Вреден ли е алкохолът при диета?

Как действа алкохолът при диета?

Целта на всяка диета е да се постигне корекция на телесното тегло или обиколките по тялото, да ускори метаболизма и като цяло да доведе до трайни положителни промени по отношение на фигурата.

В повечето случаи отслабването и приемът на алкохол са несъвместими. Причината се крие в калориите, които се приемат с чаша бира, вино или друго силно спиртно питие. Изчислено е, че грам алкохол съдържа около 7 калории. 

Когато режимът на хранене се базира на приети количества на дневна база, то всяка калория отгоре е враг на диетата. Освен това алкохолът води до дехидратиране на организма, което също не помага в борбата с излишните килограми. 

Диетолозите твърдят, че спиртните напитки не се отразяват добре върху метаболизма, затова и масово ги отричат в режимите за корекция на фигурата.   

Вреден ли е алкохолът при диета?

Има ли диети, които допускат консумация на алкохол?

Някои специалисти считат, че не бива да се драматизира прекалено много по отношение на приема на чаша вино или друго питие. Признават още, че самоконтролът е от съществено значение, защото преминаването на дневната граница напълно може да попречи на определения хранителен режим. 

Например, Средиземноморската диета допуска една чаша вино ( бяло ) с основното хранене. Но, все пак дори да се изкушим от една бира или друг концентрат, най-добре е да се съблюдават милилитрите и калориите.

Вреден ли е алкохолът при диета?

Влиянието на най-разпространени алкохоли в калории:

  • 50 мл водка или ром – 97 калории
  • 50 мл текила – 105 калории
  • 50 мл джин – 110 калории
  • 100 мл шампанско – 90 калории
  • 150 мл вино – 123 калории
  • 330 мл бира – 153 калории

Истината е, че едно-две прегрешения в умерени количества през седмицата може да не е чак толкова опасни за диетата, но като цяло не бива да се прекалява с количеството. А и строгите ограничения зависят най-вече от типа на режима и поставените цели.   

Какво се случва с тялото при прием на алкохол?

Алкохолът попада в черния дроб, където започва неговото преработване, за да се преобразуват калориите в енергия. Колкото по-голямо обаче е количеството на спиртните напитки, толкова повече тяхното разграждане затормозяват тялото. 

Тогава започват негативните последици върху нас. Вече споменахме, че приемът на алкохолни напитки е пряко свързан с дехидратирането на организма. 

Ефектът може да се усети още в първите часове и дори до 48 часа по-късно. Поради тази причина специалистите по хранене съветват твърдите напитки винаги да се комбинират с вода. 

Класическата формула е на 150 мл вино или 50 мл концентрат да се употребява по чаша вода. Тук е мястото да се припомни, че газираните напитки и соковете не могат да заменят нужните ни ежедневно количества вода.   

Вреден ли е алкохолът при диета?

Друг недостатък при алкохола е, че той повишава апетита и се консумира основно с висококалорични мезета. Дори да се приема с ядки, тяхното предозиране води от полезен към обратен ефект.  

Прекомерно голямата консумация на алкохол води и до увеличаване на нивата на кортизола. Това е стероиден хормон, който се секретира от кората на надбъбречните жлези. 

Неговата функция е да разгражда протеините до аминокиселини, а те достигат до черния дроб, където се преобразуват в глюкоза. Проблемът е, когато високите нива се поддържат продължително време. Създават се  предпоставки за повишаване на кръвната захар и загубата на мускулна маса.

Негативен резултат от наличието на алкохол в организма е установеното забавяне на метаболизма. Обяснението е, че преработването на спиртните напитки е приоритетно за тялото, което пък пречи на процеса на изгаряне на мазнините. Казано по-ясно, обработката на веществата в тялото се затруднява при прием на няколко питиета. 

По-големите количества алкохол още повече влошават нещата и работата на черния дроб. Системната консумация на алкохол пък води до трайно увреждане на жизненоважния орган. 

Как може да влияят различните видове алкохол върху организма? Съвместими ли са с диета?

Бирата и бялото вино нанасят най-малко щети, но когато се касае за консумация на една чаша от време на време. Прекалили се с бирата, тогава подуването на корема, повишаването на калориите и забавянето на метаболизма, вече са на лице. 

В пълна сила това важи и за бялото вино. Намаляването на негативните му ефекти се постига с помощта на консумацията на достатъчно количество вода. Тя спомага за по-бързото преработване на организма и преодоляване на вредните въздействия. 

Вреден ли е алкохолът при диета?

По отношение на червеното вино реакцията на организма е малко по-различна. Напитката увеличава апетита и  нивата на кортизол. Полезно и приемливо по време на диета е, когато се пие по максимум една чаша до два пъти в седмицата. Най-сериозно трябва да е ограничението на силните спиртни напитки. 

В състава им често има наличие на захари, подсладители и още допълнителни калории. Същото може да се каже и за коктейлите, при които се смесиват концентрати със сок, а това е калорийна бомба за всеки хранителен режим, чиято цел е сваляне на килограми.   

Вреден ли е алкохолът при диета?

Консумацията на алкохол и влиянието му върху фигурата до голяма степен зависи от неговия вид и от неговото количество. Наред с това всеки организъм има индивидуални способности за преработката на приетите напитки. 

Ако се стремите към трайно и бързо отслабване, добре е да избягваме консумацията на спиртни напитки и да се придържате към хидратиране на тялото с достатъчно количество вода.

Снимки: Pixabay 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar