Витамини и минерали които стимулират метаболизма

Наличието на ускорен метаболизъм е от съществено значение в борбата с излишните килограми. За целта се препоръчва консумацията на билки, подправки, хранителни продукти и добавки, които стимулират обмяната на веществата. Физическата активност също е основен фактор в процеса на слабеене. 

Друг съществен елемент са някои от основните витамини и минерали, които стимулират метаболизма. Без тях няма как правилно да функционира целият организъм и да се постигнат желаните резултати. 

Витамини, които стимулират метаболизма

Научни изследвания сочат, че употребата на основни витамини е гарант за справяне с наднорменото тегло. Доказано е също така, че недостигът им може да е сред причините за забавената обмяна на веществата и фактор за трупане на излишно количество мазнини.

Специалистите са категорични в изводите си, че витамините помагат за правилното функциониране на органите. Благодарение на тях човек може да се радва на отлични форми, добро здраве и перфектен тонус. 

Без наличието на витамини няма как да имаме бърз и ефективен метаболизъм, както и качествено преобразуване на храната в необходимата ни енергия.    

Витамини и минерали които стимулират метаболизмаВитамин В12

Няма витамини, които да не са нужни на тялото. Това в пълна сила важи за тези от тях, които попадат в групата на В. Те помагат на черния дроб да се справи с натрупаните токсини. 

Това е основният човешки орган, от които до голяма степен зависи правилната преработка на мазнините. Обикновено липсата на витамин В12 се отчита при диети, в които не присъстват достатъчни количества месо. 

Затова може да се наложи прием на допълнителни количества от витамина, за да се справи организмът ни с превръщането на въглехидратите в енергия. 

От друга страна, тази група полезни вещества е доказано, че гонят стреса. Именно той е причина за т.нар. емоционално хранене и прием на повече от нужните ни калории. Под стрес понякога човек не може да овладее глада си и прекалява с вредните храни и тяхното количество.

Витамин С

Известен е най-вече със своите полезни свойства в борбата с вируси и укрепване на имунитета. Наред с всичко това, витамин С се нарежда сред най-необходимите при справяне с наднорменото тегло. Нови изследвания доказват, че той засилва метаболизма. 

При констатирана недостатъчност може да се забави изгарянето на калории в организма, а човек да се чувства уморен – в следствие на което, да иска да преодолее недостига на енергия с прием на допълнителни количества храна. 

Витамин D

Напоследък ползите от този витамин се преоткриват и той се счита за елемент от огромно значение за човешкото здраве. Тялото си набавя витамин D по естествен път чрез слънчевата светлина. 

Звучи изключително лесно, но на практика се оказва, че не всеки успява да си набави необходимата дневна доза. По този начин имунитетът му отслабва, а витаминът има съществена роля и за емоциите и настроението ни. 

Медицински изследвания показват, че хора, които са приемали витамин D под формата на хранителна добавка, много по-ефективно са се справили с килограмите от тези, които не го приемат. Освен това витаминът помага за доброто усвояване на калций, което е важно за намаляване обиколката на талията. 

Витамини и минерали които стимулират метаболизма

Минерали, които стимулират метаболизма

Минералите са другите основни помощници, които стимулират метаболизма, който е най-важен в процеса на отслабване. Както при витамините, търсеният ефект е да се преработват успешно калориите и превръщането им в необходимата за всеки един от нас полезна енергия.   

Желязо

Това е минерал, който помага кислородът да достигне до клетките, тъканите и мускулите. Наличието на желязо гарантира на организма достатъчно енергия. 

Когато то е в ниски количества, човек изпитва отпадналост, умора и дори води до депресивни състояния. При отслабване хората тренират активно и се нуждаят от достатъчно сили, за да са физически активни. 

Магнезий

Магнезият участва в над 100 жизнени процеса, част от които са пряко отговорни за обмяната на веществата. Ето защо този минерал е в групата на най-важните, които са необходими за натрупване на енергия в организма. Освен това на него са присъщи функциите да регулира кръвната захар и кръвното налягане. 

При недостиг на магнезий страдат мускулните групи, ставите и се влошава общото физическо състояние на човек. Ако диетите, на които сме подложени при отслабване, не включват достатъчно продукти, богати на минерала, той може да се достави на тялото под формата на хранителни добавки.     

Калций 

Всички научни изследвания доказват категорично, че няма как без калций да се постигне качествено и трайно коригиране на телесната маса. Този минерал е един от най-съществените в борбата с наднорменото тегло.

При достатъчен прием сбогуването с мазнините ще е напълно възможно и трайно постижимо. Колкото по-беден е хранителният режим на продукти, които са богати на калций, толкова по-трудно е справянето с мастните тъкани, които се образуват по тялото. 

Минералът помага организмът да се справи и с т. нар. лош холестерол. Най-лесно калций може да се набави с млечните продукти. Това е причината те да присъстват в повечето диети. Направено проучване сочи, че именно с подобни храни най-бързо и безболезнено се постига сваляне на килограми. 

От кои храни можем да си ги набавим?

Богати на витамини и минерали са всички пресни плодове и зеленчуци. Полезни са също ядките, млечните продукти, яйцата, варивата и качествените меса, които се консумират варени или печени.  

Трябва да се консумират зърнени храни, свежи салати, млека, плодове с голямо съдържание на фибри. Повечето диети за отслабване са съобразени с тези правила, но при по-драстичните хранителни режими може да липсват основни елементи от здравословната храна. В тези случаи, е удачно витамини и минерали да се приемат с хранителни добавки. 

При процеса на отслабване е много важно да се поддържа добра хидратация на организма, което означава да се приема достатъчно количество вода. Често се греши, когато приетите напитки през деня се считат за хидратиращи. 

Кафето, газираните сокове, подсладените сокове и алкохолът не са препоръчителни при сваляне на килограми. Най-добре е да се приемат по минимум осем чаши вода на ден плюс чай и билкови отвари. 

За да се отслабва качествено и без риск за организма, промяната на хранителния режим не е достатъчна. Човек трябва да поддържа мускулатурата си в кондиция и да тренира минимум три пъти в седмицата. Ако няма възможност да е във фитнес залата, може да прави продължителни разходки, да кара колело или да плува. 

За да не се върнат назад вече свалените килограми или за да се ускори метаболизма, човек е нужно да се сбогува с вредните си навици и да потърси начин за пълноценна активност и здравословно хранене. 

Витамини и минерали които стимулират метаболизма

Един от успешните начини за преодоляване на проблемите с качените килограми е посещението на специализирана клиника. Там под наблюдението на лекари и специалисти, процесът ще е регулиран и без риск за общото състояние на човек. Всяка рязка промяна в начина на живот може да “отключи” заболяване или създаде дискомфорт. 

Поради тези причини е най-добре дори смяната на диетите, да бъде консултирана с медицинско лице и едва след неговата компетентна оценка, или назначени специализирани изследвания, да се предприемат промените. 

В България има качествени клиники, които са се доказали във времето в процесите на отслабване и тонизиране на организма. В курорта Банско най-доброто място е ЛъкиФит. Там целогодишно се организират курсове с различна продължителност и възможни терапии. 

Те гарантират успех в борбата с мъчителните килограми, както и за постигането на по-добър тонус и общо здравословно състояние на участниците в програмата. Комплексът, където е разположена коиниката, предлага перфектни условия, неповторими природни дадености, както и разполага с екипи от висококвалифицирани специалисти. 

Повече за ЛъкиФит и актуалните курсове във всеки един сезон от годината може да научите от страницата на клиниката.

Снимки: ЛъкиФит    

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar