Защо се увеличава процентът на мазнините?

Защо се увеличава процентът на мазнините?

Всеки от нас иска да изглежда „добре“.  До днес това изказване е  придружено с думи като – стегнат, слаб, с извивки, елегантен. Световната индустрия в голяма степен е създала идеята за красота, асоциираща се със изящна, фина и елегантна фигура. Какъв обаче е пътят до достигането ѝ?

Преди всичко, добрият външен вид се дължи на наличието на балансирано количество мазнини в тялото. Погледнете картинката над текста и определете визуално кой образ отговаря на вашата фигура и на вашите представи за естетично. Лесно е да се определи какво харесвате и какво не. 

Според стандарта за здравословно количество телесни мазнини, процентът за мъжете е между 15% и 20%, а за жените – между 20% и 30%. Всичко над това се смята за наднормено натрупване на мазнини като процентно съотношения спрямо телесна маса. 

Това може да доведе до неправилен метаболизъм, общ дисбаланс на организма – не на последно място – проблеми със самочувствието и лоша самооценка. 

Защо се увеличава процентът мазнини и как да поддържаме нивата на мастните тъкани под контрол? Разказваме накратко в следващите редове. 

Защо се натрупват мазнини в тялото? 

Преди всичко трябва да знаем, че навсякъде в нашето тяло има мастна тъкан. Тя има жизненоважна функция – защитна, енергийна, секреционна, запас от топлинна енергия и т.н. 

Мастната тъкан се намира около и вътре във вътрешните органи и периферията на тялото – под кожата. Важна за нашия външен вид е този вид мастна тъкан, разположена във външните зони на тялото – подкожната мазнина.

По време на метаболизма, храносмилането и дори дишането, тялото ни е структурирано по такъв начин, че да задържа токсични вещества. Милиардите клетки, от които сме изградени, са уникални сами по себе си.

По същия начин те не могат да пречистят всички свободни радикали, формирани чрез метаболизма и енергията. Това води до цялостно замърсяване на организма. Обаче, природата отново е открила решение. Въпреки че е логично в резултат от това да се отровим сами, това всъщност не се случва. 

Решението на проблема е именно периферната мастна тъкан. Това е най- големият склад за отпадни вещества. Благодарение на нея и добре организираните компенсиращи физиологични механизми ние оцеляваме, въпреки системните грешки, които допускаме в нашия начин на живот. 

Цената, която плащаме е увеличаващото се складиране на мазнини, които автоматично се превръщат в източник на опасни токсини.

Body Fat Percentage

В кои части на тялото се съхраняват най-много мазнини?

Най-интензивно съдържание на мазнини се натрупва под кожата – между мускулите и външния, повърхностен слой. Най-често те са видими с просто око и модифицират силуета на тялото в областта на дупето, ханша, корема и бедрата, макар че процентът на мазнини може да се покачи и в областта на предмишниците, шията и вътре в тялото. 

Подкожната мазнина съставлява около 90 процента от нашите запаси от мазнини. Заедно с висцералната мазнина вътре в коремната кухина, тя може да бъде използвана като източник на енергия за тялото при калориен дефицит или интензивни тренировки.

Именно тогава говорим за сваляне на тегло и оформяне на тялото под формата на редуциране на мастната тъкан.

Има ли връзка между тип на тялото и мазнините в него?

Възрастта и полът имат ключова роля в механизмите за разпределение и натрупване на мастна тъкан, като по правило жените съхраняват повече мазнини, а в периода след менопаузата мастните депа започват да се увеличават. 

Освен това, обаче, съществуват и различни телесни типове, при които трупането на мазнини и телесно тегло се случват в различни зони на тялото. 

Накратко, тези типове могат да бъдат следните:

  • Надбъбречен (лимфен) тип тяло: поради по-високи нива на стресовите хормони, този тип тяло насочва мазнините към органите в централната част на тялото. В резултат се получава натрупване в областта на корема, като той често може да изглежда отпуснат и увиснал.
  • Яйчников (крушовиден) тип тяло: тук обикновено става въпрос за повишени количества естроген, които предразполагат към натрупване на мазнини в долната част на тялото – бердата, ханша и дупето. Често в тези зони се наблюдават различни степени на целулит.
  • Чернодробен тип тяло: наблюдава се по-често при мъжете и представлява нормално телосложение с изпъкнал корем. Той не изглежда отпуснат като при надбъбречния тип тяло, а по-скоро напомня на “бременен” корем с овална форма и твърд на допир.
  • Щитовиден тип тяло: тук е налице измерване на по-висок процент мазнини от талията нагоре – ръце, рамене, гръб и гърди. Често е налице небалансирана функция на щитовидната жлеза, с периоди на твърде висока и твърде ниска активност. 

Независимо от това къде се натрупват мазнините, решението остава сходно. Преди всичко то включва редуциране на бързите въглехидрати и преработени храни, съдържащи захар, екстрахирани мазнини и бял хляб.

С намаляването на приема и увеличаването на разхода на калории на ден, тялото започва да се “обръща” към мастните натрупвания за енергия, при което стартира процеса по “горене на мазнини”. 

Защо се увеличава процентът на мазнините в тялото?

Връзката между токсичните и мастните натрупвания

В голяма степен ние сме напоследък обект на външна химическа атака. Освен токсините, които приемаме с храната, приемаме също и такива чрез въздуха и водата. 

Преди години, идеята за отрови и вредни вещества изглеждаше абсурдна, но сега е част от всекидневието ни. Новите начини за пречистване, с които се срещат някои хора в опитите си да разрешат проблема, добиха популярност.  Това ни вкарва малко в един вид порочен кръг – ЗАМЪРСЯВАНЕ – ДЕТОКСИФИКАЦИЯ.

Търсят се много схеми за това как да се намали този глобален проблем. Но досега почти всички решения са насочени към търговски цели – таблетки, сиропи, диети, технологични устройства и  т.н. Нищо не води до дългосрочен и постоянен ефект.

Има ли начин да намалим натрупването на токсини и мазнини?

Разбира се, че има начин. Но не е лесно. Нарича се организиран, информиран и изпълнен с постоянство начин на живот, с който да се намали замърсяването, включително настъпващото като резултат от неправилна диета и обездвижване. 

Така бавно и постепенно складирането на токсични вещества ще се обезсмисли и ще изчезне, а енергийният метаболизъм ще работи по-гладко, складирайки по-малко излишъци.

В дългосрочен план, балансираният процент на мазнините в тялото намалява риска от развитие на хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови проблеми и депресивни състояния, възникнали в резултат на ниска самооценка.

Достатъчно е да разберем нуждата от промяна и да подходим към нея не като към отслабване, а като към подобряване на здравето, самочувствието и качеството на живот. 

Направете вашата резервация
starstarstarstarstar