[:bg][:en]Ionic detox of the body[:]

Детоксикацията на организма от токсини и тежки метали е нещо, което ако не е задължително, то поне препоръчително за всеки, който иска да се погрижи за здравето си.

Средата, в която живеем, стресът и електромагнитното замърсяване от мобилните телефони и компютри, които са част от ежедневието ни, храната, която е пълна с вредни вещества правят организмът ни неспособен да се справи сам с вредните токсини, които се натрупват в него.

Затова ни се налага, ако държим на добрата си форма и здравето си да помислим за детокс програми, които да ни помогнат да се почувстваме по-добре и физически, и емоционални и психически.

Има много начини, по които може да се направи детокс и всеки избира дали да се спре на пречистване с билки, с английска сол, с плодове или да се насочи към специализирана клиника за детокс.

През последните няколко години, наред с всички тези познати методи за пречистване на тялото се появи още един метод – йонна детоксикация, който привлича интереса на все повече хора.

Какво представлява йонното пречистване?

Пречистването с йони е високотехнологична система за детоксикация, която помага на организма да се справи с натрупаните от храната, замърсения въздух и вредните навици отровни вещества.

Йонен детокс на организма | LuckyFit

В основата на йонната терапия стои откритието на двама американски учени Маккинън и Агре, които считат, че токсините от тялото могат да бъдат извлечени, ако в него бъдат вкарани йони, които да се свържат с противоположните йони на вредните отпадъци.

Как действа йонният детокс?

Представете си, че сте брега на езеро или на морския плаж и се разхождате. Боси сте, вълните се блъскат и обливат краката ви, а вие се чувствате все по-добре и заредени с енергия. Дишате по-дълбоко и свободно, усмихвате се и настроението ви се оправя с всяка изминалата минута.

Едва ли сте си задавали въпроса защо се чувствате толкова добре край брега на морето или езерото, нали?

А всъщност вашето добро настроение и хармонията, която изпитвате се дължи на йонизирането на водните молекули на водата, които разбивайки се в краката ви извличат натрупаните в стъпалата ви токсини.

Краката и по-точно стъпалата на човек имат над 2000 пори, през които тялото ни се опитва да изхвърли вредните токсини, които са се натрупали в него.

Водата пък е съставена от атоми, които се делят на отрицателни йони и на положителни йони, а отрицателните йони са много полезни за организма ни.

Защо направихме малкото отклонение с морските вълни?

Защото принципът на действие на йонната детоксикация силно се доближава на действието на морските вълни върху краката ви.

Според учените, които са разработили метода, ако водната молекула се разбие на положителни и отрицателни йони, то това би могло да бъде използвано за възвръщане на енергийния баланс на тялото.

Как така?

Споменахме, че краката имат над 2000 пори. Ако стъпалата се поставят в съд с вода, свързан с електролит, който йонизира водата, то отрицателните йони могат да проникнат бързо през порите на стъпалата и да възстановят електролитния баланс на тялото на клетъчно ниво.

Едновременно с това тялото може да изхвърли по естествен начин вредните вещества натрупани в него и да възстанови и нормализира pH стойностите в него.

Как се извършва йонният детокс?

За да бъде извършена тази детоксикираща процедура е необходим уред, който се нарича йонен детоксикатор. Той представлява най-грубо казано вана за крака, в която е вкаран електролит. Ваната се пълни с вода и се включва електролита, който йонизира водата. Когато водата се йонизира, тя губи единия си водороден атом и става с отрицателно зареден поляритет. Точно както се йонизират морските вълни, когато се разбиват на брега на морето или както водите на водопада, когато падат от голяма височина.

Ползи от йонен детокс | LuckyFit

Отрицателният поляритет на водата, според привържениците на йонната детоксикация може да се „свърже” с тежките метали и токсините в тялото и да ги изтегли през порите на стъпалата.

Преминавайки през порите на краката, йоните „откриват” и се свързват с обратно заредените токсични частници, които са се натрупали в организма ни и ги извеждат извън тялото чрез осмоза.

Активните йони, които се създават с помощта на йонната детоксикация подобряват метаболитните процеси в организма, като допринасят за отстраняването на токсините в рамките на 48 часа.

Всички вредни и опасни за здравето вещества, метали, токсини напускат безопасно и по естествен начин тялото, без да се налага последваща рехабилитация на клетките на тялото.

Ползи от йонната детоксикация

Токсините и киселинните отпадъци, които се натрупват в телата ни оказват отрицателно въздействие върху всички органи и тъкани и ни носят само дискомфорт. Ключът към отстраняването на тези вредни вещества е да поддържаме нормални алкални нива, а това е нещо почти невъзможно.

Йонната детоксикация е в състояние да реши този проблем, тъй като благодарение на йонния детоксикатор само след една 30 минутна процедура на краката, милиони йони могат да проникнат във всяка наша клетка и да изтеглят всичко, което ни вреди.

Ефектът от детоксикацията с йони се усеща веднага след процедурата, а дали действа може да се види по време на самата детоксикация, тъй като водата се оцветява в различни цветове в зависимост от това кои органи са били натрупали най-много токсини.

След провеждане на процедурата се забелязват следните ефекти:

 • премахват се неприятните миризми от тялото;
 • активизира се функцията на репродуктивната система;
 • работата на червата се нормализира;
 • намалява емоционалната, психическата и физическата умора;
 • дискомфортни състояния като подуване на корема и краката изчезват;
 • подобряват се съня и циркулацията на кръвта;
 • имунната система се засилва;
 • намаляват менструалните боли;
 • холестеролът и кръвното налягане се нормализират;
 • кожата възвръща еластичността и свежестта си.

Кой може да се подложи на процедура по йонен детокс?

Подходяща ли е йонната детоксикация за всеки?

Въпреки, че повечето хора могат да се възползват от този начин на детокс, то за хора с пейсмейкъри или други импланти, с отворени рани и лезии, бременни, хора с много ниско кръвно налягане или хора, които страдат от диабет тип 1 процедурата не е подходяща.

Йонното пречистване не е препоръчително и за хора, страдащи от епилепсия, хемофилия или хора с трансплантирани органи, с възпалителни заболявания, с психични заболявания или хора на строга диета.

Важно е да се знае също така, че йонният детокс се препоръчва да се извърши в специализирана клиника по детокс, където ще бъдете под наблюдение. Квалифицираният медицински контрол е препоръчителен, тъй като някой от пациентите изпитват дискомфорт като гадене, повръщане, главоболие, виене на свят. Тези състояния отминават почти веднага след приключване на процедурата, тъй като се дължат на детокса, но все пак е добре да има под ръка и специализиран медицински персонал.

Какво още е добре да се знае?

Броят на процедурите по йонен детокс са строго индивидуални, но според специалистите деца на възраст от 7 до 15 години трябва да използват йонния детоксикатор не повече от 20 минути, а курсовете на пречистване не трябва да надвишават няколко серии на месец.

Информация за йонен детокс | LuckyFit

Процедурата за възрастни е 30 минутна, като сесиите могат да се провеждат по един до два пъти седмично.

За лица на възраст над 50 години йонната детоксикация се препоръчва на всеки 2 дни в седмицата, а курсът на пречистване не бива да трае повече от 14 дни.

За деца под 8 – годишна възраст йонната детоксикация не е препоръчителна

Въпреки, че процедурите са индивидуални, не бива да се прекалява с тях, тъй като йонното пречистване не е метод за лечение, а просто начин да отстраните вредните токсини oт телата си и да се почувствате по-добре.

Ако имате някаква заболяване, процедурите не могат да го излекуват.

Правила, които е добре да се спазват

  • 24 часа след процедурата е препоръчително да не се употребява алкохол;
  • По време на сесията не бива да се приемат храна и течности;
  • Препоръчително е да се приемат допълнително минерали в комбинация с йонната детоксикация;
 • Ако пиете някакви лекарства, то те трябва да се вземат под 4 часа преди детокса;
 • След приключване на пречистването не бързайте да ставате. Постойте няколко минутки и едва тогава станете. Ако сте гладни или жадни, изчакайте поне 20 – 25 минути, преди да се нахраните.

Противници и защитници

За да бъдем до край откровени, трябва да споменем, че йонната детоксикация като метод за пречистване на организма има и своите противници. Според тях, методът не е надежден, а оцветяването на водата, което се получава по време на детокс не се дължи на отстраняване на токсините, а от ръжда или други частници, които се отделят във водата, когато през нея протича слаб ток.

Твърденията на противниците на метода се оборват от привържениците му, които пък се позовават на някой изследвания проведени в различни центрове по света.

В защита на своите твърдения, защитниците на йонната детоксикация посочват проучване от 2008 г., проведено в Центъра за изследователски стратегии, в което 31 участници са преминали през йонен детокс два пъти седмично в продължение на 12 седмици. В края на проучването се оказало, че средното количество на алуминий в кръвта на участниците е намаляло с 46 %, а средното ниво на арсен е намаляло с 24 %.

В проучване, проведено през 2002 г. в Сейнт Чарлз, Калифорния, след проведена процедура с йонен детоксикатор във водата е открито увеличения на токсичните метали. В 9 от ваните за йонен детокс е открита висока концентрация на мед, алуминий, олово, желязо, кадмий, манган и други.

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar