Защо локално отслабване не съществува?
Защо локално отслабване не съществува?

Почти всеки има проблемна зона в тялото си, която иска да промени. Коремната област често е eдна от тях. За съжаление, не е възможно да се намалят мазнините само на едно специфично място от тялото ни. Има обаче действия, които ще ви помогнат да го постигнете.

 

Вероятно си мислите, че много клякания на ден ще намалят мазнините от краката и корема ви, но в действителност не може да контролирате къде тялото ви ще изгори мазнини. По същия начин не може да контролирате къде те ще се съхранят.

 

Мазнините се разпределят и съхраняват в тялото ви въз основа на вашите гени и хормони. Поради това те не винаги се разпределят равномерно и някои хора развиват определени „упорити“ зони на натрупване, видими поне за самите тях.

 

Когато тялото ви изгаря калории, мазнините се превръщат в използваема енергия по неравномерен начин. Не е възможно просто да маркирате една или друга зона за “изгаряне” и да очаквате резултати, въпреки че би било чудесно, ако това се случи.

Защо локално отслабване не съществува?

 

 

Голяма част от нежеланите мазнини в областта на бедрата и корема са подкожни мазнини, които е трудно да се премахнат. Наистина са нужни много тренировки с тежести, за да се види резултат.

 

При жените, например, битката с мазнините по корема е още по-предизвикателна, тъй като тази зона ги съхранява, за да поддържа потенциалното развитие на бебе. Подкожната мазнина е също много упорита, защото осигурява необходимия слой изолация за органите ни.

 

Втори вид мазнини, специфични за коремната област, са висцералните мазнини, които всъщност представляват непосредствен здравословен проблем, защото обгръщат вътрешните ни органи и отделят вредни вещества. За щастие те са по-активно метаболитни и бързо реагират на упражнения. Когато отслабвате, те са първите, които си заминават.

Защо локално отслабване не съществува?

Най-добрата диета за загуба на мазнини и храните, които абсолютно трябва да се избягват

Само защото виждате “излишък” по тялото си, не означава, че си заслужава да се подложите на драстична диета, като ядете само краставици и картофи през следващите две седмици. Въпреки, че тези вредни диети се продават като следващото най-добро нещо, всичко, което правят, е да ви подготвят за провал.

 

Дори един ден на ограничителна диета е загуба на време, енергия и здраве, защото е много лесно да не приемате жизнено важни хранителни вещества и да загубите мускулна маса. А какво ще се случи след двете седмици? Ще се върнете обратно към старите си навици, след което ще се върне и теглото ви!

 

Две седмици са много време за прилагането на план за здравословно хранене, което да ви помогне да стопите упорити мазнини. Разумна цел би била да се създаде дефицит от 500 до 1000 калории на ден. Това би било достатъчно, за да загубите от 1 до 2 килограма за една седмица.

 

Първите източници на празни калорични храни, с които си заслужава да се разделите, са захарта и рафинираните въглехидрати. Премахването на храни, които повишават инсулина, може да помогне на тялото ви да се раздели с мазнини в областта на корема и бедрата.

Защо локално отслабване не съществува?

 

Здравословна диета

 

Упражненията са само половината от усилието ви за намаляване на мазнината от корема; диетата ви е също толкова важна:

  • Спрете да консумирате храни с добавена захар, посладители, които обикновено са токсични, и наситени мазнини
  • Вместо това изберете постни протеини, моно- и полиненаситени мазнини, пълнозърнести храни, пресни зеленчуци и плодове
  • Допълнително ще намалите калориите, като намалите размера на порциите си и като си дадете време за храносмилане, така че да не преяждате
  • Следващото нещо, което е добре да направите, за да загубите допълнително 1 или 2 килограма, е да намалите приема на сол. Прекалената й консумация кара тялото ви да задържа течности, което в последствие ще увеличи килограмите ви, заради теглото на водата

 

Кардио упражнения

 

Така наречените кардио упражнения са ефективен начин за изгаряне на мазнини по цялото тяло, включително и корема. Трябват ви най-малко 150 минути кардио упражнения на седмица, разпределени в рамките на няколко дена – от 3 до 5. Бягане, колоездене, клас по танци или аеробика ще ви накарат да се движите от умерено до интензивно темпо.

Защо локално отслабване не съществува?

Силова тренировка

 

Провеждането на две-три тренировки в седмицата за цялостно укрепване на тялото ви, може да помогне за изграждане на чиста мускулна маса и да засили метаболитния ви процес. Включете специфични упражнения за корема, които да ви помогнат да го тонизирате. Упражненията не трябва да са мъчителна задача.

 

Подобно на лошите диети, и те не трябва да са драстични. Центровете за фитнес контрол и профилактика на заболяванията препоръчват 150 минути кардио упражнения с умерена интензивност на седмица. Това може да са само 20 минути бърза разходка на ден.

 

Дори изкачването на стълби или упражнения на пода допълнително помагат за изгарянето на калории. Ако сте редовен зрител на фитнес програми и редовно изпълнявате всички упражнения, но въпреки това все още сте без резултати, тогава трябва да засилите интензивността им.

Защо локално отслабване не съществува?

Тялото ви изгаря мазнини по-ефективно, когато правите кратки високо интензивни упражнения, последвани от кратки периоди на упражнения с по-ниска кардио интензивност. Документ, публикуван в изданието на Journal of Obesity’s 2011, показа, че високо интензивни, интервални тренировки са много ефективни за изгаряне на подкожни мазнини. Някои от упражненията включват известните лицеви опори, клякания, скокове и други.

Вдигането на тежести също повишава интензитета. Когато сваляте килограми, е възможно да изгубите доста мускулна маса, особено ако сте единствено на диета без тренировки. Мускулната тъкан изисква повече калории, за да се поддържа. Поради това може да почувствате глад след тренировка и плодови или протеинови шейкове биха били чудесни за засищане на глада ви, засилване изгарянето на калории и зареждането на мускулите ви с енергия.

Защо локално отслабване не съществува?

Не се страхувайте от цялостна загуба на тегло

 

Най-успешните планове за отслабване имат цялостен характер, които включват:

  • яденето на всички храни, които са полезни за вас
  • намаляване на калориите
  • изчисляване на личните ви изисквания за отслабване

 

Може да започнете това с помощта на RMR онлайн калкулатор, за да определите, колко калории използва тялото ви дневно. Така ще разберете и  колко калории вие приемате на ден. RMR калкулаторът включва пола, ръста, възрастта и теглото ви и ще ви помогне да разберете, колко калории изгаря тялото ви.

 

И като последна насока препоръчваме да не гладувате, защото сте прочели, че трябва да намалите калориите! Жените не трябва да ядат по-малко от 1200 калории, а мъжете 1800 на денонощие.

 

Вашият коментар