близо 30 витамина. Те са органични вещества, които са нискомолекулни. Витамините са необходими на човешкото тяло, за да е в добра форма и да функционира правилно. 

Доказано е, че те имат положително влияние върху растежа, хормоналния баланс, обмяната на веществата, укрепването на имунитета, кръвоснабдяването. Един от основните източници на витамините са растенията и човек най-бързо може да си ги набави с пресните плодове и зеленчуци, които консумира. В нашето съвремие витамините се приемат и под формата на медикаменти.

С основни функции относно здравето ни е витамин Е. Специалистите го определят като най-мощният антиоксидант. Това означава, че предпазва човек от вредното влияние на опасни вещества и предотвратява до голяма степен появата на различни болести. Негова характеристика е, че предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсини. 

Витамин Е е популярен и като източник на плодовитостта. Той попада към групата на мастноразтворимите витамини, т.е. сред основните му източници са растителните и животински масла, една част от зеленчуците, млечни продукти, яйцата, меса, ядки и зародишите на житните растения.

Витамин Е – най-мощният антиоксидант

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, витамин Е почиства човешкото тяло от вредните токсини, които се натрупват във всеки един от нас. 

Те са в резултат на замърсяването на околната среда, тютюнопушенето, някои вредни храни. Друга съществена полза на витамина е, че чрез него се изхвърлят натрупани тежки метали, с което помага да не се развият сериозни здравословни проблеми.

Препоръчителната дневна доза витамин Е е от 15 мг до 25 мг. Необходимостта от точна дозировка може да се прецизира с оглед на индивидуалните потребности, хранителния режим и качеството на живот на конкретния човек.

Естествени източници на витамин Е

Вече изброихме някои от източниците на витамин Е, както и останалите витамини, той най-често се съдържа в растенията.  Може да се добие при преработката на някои от тях. Съдържа се в растителните масла като слънчогледовото олио и зехтина. 

Има го още в ядките, млечните и животински продукти. Важно е да се отбележи, че полезният витамин не е твърде устойчив на топлинна обработка. 

Затова сурово пресованите масла са по-полезни, отколкото преминалите високи температури. Това се отнася и за останалите продукти, в които е наличен. Витамин Е не е много издръжлив и на досег с кислород и ултравиолетовата светлина.

Освен в зелените зеленчуци, той се съдържа в ядките, които са негов добър източник. Смята се, че най-богат източник на витамина са бадемите и лешниците. Наличен е в слънчогледовите семки и в преработените продукти, какъвто е таханът от лешници, например.

Витамин Е – най-мощният антиоксидант

В обобщение може да се изброят най-разпространените естествени източници на витамин Е. 

Това са :

 • ряпа 
 • слънчоглед 
 • бадеми 
 • синап 
 • спанак 
 • зеле 
 • магданоз 
 • домат 
 • пипер 
 • маслини
 • брюкселско зеле 
 • киви 
 • броколи 
 • боровинки

Под формата на медикамент, витамин Е, както и останалите мастноразтворими витамини, се получават след микробиологичен и химичен синтез. Приема се като лекарство под формата на таблетки или като течен разтвор. 

Как витамин Е  помага на човешкия организъм?

Учените са установили, че конкретният витамин има активна роля върху функционирането на човешките жлези. Най-вече това касае половите жлези и тези с вътрешна секреция. 

Приемът на достатъчно витамин Е гарантира :

 • добрата обмяна на веществата. 
 • разпределението на мазнините и водата в тялото.
 • безпроблемното функциониране на всички мускулни групи и на нашата нервна система. 

Посочихме, че е витамин Е е сочен като водещ фактор за плодовитостта, поради което с неговия недостиг се обясняват понякога спонтанните аборти и репродуктивните проблеми у хората. 

Това е основната причина на бременните жени да се препоръчва прием на храни, които са богати на витамина. Той подпомага не само за размножителните функции, но наличието му е положително за износването и развитието на здрав плод в бъдещата майка. 

Интересно е също така, че когато липсва витамин Е, това автоматично води до недостиг и на витамин А. Причината е, че първият подпомага опазването и усвояването на втория.

Лекарите са категорични, че най-важните функции на витамин Е са свързани с неговото участие в синтеза на белтъците и хемоглобина в организма. Наред с това има съществена роля в растежа на клетките и помага те да се наситят с достатъчно кислород.

Как се отразява недостигът на витамин Е върху нашия организъм?

Когато човек не приема достатъчно витамини, той е по-податлив на болести, имунната система спада и това променя изцяло качеството на неговия живот. 

Що се касае за недостатъчността на витамин Е, направените научни изследвания през годините показват някои конкретни резултати. Един от основните проблеми, които се отчита, е недобра функция на основни органи, какъвто е черният дроб, например. 

Друг съществен момент е състоянието и работата на половата система, защото освен споменатите вече безплодие и риск от смърт на ембриона, наблюденията отчитат атрофия на семенниците. Останалите неблагоприятни поражения може да са свързани с мускулна атрофия или със засягане функциите на малкия мозък. 

Ето защо при всички подобни заболявания или състояния, лекарите прибягват към назначаване на допълнителен прием на витамин Е.

https://serpact.monday.com/boards/1091730338/pulses/1091753308

Основни признаци и симптоми за липса на витамин Е в човешкото тяло

Главен индикатор са проблемите в храносмилателната система, които се проявяват при заболявания на жлъчката, панкреаса, черния дроб и други подобни.

Мускулните болки и спазми са друг основен сигнал. Наред с всичко това, хората с недостатъчен прием на витамин Е, много често се оплакват от проблеми със зрението. 

Те изпитват дискомфорт при фокусиране, имат моменти на замъглено виждане. Това, разбира се, може да са прояви на някакво съществено здравословно състояние, но то е провокирано от липсата на полезните вещества в тялото.

Като цяло общият здравен статус на човек може да се влоши. Причината донякъде се дължи на факта, че витамин Е помага за правилното функциониране на нервната система. Признаците тогава се свързват с проблеми като забавени рефлекси, липса на стабилност и баланс, изтръпване на крайниците и тяхното обездвижване.

Репродуктивните проблеми, невъзможността да се износи бебето, са друг симптом на недостиг на полезния витамин. 

Опасно ли е предозирането с витамин Е ?

С витамините не бива да се прекалява, защото понякога в по-голямо количество те може да започнат да вредят вместо да помагат. При един балансиран режим на живот и пълноценно хранене, необходимият дневен прием на витамин Е ще е напълно покрит. Както казахме, той се набавя от растителните масла, ядките, зелените зеленчуци, меса, зърнени храни.

Ако се стигне до натрупването му в по-големи дози или се приема неконтролируемо под формата на лекарства, той може да предизвика неприятни реакции. 

Най-симптоматичните са :

 • системното гадене 
 • главоболие 
 • умора 
 • диария 
 • замъглено зрение и други 

Друг характерен признак е кървенето на различни места в тялото. 

Тази реакция се получава и тогава, когато човек приема допълнително витамин Е заедно с противовъзпалителни медикаменти като ибупрофен, аспирин, напроксен и подобни лекарства, твърдят медицински специалисти.

Предозирането може да не е безопасно, когато се комбинира с медикаменти за черния дроб. Причината е, че тяхното въздействие или се увеличава, или се намалява.

Витамин Е – най-мощният антиоксидант

Препоръката на лекарите е, когато се приема допълнително витамин Е под формата на лекарства, това да се обсъди със специалист. Необходимо е да се прецени индивидуалното състояние на човек, както и неговия ритъм на живот. Ако е наложително, може да се назначат допълнителни изследвания. 

Затова най-добрият вариант е човек да се стреми към балансирано и природосъобразно меню, в което преобладават свежите плодове и зеленчуци. Растенията и останалите полезни храни са източник на пълния набор от необходими витамини за отлично физическо, емоционално и психично здраве. 

Снимки: pixabay.com

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar