Is it possible to lose weight using pectin?

Ако поне веднъж сте търсили ефективен начин за сваляне на няколко килограма, то със сигурност сте се натъквали на различни диети за отслабване, които включват пектин.

Дали отслабването с пектин е възможно? Да се опитаме да разберем!

Но преди това… Какво е пектин?

detox

Пектинът е сложен въглехидрат, растително влакно, което се намира в кората на повечето растения (ябълки, сливи, цитрусови плодове). Най-голямо е съдържанието му в ябълките и тъкмо заради това обикновено стане ли дума за пектин се сещаме за ябълки.

Ябълков пектин можете да направите и в домашни условия (ще ви покажем как след малко), но можете да го откриете и в почти всеки магазин под формата на прах или пектинови таблетки. Основната употреба на пектина е като желиращо, сгъстяващо средство и стабилизатор на храната.

Това, което прави отслабването с пектин възможно са неговите характеристики.

Пектинът има нулеви мазнини и нулеви калории и е богат на натрий, полезни въглехидрати, манган, мед, цинк и и диетични фибри.

Силата му да влияе върху теглото обаче идва от това, че е разтворимо влакно. Подобно на други видове разтворими влакна, пектинът абсорбира водата и образува вискозна маса, която преминава през стомаха и тънките черва неразградена.

След като достигне до дебелото черво, пектинът добавя влага в изпражненията, ферментира напълно под въздействието на бактериите в дебелото черво и така поддържа полезните бактерии и прочиства червото от остатъците фекалии, които са се натрупали.

Пектинът има и свойството да контролира апетита.Как става това? Когато навлезе в тялото и попие водата, той се разширява и „пълни” стомаха, който от своя страна задейства едни рецептори, които изпращат сигнал до мозъка, че стомахът ви вече е пълен. В замяна на това мозъкът задейства освобождаването на хормони, които удължават чувството за ситост.

Желираната маса на пектина забавя и изпразването на стомаха, което означава, че храната се нуждае от повече време, за да напусне стомаха и отново да почувствате глад.

Тъй като забавя преминаването на храната от стомаха към червата, той също така намалява скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Поддържането на постоянни нива на кръвната захар може да помогне за отслабването по два начина. Когато нивата на захар падат ниско, тогава изпитвате чувство на глад и търсите да хапнете нещо, за да вдигнете нивото на захарта.

Ако пък нивата на захар са твърде високи, това освобождава инсулин, който има свойството да предпазва тялото от изгаряне на съхраняваните калории и мазнини. Благодарение на пектина, нивата на захар се поддържат в нормални граници, което означава, че по-рядко ще посягате към храна и съответно това ще се отрази позитивно върху теглото ви.

Как се приема пектин?

Тъй като вкуса на пектина не е особено приятен, можете да разтворите една лъжичка пектин в чаша вода и бързичко да го изпиете. Ако искате да подобрите малко вкуса му, можете да сместите лъжичка пектин с лъжичка мед и така да го приемате или можете да го разтворите в малко кисело мляко, да му добавите мед и да го хапнете като закуска.

За отслабване с пектин се препоръчва да приемате хранителната добавка 3 пъти дневно преди хранене в продължение на 3 месеца.

detox

Няма данни ябълковият пектин да има някакви особени противопоказания, но преди употреба е добре да се консултирате с лекар. Добавката не се препоръчва за употреба по време на бременност или кърмене.

Други ползи от ябълковия пектин

Влияе добре на кожата

Ако искате кожата ви да е млада, здрава и гладка, то отговорът е пектин.Той се бори срещу промените в структурата на кожата, които вървят заедно със стареенето. Освен това поддържа кожата хидратирана и с хубав тен.

Ябълковият пектин съдържа големи количества витамини А и С и калий, които подпомагат растежа на клетките на кожата и повишават естествената ѝ защита. Не на последно място той се бори много успешно със свободните радикали и има успокояващо и освежаващо действие.

Подпомага работата на сърцето

Редовната консумация на ябълков пектин е много полезна за сърцето. Проучванията показват, че тойпредпазва от исхемична болест на сърцето и намалява нивата на холестерол в кръвта.

Помага при диабет

Ябълковият пектин контролира нивата на кръвна захар. Той забавя усвояването на захарта и мазнините. Това означава по-ниски нива на кръвната захар и намаляване производството на инсулин.

Подобрява храносмилането

Тъй като пектинът е разтворимо влакно, той може да регулира цялата храносмилателна система и да подобри работата на червата. Също така помага за намаляване на възпаленията, свързани с констипацията (запек) или диарията. Освен това балансира киселинността в дебелото черво и помага за облекчаване на стомашно-чревни проблеми като колит, раздразнени черва и други.

detox

Подобрява паметта и концентрацията

Употребата на ябълков пектин намалява риска от появата на болестта на Алцхаймер и забавя намаляването на силата на паметта, което се случва с напредване на възрастта.

Освен това увеличава производството на ацетилхолин. Това е химикал, който предава съобщения между нервните клетки в мозъка. Пектинът предпазва и мозъчните клетки от вредните ефекти на свободните радикали.

Заздравява косата и се грижи за лъскавината и гъстотата ѝ

Ако страдате от косопад или оплешивяване, пектинът може да помогне да намалите тези процеси. Добавката насърчава растежа на нова коса и я кара да расте по-бързо и да е по-здрава.

Отслабване с пектин – естествен или добавка да използвате?

Разбира се, в сушената прахообразна форма, в което се предлага пектина няма толкова много естествени витамини и минерали, но ако нямате възможност да си приготвите домашен пектин, и този, който се продава на прах или пектинови таблетки ще ви свърши работа.

Ако искате да си приготвите пектин за отслабване, ето и как да го направите у дома:

  • 3 килограма ябълки (нарязани на кубчета с кожата и ядрото)
  • 4 чаши вода
  • 2 с. л. лимонов сок

Поставете нарязаните ябълки в голям съд, налейте водата и прибавете лимоновия сок. Оставете ябълките да кипнат на котлона за около 30 мин. (количеството вода трябва да е намаляло на половина). След това претрийте ябълкитепрез тензух. Полученият сок оставете пак на котлона да ври още 20 минути. Напълнете сока в буркани, уверете се, че са затворени добре.

Вече имате домашно приготвен пектин и можете да се уверите сами дали е възможно да се отслабне с пектин или не.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar